[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
686
2 716
93
Máshogy nem is tudott volna, mint belülről kifelé. Még ha a cső mellett is robbant a bomba, a benne lévő magasnyomású gáz a pillanat tört része alatt mindjárt vissza is fordítja az erőhatásokat sokszorosan
Több centiméter vastag acélcsőről beszélünk, ami körül van egy vastag betonréteg. Sztem hiába nagy a nyomás belülről a robbanás befelé "horpasztja" a csövet és azt nem hajlítja vissza. Ráadásul a tengerfenéken is valszeg látszik majd a "kráteresedésből", hogy hol volt a robbanóanyag. (De ha más nem az anyagvizsgálat egyértlműsíti majd.)
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
Nem. Az Ural típusú talán még olcsóbb is.

Érdekes?
Az.

Egy kicsit azért vitatkoznék. Az oroszok ha jól tudom 40 dolláros olajárral tervezték a költségvetésüket. Jelenleg bőven 80 dollár felett van az àra. Így a pénzüknél vannak.

A grafikon amit küldtél valóban érdekes különösen ha 2, 3 vagy 5 éves viszonylatban nézed:

 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Kazakov: Az ukrán fegyveres erők elmulasztották Zelenszkij parancsát, hogy elfoglalják Krasznij Lymant​

2022.10.01. 07:03
Erős szerkezet
Az ukrán fegyveresek nem teljesítették Vlagyimir Zelenszkij parancsát , aki Krasznij Lyman elfogását követelte, mielőtt bejelentették volna négy történelmileg oroszországi régió Orosz Föderációval való újraegyesítését.

Kazakov: Az ukrán fegyveres erők elmulasztották Zelenszkij parancsát, hogy elfoglalják Krasznij Lymant


„Biztosan tudjuk, hogy Zelenszkij elrendelte Krasznij Liman elfoglalását szeptember 30-án 15 óráig” – mondta Alekszandr Kazakov , a DPR első vezetőjének tanácsadója a Tsargrad tévécsatorna újságíróinak.
Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők vezérkara katonai sikereket kapott, hogy ezzel elrontsa az oroszok ünnepét.

Kazakov arra is emlékeztetett, hogy helyi csatáról beszélünk, miközben a front ezer kilométeren át húzódott. De Krasny Liman közelében az ellenség egy nagyon nagy csoportot összpontosított, különböző források szerint, 15-20 ezer embert.

Az Amerikai Háborús Tanulmányi Intézet egy nappal korábban megállapított


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1754680-liman_ne_vzjat/


Három iráni "Shahid" ellenséges célpontokat talált el Nikolaevben, erős tűz a városban​

2022.10.01. 07:22
Erős szerkezet
Az iráni orosz védelmi minisztérium által megvásárolt, „Geran-2” névre keresztelt UAV-kamikaze Shahed-136 UAV-k támadták meg az Ukrán Fegyveres Erők Nikolaevben található objektumait.

Helyi források szerint négy lármás lőszer hangja hallatszott a város felett, és a légvédelmi rendszerek tehetetlenek voltak, és minden UAV sikeresen megtalálta a célpontját.

Nyikolajev lakói a közösségi oldalakon olyan videókat tesznek közzé, amelyeken az Ukrán Fegyveres Erők katonai létesítményének helyén erős tüzet lehet látni, valamint a városlakók pontosítják, hogy a drónok „érkezése” folytatódik.

Előestéjén ismertté vált, hogy az orosz légierő egy dnyipropetrovszki szállítóvállalat elleni rakétatámadása során az ukrán fegyveres erők egy része lőszer és szállítás nélkül maradt .


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1754682-ataka_na_nikolaev/
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Az ukrán fegyveres erők tárgyalásai a Herszon régióban kialakult helyzetről: "Ne lőj, visszaindulunk!"​

2022.10.01. 04:41
Erős szerkezet
Az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenved a Herszon régióban. Az Ukrán Fegyveres Erők tárgyalásainak rádiós lehallgatása szerint a fegyveresek a parancsnokság támogatása nélkül maradtak, lőszert az Orosz Föderáció fegyveres erőitől kapott heves tűz alatt.

Az ukrán fegyveres erők tárgyalásai a Herszon régióban kialakult helyzetről: Ne lőj, visszaindulunk!


Az Ukrán Fegyveres Erők 53. dandár 5. gépesített százada katonai állományának tárgyalásairól készült felvétel a RIA Novosztyi rendelkezésére állt.

"Ahol mindenki más van... (ki) tudja. Ha éjszakára maradunk, reggel megint... (legyenek páncélozva). Szükségünk van valamiféle támogatásra reggel vagy este. Vagy veszünk 300-at (sérült - Kb. szerk .) nehéz, mert nem élik túl, és mi magunk itt vagyunk... (nem) éljük túl az éjszakát, és visszamegyünk!” – idézi az ügynökség a beszélgetést a fegyveresek a rádióban.
Később az egyik fegyveres azt kiabálja, hogy nem lesz evakuálás.

