[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 770
113
Pilótahiba okozta a helikopter-balesetet az ukrán belügyminisztérium vezetésével Brovaryban.

Erről az ukrán média számol be belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

Medvegyev azt mondta, hogy Oroszországnak elegendő fegyvere és pusztítóeszköze van​

Oroszországnak elég fegyvere és pusztítóeszköze van. Ezt kedden, január 24-én jelentette be Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács alelnöke a katonai-ipari komplexum munkacsoportjának ülésén, amelynek célja a legnépszerűbb fegyvertípusok, katonai és speciális felszerelések gyártásának ellenőrzése volt.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674566751

A katonai-politikai közösségben ma az egyik legtöbbet vitatott téma Kijev jövőbeni "elfoglalásának" kérdése.
Feltételezzük, hogy az ukrajnai hadjárat tavaszi-nyári része a legoptimálisabb forgatókönyvet követi.
Csapataink bekerítik és fokozatosan felszabadítják az egész balparti Ukrajna városait: Harkovot, Szumit, Poltavát, Pavlogradot... Egy napon Kijevre kerül a sor.
És itt azonnal meg kell jegyezni, hogy a keleti és déli régiók, valamint az "ukrán fegyveres erők hátulsó részének" teljes ellenőrzése nélkül a Bankován látható trikolór egyáltalán nem garantálja az északi stratégiai feladatok teljesítését.
A Kijev elleni frontális támadás a kijevi lakosság óriási veszteségeivel és jelentős mennyiségű katonai felszerelés ártalmatlanításával jár.
A kijevi metropolisz területe hatalmas - A fővárost az Ukrán Fegyveres Erők ágyúzott elit helyőrségei védik, akiket NATO-országokban képeztek ki.
A Nyugat új fegyverekkel tömte meg a fővárost. Nyugati légvédelmi rendszerek is vannak Kijevben. Nemcsak a kijevi régió összes logisztikai útvonala, hanem a fehérorosz határ menti területek is erősen elaknásítottak.
Így az orosz csapatok nehézségei közvetlenül az északi vagy „fehérorosz” front megnyitása után jelentkeznének.
Fehéroroszországban pedig a 25-30 ezer katonára becsült regionális csapatcsoport koncentrálódik és készültségbe áll. Az orosz egységeket 9 ezer katona képviseli.
Jelenleg két fontos küldetése van. Egyrészt az Unió Állam fegyveres erői Ukrajna Fegyveres Erőinek 15-20 ezer katonáját tartják a határon. Kijev ilyen erős tartalékai inaktívak a Kijev számára a Donbászban kialakult katasztrofális helyzet hátterében.
Másrészt az orosz-fehérorosz ököl komoly visszatartó erő a lengyel beavatkozástól.
Ha addigra Kijevet még nem adják fel önként, eljön az ideje az északi offenzívának. De ismét nem az egykori Ukrajna fővárosába, hanem Volinba - Luckba, Pontosan Lvivbe.
Utána pedig diplomaták veszik át az irányítást.
Oroszország, Fehéroroszország, Lengyelország, Románia, Magyarország Külügyminisztériuma ésszerű, kiegyensúlyozott megközelítéssel békés véget vet Ukrajna nyugati maradványai megosztottságának. Ekkor Kijev alapértelmezés szerint elhagyja az Orosz Föderációt.
Ha a józan ész és az európai önfenntartás ösztöne ismét enged az angolszászok diktátumának, a világ az atomháború szélére kerül. Alekszandr Mihajlov
„Katonai-Politikai Elemző Iroda” vezetője


