Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
A Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár 2022. október 12-13. 08.00-10.00 között kiképzési feladatot hajt végre Szolnokon. A Thököly úti laktanya környékén a megszokottnál nagyobb hanghatásra kell számítani.
A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát. Köszönjük a lakosság megértését és türelmét!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred október 14-én, a REJTETT PORTYA 2022 és a STRONG WILL 2022 gyakorlatok végeztével hazacsoportosítást hajt végre, ezért katonai menetoszlop közlekedésére kell számítani Újmajor – Veszprém – Várpalota – 8-as főút – Székesfehérvár – M7 autópálya – M0 autóút – M31 autópálya – M3 autópálya – M35 autópálya – 4-es főút – Hajdúhadház – Debrecen útvonalon.

A Magyar Honvédség kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai járműveket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. A zárt menetoszlop járművei közé nem hajthat be civil gépjármű, ezért a járművek haladását kísérőjárművek biztosítják. Kérjük a járművezetőket, hogy a katonai menetoszlopok közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjenek.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
A gyakorlatok befejeztével katonai konvojok közlekednek október 14. és október 21. között az ország több pontján.

Katonai gyakorlatok befejezését követően járműveket és eszközöket csoportosít át a Magyar Honvédség, ezért megnövekedett honvédségi járműforgalomra kell számítani az alábbi útvonalakon:

október 14-én Újmajor – Veszprém – Várpalota – 8-as főút – Székesfehérvár – M7 autópálya – M0 autóút – M31 autópálya – M3 autópálya – M35 autópálya – 4-es főút – Hajdúhadház – Debrecen útvonalon;

október 14-től október 16-ig minden nap 06:00 és 14:00 óra között Kaposvár és Táborfalva közötti útvonalon, a 67-es főút – M7 autópálya – M0 autópálya és az M5 autópálya útszakaszán;

október 17-től október 21-ig 06:00 és 14:00 óra közötti időszakban Kaposvár – Székesfehérvár – Várpalota útvonalon;

október 18-án 06:00 és 18:00 óra között Táborfalva és Várpalota között, az M5 autópálya – M0 autópálya – M7 autópálya – 8-as főút útvonalon.

A Magyar Honvédség is – a vonatkozó jogszabályokat betartva – törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben akadályozza az állampolgárok haladását, ugyanakkor kéri a lakosságot, hogy a fent említett útvonalakon a közlekedési szabályok betartásával közlekedjenek, a konvojokat kellő óvatossággal közelítsék meg, mivel azok mérete és sebessége, valamint hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
Eredményesen vizsgáztak a felderítők

x634a51982cd2a662098376.jpg.pagespeed.ic.Ka_6-kqMeY.webp
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
Szarajevói gyakorlaton

x634941a0626e2843161244.jpg.pagespeed.ic.LZfZ059Kb8.webp

A kiképzési rendezvény és a magyar részvétel célja az EUFOR jelenlegi légi-egészségügyi kiürítési képességének (MEDEVAC) megerősítése, valamint a taktikai légi-szállítási feladatokban való részvétel. A gyakorlat kiváló tapasztalatgyűjtési lehetőséget nyújt a H145M kitelepült viszonyok melletti alkalmazásában. Emellett, a térség földrajzi adottságai által elérhetővé válik a hajózók számára az, hogy olyan speciális repülőkiképzési feladatokat tervezzenek és hajtsanak végre, amelyeket Magyarországon nem, vagy csak korlátozottan lehet elvégezni.


kezdődik a Quick Response 2022 gyakorlat...

x634cf209152ae074428017.jpg.pagespeed.ic.A8pphPqLKo.webp
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

hete

Well-Known Member
2021. január 7.
688
1 702
93
Magyar, cseh, holland, svéd, portugál, osztrák és német helikopteres szakemberek részvételével zajlik az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktató Kiképzés az MH Pápa Bázisrepülőtéren.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
„Gördülő dobozok”

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred október 14-29. közt hajtja végre az MH Közepes Szállító Század (MH KSZSZD) képesség ellenőrzésére készülve a Rolling Boxes 2022 (Gördülő Dobozok, ROBO-22) elnevezésű kiképzési eseményt Táborfalván...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 744
26 195
113
2022. október 20-án a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár haditechnikai eszközök átcsoportosítását hajtja végre a szomódi lőtérre. Emiatt az 1. számú főúton forgalmi zárás várható 2022. október 20. 6.45-7.00 között, és 2022. október 20. 17.00-17.15 között.

