[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 107
66 967
113
Orosz tanárt kérdeztem nem érti az ukránt. Én meg tökéletesen a szögedit.

"Azert minden bokrot meg tanyat mar ne akarjunk nemzetkent meg orszagkent bemutatni. Ezek mind ruszkik"
És erről ők is tudnak? Mert az eseményeket elnézve nagyon nem így gondoják.

Szerintem a pioca orosz bandát kell elemészteni. Putyin meg csak egy hülye náci.
Ahha, hat az orosz tanar hogy mit ert meg mit nem az lenyegtelen.
Oreg kollegam sokszor elmeselte hogy a ruszki felesege sokszor bement annak idejen az iskolaba, mert az orosz tanárnő nem jol javitotta ki a gyereknek a dolgozatot...

Egyebkent ha annyira nem ertik egymast, akkor hogy kommunikalnak megis a fronton, es miert kell a navahomagyar, meg a navahoburjat radios?

Mindenki tudja hogy megertik egymast, es meg a tobbi szlav nyelvet is tobbe kevesbe.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 676
55 727
113
Valaki rászólt az öregre, ugyanis hetek óta sokkal másabban nyilatkozik mint előtte. Látszott a hír tv-n is hogy nagyon feszélyezte, hogy Spöttle ott ült mellette, és nyíltan kiállt az oroszok mellett, valamint közölte h szerinte az usa robbantotta fel a vezetékeket. Az ultrahangon pár napja azt mondta Nógrádi ő ilyet nem mer kijelenteni, még ha így is volt, hiszen az usa a legerősebb szövetségesünk.
Ez feltünő volt.. :)
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 572
9 033
113
Mostanában kevés szó esik a Jawelinekről.
Azonban egyre többször látok profin kialakított "tyúkrácsot" az orosz tankokra szerelve.
Nem lehet, hogy összefüggés van a kettő között?

Netán, netán az oroszok kitapasztalták a nagy lándzsa ellenszerét?
Ha tényleg az a helyzet, hogy hatásosan lehet egy a tank tetejére szerelt ketrecráccsal védekezni a szuper-modern páncéltörő ellen, hát akkor érdekes sorsra jut hamarosan ez a fejlesztés is.
És bebizonyosodik, hogy egy probléma megoldása kapcsán feltett kérdésre, mindig a legegyszerűbb válasz a helyes.

A hadi helyzet is jelentősen megváltozott a kezdetekhez képest. Talán kevésbé adódik már olyan helyzet, ahol le lehet vadászni az orosz harckocsikat. Masszív frontvonalak vannak, ahol kevésbé van szerepe a partizánszerű akcióknak.
 
K

Kopi2000

Guest
Mariupolban is robban ez-az....


Az ukrán fegyveres erők, már megint megsemmisítették az oroszok felszerelését és élőerejét....



Az ukrán fegyveres erők olyan orosz "martalócoszlopot" küldtek a túlvilágra, amely megpróbálta elhagyni Limant.

 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant
K

Kopi2000

Guest

Az Ukrán Nemzeti Gárda katonai gyakorlatokat tart a fehérorosz határ közelében. ó drill ez a komoly harcok előtt....​


Halott katonák is vannak annak az iskolabusznak a kabinjában, amelyen az oroszok el akartak menekülni a Lymany katlanból..



Egy nép, rokon nemzet, mind a kettő.... Újabb orosz katonák tanulják meg elénekelni az ukrán himnuszt...

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 107
66 967
113
Nosza, torjek le az arakat. Csak vajon ki fog rabaxni a lenyomott arral? Na? Ja hogy a termelő. Ahha, szoval az allattartok utan a termelok is fel kell hogy adjak. Ugyes huzas.
Mondjuk azert megneznem azt az ukran kukoricat mennyire vilagit a sotetben.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Asszem Varsóban is kannásra tolják a herbált... meg a gyógyszert.
Russian Ambassador Sergei Andreev, who was SUMMONED earlier in Poland, received an OFFER to condemn Russia and its policies in exchange of support from Polish Foreign Affairs Ministry.


Nem friss hír, de sokat elmond, hogy még véletlenül sem a US Navy-tól kértek segítséget a norvégok...

Herszon, tegnap:


Közben szép "csendben" véget ért ukrajna csődeljárása, az országot eladták:


TLDR
Ukraine is, in essence, a shell company owned by several other nations and banks now.

Through a series of massive lending moves, the pausing of billions in repayments to foreign investors in order to prevent default, the Country has been purchased inside and out and is quite literally being floated on remittance.

