[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 063
2 771
113
No nézzük:
Van urna, van paraván.
Van mozgóurna. Ez idáig olyan mint nálunk. Ha voltál szavazni, itt is lebeszélnek a borítékról. Félbehajtod és kész. Nem áll ott senki kihajtogatni és felpofozni a tisztelt szavazót. Próbálod belelátni az erőszakot, de...
A katona úgy tűnik kint maradt. Miért van? Hát talán a világ legnagyobb terroristaveszélye miatt (aka. partizán by eufemizálók).

Ezzel szemben, a demokrata nyugat sikítófrászt kapott a szavazás gondolatára is. Úgy tűnik, szerintük a népszavazás romba dönti az emberi jogokat. Ciki.
Nem állítom hogy nem lesz visszaélés, de a legnagyobb képmutatásnak tartom hogy már magát a szavazást is - előre elítélve - az ördög művének tartják a nagy demokraták.

Kilóg a lóláb: orosz lakta terület, ukrán megfélemlítés évekig - igen, olyan eredmény várható ami nem kedvez az ájtatos nyugatnak. Tetszett volna nem hátat fordítani a minszki megállapodások megsértésének, figyelembe venni az ENSZ beadványokat, most nem tartanának itt. Leszarták, ez lett. Mekkora hiszti lesz (van) Ojrópában! Pedig az előzmények szerint nekik mindegy...

Egyébként meg nem jajveszékelni kellett volna a nyugati politikusoknak, hanem tárgyalni hogy megfigyelőket küldenének. Csak akkor legalizálni kellene az eredményt, amit már most tudnak hogy nem teszik meg.

Eleve a megye felén-kétharmadán megtartod a teljes megyére érvényeset?
A fővárosi "népszavazást" a budai vagy a pesti oldalon kellene megtartani?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 677
77 694
113
Megint eltelt egy honap, mindossze 1100 darab neheztechnikat vesztettek a megszallok ezen idoszak alatt.

Mar tobb mint 56.000 orosz katona lelte halalat az invazio soran.

Mintegy 1200 orosz tiszt halt meg a haboru kezdete ota.
Ezt te tényleg elhiszed? Egykonvencionális háborúban négyszer vagy ötször több a sebesült mint a halott. 120.000-200.000 emberrel hábotúznak az oroszok. Ha 56.000 halottjuk lenne, akkor már egy darab orosz nem lenne Ukrajnában, mert 56.000 halott és 224.000 sebesültjük kéne lennie. Ez összesen 280.000 ember. Értem én, hogynem szereted az oroszokat, de attól hülyének még nem kell lenni.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Kezdi komolyanvenni a eju is Putyint
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői a külföldi zsoldosok ideiglenes telepítési pontjára mért csapással akár 300 fegyverest is megsemmisítettek a Mikolajivi területen - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

Ezenkívül szintén a Mikolajivi területen az orosz légierő megsemmisítette az ukrán fegyveres erők három dandárjának több mint 200 katonáját és három harckocsiját.

A Zaporozsjei atomerőmű felé repülő TB-2 Bayraktar támadó drónt az orosz légvédelem lelőtte a Kakhovszkij víztározó felett. Az orosz légvédelem egy nap alatt hét ukrán UAV-t lőtt le, 42 HIMARS és Alder MLRS lövedéket, három HARM rakétát, valamint két Tochka-U rakétát semmisített meg.

Az AFU sikertelen támadási kísérlete során a DPR Beresztove területén a 10. rohamdandár 48 ukrán katonát, köztük 7 tisztet, valamint 4 egységnyi páncélozott járművet veszített.

Az Orosz Légierő egyik vadászgépe lelőtte a Dnyipropetrovszki területen egy MiG-29 APU-t, amelyet amerikai HARM rakéták használatára alakítottak át.

Megsemmisítették az ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarját a DPR-ban, valamint a norvég gyártmányú "Arthur" légvédelmi rakétaelhárító radarját a Dnyipropetrovszki területen.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 493
19 582
113
Egyetértünk. De az itt hőbörgők nagy része is menekülne. Akkor is ha minket érne támadás. Mert itt ( a kitudja hányadik nick nevén) mindenki vagány meg tudja a tutit. Nemrég irta itt valaki jöjjön aminek jönnie kell. A család megy, de én maradok.
Igaz. Egyszer már átéltem, ha újra át kell élni valóban a család megy, én maradok. Pedig azt hittem ebből elég egyszer meríteni... Sokan haltak meg körülöttem, talán igazságtalan, hogy én túléltem...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 999
30 867
113
09.23.
Kis drónméregetés.
09.24.
400 luhanszki fogja lehet az ukránoknak, az oroszoknak 6000 ukrán, ebből 600 Azov.
Kis repgyár.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 971
21 907
113
Az Index nevű komoly mértékadó média lehozta videóval színesítve, hogy az újonnan besorozott orosz katonáknak már csak rozsdás Kalasnyikov jut. :( Szomorú a helyzet :( Úgy járnak mint Sztálingrádnál a mittomén milyen elvtárs...tudjátok a Jude Law...szerezzen magának puskát :D
Ez a hir csak egy dolgot felejt el, megpedig, hogy Sztalingradnal is gyoztek…:rolleyes:
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 182
93
khmm...
200666_6_trinixy_ru.jpg


