[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
És ehhez adjuk hozzá az esztelen lengyel fegyverkezést, amely ha nem kezdenek valakivel majd háborút, teljesen értelmetlen és gazdaságilag nem fentartható. Szerintem, természetesen.
Vagy majd eladják egy részét.

Mindig van piaca a normál állapotű, használt haditechnikai termékeknek, főleg azokból, amikben évtizedes szinten alacsony termelés folyt (MBT). De ha marad is egy bármekkora nyugatbarát Ukrajna, annak is kell valami fegyverzet, oda is el lehet adni, vagy csak "szívjóságból" ajándékozni.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Behívatták az amerikai nagykövetet a lengyelek

"
Egy Szent II. János Pál pápáról szóló dokumentumfilm miatt.


Az Egyesült Államok lengyelországi nagykövetével folytattak megbeszélést a varsói külügyminisztériumban csütörtökön "a Lengyelországban működő egyik televízió tevékenységének következményei miatt” – közölték a tárca honlapján."


A mindent, saját undorító beteg lelkületükkel összemocskoló szivárványos bélférgek elkezdték bomlasztani a lengyel pápa emlékezetét..
No fene, valaki végre reálisan ábrázolja azt az izét?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 129
13 576
113
Majd egyesülnek az ukránokkal egy föderációban - mint a réig szép időkben, kapnak vagy építenek atombombát és akkor Európában ők fújják a passzát szelet! Nyugat-Európa kiszervezi a honvédelmét nekik, mivel ott háborúzni már nincs kedve és embere ott senkinek.
Ha esetleg pár évtized múlva Oroszország szétesne, mert az egyre népesebb etnikumnak elege lesz Moszkva uralmából, akkor majd kitűzik a lengyel zászlót Vlagyovosztokban és örök barátság szerződést írnak alá az amcsikkal az alaszkai-szibériai közös határon. :)

Mindez csak félig vicc, félig igaz - lényegében Orbán is így gondolja a mai beszéde alapján.

Egyesulni nem fognak - anyira szerintem tanultak lengyelek a torténelmukbol, hogy nekik hasznosabb Ukrajna mint eros onnalo partner (ahogyan azt eredetilek Pilszudki elképzelte, de ne volt képes átnyomnia a lengyel politikai eliten). Egy esetleges egysuléshez számukra Belarus érdekeseb - bár szerintem jobb lenne azoknak a litvánokkal, ha már.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 237
61 649
113
csak félig vicc: Lengyelország és valamennyire Ukrajna is jelentősen felértékelődik - ebben igaza van Orbánnak.
Oroszország pedig tartósan karanténba kerül - már nem fognak visszaépülni az európai kapcsolatok a korábbi szintre.
Soha ne mond, hogy soha, a történelem ugyanis minimum 3-4 emberöltőként ismétli önmagát.
A szovjetek a harmincas években barátkoztak a németekkel, majd a negyvenes években háborúztak egymással, az ötvenes években-évekre teljesen behúzták az egykori Németország keleti felét, a nyugati felével meg kölcsönös haragszomrádot játszottak.
A hetvenes évekre megindult a haverkodás, a nyolcvanas években már a gázvezetékek fektetésénél tartottak, a kétezres években ezt akarták továbbfejleszteni, most viszont megint megy az anyázás.
De összenő, ami összetartozik és ezzel a tengerentúlon is tisztában vannak.
Éppen ezért akkora árokkal akarják az oroszokat elsáncolni Európától, ami a lehető legmélyebb és leghosszabban fájó sebet ejti a kontinens két széle közti kapcsolatokban.
De tudják jól, hogy idővel megint kialakul a kapcsolat, csak addig próbálnak még nagyot menni a tőzsdék jelenlegi urai.
Csak mégegyszer jól akarnak lakni, aztán utánuk a vízözön.

Abban bíznak, hogyha Európa nyugati felét alaposan le tudják választani a keleti végétől és közép-keleti térségbe egy jól kinevelt, ellenérdekelt, figyelemhiányos csahos kutyákból álló ütközőzónát alakítanak ki, közben meg tech-transzferrel és agyelszívással lerabolják a nyugat-EU tech cégeit és helyüket ha nem is sóval, de migránsokkal és improduktív genderidiótákkal hintik be, azzal végérvényeset alkotnak majd.

Csakhogy a nagy terv életszerűtlen és kontraproduktív.
Európa nyugati felének teljes lezüllesztése, közép-keleti térségének kápósítása, de oroszellenes uszítása már középtávon se működik.
Közép-kelet Európa önállóan nem képes fenntartani az oroszokkal szembeni funkciótlan ellenségeskedést, folyamatos USA-gyámságot és támogatást igényel.
Viszont, ha az USA eléri célját, akkor már okafogyottá válik a KKE térség kitartása, amit ettől kezdve két irányból veszi nyomás alá a német-francia (valószínű már jelentékeny mértékben muszlim) és az orosz érdekek egymás iránti útkeresése.
Ne feledjük, hogy a KKE térség lélekszáma a jelenlegi Németországét se éri el, nemhogy a közeljövőbeli nagy reprodukciós rátájú muszlimizálódott, illetve "globális déliesülő" német-francia dominanciájú Nyugatét.
És ez csak a nettó lélekszám, a korfáról még nem is beszéltünk.