A Credit Default Swap is the creation of debt bonds that are bought by outside interests including possible loss as a risk agreed upon by the issuer.

It is what happens when a country or entity is seeking to avoid defaulting on loans and so they issue bonds other people can buy, like stock in a debt or nation, with the risk that it cannot be repayed built in.
5O4fHdR.png




Orosz bemutató zsákmányolt NLAW-ról, még lőtéri körülmények között is besült...


Ramzan Kadyrov intends to apply to the Russian Book of Records, and then to the Guinness Book to register a record for the number of sanctions imposed against him.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 190
13 723
113
Tom Cooper
https://medium.com/@x_TomCooper_x/u...ussian-counterattack-on-kupyansk-c3d5c9a0fcdf

Ukrajnai háború, 2022. szeptember 24. – október 3.; Orosz ellentámadás Kupjanszk ellen


Rendkívül zsúfolt volt az elmúlt néhány nap, és azt hiszem, még a mainstream média is elkapta a Lyman környéki fejleményeket. Így gondolom, nincs is olyan nagy szükség a kommentáromra.

Most is szeretnék visszatérni valamihez, ami úgy tűnik, teljesen elkerülte a szélesebb körű figyelmet.

Lehet, hogy néhányan felfigyeltek arra, hogy a múlt héten említettem a Kupjanszkot, de nem mentek bele a részletekbe. Egyesek emlékezhetnek arra, hogy nagyjából ugyanebben az időben említettem az ukránokat, akik azon töprengenek, hogy az oroszok miért is próbálnak ellentámadást indítani – tekintve, hogy minden alkalommal hatalmas veszteségeket szenvednek el. Nos, miközben mindenki teljes mértékben a Lyman környéki eseményekre koncentrált (nem kétséges, néhány jó okkal), és a legtöbben még mindig azzal vannak elfoglalva, hogy mi is folyik ott, szeretném felhívni a figyelmet a Kupjanszktól keletre fekvő területre.

Ha az ember keletre utazik ettől a várostól, három nagy falu van, amely „ívet” hoz létre Kupjanszk keleti oldala körül. Északról dél felé ezek Petorpavlivka, Kurylivka és Kivsharivka. Petropavlivka különösen érdekes hely, amely mintegy 5-6 km-re húzódik egyik oldalról a másikra, és több út mentén halad, amelyek viszont több „Mi”-t hoznak létre, északkelet és délkelet felé nyílva. Nagyon hosszú, „nagy falu”.

Legalább ilyen fontos a keletebbre eső terület: valami 10-15 kilométernyi szántó – egészen a falvak láncolatáig, amelyek közül a legnagyobbak Orljanszka, Jahidne és Kyslivka. Közben nagyon kevés kisebb település és tanya, nincs erdő, kevés kisebb patak. Más szavakkal: „üres terület”, csak mezők, mezők és még több mező.

Még mindig nem tisztázott, hogy pontosan mi történt ezen a területen szeptember 24., szombat és tegnap óta. Csak néhány első kézből származó beszámolóm van, amely felületes részleteket és néhány videót tartalmaz, de a többi eléggé levonható: ennek ellenére nagyon érdekesnek és potenciálisan nagyon fontosnak tartom az „eredményes benyomásokat”.

1*Z7wz5Z0CCb03hPabmtlSUg.jpeg

Kupjanszk és a tőle mintegy 25-30 km-re keletre lévő terület térképe. A piros nyilak a Petropavlivka, Kurylivka és Kivsharivka elleni orosz ellentámadások hozzávetőleges irányait jelölik. A kékek az ukrán előretörés általános irányait mutatják szeptember 30. óta.

Szeptember 20–21. körül, amit én – pontos megnevezések híján – a „Kupyansk Group ZSU”-nak hívok (3. harckocsi, 14. és 92. mech, Kraken ezred, esetleg a Donbas zászlóalj és néhány más egység) befejezte a keleti Kupjanszk felszámolását. majd továbbnyomult keletre és délre Petropavlivka, Kurylivka és Kivsharivka felé.

Az oroszok kezdetben viszonylag enyhe ellenállást tanúsítottak, de közben Belgorodból megrohanták a mozgósított tartalékosok segítségével újjáépített 3. motorpuskás hadosztályt és néhány más egységet Belgorodból, majd látszólag keletről nyugat felé támadtak. Arapivka, Volodimirivka és Kuzemivka környékéről, minden cselekmény nélkül, minden eltérítés nélkül, bőséges légi támogatással és tüzérségi támogatással (ezt azonban rosszul irányították) - egyenesen az üres terület fölött nyugat felé.