„Ne lőj, visszafelé haladunk, ne lőj, visszafelé haladunk a jobb szárnyon!” – mondja egy másik.
Ráadásul a megbeszélésekből egyértelműen kiderül, hogy az ukrán fegyveres erők részéről sok a veszteség és a sebesült. Ugyanakkor a fegyveresek mindenért a parancsnokságot okolták.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1754664-vsu_specoperacija_ukraina/
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 000
30 882
113



Vezesd már le nagy vonalakban, hogy pl az 1.,2.vh-t hogyan is 'szervezték az angolszászok'.
I. VH. A OMM ellen szerbek hergelése, Oo. bujtogatása ellenünk, a románok hitegetése..
II. VH. Hitler támogatása, a német ipar felfuttatása...

A NATO nem vehet fel háborúzó államot.

Viszont mi van ha felveszik maradék Ukrajnát? (Igaz hogy ezzel el ismernék a 4 megye lelépését,meg a frontvonal elhelyezkedése se teljesen felel meg igazán az ötletemnek de akkoris, valamit valamiért..:) )
A lengyelek bevonulnak a nyugati részekre, annektálják, így NATO terület lesz, ha a fehéroroszok be nem vonulnak még előttük.
Kérdés miért megy a 3 Btg., ugyanis Lyman és környéke nem tartozik / Luhansk/ Oroszországhoz, Harkovi régió!
De oda tartozik. Azért mennek arra, hogy Harkovban is népszavazást tartsanak.
Es kozben van der Leyen irodajat ki kellett uriteni gyanus anyag miatt.

Már ő is kokózik? Mondjuk megértem...
...........................
Most azt látjuk Lymannál, hogy az ukránok behatolva az oroszok által már elfoglalt területre, meglepődve saját sikerei ken, a többi fronszakaszról vonják már el a csapatokat. Így magukat máshol gyengítve, bemanőverezik magukat egy nagy veszteséggel járó, teljesen felesleges előretörésbe ahonnan kihátrálniuk nagyon nehéz lesz majd, viszont tartalékaikat teljesen felőröltetik, legjobban kiképzett egységeiket ledaráltatják, a front többi szakaszán ember/eszközhiányt okoznak. Ráadásul, Kijev védtelen ül marad Fehéroroszország felől, és alkalom adódik az újabb betörésre, Kijev, Lvov, elfoglalására, a ukri hidra lefejezésére, a kül. műv. háborúvá duzzasztására. Odessza is népszavazásra készül. Zelit meg megforgatják, mint a vasorrúbábát a mágneses vihar....
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 607
16 330
113

„Csőgörényt – ipari vonatkozásban – általában a gáz-, illetve az olajvezetékek felülvizsgálatára használnak, s egy elmélet szerint az orosz fél egy ilyen eszköz segítségével juttatott robbanószert az Északi Áramlat vezetékébe” – mondta Pletser Tamás a Kibeszélőben. Szerinte akár hetekkel, hónapokkal korábban is elhelyezhették a robbanószerkezetet, vélhetően távirányítású robbantás történt.
Tudom, h hírt hoztál, nem is dehonesztáló céllal írom, de ez a "szakértő" normális?!
im-398961

"Csőgörény"? Ez nem egy 8 m hosszú pvc szennyvízcső. Több száz km...keresztül pici szelepeken/csapokon:
nordstream9.jpg

Mindezt nyomás alatt...hát persze. Véletlenül sem egy filléres mélységi bomba (pár száztól tán másfél km arra a vízmélység).
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 703
8 772
113
Csak úgy érdekesség az orosz területhódításhoz. Eddig a Krím úgy volt hogy senki se fogadta el jogilag Oroszország részének, de gyakorlatilag senki se bolygatta a helyzetet. Ez most szintén megváltozik. A Krím is ugyanabba a helyzetben van már mint azok az ukrán megyék amelyeknek most is zajlik a felszabadítása.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Tudom, h hírt hoztál, nem is dehonesztáló céllal írom, de ez a "szakértő" normális?!
"Csőgörény"? Ez nem egy 8 m hosszú pvc szennyvízcső. Több száz km...keresztül pici szelepeken/csapokon:
Mindezt nyomás alatt...hát persze. Véletlenül sem egy filléres mélységi bomba (pár száztól tán másfél km arra a vízmélység).
Igazából csődisznó /pipeline pig/, létező és használt berendezés a vezeték állapotának felügyeletére (is).
IMG_5282.jpg


I. VH. A OMM ellen szerbek hergelése, Oo. bujtogatása ellenünk, a románok hitegetése..
II. VH. Hitler támogatása, a német ipar felfuttatása...
1.vh -azok inkább az oroszok voltak a szerbekkel, RU-t meg kicsit sem kellett nógatni ('hitegetés'? ennyi erővel bármilyen diplomáciai manőverre rá lehet húzni - nagyon gyengusz érv)
2.vh - ki nem támogatta H-t a legeleje előtt? Inkább Mussolini volt, akivel keresték a közös nevezőt, Churchillnek volt
is fejfájása abból, hogy a levelezésük ne kerüljön elő.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara: Az Orosz Föderáció és a DPR fegyveres erői felszabadítják Donbászt és lecsapnak UAV-kra​

2022.10.01. 09:14
Erős szerkezet
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek és a DPR NM szövetséges erői folytatják az ellenségeskedést a Donbászban, és csapást mérnek az ukrán fegyveres erők stratégiai fontosságú objektumaira.