Foglaljuk egy kicsit össze: az USA által technikailag "kápósított", az ék szerepét betöltő, feltüzelt, de önállótlan KKE és Baltikum pont úgy fog járni, mint a magára hagyott afgán kormány.
Totál mindegy, hogy kik fogják lakni a Nyugatot, azok majd szimplán át fognak nyúlni a fejük felett.

És még mindig nem beszéltünk olyan egyéb faktorokról, melyek ugyanúgy az emberöltő-ciklikussággal köthetők össze. Az elszaporodó déli identitásúak jelenkori adidas melegítős tudatlan erőszakolóit 25-30 éven belül követni fogják majd azok, akiket érdekelni fog az eredeti anyaország helyzete is, ami lehet pont a folyamatosan erősödő kínai befolyás miatt egyrészt fejlődést, majd ebből fakadólag Európából kifele tartó emigrációt generál, illetve, feltételezhető, hogy az akkori prominens rétegben is jelentősen reprezentált globális déli identitás maga törekszik majd az anyaországok felé.

Lehet, hogy az Sam bácsi most sikeresen szakítja el Hans-t és Francois-t Alekszejtől, Rimasz, Tarasz és Zbigniew révén.
De nem lesz majd ráhatása arra, hogy Abdul, vagy Mbotu hogyan akar majd csencselni Csou En-lajjal.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 237
61 649
113
A KKE térség történelmi tradíciói a geopolitikai átjáróház jellegből adódnak.
Így kétféle szerep jöhet szóba: gyengébb identitástudat idején a szatellit utánfutó, vagy megszállt gyarmat, míg erősebb immunitás, erősebb patrióta-nacionalista öntevékenység idején közvetítő-vámszedő politika.
Ami soha nem működhet, az az ütközőzóna szerepkör, mivel a lélekszám-demográfia-társadalmi/gazdasági potenciál-földrajzi adottságok okán mi nem tudunk, csak nagy áldozatok árán és még úgyis csak átmenetileg feltartóztatni bármiféle külső agressziót.
Hódítani meg aztán végképp nem tudunk, mert nem vagyunk nagy tengeri birodalmak, míg a szárazföldön pont a szerény népességszám és a relatíve kis kiterjedésű anyaországok miatt az akciórádiuszunk szükségszerűen a stratégiailag elvárható alatt van.
Nem tudunk elég messzire, elég stratégiai mélységbe menni a hódításainkkal, hogy az stabilizálható lehetne.

A KKE térség legnagyobb nemzete, a lengyel, évszázadok óta próbálkozik újra és újra a keleti terjeszkedéssel, amivel elég távolra és elég gyengére tudja visszaszorítani és távoltartani magától a mindenkori orosz birodalmat.
És soha nem sikerül neki és mindig nagyon súlyos árat fizet a kudarcért.
Rajta kívül az elmúlt 1000 évben utoljára a magyarok és a románok próbálkoztak még hasonlóval, a legutóbb a németek farvizén, a múlt század negyvenes éveiben és az is csúfos kudarc lett.
Utána belőlünk ütközőzónát csinált a német, azt képtelenek voltunk tartani, viszont súlyos árat kellett fizessünk.
Majd a szovjet tartott minket maga előtt, de szerencsére ebből nem lett éles háború, habár az oroszok kb 24 órán belüli összeomlással számoltak, ami sok mindent elárul.

Most az amerikaiak vajon mivel számolnak mondjuk a balti államok esetében, amikor elvárják tőlük, hogy a nagyon csábító új európai fókuszpont szerepkörért cserében nekik kell majd állni a pofonokat, de hátország nélkül?
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
541
1 536
93
A Fegyverkezési Ügynökség február 28-án további 18 darab PGSR-3i #Beagle harctéri felderítő radart rendelt kiképzési és logisztikai csomagokkal a Pro Patria Electronics Kft.-től bruttó 13 millió PLN értékben. A radarokat még ebben az évben átadják.
Még egy ilyen kis beszerzés kapcsán is a hozzászólásoknál a többség köpködi Orbánt, és sajnos a magyarokat is vele veszik egy kalap alá. Úgy tűnik, Orbánnak sikerült lehúznia a klotyón a "dva bratanki"-t.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 912
12 514
113

REPUBLIC OF KOREA BUYS A BADGER! Well, no, and the Polish milnet started the inba out of nothing. Well, on one of the portals there was information that South Korea will buy NBPWP #Borsuk . It would undoubtedly be a great success for PGZ, WB and PPO in general, even for Poland! The point is... 1/X


