[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 092
9 077
113
Zelikór...
Soroló sorozók
Az ukránoknak a minimum a Maxim(um)
Pantera
Bolgárok
Ez nem játék.
Zeli vs. Zsalu
Artyi
Ajaj
Biolabor
Ukrán csapatösszevonások Arty környékén
A kivégzésről
Basurin
Artyi jelentéktelen...
Álom
Valóság
Ukránok/lövészárok
Podoljak szerint

Zeli és Zsalu
Szerbek
Összfogl.
Gagin
Abban a videóban ahol egymás hegyén hátán fekszenek a halottak felmerült bennem a kérdés, hogy mi végzett velük? TOS? Ha nem és közelharc akkor elképzelni se akarom, hogy milyen heves harc lehetett.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Csecsen testvéreink dolgoznak
Abu Z
Válasz az elferdült sátánistáknak
:D

Vajon volt benne valami???
ZIbh2uYDAoaB2K3TZQdk8YlYjMWT5CVgtqNpZ_2uiB4Liu2Tw9MDBP580wtDdeZobSgEEjJWcIL9n2cpALvFjfu44aFs_zvhozMEI_dGPxkWQ1-y-Kvc6mbsJ8Tz2xtjwK6mYiqB3PEYONPt34Gp3HlAcSxdsRjQNkBOS_DB91xsW5bm4YJHJU01K8sFomb_-9Fum43o6ObgWNsutibeG48Z-yVSe7po77eeVsSN383UOg7475PP-nM3o-UOCQGnvMCg-3YOr2UNxuPBDfOAbbOuDaOuwhWTEuUxOmgpElne6T2QHPQYJ3ye5UPyI8HRt-amT2rOLScBLGvYTs5YNA.jpg

eeac4PM-68-Lbfm_jEhB3F95Tm2deDRnm0gJCQj5WOxBKmxxpzc5fjNJWpdHN1EnZUtDuTEuyO0aY-l5kHyo4ytHDz31mA2BwVlP6GWv1Yxd_F6yTT6YcQVL7TNYXUPKFQJW9sjHNEoldVip4JoSxYGPlxvs0GQPgUNOdsXU4-6288aqTjV9E8ei5uMVAdKQMZshrk27dYZGr85WjhEkHb9rlD1Ma-rMnj-pleKxWQs5EYoU92MWvLaqZW5A10Y2UzcaAy77bxIqKxQUQsY-IDR7aqB95pv5BMOQ9HDiZIaPD-g89gn-QnxAHSstZdvDxrt-o1g7jRTmBq41m74NXg.jpg

Ebben az M-113asban valami nagyon nem adta ki...
NoC0MfM0zoZsP1vs7vqTsMAvOVqW10kBCraP9Sgum1pmWEV3UnskrPTRoAo26FkhRY-Qw4i6WKEDGpRdD5BXn8VtdL0v5jqR8LQX33ng0FtzPSNCZ9mD4zsCxEVI5Bo8_3YWjW_XhwlC6TFd6khzX5qSGA2DgW28-JpWUdJ_ySpDdDPzHLArc6ZOAHSeZiNgPvetHmnnTErDhKCAmPqrDAVlk2sXgNvM3SV2mh0XsAGpLvG6_xToI00pUIKpdfd4cKdz106JtKO3-4dE3ZtccfymJ5ehqcK__ubOdfXYe1TSxdjf_QIUhcKPL7TdhUneTJhB_-bfipiT4-EDKIOr7g.jpg

Wunderwaffe!!!
Konsztantin aki az SzVO kezdete óta harcol kiérdemelte a Zsukov érdemérmet a bátorságért és hősiességért!
Whats-App-Image-2023-03-06-at-23-20-39.jpg

Az SzVO kezdete óta végzett kimelkedő tevékenységemért és elszánt helytállásomért magamnak is kiutaltam egy Zsukov emlékérmet. :D :D :D
A videóban hallható beszéd-kiejtés alapján ukránok voltak akik lőttek.

Más
Megállás nélkül termelnek az orosz fegyvergyárak
Szerintem is jóval esélyesebb, hogy hoholok, náluk már több ilyen videó is volt, valószínűleg elrettentési céllal.
Oroszok részéről felvenni is hülyeség lenne ilyesmit, nemhogy posztolni.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
A videó jó esetben nem igazi öngyilkosság.

Professzionális akasztáskor a halált nem a fulladás okozza, hanem miután a nyakra és nyakcsigolyára feszül a kötél, a hóhér az alsótestet a vállaknál megcsavarja oldalra és gyakorlatilag kitöri a nyakat és közben „szerencsés esetben” elszakad a gerincvelő is, emiatt áll be a gyors halál (leáll a szív és a légzés is).