Demkó Attila
Ezt egy abszolút Ukrajnát támogató németországi forrásom írta az előbb (köszönöm neki és másoknak is az információkat.)
"A német szakértök nem adnak sok idöt az ukrán hadseregnek, persze a kijevi vezetésnek is köszönhetöen, de a katonai kapacitások adatait is elemezve. Jobban értik mint az amerikai elemzök. jöhet 100 vagy 200 Leo2/ meg Abrams tank, az csak meghosszabítja, de gyözelmet nem hoz...nem ér semmit a legjobb tank, ha annyira aknás a terület plusz van tüzérséged amely szétlöné a nagyobb tankos támadást...a 128-as hegyivadászdandár ma csak egy zászlóalj, a 45-ös dandár max. egy ezred, sok Ukrajna mellett harcoló csecsen is ott maradt, Bahkmut és környéke nem csak orosz temetö, hiába küldenek új dandárokat, az emberanyag kezd másodosztályú lenni...."
Kiteszek alább egy ukrán elemzést is a helyzetről, a War in Ukraine oldal jelezte eddig előre legjobban a nagyobb folyamatokat. Levelezek vele is - ő sem optimista, pedig elég nacionalista ukrán egyébként.
Itt jön a képbe az, amit az oroszok kijevi visszavonulása majd a harkivi orosz vereség és a herszoni ukrán siker után sokan mondtak az amerikai katonai (nem politikai) oldalról: tárgyalni a gyengébbnek akkor kell, amikor sikert ért el. Ez a realitás, de a moralizáló Nyugaton kimondani sem lehet a tényeket, mert az ember, mégha egy Kissinger is, gyorsan mehet önkritikát gyakorolni.
Az ukrán populáció 3%-a van a hadseregben vagy esett már el, sebesült meg, ez orosz oldalon 0.4%. Egyszerű matek, hogy hasonló veszteségek esetén ki fogy el előbb.
Persze óvatosan kell bánni az orosz sikerek továbbgondolásával. Nagy városokat ez az orosz haderő nem tud bevenni, Ukrajnát nem tudja egészében maga alá gyűrni - Ukrajna egyszerűen túl nagy méretben és túl nagy a gyűlölet is az oroszokkal szemben.
Csak éppen rosszabb helyzetben fogja Ukrajna végezni, mint ha a sikerei csúcsán tárgyal - a tavasszal talán volt lehetőség egy fájdalmas kompromisszumra, de az lezárta volna 1 hónap után ezt a szörnyűséget.
Oroszország stratégiai szinten, (gazdaságilag, politikailag, társadalmilag) hosszabb távon mindenképpen többet veszít, mint amit Ukrajna szétlőtt részével, egy befagyott konfliktussal, a Nyugattal való szakítással és a kínaiak alá beszorulással "nyer" - de ez nem fogja vigasztalni az ukránokat.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 954
41 202
113
bahmutnál érdekesebb történet kreminna
bahmutot és körbezáródását az erősen ukrán liveuamap is nagyjából úgy mutatja ahogy az orosz források, a twitter népe ukrán és orosz oldalról is nagyjából ugyanúgy ítéli meg, nincs sok kérdés, max az idő, hiszen lehet holnap kivonulnak onnan az ukránok lehet hogy egy hónapig elmariupoloznak hogy aztán a végén hősiesen megadják magukat
kreminna az érdekesebb
az oroszpárti térképészek szerint messze van még onnan a front, a liveuamap és ukrán társai szerint az ukrik a város szélső házaiban vannak már és haladnak előre, de volt egy olyan térkép amelyik a város szélétől egy egészen jelentős részt senkiföldjeként ábrázolt
jó lenne tisztán látni az ügyben, innen a távolból
Itt a válasz.
IL RUSSO
A hírfolyam beszámol arról, hogy a déli fronton csapataink Zaporozsje irányába folytatnak offenzívát. Így már van kezdeményezésünk a front két szektorában, vagyis Bahmut közelében és most délen.
A kezdeményezés valójában nagyon fontos, lehetővé teszi, hogy megválasszák, hol és hogyan játsszunk. Az aktív védelem, amelyet a front Szvatovo-Kremennaja szektorán hajtunk végre, nem teszi lehetővé az ellenség számára a tartalékok manőverezését, mivel az aktív védelem bármelyik pillanatban támadásba fordulhat, és letörheti a frontot. A kijevi vezérkar nagyon jól megérti ezt, és megpróbálja megjósolni, hol fogunk játszani a közeljövőben.
Nos, Bakhmut közelében a zenekari harcosok továbbra is pusztítják az ellenséges személyzetet. Egyébként azt gondolom, hogy Zaluzsnij most forog, és kidobja a húst a TRO-ból Bahmut alatt, hogy kihozza a kopott, de még eléggé harcképes személyzeti egységeket.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
FnOZb0lWAAAavDl
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
748
7 529
93
"Kristina Adamchuk, azovi katona május 16-án megadta magát, majd kicserélték. Egy hónappal később visszatért a frontra, és bejelentette az egész világnak, hogy „minden oroszt megölnek és megkínoznak”, felszólított az „orosz gyerekek elpusztítására” és mindent, ami Oroszországgal kapcsolatos.