Nyilvánvaló, hogy az ukránok korán észlelték őket, helyzetbe hozták egységeiket, és behozták tüzérségüket.

Úgy tűnik, elsőként a T-90-esekkel felszerelt 27. Gárda Motoros Lövészdandár indult el. Szeptember 24-én megtámadta Kurylivkát, és számos T-90-et elvesztett, amelyeket közben kiütöttek vagy elhagytak (az ukránok még napokkal később is gyűjtötték az egység darabjait a csatatéren). A következő a 237. harckocsiezred BTG-je volt, a raktárból kivett T-80-asokkal és BMP-2-esekkel felszerelve. Ez megtámadta Petropavlivkát és teljesen összetört, néha vasárnap és/vagy hétfőn, szeptember 25–26-án. Gondolj bele, valaki megszámolt 10-11 T-80-ast, hasonló számú BMP-t és MT-LB-t, és körülbelül 40 másik járművet egyetlen videón, amely azt a csatateret mutatta be a „másnap reggel”, de nem találja többé azt a linket . Motorpuskát tekintve a BTG-ben 10-11 MBT-ből, két-három társaság IFV-ből (például BMP-ből), majd hasonló méretű tüzérségi támogatásra lehet számítani: ott, mint mondták, nagyjából egy egész BTG-t szétvertek.

És mégis, ez az „1,5 BTG elveszett” csak a kezdet volt.

Szeptember 27-én, kedden ismét Kurylivkáért mentek az oroszok – pontosan ugyanazzal az eredménnyel: újabb BTG-t veszítettek. Aztán, gondold el, csütörtök volt, a Kivsharivkáért mentek – és azonnal elveszítették a következő BTG-t. Ebben a két összecsapásban az ukránok valóban beengedték az oroszokat a falvakba, majd több oldalról támadtak: az oroszok elfutnak – amennyire csak tudtak: több tucatnyian meghaltak.

Talán néhány szóban forgó ütközet hosszabb ideig tartott (a Kurylivka-i csata olyasmi volt, mint „több napig tartó nagy összecsapások láncolata”), és kétségtelen, hogy az ukránok is veszítettek néhányat. De ennek az összecsapásnak az összesített eredménye egyértelmű: a 27. GMRB és a 3. MRD napról napra támadott, támadott és támadott, hullámról hullámra – de szó szerint darabokra tört. Aknákba futnak, tüzérség érte őket, ukrán ATGM-ek, majd harckocsik, végül gyalogság által működtetett könnyű páncéltörő fegyverek.

Végül a 27. GMRB és a 3. MRD (valószínűleg a 26. gárda-harckocsiezred) megtizedelése és a három csatatér felmosása után szeptember 30-án a Kupjanszki Csoport ZSU kelet felé támadt.

Nyilvánvalóan a P07-es autópályán mentek le, Kotiyarivka és Tabaivka felé, Szvatove általános irányába – de onnan északra is, Orljanszke felé. Hogy meddig jutottak el mostanra, fogalma sincs: csak annyit lehet tudni, hogy az oroszok újabb erősítést siettek Belgorod környékéről. Valójában az a hír járja, hogy Putyin egy BTG-t (vagy többet?) rendelt a Wagner PMC-ből a frontvonal ebbe a szektorába.

Az orosz közösségi médiában terjedő pánik alapján azonban úgy tűnik, az ukránok „túl messzire” léptek elő.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 142
9 238
113
Valaki rászólt az öregre, ugyanis hetek óta sokkal másabban nyilatkozik mint előtte. Látszott a hír tv-n is hogy nagyon feszélyezte, hogy Spöttle ott ült mellette, és nyíltan kiállt az oroszok mellett, valamint közölte h szerinte az usa robbantotta fel a vezetékeket. Az ultrahangon pár napja azt mondta Nógrádi ő ilyet nem mer kijelenteni, még ha így is volt, hiszen az usa a legerősebb szövetségesünk.
Az öreg a háború elindulása óta folyamatosan ütemet téveszt. Megszállottan imádja a német hírcsatornákat ahol dezinformálják.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 941
5 304
113
Igen de a korábbiban még nem volt benne a másik drónról lőtt videó.

Ennél sokkal durvább videó is van onnan...