200666_7_trinixy_ru.jpg

Azért mintha akadna ott pár harckocsi is...
japp, nem néztem végig csak az első képet
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 846
14 690
113
Megoldhatta volna ennél sokkal olcsóbban, nem azonnal szakítani, hanem fokozatosan levállni. Attól, hogy balfasz módon teszik, ez lesz a jövő.
Annak semmi értelme sem lett volna, hiszen csökkentek volna az EU bukási esélyei. Ez így volt eltervezve.. Ha nem sikerült a migránsokkal ki és felborítani, nem jött be a Covid sem, hát most az energia embargó saját maga által meghírdetve - megteszi a hatását.. Még majd utólag el lehet mondani hogy így akarta az EU saját magát feloszlatni..
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 999
30 867
113
Történt bármi katonai téren az elmúlt napokban? (Néhány oldalt átlapoztam, de nem nagyon leltem erről infót)

Köszi előre is!
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ugyan ezt írtam. Ukrinak nem kell hadseregre költeni, mert nem lesz hadserege. Se földje amit megvédjed. Az már "nyugati" befektetői csoportok kezében van. Ezért, a pénzügyi alapok stb. sötétben bújkáló részvényesei a szintén tulajdonukban lévő PMCk https://silentprofessionals.org/
alkalmazásában ukránokat foglalkoztatnak, befektetéseik védelmére, honvédelem címen. Vagyis, az ukránoknak nem kell saját hadsereget fenntartani. Az oroszok, meg visszabutítanak mindenkit muzsikká, ha nem folytatódik a háború.

Ez még mindig nem ugyan az, mint amit írtam.

1, Az, hogy nem lesz szükségük hadseregre, amit te írsz, az nem egyezik meg azzal, hogy le fogják rohasztani a hadseregüket az évtized végére, amit én írtam. Amit én írtam, az szimplán azt jelenti, hogy wikipédiázni fognak. Nagyon is törekedni fognak rá, hogy mutogassák, hogy mekkora nagy hadseregük van... Csak épp senki nem fogja komolyan venni őket.

2, Nem fogja a nemzetközi pénzvilág PMC-ből sem felfegyverezni azt a mennyiséget, ami hiányzik a kormány saját hadseregéből. Lesznek PMC-k a bűnbandák és a paramilitáns csoportok ellen, de béke időben ezek száma semmi féle elrettentő erővel nem fog bírni az orosz haderővel szemben. Mondom másként, nem a reguláris erők képességeinek hiánypótlására lesznek ott. (Még akkor sem, ha ez a képesség hiány közvetlen fenyegetettségből fakad.)

3, Teljesen fals összehasonlítani az ukránok és az oroszok előtt álló kihívásokat, gondokat. Kijevnek a gondja a rövid távú gazdasági összeomlás, amiből következik az 1-es pont, hogy le fogja rohasztani a hadseregét.
Oroszországnak a problémája nem az, hogy raktárba rakja-e a T-62-eseket, hanem az, hogy a T-72-esek is mehetnek melléjük és mit fog helyettük a katonái kezébe adni az évtized végére. Ha a következő nagy háborúját is ezekkel akarja majd megvívni, akkor nem sokan fognak rá fogadni akkor már.
Kijevvel szemben, aki feje búbjáig elmerült a szarban, Moszkva problémája, hogy van jó pár olyan szomszédja, akit nem fog 2030-ban elrettenteni ezekkel a rozsdákkal.


A grafikonra fel sem mertem a közvetlen tőszomszédságában lévő Kínát és USA-t rakni, annyira nem egy ligába tartoznak. A mostani események jelentősége sokkal inkább abban áll, hogy jelentős pénzforrásokat kell költenie például olyan T-62-esek reaktiválására, amire a jövőben nem sok szüksége lesz, de ami pénzeket el kell vonja megint az új fegyverektől. És a 4,5% az sok, ha ezt vesszük figyelembe, hogy gazdaságilag fel nem zárkózik miatta, de nem is a jövő hadseregét építik.
Ha SZU-57-esek és minimum T-90-esek özönlenének ki a gyárból ebből a 4,5%-ból, azt mondanám, hogy a reál gazdaság megérzi majd náluk, de ez az ára annak, hogy a jövő fenyegetéseire reagáljanak. De nem ez történik.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️Az ellenség offenzívája a DNR ellen: az ellenség megpróbálja bekeríteni Krasny Limant
▪️VSU átkelőket és hídfőállásokat létesítettek a Szeverszkij Donyec partján, és folytatják a felszerelések szállítását.
▪️ Az ellenség több irányból támad, és azzal fenyeget, hogy bekeríti a limani csoportunkat.
▪️Az ellenség ostromolja Drobyshevo városát:
A település most kritikus jelentőségű, ezért az AFU megpróbálja elvenni, hogy "megszorítsa a vizet" Liman felett. Válogatott erőket - nem csak ukránokat, sőt, már a NATO-t is - dobták ide. A harcok nem csillapodtak. "A helyzet feszült" - jelentik az Orosz Légió (Bars-13) különítményének önkéntesei.
"Reggel óta 2 támadás volt, az első 8.00-kor helikopterrel, a második 10.30-kor - visszaverték, a front mentén végig támadtak, kitartottak" - Szergej Fomcsenkov parancsnok:
▪️Az ellenség napok óta ostromolja Novoselovkát, a falut kettészakították és rommá változtatták.
▪️ Az ukrán fegyveres erők továbbra is támadják Limant Ozernojé irányából.
▪️A Kuban-osztag ("Bars-16") Krasny Liman külterületén harcol, és bevetéseket hajt végre, T-62-eseket, BTR-80-asokat és egy 82 mm-es kisteherautót semmisít meg.
▪️Az egyik fél aktívan használja a tüzérséget.
▪️ Az AFU HIMARS MLRS-eket használ Liman és Drobyshevo felderítési célpontjaira.
Az "O" tüzérsége és az LNR NM ütik az előrenyomuló ellenséges erőket.
▪️Az O különleges erők folytatják a rajtaütéseket, és hátul megsemmisítik az AFU-erőket.
▪️A mi erőink és a nácik tartalékokat vonnak fel.