This information appeared as a caption to the photo attached to the news, which was a reprint from elsewhere. Link: https://defense-aerospace.com/s-korea-in-initial-talks-over-polands-borsuk-infantry-fighting-vehicle-report/… . I'm attaching a screenshot with the highlight. There is NOTHING about it in the text. Nothing at all, not a word about buying ANYTHING in . Null. Zero. 2/X
Akkor most megveszik a koreaiak azt a szart vagy nem? :D

Még egy ilyen kis beszerzés kapcsán is a hozzászólásoknál a többség köpködi Orbánt, és sajnos a magyarokat is vele veszik egy kalap alá. Úgy tűnik, Orbánnak sikerült lehúznia a klotyón a "dva bratanki"-t.
Mi hasznunk volt eddig abbol hogy eljatszottuk hogy a hibbantak a barataink?
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 106
11 171
113
Még egy ilyen kis beszerzés kapcsán is a hozzászólásoknál a többség köpködi Orbánt, és sajnos a magyarokat is vele veszik egy kalap alá. Úgy tűnik, Orbánnak sikerült lehúznia a klotyón a "dva bratanki"-t.
Jól tette Orbán,hogy kitart a magyar érdekek mellett és nem cserélte le a lengyel/amerikai érdekekre.

Köpködni meg csak a primitív,hulladék emberek szoktak...az ilyenek takarodjanak is a magyarok közeléből.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 912
12 514
113

@krisss - cseheknek ez jo van de azert remelem a Honvedsegnel ilyeneket nem engednek kamera kozelebe...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 516
121 252
113

@krisss - cseheknek ez jo van de azert remelem a Honvedsegnel ilyeneket nem engednek kamera kozelebe...
Mármint?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 014
14 128
113
Ennyire tetovalt majmot.

Ez ugyanaz a személy:

IVO99f48e_cimba_2_plh.jpg


Ilyet tudnak a mieink is, tetkó nélkül?
Kedvelném ezt az erőnlétet Nálunk! Meg van? :oops:

,
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos and blogen

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 106
11 171
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 051
54 188
113
Ide teszem, mert tágabb a kontextus.
Csehek és lengyelek után Szlovákia is terroristának minosítette a jelenlegi orosz vezetést:

https://www.teraz.sk/slovensko/plenum-uznesenim-opatovne-odsudilo-r/694957-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%3Bw%3BwIndex%3BPraveTerazV

Pozsony, február 16. (TASR) – A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa (NR) ismét elítélte az orosz agressziót Ukrajnában, és támogatását fejezte ki Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett. Elítélte Oroszország nagyszabású támadásait a polgári lakosság, a polgári objektumok és egy kulcsfontosságú energiastruktúra ellen. Ez következik abból a határozatból, amelyet csütörtökön fogadtak el a képviselők. Ugyanakkor a Szlovák Köztársaság Országgyűlése határozattal a jelenlegi orosz rezsimet terroristának, Oroszországot pedig a terrorizmust támogató államnak minősíti.

A képviselők elítélték azt is, hogy Oroszország közvetlenül és közvetetten fenyeget nukleáris fegyverekkel. Az NR SR állásfoglalásában kifejezte, hogy nem ismeri el az ukrajnai Donyeck, Luhansk, Herson és Zaporozhye régiókban lezajlott népszavazások eljárását és eredményeit, ugyanakkor úgy véli, hogy a területek Ukrajna részei maradnak. A Parlament emellett támogatását fejezte ki az agressziós bűncselekmények üldözésére szolgáló különleges bíróság létrehozására irányuló erőfeszítések, valamint az emberiesség elleni és a háborús bűncselekmények üldözésére irányuló erőfeszítések iránt.

Ugyanakkor elítéli az Oroszország által Szlovákia területén is folytatott hibrid háborút. Egyúttal felszólítja a bűnüldöző hatóságokat, titkosszolgálatokat és más illetékes hatóságokat, hogy ne becsüljék alá a veszélyt, hanem tegyenek hatékony intézkedéseket ellene a biztonság és a demokrácia megőrzése érdekében Szlovákiában.




Helyes!
Én már látom az Orosz nyelvű helynév táblákat észak szlovákiában,és a szlovák politikusokat a festői Szibériában,egy hagyományörző szénbányában, csillék,szívlapátok,hóba vájt alvóhelyek,egész elérzékenyültem.
:D
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 051
54 188
113

Morawiecki: Ukrajnának a szabad világ államainak támogatásával kell legyőznie Oroszországot​




Ja,de nélkülünk,kellemes hamvadást,nyomoroncok.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 790
30 581
113
Persze. A szabad világról volt szó.
Gondolom azokról az országokról beszéltsz, ahol a szólásszabadságnak már nyoma sincs, és a média keményebb kontrol és cenzúra alatt van, mint a Szovjetunióban volt. Szabad világ az a*********, ahol azt teheted, mondhatod és gondolhatod, amit a négerfelszopó, pedotenyésztő, elmebeteg-inkubátor tulajdonosai megengednek neked.