Egy „sima” akasztásos fulladás nem ilyen gyors, mint ami a videón látható, ráadásul az utolsó fázisban a haláltusa komoly rángógörcsöket is okoz, mielőtt beáll a teljes eszméletvesztés.
Tévedtek! Had egészítsem ki! Amit látsz a videón a következő! A kötél a nyakra szorulva komprimálja a nyaki ütőereket ami által másodpercek alatt elveszti eszméletét! A nyaki ütőerekben található baro-és más receptorok kompressziója váguszhatssz eredményez: bradicardia, szívleállás! Nem fulladás okozza a halálukat! Visszamászni meg esélyed nincs láttam olyat aki a bejárati ajtó kilincsére akasztotta fel magát es egyszerűen beleült!
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
112
846
93

Használhatatlanok lehetnek az ukrán fronton a brit Challenger tankok​

A modern Leopard 2 vagy Abrams harckocsik még jó ideig várathatnak magukra Ukrajnában, viszont áprilisban már megérkezhetnek a Challenger 2-esek. A hidegháború alatt kifejlesztett brit tankok azonban több fejfájást okozhatnak az ukránoknak, mint hasznot. A Challenger 2-be való lőszerből meglehetősen kevés van. Emellett a harckocsi lövege nem bír olyan erővel és pontossággal, mint a német vagy orosz tankok. Ráadásul a Challenger 2 egy bonyolult szerkezet, amin a legkisebb karbantartás is rengeteg munkával jár.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 782
113

Az ukrán fegyveres erők egy része elhagyta Bahmutot​

A Bahmutban harcoló ukrán katonák azt mondták az Agence France Presse-nek, hogy egyes egységek már megkezdték a kivonulást a városból.
Ez áll az AFP közleményében. Az összefoglalója:
Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn találkozott a főparancsnoksággal, és hivatala kijelentette, hogy „a védelmi hadművelet folytatása és bahmuti pozícióink további megerősítése mellett állnak”.
De Bahmuton kívül néhány ukrán katona elvesztette reményét, hogy Kijev birtokolja a várost.
Csasov Jar város közelében, Bahmuttól 10 kilométerre nyugatra egy katona azt mondta, hogy egy hónapos harc után jött megjavítani a tankját.
„Bakhmut el fog esni” – mondta az AFP-nek az autóból, arcán fáradtság látszott. Szinte körül vagyunk véve. A részek kis csoportokban fokozatosan visszavonulnak.
Azt mondta, hogy Bahmutból csak a Chasov Yarba vezető földutakon lehet kijutni. Szerinte, ha a tankok ott ragadnak, tüzérségi tűz célpontjává válhatnak.
Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú ukrán tisztviselő azonban azt mondta, hogy az ukrán csapatok Bahmut melletti „jelenlegi helyzetét tekintve” lehetetlen a várost ostromolni.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678137399

Prigozhin a védelmi minisztériummal folytatott konfliktus folytatásáról írt​

„2023. 03. 05. levelet írt az NWO csoportosulás parancsnokának a lőszerkiosztás sürgős szükségességéről.
Március 6-án, reggel 8 órakor a főhadiszálláson lévő képviselőmtől visszavonták a belépőjét, és megtagadták tőle a belépést a csoport központjába. Folytatjuk az ukrán fegyveres erők szétverését Bahmut közelében” – mondta a PMC vezetője.
Emlékezzünk vissza, hogy február 23-án Prigozhin bejelentette a lőszerellátással kapcsolatos problémák megoldását.
Ezt megelőzően Hodakovszkij zászlóaljparancsnok azt mondta, hogy a PMC-k több lőszert kapnak, mint a közönséges katonai egységek, miközben mindenki több lövedéket szeretne.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678108855

"Ha az Egyesült Államok nem fékez, a vonat kisiklik": a kínai külügyminisztérium​

