[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 010
9 037
113
Kis lépésekben, de szélesedik a háború, közben az európai lakosság lassan hozzászokik az új jelenhez...
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 432
4 548
113
Na ennyit erről a kivonunk Bahmutból szarkeverésről. Ahogy @papajoe kolléga is mondta, hirtelen véletlen találtak dögivel lőszert és minden megy ahogy eddig. Valami 2,x% van amúgy is ukri kézen, szóval harmatos lófasz van már vissza. Progozsin LARP és psyop megvolt, mehetünk tovább, a NAFO retardok meg most duzzogva kereshetnek más indokot ami miatt az oroszok biztosan össze fognak omlani tegnapelőttre

Az eredeti szöveg oroszul, linkben a hangfelvétel:

Публикуем заявление Евгения Пригожина

Боеприпасы и Суровикин

Сегодня ночью мы получили боевое распоряжение, нам обещают дать боеприпасов столько, сколь требуется для продолжения дальнейших действий. Нам клянутся, что на фланге будет всё выставлено, что необходимо для того, чтобы нас не подрезал противник.
Нам дают Суровикина, как человека, который будет принимать все решения в рамках боевых действий ЧВК Вагнер и взаимодействия с МО
Bakhmut továbbra is fenttartja a funkcióját, ahogy Mariupol. Elvonja az orosz forrásokat más helyről.
Honnan szereztek a Wagnernek újabb adag lőszert? Csak nem a front többi részéről? Tökéletes.


Május 9-ig Bakhmut nem lesz elfoglalva túl kevés az idő.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 664
55 672
113
A qrva annyát,olyan ez a pár milliócska lőszer,meg pár tízezer gépágyú,D30 miazmás lőszer,meg kerozin a békalábakba,helikoipterekbe,mint a hatos alátét,addig túrom a szerszámosládát,amíg mindig találok benne még egy legutolsót.
Csöves,kutya Ruszkik,már majdnem bukták a különleges,katonai műveletet,de még éppen akadt 2 hm-nyi ammo.
De mostmár tényleg kifogytak mindenből. Legkésőbb jövő pénteken kampec nekik. Biztosan! Ezt mondják az angol szagértők is. :)
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 551
4 722
113
Bakhmut továbbra is fenttartja a funkcióját, ahogy Mariupol. Elvonja az orosz forrásokat más helyről.
Honnan szereztek a Wagnernek újabb adag lőszert? Csak nem a front többi részéről? Tökéletes.


Május 9-ig Bakhmut nem lesz elfoglalva túl kevés az idő.
Szerintem ez annyi hogy kivetítik a fogyást, a termelést, a sokszor emlegetett stratégiai készlet megtartási szándékot egy újabb háborúra és ebből kijött egy optimális fogyás….
Most ezt írják felül…. Így kifogyhatnak, vagy hozzányúlnak olyan tartalékokhoz, amikhez nem akartak.
Nem von el senki semmit….

“Az oroszok nem hóvégére kifogyó csóró prolik…. Fel kell törniük egy betétet. Átgondolni kicsit a dolgokat”….

Amúgy hihetetlen, hogy a lepukkant ukránoknál a szar is Chanel illatú, ha segélyből élnek és mindent kapnak akkor is…. A repképtelen MIG-ek maguk a csoda és a Leo1-ek az űrtechnika….

Nem lehetne egy pici objektivitást belevinni….? Csak egy picit!?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 577
13 726
113
másrészt a komolyabb NATO (lengyel, román vagy bárki elég hülye) beugrás esetére tartalék.

Az Ukrán Hadsereg 17 Leopárd 2A4-es harckocsit csoportosít át Transznyisztria határára



Oda mennek a Leopárd 2-esek, nem Harkovba, Luhanszkba, Zaporozsjébe vagy Herszonba.


Romániában ott maga a kormány hivatalosan bejelentette, hogy a Moldáviával való egyesülés útján haladnak, csak kérdés, hogy mit szólna ehhez az EU és a NATO, nincs egy kritérium se aminek a moldávok megfelelnek, főleg a befagyott konfliktusuk Gagauziával és Transznyisztriával, nem mintha a románok sem teljesítik az EU-s és NATO-s követelményeket, mégis tagok, sajnos.

