• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113
De ha levezeted, miért is úszná meg a börtönt a reformtól, talán én is felfogom.
Amint a bíróságoknak nem lesz a hatáskoruben, hogy megesemmisítsék az alkotmányba utkozo torvényeket, illetve a legfelsobb bíróság itéleteit egyszeru tobséggel lehetne majd semmissé nyilvánítani, roppant egyszeruen el lehetne a parlamentben lehetetleníteni a Bibi elleni bírósági eljárást kulonbozo torvények módosításával, például utólagos hatályal le lehetne rovidíteni pont azon cselekmények elavulási idejét, amikkel Bibi vádolva van, stb. - és ki tehetne ez ellen bármit?

Az igazságszolgáltas mint onnálló hatalmi ág lényegében megszunne létezni.

Amúgy pedig már az izraeli elnok is felhívást adott ki a torvény viszavonásáról:

 
  • Tetszik
Reactions: Flamand

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Amint a bíróságoknak nem lesz a hatáskoruben, hogy megesemmisítsék az alkotmányba utkozo torvényeket, illetve a legfelsobb bíróság itéleteit egyszeru tobséggel lehetne majd semmissé nyilvánítani, roppant egyszeruen el lehetne a parlamentben lehetetleníteni a Bibi elleni bírósági eljárást kulonbozo torvények módosításával, például utólagos hatályal le lehetne rovidíteni pont azon cselekmények elavulási idejét, amikkel Bibi vádolva van, stb. - és ki tehetne ez ellen bármit?
Ez az "utólagos hatállyal", ezt tudjuk is valahonnan, vagy csak sejtjük?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 688
113
Amint a bíróságoknak nem lesz a hatáskoruben, hogy megesemmisítsék az alkotmányba utkozo torvényeket, illetve a legfelsobb bíróság itéleteit
A népfelség elve a parlamentet ruházza fel a törvényalkotás jogával, az pedig saját jogán a legfelsőbb bíróságot (nálunk Alkotmánybíróság) a jogharmónia biztosítására. Senki más ebbe nem ugathat bele (fordítva igen, lásd a király perét a feancia forradalom idején), mert oda jutunk, mint az USA, ahol senkiházi mezei bírók törvénykeznek a Kongresszus, Szenátus és Elnök helyett vagy ellenében.

Netanjahunak teljesen igaza van, amikor a reformmal a zsidó nép jogait védi a bírói zsarnokság lehetőségétől, akkor is, ha épp árukapcsolással megúszni akar valami stiklit.

Ez egy szarházi, joggal és hatalommal visszaélő elitek vs. néphatalom konfliktus, ahol egy címeres gazember: Netanjahu a nép embere.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 039
113
Mások is belekezdtek a tippjátékba.
Van, aki szerint az Izrael által az ukránoknak (nem) nyújtott támogatás az ok:

Ennél eggyel vadabb emélet, hogy az USA szeretné, ha Izrael megelőző csapást mérne Iránra, viszont a jelenlegi kormány még nem annyira vevő erre. Sebaj, majd egy jó, színes forradalom után talán kötélnek állnak!

Valószínűleg nem olyan nyerő ötlet ez a "maci-bajusz cibálás", hogy a gyakorlati, naprakész tapasztalatokkal rendelkező Izrael nem nagyon akar beugrani a dologba. :oops:

Emlékeim szerint pedig tudnak/mernek szokatlan megoldásokat tenni, amikor lehet vele nyerni!!!

.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 807
113

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Joe Biden legutóbbi megnyilatkozása arra utal, hogy Washingtonnak nem tetszik (legalábbis látszólag) az izraeli kormány igazságügyi reformja, az Itámár Ben G’vír nemzetbiztonsági miniszter szorgalmazta Nemzeti Gárda felállítása és a megszállt területeken folyatott felfokozott ütemű zsidótelepítés. Ben G’vír szerint viszont Izrael nem egy további csillag az amerikai lobogón. Jáír Netanjáhu, a miniszterelnök fia azzal vádolja az USA Külügyminisztériumát, hogy anyagilag finanszírozza a kormányellenes tüntetéseket – írja a Má’árív és a Jedi’ot Áháronot.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/257031/
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 455
113
20230327105238-b53ad34e.jpg


Mi történik Irakban?
helyzet áttekintése 2023. március 12-26

20 éve az amerikai iraki invázió:

▪️Az egyik legtöbbet vitatott téma az amerikai invázió 20. évfordulója volt.