Ha az Egyesült Államok továbbra is "rossz úton halad" politikájában, és "nem húzza be a féket", az konfrontációhoz fog vezetni - mondta Csin Gang kínai külügyminiszter keddi éves sajtótájékoztatóján.
„Az ukrán válság kritikus pillanathoz érkezett. Vagy megszűnik a tűz, helyreáll a béke, elindulva a politikai rendezés helyes útjára, vagy olajat öntenek a tűzre, a válság súlyosbodik, a helyzet kikerül az irányítás alól.
Most nyugalomra, értelemre és párbeszédre van szükség. A béketárgyalások mielőbbi elindítása szükséges. Tiszteletben kell tartani az érintett felek biztonsággal kapcsolatos minden jogos aggodalmát, ezzel is elérve Európa hosszú távú biztonságát” – mondta.
A tárgyalások megkönnyítésére tett erőfeszítések kudarcot vallottak – mondta.
„Úgy tűnik, hogy egy láthatatlan kéz a konfliktust további elhúzódásba és eszkalációba taszítja, és megpróbálja felhasználni az ukrajnai válságot geopolitikai terveikben” – hangsúlyozta.
A külügyminiszter felvetette a későbbre halasztott tajvani kérdést is: „A kínai népnek joga van megkérdezni: miért beszél az Egyesült Államok a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartásáról az ukrán kérdésben, de nem tartja tiszteletben Kína szuverenitása és területi integritása a tajvani kérdésben?
Ha az Egyesült Államok nem fékezi be, és rossz úton halad tovább, egyetlen sorompó sem tudja megállítani a vonat kisiklását és felborulását, és ez elkerülhetetlenül konfrontációhoz és konfliktushoz vezet.
Képzeld el, hogy két atléta versenyez egy olimpiai futamon, de az egyik atléta ahelyett, hogy mindent beleadna, mindig megpróbálja megbotránkoztatni a másikat... Ez nem fair verseny, hanem rosszindulatú összecsapás és szabálytalanság” – mélyedt el a sportszerű összehasonlításokban.
„Az ilyen rivalizálás meggondolatlan kaland, amelyben a két nép alapvető érdekei, sőt az emberiség jövője forog kockán” – összegzett a diplomata.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678161271

Az OP-ban szereplő forrásunk azt mondta, hogy Bahmut védőinek morálja nagyon alacsony; senki sem hiszi, hogy a város birtokában lesz az APU-nak. A katonák nem értik, miért dobják ki az összes új tartalékot, ha a város nem stratégiai, hanem csak politikai jelentőségű, akkor miért kell ilyen áldozatokat hozni. A helyzet stabilizálása érdekében a vezérkar nyugati PMC-ket, valamint elit egységeket helyez át a Bahmutba, nekik kell stabilizálniuk a helyzetet.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
749
7 532
93

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 277
113

Használhatatlanok lehetnek az ukrán fronton a brit Challenger tankok​

A modern Leopard 2 vagy Abrams harckocsik még jó ideig várathatnak magukra Ukrajnában, viszont áprilisban már megérkezhetnek a Challenger 2-esek. A hidegháború alatt kifejlesztett brit tankok azonban több fejfájást okozhatnak az ukránoknak, mint hasznot. A Challenger 2-be való lőszerből meglehetősen kevés van. Emellett a harckocsi lövege nem bír olyan erővel és pontossággal, mint a német vagy orosz tankok. Ráadásul a Challenger 2 egy bonyolult szerkezet, amin a legkisebb karbantartás is rengeteg munkával jár.

ezen kívül szerintem elég sok gondot fog okozni a szállításuk is (hidak,vasúti átjárók, stb) mivel cirka 20 tonnával nehezebbek mint pl egy T-72-es,kérdés ebben az esetben hogy mire,milyen teher bírásra lett tervezve a volt Szovjetunió közlekedési infrastruktúrája.mert azt azért valljuk be,Ukrajna nem igazán épített semmit a "függetlensége" óta eltelt kb 30 év alatt .. de hogy jelentős átalakítást nem csinált az 100000 % biztos.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Egyre jobb. Viktor baxod nem ezt beszêltük meg...

Esetleg valami konkrétum? Helyszín? Anélkül ez egyelőre csak szarkeverésnek megy el.
Igazi kriptoszlovák!
Jaroslav Naď
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Egyre jobb. Viktor baxod nem ezt beszêltük meg...

Szanitéc képzés van. Ezt OV nyilatkozta (talán az év végi kormányinfóban).
Ez egy nagyon jó hír.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Tévedtek! Had egészítsem ki! Amit látsz a videón a következő! A kötél a nyakra szorulva komprimálja a nyaki ütőereket ami által másodpercek alatt elveszti eszméletét! A nyaki ütőerekben található baro-és más receptorok kompressziója váguszhatssz eredményez: bradicardia, szívleállás! Nem fulladás okozza a halálukat! Visszamászni meg esélyed nincs láttam olyat aki a bejárati ajtó kilincsére akasztotta fel magát es egyszerűen beleült!
Lehet, hogy igazad van, a bradicardiás nyomás valóban lassítja a szívverést és adott esetben szívmegállást is okozhat. Nem zárható ki 100%-ban az, hogy a fiatal - sajnos - valóban meghalt, nemcsak egy "videósokkot" akartak legyártani.
 
  • Szomorú
Reactions: Venom85