Mégis Romániának kell Moldova, mint a szaros rongy, de bökkenő ez a kettő szakadár kisország, főleg Transznyisztria, nekik saját hadseregecskéjük is van.

A vicc az, hogy Transznyisztria hadseregecskéje már Románia, nemhogy Magyarország előtt járnak egy lényegében kamuköztársaságban is. Ezért az Ukránokat kérték fel, rendezzék le őket, miközben ők rendeznek egy kamunépszavazást Moldovával.

Nem csak a Transznyisztriaiak vannak, 30 + éve székel Transznyisztriában Orosz Hadseregtest is, az OGRV (P) [Operativnaja gruppa rossziszkih vojszk v Pridnesztrovje].

Ha lépni mernek, onnantól minden, a Krímet, a 4 megyét, és még a Transznyisztriát is ért csapás aktiválni fogja az orosz védelmi doktrína ide vonatkozó passzusait, nem fognak heteket, hónapokat várni, míg halmozzák a NATO hadianyagokat,

A románok is házhoz mennek pofonért, csak nem fogja védeni őket semmilyen NATO cikkely, maguknak keresik a bajt.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 765
48 057
113
Szóljatok már Prigozsinnak meg úgy általában az orosz hadseregnek, hogy hülyék mint a segg és hagyják ezt a 3x-os túlerő marhaságot, mert itt a foteltábornokok szerint egy túlhaladott dolog...
Szólj nekik te:
+7-985-019-86-69
+7-966-176-05-91
Tovàbbi elérhetőségek:

Gondolom megy az angol.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
776
7 097
93

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 082
66 840
113
Szóljatok már Prigozsinnak meg úgy általában az orosz hadseregnek, hogy hülyék mint a segg és hagyják ezt a 3x-os túlerő marhaságot, mert itt a foteltábornokok szerint egy túlhaladott dolog...
A valosag bizonyitotta is. Kevesebb emberrel feltartoztattak es tobbszor legyoztek egy ukran/Nato haderot.
Gyakorlatilag felulrol hatrakotottek a kezuket.
Ennek a hatrakototott kezu boxolasnak pedig gondolom az az oka, hogy elsosorban nem Ukrajna a fontos, hanem a nemzetkozi gazdasagi es hatalmi atrendezodes lebonyolitasa.
Valaki itt kerdezte tegnap hogy ki a vesztese ennek a haborunak, magan Ukrajnan kivul mostanra nyilvanvaloan az EU gazdasagilag es politikailag, valamint az Usa vilaghegemonia es talan a gazdasag ha a dollar megreccsen. Persze azt is az EU szivja meg jobban.

"Több mint 2000 amerikai bank fizetésképtelen – Telegraph

Az Egyesült Államok 4800 bankjának csaknem a fele majdnem fizetésképtelen, mivel elégették tőkepuffereiket – írta a The Telegraph a hét elején egy banki szakértői csoportra hivatkozva.

Amit Seru professzor, a Stanford Egyetem bankszakértője szerint az amerikai hitelezők fele víz alatt van.

„Ne tegyünk úgy, mintha itt csak a Silicon Valley Bankról és a First Republicról lenne szó” – mondta. "Az Egyesült Államok bankrendszerének nagy része potenciálisan fizetésképtelen."
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 445
7 170
113
Romániában ott maga a kormány hivatalosan bejelentette, hogy a Moldáviával való egyesülés útján haladnak, csak kérdés, hogy mit szólna ehhez az EU és a NATO, nincs egy kritérium se aminek a moldávok megfelelnek
románia egyesülése moldovával egy új szövetségi államba az ukrán-lengyel egyesülés főpróbája lehet
a próba akkor sikeres, ha a tagságok torkán le lehet nyomni hogy nem történt semmiféle új tag felvétel tehát a tagfelvételekre vonatkozó szabályok is érdektelenek, románia eu- és nato tag volt tehát nagyrománia is az
ha az akadékoskodókat le lehet szerelni azzal hogy moldova egy körömpiszoknyi kis ország nincs jelentősége akkor indulhat a lengyel-ukrán projekt is és akkor már lehet mondani hogy van jogtörténeti előzmény miért menne az másképp
egy másik dolog a nagy ukrán tavaszi ellentámadás
jól látható hogy az oroszok készültek várják nem látszik hogy bármelyik várt irány sikeres lehetne, a nyugati közvéleményt a saját lakosságot és hadsereget viszont valami sikerrel kellene ellátni
nem nagyon látszik közel-távol más lehetőség sikerre mint transznyisztriában, ahol roppant korlátozott a rendelkezésre álló orosz kontingens, be lehet menni különösebb kockázatok nélkül, ha felrobbantják az oroszok kobásznát hát felrobbantják
ehhez kell persze egy szép hivatalos papír amin a moldáv vezetés ünnepélyesen felkéri a baráti ukrán hadsereget az oroszok által megszállt részek felszabadítására, de a februári moldáv kormányválság óta ennek nem látszik akadálya, a sandu - már megint a nők - ruszofób szájtépésben elég jó..
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Egy egész jó cikk:

Legalább néhány szakértő törekszik arra, hogy más népek nézőpontjaira próbáljon rávilágítani, s hogy mi miért történik, olyan dolgok, melyek sokunk számára elsőre, vagy éppen sokadjára is "érthetetlenek".

A jó magyar-lengyel kapcsolatra, nemcsak a múltból fakadóan van szükség, hanem a józan ész és a pragmatizmus is ezt diktálja. Ehhez az egyik, vagy másik fél "behódolása" nem szükséges...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 498
46 870
113
A jó magyar-lengyel kapcsolatra, nemcsak a múltból fakadóan van szükség, hanem a józan ész és a pragmatizmus is ezt diktálja. Ehhez az egyik, vagy másik fél "behódolása" nem szükséges...
Szerintem: Demkó a magyar állam álláspontját képviseli. A magyar kormány nagyon visszafogott a lengyelekkel, a lengyel kormánnyal, kivár! Bölcs gondolat!
A másik. Amennyiben Moldova egyesülne Romániával, mi lesz a határok megváltoztathatatlanságának elvével.

Az ellenség megpróbálta megtámadni a Severny katonai repülőteret - FSB​

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint a kijevi rezsim megpróbálta megtámadni az Ivanovo régióban található Szevernij katonai repülőteret.
Terrortámadást terveztek az Ivanovo régió egyik katonai repülőterén A-50-es korai figyelmeztető és irányító repülőgépek ellen.
A tervek szerint a csernyihivi térségből egy könnyű repülőgépen Ukrajnából szabotázs elkövetésére rögtönzött robbanószerkezeteket szállítanának.
Mindaddig, amíg az Aeroprakt-A32 könnyűmotoros repülőgép Oroszország légterében tartózkodott, a repülőgép a biztonsági erők felügyelete alatt állt. A pilótát, valamint a DRG tagjait, akiket az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága toborzott, őrizetbe vették, miután leszálltak a Tula régióban a fegyverek átadásakor.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683454162

Az orosz hadsereg visszaverte a Krím elleni hatalmas támadást (VIDEO)​

Éjszaka az Ukrán Fegyveres Erők 22 támadórepülőgépét találták meg a Fekete-tenger felett, mindegyiket légvédelmi rendszerekkel semmisítették meg, vagy elektronikus hadviselés nyomta el őket - írja a Honvédelmi Minisztérium.
Amint a Russzkaja Vesna beszámolt róla , aznap este robbanások hallatszottak a Kozák-öböl, a Fiolent-fok, a 35. üteg irányában (Szevasztopol történelmi kerülete, ahol az emlékmű található - kb. RV).
Az indítást három csoport hajtotta végre az odesszai repülőterekről. A támadást a 31. légvédelmi hadosztály, a fekete-tengeri flotta és az elektronikus hadviselési egységek visszaverték.
Az összes UAV-t eltalálták és leszálltak Szevasztopol és a gárdák közelében, sérülés nélkül.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683460101
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 171
12 286
113
  • Szomorú
Reactions: antigonosz