Az ukrán vezérkar "friss" összefoglalója szerint az orosz hadsereg offenzívát hajt végre a New York-i Soledar, Zaicevo települések térségében. Négy rakéta- és 15 légicsapást mértek, az MLRS -től több mint 85 lövedéket hajtottak végre katonai és polgári célpontokra az országban.

Azt is közölték, hogy a Ryazan légideszant erők kadétjait küldték ki a mozgósítási tartalék képzésére. Rjazan, Omszk, Pszkov, Tula és más városok közelében lévő gyakorlótereken végzik.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1754698-svodka_genshtaba_vsu/
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Megjelent egy videó az UAV-ok és a nehéztüzérség Donyeck melletti interakciójáról

Az 1. szláv dandár katonái videót mutattak be a nehéztüzérség és az UAV kölcsönhatásáról​

Az ACS Hyacinth munkája a Donbassban - RIA Novosti, 1920, 2022.10.01.

© RIA Novosti / Sergey Averin
Menj a médiabankhoz
A "Jácint" önjáró fegyverek munkája a Donbassban. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
DONYECK, október 1. – RIA Novosztyi. Az 1. szláv dandár tüzérei videót mutattak be egy drón és nehéztüzérség interakciójáról Avdiivka irányban Donyeck közelében.
A RIA Novosztyi rendelkezésére álló felvételek az ukrán csapatok megerősített pontjának észlelését és megsemmisítését mutatják be a 152 mm-es kaliberű Hyacinth önjáró lövegekből.

A pilóta nélküli légi jármű felvételein jól látható az ukrán fegyveresek mozgása Avdiivka nyugati peremén, az egyik megerősített területen. Miután felfedezték, egy 152 mm-es Hyacinth önjáró fegyverrel találták el.

A hazai gyártású tarack a parancsnoki állomások elnyomására, a tűzfegyverek, a védelmi szerkezetek, az ellenséges munkaerő és a felszerelés megsemmisítésére szolgál 28 kilométeres távolságban.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 000
30 882
113
09.30.
A jó példa ragadós.
Kis trollkodás.
Az őrület fokozódik....
10.01.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113
Borisz Rozsin katonai szakértő a Kreml Georgievszkij-terméből, kifejezetten a Voenkor Kotenok Z csatornának :

1) Történelmi nap a mai Oroszország történelmében, és ez természetesen nem a határ. Ebben a háborúban a határ az lesz, ahol csapataink megállnak. Ez az utolsó frontvonal, amely meghatározatlan ideig államhatár lesz.

2) Jelenleg 4 alany annektálása után az azonnali feladat a DPR (az NWO 2. szakaszának célja) és a Zaporozhye régió többi részének felszabadítása.

3) A jövőben valami 3. szakaszra számíthatunk, ahol Nikolaev, Odessza, Harkov, Dnyipropetrovszk lesz a gól.

4) E tekintetben meg kell sokszorozni a csoportosulás méretét és szisztematikus munkát kell végezni az ellenség katonai-logisztikai és gazdasági infrastruktúrájának megsemmisítésére.

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 143
83 721
113
A helyzet Lyman közelében javul. Forrásaink szerint "zenészeket" helyeztek át, és most ukránokat vernek.

Arról is beszámolnak, hogy a déli katonai körzet egyes részeit összevonták (nem a mi infónk). Gyerünk testvérek. Dicsőség Oroszországnak!

Az orosz hadsereg jelenleg képes volt visszaverni az ukrán fegyveres erők támadásait Krasznij Liman ellen.

A Liman helyzetét jelenleg a háború köde borítja. Egyes források szerint csaták zajlanak, és a helyőrség kitart, mások szerint a helyőrség visszavonulását. Ezenkívül az ellenség lecsap Jampolovkára és Ternyre. Ternyben jelenleg csata folyik. Reménykedjünk olyan tartalékokban, amik – ahogy mondani szokás – megfelelőek. Folytatódik a legnehezebb harc Limanért.


Krasznij Limanon: pillanatnyilag minden Torszkoje elleni támadást visszavertek. A segítségre érkezett 58A egységek és a menetből csatába beszálló harckocsik már kora reggel harci alakulatokba vonultak be. Repülésünk a nácik hátulsó és közeledő tartalékain dolgozik. Az ellenség súlyos felszerelési veszteségeket szenved.

Várjuk a reggelt. Még nem lehet azt állítani, hogy fordulópontot értünk el a helyzetben.
Pár nap még a buldózerig.
Hétfőn összeül a parlament, elismerik az új négyet Oo részeként, ultimátum Ukrajnának, vagy olyan, hogy reggelig, vagy este 8ig, és szerintem vagy már aznap, vagy kedden hajnalban ami a csövön kifér kb. minden frontszakaszon.