Szerintem Oscaresélyes alkotás lesz, már alig várom! :D

A hollandoknál F-16 alig van röpképes, az angoloknál, spanyoloknál, németeknél sok gond volt a Eurofighterekkel , a németeknél a Tornádók épp most esnek át modernizáción/üzemidő

Mostanában kevés szó esik a Jawelinekről.
Azonban egyre többször látok profin kialakított "tyúkrácsot" az orosz tankokra szerelve.
Nem lehet, hogy összefüggés van a kettő között?

Netán, netán az oroszok kitapasztalták a nagy lándzsa ellenszerét?
Ha tényleg az a helyzet, hogy hatásosan lehet egy a tank tetejére szerelt ketrecráccsal védekezni a szuper-modern páncéltörő ellen, hát akkor érdekes sorsra jut hamarosan ez a fejlesztés is.
És bebizonyosodik, hogy egy probléma megoldása kapcsán feltett kérdésre, mindig a legegyszerűbb válasz a helyes.
Eleve ritkán volt fent javelinos videó.Esetek 90 százalékában stugna-P videót töltöttek fel az Ukránok.Ennek véleményem szerint az az oka hogy ott csak egy monitort kellett videózni a találat "megörökítéséhez"
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Sry, de Te mondtad, hogy persze, mert csak a Ny gondolkodik.
Úgy tűnik.
Nem a 'Nyugat' fenyeget taktikai atomfegyver bevetésével az állami TV-ben, meg a Duma-ban, meg függetlennek tűnő 'szövetségeseken' keresztül.
Ergo nem veszik figyelembe a tweetben levő tényeket, különben fel se merülne a használatuk.
Fú bammeg, menthetetlen vagy.
Ennyi erővel miért fejlesztenek atombombát a nagyhatalmak?

Arra próbáltam utalni (látom sikertelenül, megint), hogy ezt, amit a nagy twitter professzor leírt, az oroszok is tudják. Kurvára semmi újjat nem mondott.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Ez már annál is nagyobb veszteség ! Nagyon mélyre süllyedtek ezzel az oroszok ! Elérték azt a szintet hogy már senki ne vegye komolyan őket ! Igaz a törökök sem vették komolyan őket eddig sem ! Ezen az sem változtatna ha jövőre már 50 szu-57 állna a kifutón .
És akkor mi van, ha nem veszik komolyan őket? (Amúgy ez szerintem baromság)
Kinek szarabb? Ki szophatja be jobban, ha nem veszed komolyan az ellent? :)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 479
18 423
113
Saját földjét? A házuk mögötti hátsó udvarokról beszélsz? Vagy a USA és a haladó nyugat által birtokolt földeket Ukrajnában?
Milyen földet védenek az ukránok?

 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Általánosságban beszéltem, mindenhol élnek mindenféle emberek. Viszont ha megnézed Oroszországban a mainstream az lett hogy a SZU összeomlása egyfajta nemzeti tragédia. Ukrajnában ezzel szemben a szabadságot jelentette volna ha Oroszország tiszteletben tartja a nemzetközi jogot.

Elnézve az elmúlt 8 évet az volna a meglepő ha az ukránok nem lennének nacionalisták. A területi elcsatolások és a háború mindenhol a nacionalisták erősödéséhez vezetne. Putyin maga öntötte az olajat az ukrán nacionalizmus tüzére, de most megégette magát.
Minden birodalom után mainstream lesz a nemzeti tragédia amennyiben nincs megszállás alatt. Itthon is az lett, az I VH után, Németországban is, Japánban is a II. VH után. Régebben Rómában is, Perzsiában is, majd az UK és USÁban is az lesz. A nemzetközi jogot főleg 2014ben és azután az ukrán rezsim nem tartotta tiszteletben. Legitim kormány puccsolása, utána kisebbségek elleni agresszió és jogfosztás. Ha tiszteletben tartották volna, vagy ha legalább most elengednék a kiaebbségeiket akkor ismét szabadok lehetnének. Ha Putyin megégette magát akkor az Ukrán soviniszták vajon nem égették meg magukat? Jobb helyzetben vannak most mint 2014ben? Megérte elégetni az odesszai oroszokat, és ágyúzni a szeparatistákat? Betiltani az orosz nyelvet és kultúrát? A nép most már azt mondja nem érte meg, de egy részük érzi hogy ebből még nagyobb baj lehet, egy masik részük elmenekült, egy további pedig harcol is a nagyobb baj ellen. Egy aljas érdekcsoport pedig azzal uszít, hogy vissza lehet venni a Krímet, sőt, hogy Oroszország majd szétesik, és akkor a magyarokat is befenyítik most. Te ezt a réteget támogatod?