2003. március 20-án az Egyesült Államok csapatai Nagy-Britannia és számos más ország támogatásával megtámadták Irakot. Április 9-én Bagdad elesett, Szaddám Huszeint pedig megbuktatták. Ezt követően az iraki elnököt akasztással végezték ki.

Az invázió ürügye az volt, hogy az amerikaiak azt állítják, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak, amelyeket soha nem találtak meg.

Az ország hosszú időre káoszba és polgári viszályok sorozatába süllyedt, és vérző fekélyré változott a Közel-Kelet testén. 2013-ban Irakból indult el az Iraki és Levantei Iszlám Állam felemelkedése.

▪️Ha az iraki médiatér visszafogottan közelítette meg a kérdést (ami a jelenlegi iraki helyzetet figyelembe véve nem meglepő), akkor az amerikai médiában széles körű vita bontakozott ki.

A média azt írta , hogy ami történt, az az Egyesült Államok egyik legnagyobb hibája volt. Néhányan reményüket fejezték ki, hogy a Kongresszus hamarosan elfogad egy törvényjavaslatot, amely hatályon kívül helyezi a George W. Bushnak adott felhatalmazást Irak megszállására.

Bárhogy is legyen, az amerikai kontingens korlátozott formában ugyan, de továbbra is Irakban tartózkodik.

▪️A kurd média azonban üdvözölte az amerikai inváziót, mivel az iraki Kurdisztán ezt követően hosszú évekig széles autonómiát kapott Bagdad központi kormányától.

Egészen a független olajexport lehetőségéig, ebből minden bevételt megkapva.

Olajbevételek és tranzakciók:

▪️Irak legnagyobb győzelmét a Nemzetközi Választottbíróság döntése jelentette a Kirkuk-Ceyhan olajvezetéken keresztül történő olajexportról.

Az iraki hatóságok hosszú ideje perelték Törökországot amiatt, hogy az utóbbi közvetlenül Kurdisztánból importált energiát, és a bevétel teljes egészét az erbili autonómiahatóságok kapták.

Most már csak az iraki állami olajtársaság irányítja az importműveleteket. SOMO, és az összes bevétel a szövetségi költségvetésbe kerül.

▪️Bírósági döntést követően az olajvezetéken keresztüli kivitelt átmenetileg felfüggesztették, vélhetően szervezési problémák megoldása miatt.

▪️Emellett a bíróság 1,4 milliárd dollár kártérítést ítélt meg Iraknak, ami a sajtóértesülések szerint Törökországnak megfelelt , mivel az iraki hatóságok eredetileg 33 milliárdot követeltek.

▪️Ráadásul a Muhammad al-Szudáni vezette iraki központi kormánynak sikerült megállapodnia az olajbevételek ellenőrzéséről – a pénzek most a bagdadi hatóságok által ellenőrzött számlára kerülnek, ami eddig nem történt meg. körülbelül 20 év.

▪️Emellett Irak azt tervezi, hogy egy hónapon belül számos nagy olaj- és gázmezőt bocsát árverésre Bagdad keleti részén.

Diplomáciai háttér :

▪️Irak miniszterelnöke Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt a gazdaságról és a terrorizmus elleni küzdelemről.

Irak számára fontossá vált a török hatóságok megállapodása, miszerint egy hónapra megduplázzák a Tigris folyó vízkibocsátását , mivel az iraki földet súlyos szárazság sújtja, a Tigris és az Eufrátesz vízszintje pedig jelentősen csökkent.

A találkozón al-Szudáni kijelentette, hogy Irak nem engedi, hogy területét Törökország megtámadására használják fel.

A tény az, hogy a török csapatok rendszeresen behatolnak Irak területére, ezt a kurd terroristák elleni harccal érve. E betörések során török katonai bázisok láncolata épült Irak északi részén.

▪️Eközben a kurdisztáni hatóságok által ellenőrzött katonai alakulatok (pesmerga különítmények) gyakorlatokat tartottak amerikai csapatokkal.

Egyéb híradások

➖ Dahuk tartományban lezuhant egy repülőgép a kurd alakulatok kilenc magas rangú tagjával: a törökök terroristáknak tartják a kurd önvédelmi egységeket.

➖Ramadiban azonosítatlan emberek lőttek az Al-Sahwa konferenciájára, egy amerikai ellenőrzés alatt álló fiktív szunnita formációra, amelyet azért hoztak létre, hogy azt az illúziót keltsék, hogy a szunnita arabok támogatják az amerikaiakat.

Térkép nagy felbontásban

Orosz változat

#Багдад #Басра #дайджест #Ирак #карта #Киркук #Сулеймания #США
@rybar
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 455
113
Mi történik Izraelben és Palesztinában? - 1. rész
2023. március 22-28-i helyzet

Belföldi politikai válság és tiltakozás a kormány intézkedései ellen

A január eleje óta tartó tiltakozások a hétvégén csúcsosodtak ki , Yoav Galant védelmi miniszter szombaton az igazságszolgáltatási reform elhalasztására szólított fel.

Nevezetesen, Galant Benjamin Netanjahu miniszterelnök munkatársa a Likud pártban. A Honvédelmi Minisztérium vezetőjét ugyanakkor pártjának másik tagja, Julius Edelstein támogatta.

▪️Az eset után az ultrajobboldali koalíció más képviselői a „baloldali” bűnrészességgel vádolták, magát Galantot pedig vasárnap menesztette posztjáról Benjamin Netanjahu.

▪️Ez a lakossági elégedetlenség kolosszális hullámát váltotta ki – az emberek éjszakától kezdve gyűlésekre kezdtek járni, és igyekeztek a miniszterelnök háza felé menekülni.

Március 27-én az ország történetének legmasszívabb tiltakozása kezdődött az országban - összesen több mint 600 ezer állampolgár vonult utcára. A Gistradut szakszervezeti szövetség elnöke, Arnon Bar-David ultimátumot intézett a kormányhoz, és általános sztrájkot hirdetett. Sok köztisztviselő csatlakozott hozzá, a Ben Gurion repülőteret bezárták.

Ugyanakkor Bezalel Smotrich szélsőjobboldali pénzügyminiszter arra szólította fel híveit, hogy álljanak ki a reform mellett, ami összecsapásokkal fenyegethet. Több ezer ember tüntetett Jeruzsálemben reformért. Néhány kisebb összecsapástól eltekintve azonban a gyűlések békésen zajlottak.

▪️Végül 20 óra körül Benjamin Netanjahu bejelentette az igazságszolgáltatási reform felfüggesztését a nyári parlamenti ülésszakig, ami a társadalom egy részének jóváhagyását váltotta ki.

▪️Yair Lapid és Benny Gantz ellenzéki képviselők bejelentették, hogy készek kompromisszumra törekedni, néhány tiltakozó vezető azonban azt mondta, hogy további lépéseket kívánnak tenni a reform teljes lemondásáig.

▪️Az Izraeli Védelmi Erők tartalékos pilótái, akik megtagadták a szolgálatra való megjelenést, viszont bejelentették, hogy készek visszatérni a kiképzésre.

▪️A reformcsomag befagyasztására vonatkozó döntést jóváhagyták az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban .

▪️Emellett az is ismertté vált, hogy a reformok leállása miatti kompromisszumként Netanjahu azt javasolta Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali miniszternek, hogy gyorsítsák fel a közvetlenül neki beosztott nemzetőrség létrehozását. Feltehetően az egyik célja a tiltakozások feloszlatása lesz.

▪️Hétfőn este Jichak Herzog izraeli elnök rezidenciáján találkozót tartottak a konfliktus különböző felei. Az ellenzék képviselői ismét hangsúlyozták, hogy törekedni fognak a törvényjavaslat teljes eltávolítására.

❗️ Így vagy úgy, erősen kétséges, hogy ez a történet a közeljövőben lezárul.

Netanjahu és szélsőjobboldali koalíciós harcostársai ily módon próbálnak időt nyerni és megnyugtatni a társadalmat, hogy aztán újra megpróbálhassák a számukra kedvezőbb feltételek mellett elfogadtatni ezeket a törvényeket.

Egyéb belpolitikai és gazdasági események

▪️Múlt csütörtökön fogadta el a Knesszet azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a miniszterelnök cselekvőképtelennek nyilvánítását saját magán és a Minisztertanács 2/3-án kívül.

Így Netanjahu megvédte magát a legfelsőbb bíróság vagy a kormány jogi tanácsadója esetleges támadásaitól egy folyamatban lévő korrupciós ügy hátterében.

▪️Az evangéliumi keresztények száma az Egyesült Államokban várhatóan megnőtt az evangéliumi keresztények számának szenzációs története után, amely a polgárok bűncselekménnyé tételéről szól.

Az evangélikusokat, akik Izrael egyik fő szövetségese az Egyesült Államokban, széleskörű kritika után Netanjahunak nyilvánosan ki kellett jelentenie, hogy ilyen törvényt nem fogadnak el.

▪️Ezzel együtt Uriel Boso helyettes javasolta, hogy a közalkalmazotti állás betöltésére kiírt pályázaton részt vevők számára a főrabbi bizonyítványt ismerjék el felsőfokú végzettséggel egyenértékűnek.

▪️A Deri-2 törvénytervezetet is befagyasztották, amely lehetővé tenné Arya Deri számára, hogy megkerülje a Legfelsőbb Bíróság tilalmát, és visszatérjen a kormányhoz.

2. rész
#дайджест #Газа #ЗападныйБерег #Израиль #карта #Палестина
@rybar
 
  • Tetszik
Reactions: Öregtankos

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 455
113
Mi történik Izraelben és Palesztinában? - 2. rész
2023. március 22-28-i helyzet

Diplomáciai háttér

▪️ A történések hátterében figyelemre méltó az ellenzék egyik vezetőjének, Naftali Bennett volt miniszterelnöknek Abu-Dzabiban tett látogatása , ahol találkozott az Egyesült Arab Emírségek elnökével.

Nem sokkal ez előtt az Emirátusok felháborodtak a kormánykoalíció pénzügyminiszterének , Bezalel Smotrichnak a szavain, miszerint a palesztin nép nem létezik.

Ám ezzel egy időben életbe lépett az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti szabadkereskedelmi megállapodás – múlt vasárnap Netanjahu és az emírségek nagykövete, Mahmúd al-Hadzsi üdvözletében vámmegállapodást írtak alá.

▪️Smotrich szavai és az általa mutatott "Nagy Izrael" térképe élesebb reakciót váltott ki Jordániában, ahol a parlament megszavazta Izrael ammáni nagykövetének kiutasítását.

Az Egyesült Államok pedig bírálta a kilépési törvény visszavonását, amely ismét lehetővé teszi a zsidó telepesek letelepedését Ciszjordánia északi részének korábban a palesztinoknak biztosított területein.

Ezt a döntést az ENSZ Biztonsági Tanácsa is bírálta.

▪️Az Axios amerikai kiadása olyan információkat közölt , amelyek szerint Izrael állítólag kész katonai csapást mérni Iránra, ha az irániak dúsítása eléri a 60%-ot.

▪️ A tiltakozások hátterében észrevétlen maradt Netanjahu londoni látogatása , ahol Rishi Sunakkal megvitatta Iránnal szembeni ellenállását és az interakció egyéb kérdéseit.

Az izraeli miniszterelnök autópálya-útvonala mentén végig az igazságügyi reform ellenzőinek gyűlései vártak rá.

izraeli - palesztin konfliktus

▪️Az Izraelt megdöbbentő gyűlések hátterében csökkent a fejlemények intenzitása a Jordán Ciszjordániában – válaszul az arabok által korábban Hawarban elkövetett terrortámadásra, a zsidó telepesek pogromot rendeztek.

A korábbiakhoz hasonlóan az Izraeli Védelmi Erők sorozatos letartóztatásokat hajtott végre a régió különböző városaiban.

Egyéb híradások

➖ Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője kommentálta az izraeli hatóságok megpróbálják a szervezetet okolni a megiddói kereszteződésben történt lövöldözésért, és ezzel Izraelt háborúval fenyegetik.

➖ A Knesszetben élő ultraortodoxok éles kritikájával az "Otthonunk Izrael!" Avigdor Lieberman , megjegyezve, hogy jelenlétük a parlamentben káros az országra.

Ezen túlmenően felszólította a vallás és az állam szétválasztását , valamint az ultraortodoxok előnyben részesítésének megszüntetését, mindenkit arra kötelezve, hogy szolgáljon a hadseregben, és ne támogassa anyagilag a rabbinikus bíróságokat.

Véleménye szerint minden olyan oktatási intézményt , amely nem oktat alapismereteket, meg kell vonni az állami támogatástól is.

#дайджест #Газа #ЗападныйБерег #Израиль #карта #Палестина
@rybar
en.jpg
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 847
35 426
113
Erdogan azt mondja az amerikai nagykövetnek, hogy "tudja a helyét"
Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, hogy mostantól "az ajtók zárva vannak" az Egyesült Államok ankarai nagykövete, Jeffry Flake előtt, nemtetszését fejezvén ki a diplomata legutóbbi találkozóját illetően riválisával a közelgő elnökválasztáson.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 979
82 870
113
Kb. így kellene őket mindenhol kezelni!

Amúgy, hat párti lista? Német módszerrel, demokratikusan, feles többséggel, tiltani kellene, hogy össze lehessen fogni. Ez lenne igazán demokratikus.