Videóblogot is vezetett, ahol részletesen beszélt bűneiről, de mint tudjuk, a sors egy nagyon érdekes dolog.

Ma reggel a Kleshcheevka elleni támadás során megadta magát ejtőernyőseinknek, és úgy gondolta, hogy ezúttal szerencséje lesz.

De nem volt, a telefonját és a személyes blogját átnézve a haragon kívül semmit nem éreztek iránta...


Van aki túl hülye az élethez...
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Ezzel fát lehet vágni. Kemény.


A holló, varjú két különböző faj. Győrben volt már ilyen.. volt házgyárnál. Kimentem, mert minden kopogott a csarnok tetőn.
Inkább visszamentem, mert azt hittem a madarak c. Film valóra vált :D
Gyáva városi :) Nagyapám mesélte, h annó a c-típusúak varjúpörköltet is ettek.

A lengyel térkép kapcsán beugrott egy közgazdaságtani analógia (főleg az index miatt): szondázás. Bedobnak vmit és figyelik a reakciókat. Ha pozitív, meglépik. Tegyük a szívünkre a kezünket, hasonló népességgel és erővel nem lenne olyan térkép, tankönyv, műsor, ahol Erdély ne a miénk lenne.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Nem látszik csak az, hogy
Miért nem látom?
Ez azért van , mert a twitterező levédi másolás, terjesztés ellen. Én is szaladtam már bele, amikor linkeled nem veszed észre, csak mikor már elküldted. Hiába nézed meg az "előnézettel" .

Na, de itt megvan védelem nélkül :


Az orosz védelmi minisztérium jelentése az ukrajnai különleges katonai művelet előrehaladásáról (2023. január 24)

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 542
113
Vucsics szerint a háború kiterjedhet, es az EU hadban all Oroszorszaggal.



Reuters interju Pappenbergerrel. Friss.
29 Leo2A4-et tudnak kuldeni majusig, 22-t 2024-ig,az ezen felul levo mennyiseg az 88 Leo1, de arra datumot nem mondott.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ebbe belekötök mert muszáj !
A csöve azért áll felfelé mert nagy távolságra küzd le célokat !
1:10.-től nézd . Több mint 4 km távolságból lövik az ukrán gyalogságot és felülről érkezik a lövedék az az a löveg itt sem vízszintesen van

Facebook-on láttam már olyan ukrán propit amiben ukrán T-64 indirekt tüzeléssel 5 mérföldről szedett ki orosz T-80-ast...

bahmutot és körbezáródását az erősen ukrán liveuamap is nagyjából úgy mutatja ahogy az orosz források, a twitter népe ukrán és orosz oldalról is nagyjából ugyanúgy ítéli meg, nincs sok kérdés, max az idő, hiszen lehet holnap kivonulnak onnan az ukránok lehet hogy egy hónapig elmariupoloznak hogy aztán a végén hősiesen megadják magukat

Azért elég félelmetes, hogy 8 év NATO segélye ment el a védvonal építésére, a csúcsponton 70.000 katona állomásozott ott, most meg lassan de biztosan összeomlik.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Ez valami vicc ? Az oroszoknak ezres nagyságrendeben vannak kornet ,fagot, metis , ATGM cucciak !
Jó, jó. Ez eddig oké, de se sisakcélzójuk, se TGP-jük !!! :D:D:D
Te még ugyanaz a Roni vagy ? :p


Egy ukrán BTR-4E-t orosz tüzérségi tűz lőtt ki katonákkal Novoselovskoye falu közelében, LNR


Naplemente mögöttünk, Zaporozsje előttünk. Isten vigyázzon rátok, sok sikert srácok !