Az átcsoportosítás, valamint a visszacsoportosítás a közúti forgalomban fennakadást okozhat.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.
Megértésüket és türelmüket köszönjük!

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
Még egy kis kiegészítés a lengyel gyakorlatról a korábbi posztokból...

(Google fordító...)

Nemzetközi logisztikai gyakorlat

Október 3-án megkezdődött a multinacionális parancsnoki gyakorlat - a V4 Közös Logisztikai Támogató Csoport JLSG főhadiszállásán. Több mint 400 Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországból származó katona vesz részt a 10. Opole Logist Ics Brigád szervezésében.

A JLSG HQ V4 Közös Logisztikai Támogató Csoport multinacionális parancsnoksága és személyzeti gyakorlata a 10. Opole Logisztikai Brigád képzési létesítményei alapján történik, és október 7-ig tart. Célja, hogy ellenőrizze a Visegrádi Csoport fegyveres erőinek képességeit a kombinált műveletek logisztikai támogatásának koordinálására szolgáló bizonyítékok elosztásában. Ez a NATO célkitűzéseinek képességének és teljesítésének megerősítésének következő szakasza.

A gyakorlat megnyitóján a Multinacionális Parancsnokság Közös Logisztikai Támogató Csoport (Eng. Közös Logisztikai Támogató Csoport - JSLG) dandártábornoka, Maciej Siudak fogadta a katonákat az Opole Garrisonnál, és azt mondta - „Közös logisztikai támogatást hozunk létre G Rupp. „Készen állunk, és most már azt is készek vagyunk bebizonyítani, hogy logisztikailag is támogathatjuk a nemzetközi közös munkacsoportokat. Meggyőződésem, hogy itt mindenki tisztában van a feladataival, és itt mindenki tökéletesen felkészült rá.

A Multinacionális Logisztikai Koordinációs Központ (MLCC) képviselője és egyúttal a gyakorlatvezető Artur Stopka ezredes felidézte a közös Logisztikai Támogató Csoport Wielon létrehozásának történetét és célját. Bemutatta a gyakorlat célját és az MLCC tisztjeinek feladatait - „A NATO szabványok szerint fogunk értékelni. „Felmérjük a feladatok elvégzésére való felkészültségedet. Remélhetőleg néhány napon belül megerősíthetjük, hogy készen állsz a JLSG főhadiszállás V4 küldetés befejezésére. ”

A Multinacionális Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság (Eng. Közös Logistic Support Group (JSLG) egy szövetséges struktúra, amelyet a logisztika irányítására és koordinálására terveztek a harci műveletek során. Legfőbb feladata a logisztikai alkatrészek: szárazföldi, tengeri, légi és különleges erők biztosítása egy multinacionális kombinált katonai művelet keretében. A JLSG V4 főhadiszállásának parancsnoka a 10. Opole Logisztikai Brigád tábornok Maciej Siudak parancsnoka.

A JLSG V4 Közös Logisztikai Támogató Csoport multinacionális parancsnoksága és főhadiszállása: itt elsősorban Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország katonái működnek együtt.
A gyakorlat részeként a katonák logisztikai feladatokat látnak el a szövetséges erők elfogadásától, áthelyezésüktől, a feladatok végrehajtása során, majd visszavonásuk után. Több katonai specialitásból és minden típusú fegyveres erőkből származó katonák tervezik és felügyelik a logisztikai támogatás minden aspektusát anyagi, műszaki, pénzügyi, orvosi, csapatok szállítása és mozgása.
A gyakorlat ellenőrzi a Visegrádi Csoport által benyújtott, kiosztott erők képességeit is, hogy valóban biztosítsák a Közös Logisztikai Támogató Csoport parancsnoki állásának működését.

310233670_472588814905493_4812397803586647080_n.jpg
310438609_472589171572124_4507917052269163388_n.jpg

310434170_473711071459934_6572837143546169111_n.jpg
310464957_473711228126585_3538252343577745689_n.jpg

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
Nemzetközi búvárgyakorlat Budapesten

A napokban kezdődött meg a Clearance Diver 2022 elnevezésű többnemzeti búvárgyakorlat, amelynek Magyarország, azon belül is az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ad otthont. A magyar búvárok mellett belga és litván katonák merülnek közösen a Dunán és a kőbányai pincerendszerben...

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby