[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Van emberük a Fideszben a kormányzatban az amerikaiaknak mint az ördög ügyvédje leszbi videó a Varga Juditról amit aztán nem hozott nyílvánosságra a DK. Valakit megvettek zsarolnak, ahogy a németeknél is tették meg Ursula V D Leyen-t az amerikában élő családjával. Simán lehet bárkiről ilyen zsaroló infót szeretni a magánéletéből pl. most a napokban a Navracsics is külön költözött. Rogán is elvált és volt az a híres csatornamászás...stb. Muttinál német segítséget kaptak az amerikaiak a lehallgatásokhoz bepoloskázáshoz. Nálunk is lesz belső ember.
Erre is vannak szelsőseges radikális megoldások pl. Sztálin mindenkit "eltüntetett" :D de az ilyen nálunk nem működne.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 477
24 046
113
Az volt a legnagyobb. Katonákat küldtünk, meg is haltak közülük, tankokat is adtunk (többek közt ezért nincs már mit felajánlani Ukrajnának), élenjártunk az együttműködésben, a szerepvállalásban, meg a jótanuló szerepben. Nulla biznisz lett a jutalmunk.
Afganisztán? Ugyanez.
Nagy nyertesei vagyunk mi idáig ennek a NATO-tagságnak, mondhatom.
Viccesebb, hogy szíriába nagyobb üzletet csináltunk, sokan mentek ki restaurálni szép kis pénzekért.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 191
61 136
113
Az a bizarr, hogy az USA eddig azért szankciózta az ellenségeit, mert azok csináltak valamit ami nekik nem tetszett.

De ezúttal szankciókkal fenyegeti egy szövetségesét, mert az nem akar megcsinálni valamit, ami csak nekik tetszik.

Ha mélypontra jutottak a magyar-amerikai kapcsolatok, akkor az nem miattunk volt. Ha diktatúrának tart minket az érkezése után alig egy nappal az új amerikai nagykövet, aki ezt a mély megélésen alapuló tapasztalatát a ferihegyi gyorsforgalmi út - Üllői út - Múzeum körút - Bajcsy-Zsilinszki út - Szabadság tér útvonalon egy páncélozott limó hátsó ülésén szedte össze és erre alapozza arrogáns rágalmait (amúgy fingja sincs, melyik országba is került), akkor szólni kell az USA Külügyminisztériumának, hogy ezt vigyék vissza és küldjenek valaki mást.
De így, hogy beindul a hiszti, igazából ne is küldjenek senkit, amíg meg nem tanulnak kulturáltan viselkedni.

A jelenkori amerikai nemzetközi diplomácia minősége globálisan egy selejtes szégyen.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 012
83 097
113
Van emberük a Fideszben a kormányzatban az amerikaiaknak mint az ördög ügyvédje leszbi videó a Varga Juditról amit aztán nem hozott nyílvánosságra a DK. Valakit megvettek zsarolnak, ahogy a németeknél is tették meg Ursula V D Leyen-t az amerikában élő családjával. Simán lehet bárkiről ilyen zsaroló infót szeretni a magánéletéből pl. most a napokban a Navracsics is külön költözött. Rogán is elvált és volt az a híres csatornamászás...stb. Muttinál német segítséget kaptak az amerikaiak a lehallgatásokhoz bepoloskázáshoz. Nálunk is lesz belső ember.
Erre is vannak szelsőseges radikális megoldások pl. Sztálin mindenkit "eltüntetett" :D de az ilyen nálunk nem működne.
Felmondtad a FOS összes paneljét.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 202
20 232
113
Egy kis színes pihentetőül.

Európai országok GDP-je (vásárlóértéken - PPP) 1980-2023, és az 1 főre jutó érték. Forrás: Világbank, IMF.
 
  • Tetszik
Reactions: hete

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 518
113


Az esetleges kitiltásokkal az USA kormánya korántsem meríti ki minden Orbánékkal szembeni lehetőségeit. Hogy tudná büntetni még a Biden-adminisztráció a magyar kormányt?

Íme a lehetséges amerikai büntetőintézkedések:


    • Meggyőzni minél több külföldi befektetési alapot, hitelintézetet, hogy ne adjanak több hitelt Magyarországnak
    • Az amerikai cégeket felszólítani Magyarország elhagyására, ennek teljesülése esetén adódóan máris nagyjából 150 ezer fővel – tehát jelentősen – megugrana a munkanélküliség, jelentősen csökkenne az állami személyi jövedelemadó-bevétel
    • Szankciókkal sújtani minden olyan céget, vállalatot, amelyik Magyarországgal kereskedik. A cél, hogy nemcsak az amerikai, hanem más nyugati vagy ázsiai cégeket tántorítsanak el a magyarországi befektetésektől, még tovább növelve ezzel a magyarországi munkanélküliséget, ezáltal társadalmi nyugtalanságot lehetne támasztani
    • Nyilvánvalóvá tenni, hogy Magyarország bár NATO-tag, de csak formálisan szövetséges, valójában ellenség: hivatalosan is megszakítják a titkosszolgálati és védelmi együttműködést a magyar kormánnyal és rávenni más nyugati országokat(főleg a németeket), hogy ez irányba menjenek el ők is, különben amerikai szankció várna rájuk
-Megpróbálni megbuktatni az Orbán-kormányt: újabb leleplezésekkel, kormánypárti képviselők megkörnyékezésével(pozíciók, pénz). Mivel erős a Fidesz-KDNP frakciófegyelem, nehéz ennek az útja, ugyanakkor ha az amerikai gazdasági büntetőintézkedések eredményesek, azzal nyugtalanságot lehet támasztani és ez kihathat valamelyest Orbán Viktor párton belüli megítélésre. Ám az amerikaiak nem akarják feltétlenül a magyar miniszterelnök bukását, ők már azzal is kiegyeznének, ha ő végre hajlandó lenne beállni a sorba és minden fenntartás nélkül támogatni az orosz-ukrán háborúval és Kínával kapcsolatos amerikai irányvonalat.

Látható, hogy az USA kezében sokkal több és keményebb eszköz van a magyar kormánnyal szemben, mint néhány személy kitiltása. A fenti lista nem azt jelenti, hogy ezekkel az eszközökkel mindenképpen élni is kellene – pl. mire az itt lévő amerikai cégek új jövedelmező piacot találnak, az beletelhet némi időbe és ez veszteséget jelentene nekik –, ám zárt ajtók mögött már lehet fenyegetőzni a fenti intézkedések bármelyikével.

Elég gondolatébresztő ez a bejegyzés, mégha az amcsi cégek kivonulása nem reális, ahogy az Uniós Magyarországgal kereskedő cégek szankcionálása sem. De persze a lényeg az amerikai lépéseket amerikai szempontok alapján kell lemodellezni.

Az a nehéz az USA lépéseinek megtippelésében, hogy nem tudjuk/tudom, ki vezeti. Mert azt tudjuk ki nem, Biden biztosan nem, csak formálisan. Putyin, Macron, de még a koalíciós Scholz lépései is jobban megtippelhetőek.

Sztem csak vmi soft figyelmeztetés lesz, kitiltás stb, de semmi extra. Picit lehet rajta pörögni, de nem vagyunk olyan fontosak, hogy kockáztassanak. ( Egyébként tudjuk anno kiket tiltották ki és visszavonták már, vagy azóta is él? )

Ha mégis vmi keményet akarnak lépni, akkor oda kell ütni ahol fáj. A NASAMS vagy az AMRAAM visszatartása kézenfekvő lenne, odaadni inkább Ukrajnábak, esetleg még Scolzot meggyőzve az A7-eseket is. De sztem fontosabb, hogy USA fegyvereket használjunk hosszú távon, mint 2 perc bosszú.
Tehát inkább gazdasági csapás, ami Orbán 26-os győzelmébe fájhat.
Nemcsak gazdaságilag erős, de szimbolikus is kell, mint anno az Uniós viták alatt a Mutti Szájerrel. Tehát 1 miniszter feje. 3 fontos gazdasági miniszter van. Varga Mihály, Navracsics, Szijjártó.

Varga fájna a legjobban és a legnagyobb gazdasági károkat okozná. Nem kell valós vád, csak kreált és hihető. Megugró alapkamat, gyengülő forint, ez az azonnali reakció. Ha a nárcisztikus, de jó szaki Matolcsy közben még osztja az észt, még nehezebb lenne. Igazából politikailag és gazdaságilag megfelelő helyettese Orbánnak Varga helyére nincs. Csak olyat tudna, aki politikailag megbízható, de a nemzetközi piac nem fogadná el, vagy politikailag megbízhatatlan, a nemzetközi hitelpiacnak megfelelő. Ez Orbánnak hosszú távú probléma lenne.

Navracsics. Az Uniós viták, pénzek rendezésének esélye veszne el. De a gyors pánik után, belátná a piac, hogy ez annyira nem számít. Uniós pénzek nélkül is stabil maradna végtelen ideig a magyar gazdaság. Max. átmenetileg lassabb növekedés, néhány elmaradt főtérkövezés, fejlesztés. Ez szinte egy light figyelmeztetés.

Szijjártó. Mind geopolitikailag, mind gazdaságilag komoly ütés. Bizalmi ember és a legjobban teljesítő miniszterek egyike. A szuverén magyar külpolitika szimbolikus és gyakorlati képviselője. Fiatal, de rengeteg tapasztalattal, még a new yorki progresszív elsővonalbeli meghatározó újságírókkal is jó kapcsolatot ápol, hát még az illiberalis elittel.
De külgazdasági miniszterként a nemzetközi befektetőkkel, a meghatározó európai és ázsiai ipari szereplőkkel is bizalmi kapcsolata van. Szintén nem pótolható.

Az lenne az érdekes, hogy az ellenzék mit lépne. Nem Fletora gondolok, az tudjuk. A Momos gyerekek is tennék a dolguk, ahogy az MH is, csak fordítva. Itt mondjuk a Schiffer-Vona-Mesterházy hármasra gondolok. Lenne bennük annyi, hogy a személyes sérelmeiket, karrierjüket félretéve lenne nemzeti egység??? Jó ez már nagyon fikció.

Maradjunk annyiban, lesz nagy sajtóhájp, de semmi komoly. Ez még csak a sárga lap. Bár az az NS2 is felrobbant.,,,
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 524
46 496
113
Van emberük a Fideszben a kormányzatban az amerikaiaknak mint az ördög ügyvédje leszbi videó a Varga Juditról amit aztán nem hozott nyílvánosságra a DK. Valakit megvettek zsarolnak, ahogy a németeknél is tették meg Ursula V D Leyen-t az amerikában élő családjával. Simán lehet bárkiről ilyen zsaroló infót szeretni a magánéletéből pl. most a napokban a Navracsics is külön költözött. Rogán is elvált és volt az a híres csatornamászás...stb. Muttinál német segítséget kaptak az amerikaiak a lehallgatásokhoz bepoloskázáshoz. Nálunk is lesz belső ember.
Erre is vannak szelsőseges radikális megoldások pl. Sztálin mindenkit "eltüntetett" :D de az ilyen nálunk nem működne.
Akármilyen furcsa is, pont a felsorolt példák azt mutatják, hogy valószínűleg a belpolitikai oldalon a magyar szolgálatok sikeresebbek, mint a nemzetközi színtéren (Ugye az ukrán konfliktust a fél NATO-val együtt benézték). Ha csak a felsorolt ügyekben tudtak olyan "életvezetési tanácsot" adni az érintett fideszes arcoknak, hogy csendben elsimultak a kompromittálható ügyek, akkor már jól dolgoztak (valószínűleg ezekkel az életszituációkkal hamarabb vagy a vetélytársakkal egy időben szereztek tudomást).
 
  • Tetszik
Reactions: Vipera kapitány

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 720
15 526
113
A legnagyobb probléma az, hogy a magyar politikai/stratégiai gondolkodás szempontjából ez a háború túl hamar jött, és a jelenlegi helyzetben komoly kockázati faktorok nélkül nem tudunk jó döntést hozni.

Jól látjuk, hogy átrendeződés van a világgazdaságban/világpolitikában, és hogy az eddigi kizárólagos euroatlanti világrend valamilyen formában véget fog érni. És azt is jól érezzük, hogy a hatalmi tömbök megfelelő együttműködési esetén rohadt nagyott tudna szakítani a régió. Lásd például Egy övezet, egy út kezdeményezés, amitől a benelux államok megbolondulnak, mert a kínai árukat a görögöknél pakolnák le, ami rajtunk keresztül terítődne Európában.

De JELENLEG még annyira van erős az USA/Euroatlanti világrend, hogy ne tudjuk azt mondani, hogy bocsi srácok, mostmár 2-3 kapura szeretnénk játszani, és nem egyre. Illetve Kína, és az orosz-kínai tengely talán még nem elég erős/pont messze van, hogy megérje rájuk is támaszkodni (Wang Yi államtanácsos mondatai is szerintem erre utaltak, a kínaiak nem hülyék, hogy ne értsék meg a magyar politikai gondolkodást).

Sőt, ez a háború még rontott is a helyzetünkön, mert a nyugati/USA politika még keményebben el akarja hitetni magával, hogy még mindig 20-25 évvel ezelőtt vagyunk, amikor az USA BÁRMIT MEGTEHETETT, amit csak szeretett volna, nem voltak gazdasági/geopolitikai/katonai határok, amik gátolták volna őket bármiben is. Anno nem tudott semmi úgy történni például a Közel-Keleten, hogy ne az USA keze legyen benne. Erre pár napja kiegyezetek az irániak és a szaudiak egymással PEKINGBEN, ami miatt a yemeni polgárháború vége is elérhető közelségbe került.
Az ebből a helyzetből fakadó frusztráció miatt sokkal kevésbé is tűri az "ellentmondást" az USA politika, mint ezelőtt bármikor, főleg a "szövetségesei(?)" között.

Röviden szutyok helyzetben vagyunk, a fórum elsődleges tematikáját figyelembe véve még "letolt gatyával" sem rendelkezünk, és pl ezen sem nagyon akarunk változtatni. Persze OV azért is tolhatja a német (fegyver)iparbeszerzést, hogy a pénzügyi/ipari előnyök mellett ezzel is megfelelően "bevédjük" magunkat gazdaságilag, nehogy bizonyos politikai/ideológiai/gazdasági különutasságai miatt véletlenül kihúzzák alóla a szőnyeget. Ez eddig rohadt jól működött, de sajnos az utóbbi időszak azt mutatja, hogy már ez a gondolkodásmód rohadtul nem biztosíték semmire, sőt, már-már megalázóan bánnak velünk úgy, hogy lassan a fél EP már rácsok mögött van.

De akkor megint visszatértünk oda, hogy OK, de akkor mi legyen? Engedjünk bizonyos politikai/ideológiai kérdésekben, hogy lazítsák rajtunk a gazdasági gyeplőt? Gazdaságilag ennél is jobban hajoljunk be a nyugat előtt, elvágva a lehetőségét egy későbbi stratégiai kínai kapcsolatnak? Legyünk óriási nagy NATO és ruszkiellenes fanboyok, ezzel elvágva magunkat az orosz energiától? Próbáljunk meg baromi gyorsan, őriási kockázattal, a jelenlegi helyzetben EU és NATO szuronnyal a popónkban szinte stratégiai szinten összebútorozni a Kínaiakkal? Én JELENLEG nem látok egyetlen komoly kockázatoktól mentes, és egyértelműen jó döntést a magyar politikai stratégia szempontjából, és ez nem valami megnyugtató sajnos...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 518
113
A legnagyobb probléma az, hogy a magyar politikai/stratégiai gondolkodás szempontjából ez a háború túl hamar jött, és a jelenlegi helyzetben komoly kockázati faktorok nélkül nem tudunk jó döntést hozni.

Jól látjuk, hogy átrendeződés van a világgazdaságban/világpolitikában, és hogy az eddigi kizárólagos euroatlanti világrend valamilyen formában véget fog érni. És azt is jól érezzük, hogy a hatalmi tömbök megfelelő együttműködési esetén rohadt nagyott tudna szakítani a régió. Lásd például Egy övezet, egy út kezdeményezés, amitől a benelux államok megbolondulnak, mert a kínai árukat a görögöknél pakolnák le, ami rajtunk keresztül terítődne Európában.

De JELENLEG még annyira van erős az USA/Euroatlanti világrend, hogy ne tudjuk azt mondani, hogy bocsi srácok, mostmár 2-3 kapura szeretnénk játszani, és nem egyre. Illetve Kína, és az orosz-kínai tengely talán még nem elég erős/pont messze van, hogy megérje rájuk is támaszkodni (Wang Yi államtanácsos mondatai is szerintem erre utaltak, a kínaiak nem hülyék, hogy ne értsék meg a magyar politikai gondolkodást).

Sőt, ez a háború még rontott is a helyzetünkön, mert a nyugati/USA politika még keményebben el akarja hitetni magával, hogy még mindig 20-25 évvel ezelőtt vagyunk, amikor az USA BÁRMIT MEGTEHETETT, amit csak szeretett volna, nem voltak gazdasági/geopolitikai/katonai határok, amik gátolták volna őket bármiben is. Anno nem tudott semmi úgy történni például a Közel-Keleten, hogy ne az USA keze legyen benne. Erre pár napja kiegyezetek az irániak és a szaudiak egymással PEKINGBEN, ami miatt a yemeni polgárháború vége is elérhető közelségbe került.
Az ebből a helyzetből fakadó frusztráció miatt sokkal kevésbé is tűri az "ellentmondást" az USA politika, mint ezelőtt bármikor, főleg a "szövetségesei(?)" között.

Röviden szutyok helyzetben vagyunk, a fórum elsődleges tematikáját figyelembe véve még "letolt gatyával" sem rendelkezünk, és pl ezen sem nagyon akarunk változtatni. Persze OV azért is tolhatja a német (fegyver)iparbeszerzést, hogy a pénzügyi/ipari előnyök mellett ezzel is megfelelően "bevédjük" magunkat gazdaságilag, nehogy bizonyos politikai/ideológiai/gazdasági különutasságai miatt véletlenül kihúzzák alóla a szőnyeget. Ez eddig rohadt jól működött, de sajnos az utóbbi időszak azt mutatja, hogy már ez a gondolkodásmód rohadtul nem biztosíték semmire, sőt, már-már megalázóan bánnak velünk úgy, hogy lassan a fél EP már rácsok mögött van.

De akkor megint visszatértünk oda, hogy OK, de akkor mi legyen? Engedjünk bizonyos politikai/ideológiai kérdésekben, hogy lazítsák rajtunk a gazdasági gyeplőt? Gazdaságilag ennél is jobban hajoljunk be a nyugat előtt, elvágva a lehetőségét egy későbbi stratégiai kínai kapcsolatnak? Legyünk óriási nagy NATO és ruszkiellenes fanboyok, ezzel elvágva magunkat az orosz energiától? Próbáljunk meg baromi gyorsan, őriási kockázattal, a jelenlegi helyzetben EU és NATO szuronnyal a popónkban szinte stratégiai szinten összebútorozni a Kínaiakkal? Én JELENLEG nem látok egyetlen komoly kockázatoktól mentes, és egyértelműen jó döntést a magyar politikai stratégia szempontjából, és ez nem valami megnyugtató sajnos...
Nincs más hátra, a régi bevált dolgokhoz kell nyúlni.


 
  • Imádom
  • Vicces
Reactions: BJani and papajoe

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 518
113
Kárpátalján is.

850537_oriasplakat_ungvar.jpg



Remélem a kárpátaljai magyarok meggyőzése a cél és nem az uszítás ellenük. Mindkettő aljas, de vannak fokozatok.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 191
61 136
113
A legnagyobb probléma az, hogy a magyar politikai/stratégiai gondolkodás szempontjából ez a háború túl hamar jött, és a jelenlegi helyzetben komoly kockázati faktorok nélkül nem tudunk jó döntést hozni.

Jól látjuk, hogy átrendeződés van a világgazdaságban/világpolitikában, és hogy az eddigi kizárólagos euroatlanti világrend valamilyen formában véget fog érni. És azt is jól érezzük, hogy a hatalmi tömbök megfelelő együttműködési esetén rohadt nagyott tudna szakítani a régió. Lásd például Egy övezet, egy út kezdeményezés, amitől a benelux államok megbolondulnak, mert a kínai árukat a görögöknél pakolnák le, ami rajtunk keresztül terítődne Európában.

De JELENLEG még annyira van erős az USA/Euroatlanti világrend, hogy ne tudjuk azt mondani, hogy bocsi srácok, mostmár 2-3 kapura szeretnénk játszani, és nem egyre. Illetve Kína, és az orosz-kínai tengely talán még nem elég erős/pont messze van, hogy megérje rájuk is támaszkodni (Wang Yi államtanácsos mondatai is szerintem erre utaltak, a kínaiak nem hülyék, hogy ne értsék meg a magyar politikai gondolkodást).

Sőt, ez a háború még rontott is a helyzetünkön, mert a nyugati/USA politika még keményebben el akarja hitetni magával, hogy még mindig 20-25 évvel ezelőtt vagyunk, amikor az USA BÁRMIT MEGTEHETETT, amit csak szeretett volna, nem voltak gazdasági/geopolitikai/katonai határok, amik gátolták volna őket bármiben is. Anno nem tudott semmi úgy történni például a Közel-Keleten, hogy ne az USA keze legyen benne. Erre pár napja kiegyezetek az irániak és a szaudiak egymással PEKINGBEN, ami miatt a yemeni polgárháború vége is elérhető közelségbe került.
Az ebből a helyzetből fakadó frusztráció miatt sokkal kevésbé is tűri az "ellentmondást" az USA politika, mint ezelőtt bármikor, főleg a "szövetségesei(?)" között.

Röviden szutyok helyzetben vagyunk, a fórum elsődleges tematikáját figyelembe véve még "letolt gatyával" sem rendelkezünk, és pl ezen sem nagyon akarunk változtatni. Persze OV azért is tolhatja a német (fegyver)iparbeszerzést, hogy a pénzügyi/ipari előnyök mellett ezzel is megfelelően "bevédjük" magunkat gazdaságilag, nehogy bizonyos politikai/ideológiai/gazdasági különutasságai miatt véletlenül kihúzzák alóla a szőnyeget. Ez eddig rohadt jól működött, de sajnos az utóbbi időszak azt mutatja, hogy már ez a gondolkodásmód rohadtul nem biztosíték semmire, sőt, már-már megalázóan bánnak velünk úgy, hogy lassan a fél EP már rácsok mögött van.

De akkor megint visszatértünk oda, hogy OK, de akkor mi legyen? Engedjünk bizonyos politikai/ideológiai kérdésekben, hogy lazítsák rajtunk a gazdasági gyeplőt? Gazdaságilag ennél is jobban hajoljunk be a nyugat előtt, elvágva a lehetőségét egy későbbi stratégiai kínai kapcsolatnak? Legyünk óriási nagy NATO és ruszkiellenes fanboyok, ezzel elvágva magunkat az orosz energiától? Próbáljunk meg baromi gyorsan, őriási kockázattal, a jelenlegi helyzetben EU és NATO szuronnyal a popónkban szinte stratégiai szinten összebútorozni a Kínaiakkal? Én JELENLEG nem látok egyetlen komoly kockázatoktól mentes, és egyértelműen jó döntést a magyar politikai stratégia szempontjából, és ez nem valami megnyugtató sajnos...
Az USA csak durrogtassa el a patronjait. Jöjjön csak ki az a szar, aztán majd próbálják meg visszalapátolni ők a tehénbe.
Mondom, a bűnünk az, hogy valamit nem akarunk megtenni, amire egy idegen hatalom kényszerít. Hajrá, hát kényszerítsen, szankcionáljon, könnyítse meg a dokgunkat, hadd legyünk csak szépen áldozatok. Az áldozatiságban van a legerősebb nacionalista-patrióta potenciál.
Lökjenek csak a kínaiak felé.
Nem mi akartuk és Trump-al nem lett volna ennyi balhé.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 614
3 263
113
Kérlek menj harcolni te, ha annyira akarsz.
Ha valahogy a szövetségen kívül találnánk magunkat (vagy éppen béna kacsaként maradnánk) és jönnének keletről (netán addigra már szövetségen belüliként), na akkor tényleg garantáltan mehetnél harcolni, válladon a még épülő fegyvergyártó csarnokokkal.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Ha mégis vmi keményet akarnak lépni, akkor oda kell ütni ahol fáj. A NASAMS vagy az AMRAAM visszatartása kézenfekvő lenne, odaadni inkább Ukrajnábak, esetleg még Scolzot meggyőzve az A7-eseket is. De sztem fontosabb, hogy USA fegyvereket használjunk hosszú távon, mint 2 perc bosszú.
Ha ezt meglépik, katonai megrendelések szempontjából a németek és az USA is lehúzhatja magát klotyón, mert a pénzes arab megrendelők automatikusan elkezdik lehívni az orosz/kínai árlistákat.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 012
83 097
113
Elég gondolatébresztő ez a bejegyzés, mégha az amcsi cégek kivonulása nem reális, ahogy az Uniós Magyarországgal kereskedő cégek szankcionálása sem. De persze a lényeg az amerikai lépéseket amerikai szempontok alapján kell lemodellezni.

Az a nehéz az USA lépéseinek megtippelésében, hogy nem tudjuk/tudom, ki vezeti. Mert azt tudjuk ki nem, Biden biztosan nem, csak formálisan. Putyin, Macron, de még a koalíciós Scholz lépései is jobban megtippelhetőek.

Sztem csak vmi soft figyelmeztetés lesz, kitiltás stb, de semmi extra. Picit lehet rajta pörögni, de nem vagyunk olyan fontosak, hogy kockáztassanak. ( Egyébként tudjuk anno kiket tiltották ki és visszavonták már, vagy azóta is él? )

Ha mégis vmi keményet akarnak lépni, akkor oda kell ütni ahol fáj. A NASAMS vagy az AMRAAM visszatartása kézenfekvő lenne, odaadni inkább Ukrajnábak, esetleg még Scolzot meggyőzve az A7-eseket is. De sztem fontosabb, hogy USA fegyvereket használjunk hosszú távon, mint 2 perc bosszú.
Tehát inkább gazdasági csapás, ami Orbán 26-os győzelmébe fájhat.
Nemcsak gazdaságilag erős, de szimbolikus is kell, mint anno az Uniós viták alatt a Mutti Szájerrel. Tehát 1 miniszter feje. 3 fontos gazdasági miniszter van. Varga Mihály, Navracsics, Szijjártó.

Varga fájna a legjobban és a legnagyobb gazdasági károkat okozná. Nem kell valós vád, csak kreált és hihető. Megugró alapkamat, gyengülő forint, ez az azonnali reakció. Ha a nárcisztikus, de jó szaki Matolcsy közben még osztja az észt, még nehezebb lenne. Igazából politikailag és gazdaságilag megfelelő helyettese Orbánnak Varga helyére nincs. Csak olyat tudna, aki politikailag megbízható, de a nemzetközi piac nem fogadná el, vagy politikailag megbízhatatlan, a nemzetközi hitelpiacnak megfelelő. Ez Orbánnak hosszú távú probléma lenne.

Navracsics. Az Uniós viták, pénzek rendezésének esélye veszne el. De a gyors pánik után, belátná a piac, hogy ez annyira nem számít. Uniós pénzek nélkül is stabil maradna végtelen ideig a magyar gazdaság. Max. átmenetileg lassabb növekedés, néhány elmaradt főtérkövezés, fejlesztés. Ez szinte egy light figyelmeztetés.

Szijjártó. Mind geopolitikailag, mind gazdaságilag komoly ütés. Bizalmi ember és a legjobban teljesítő miniszterek egyike. A szuverén magyar külpolitika szimbolikus és gyakorlati képviselője. Fiatal, de rengeteg tapasztalattal, még a new yorki progresszív elsővonalbeli meghatározó újságírókkal is jó kapcsolatot ápol, hát még az illiberalis elittel.
De külgazdasági miniszterként a nemzetközi befektetőkkel, a meghatározó európai és ázsiai ipari szereplőkkel is bizalmi kapcsolata van. Szintén nem pótolható.

Az lenne az érdekes, hogy az ellenzék mit lépne. Nem Fletora gondolok, az tudjuk. A Momos gyerekek is tennék a dolguk, ahogy az MH is, csak fordítva. Itt mondjuk a Schiffer-Vona-Mesterházy hármasra gondolok. Lenne bennük annyi, hogy a személyes sérelmeiket, karrierjüket félretéve lenne nemzeti egység??? Jó ez már nagyon fikció.

Maradjunk annyiban, lesz nagy sajtóhájp, de semmi komoly. Ez még csak a sárga lap. Bár az az NS2 is felrobbant.,,,
Túlkombinálod. Fogatlan gecik ezek. Olyan folyamat indulna be, amivel konkrétan cseszhetnék Európát. Hidd el, erre vár mindenki hogy szövetségen belül csináljon már vki vmit. Most olyan a hangulat, hogy a törökök németek, franciák tuti nem bírnák visszafogni magukat. Pl. megtiltjuk USA nato csapatok mozgását és kb. baszhatják is Romániát. Kitiltani, aztán lesz ami lesz. Max. később békülünk, de lehet hogy olyat indít el, ami még inkább tönkreteszi az amerikaiakat. Az EU két perc alatt be tudná fejezni az ukrán háborút, pont az USA az, aki kavarja a szart. Most tényleg olyan a hangulat, most kell lépni, aztán az amerikaiak egyék meg amit főztek. Történelmi a lehetőség. Kibaszni őket Európából és itthon mindörökre leszámolninaz általuk kitartott ellenzékkel.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 012
83 097
113
Kárpátalján is.

850537_oriasplakat_ungvar.jpg



Remélem a kárpátaljai magyarok meggyőzése a cél és nem az uszítás ellenük. Mindkettő aljas, de vannak fokozatok.
Ha egy plakáton kell háborúban lévő ország polgárait győzködni arról, hogy aljasak a ruszkik úgy, hogy a kijevi rezsim viszi el őket meghalni USA érdekekért, mindezt úgy, hogy darab bomba alig esett Kárpátaljára, akkor ott tényleg nagyon szarul állhatnak az USA érdekei, ha egy ilyet meg kell lépni.

Olyan ez, mint amikor a a rajzfilmekben cukiskodni próbál a főgonosz, és cicákat simogat és kutyákat fogad örökbe, miközben külön részlege van kutya és cicakisérletekre az alagsorban.