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 577
13 726
113
A nem tudnak mit adniról az USMC 2021-2022ben kivont 400db Abramse ugrott be.
Hamár kivonta az USMC pl lepasszolhatnák. Csak 400db.
btw én azt se értem Army mért tart 3500+ Abramst rendszerben. Abból is mehetne egy 600. Csak mert az 1000db szép szám. A maradék 2900db még mindig elég mindenre (is).
És mehetne mellé 1000es nagyságrendben Bradley is. Hirtelen ránézve M2ből van 6500db rendszerben armynál belefér. Adjanak mindhez csak 7db TOWot annyi fér bele.
...
hu tényleg nincs mit.
-
Atomfegyveres fenyegetés hisztimiszti az meg tipikusan orosz vonal. Volt valahol gyüjtés is csak Medvegyevesből.

Amint láthatod nem adtak. Nincsen rá sem katonai, sem politikai, sem stratégiai akarat, sem 2016 óta, sem 2022 óta. Vajon miért ?

Szerintem azok az Abrams-ek, amiket te Ukrajnának szeretném adományoztatni, azok szerintem sokkalta jobb helyen lennének bárhol, legyen a Görög Hadsereg, vagy akár a Magyar Honvédség.

Szabad kérdeznem, miért szívügyed Ukrajna ilyen mértékű felfegyverzése ?

És mire vezetne ez ?

Mivel ellentételeznék ezeket ?

A gázturbina kerozinéhségét hogy oldanák meg ?

És az ilyenek láttán nem indulna be az Orosz Légierő, ténylegesen beszántanák a pályaudvarokat, meg a síneket több km-en keresztül ténylegesen szétszabdalnák ? Vagy az üzemanyagtározókat is porig bombáznák ?
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 337
8 921
113
Kis lépésekben, de szélesedik a háború, közben az európai lakosság lassan hozzászokik az új jelenhez...
Ezt, az ukrajnai lőszer robbanásról szóló cikket nagyon elszabta a mandiner. Pervomajszk néven van egy falu Oroszrszágban és van egy 65000 fős város Ukrajnában. Több napja olvashatók a hírek Oroszországi erdőtüzekről, kitelepítésekről, a tűz megfékezésének nehézségeiről. A cikk maga is említi a 400 fős falubeli létszámot, tehát egyértelmű, hogy nem az ukrán városról szólnak a hírek.
Bakhmut továbbra is fenttartja a funkcióját, ahogy Mariupol. Elvonja az orosz forrásokat más helyről.
Honnan szereztek a Wagnernek újabb adag lőszert? Csak nem a front többi részéről? Tökéletes.


Május 9-ig Bakhmut nem lesz elfoglalva túl kevés az idő.
Na, csak figyelj, május 9-én 15 órakor (helyi idő szerint) az egész városban a Poljuskára fognak táncolni, a felszabadított Artyemovszkban.
https://www.google.com/search?clien...#fpstate=ive&vld=cid:347c63af,vid:2TjTjrcd82Q
 
Last edited by a moderator:

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 565
113
Szerintem: Demkó a magyar állam álláspontját képviseli. A magyar kormány nagyon visszafogott a lengyelekkel, a lengyel kormánnyal, kivár! Bölcs gondolat!
A másik. Amennyiben Moldova egyesülne Romániával, mi lesz a határok megváltoztathatatlanságának elvével.

Az ellenség megpróbálta megtámadni a Severny katonai repülőteret - FSB​

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint a kijevi rezsim megpróbálta megtámadni az Ivanovo régióban található Szevernij katonai repülőteret.
Terrortámadást terveztek az Ivanovo régió egyik katonai repülőterén A-50-es korai figyelmeztető és irányító repülőgépek ellen.
A tervek szerint a csernyihivi térségből egy könnyű repülőgépen Ukrajnából szabotázs elkövetésére rögtönzött robbanószerkezeteket szállítanának.
Mindaddig, amíg az Aeroprakt-A32 könnyűmotoros repülőgép Oroszország légterében tartózkodott, a repülőgép a biztonsági erők felügyelete alatt állt. A pilótát, valamint a DRG tagjait, akiket az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága toborzott, őrizetbe vették, miután leszálltak a Tula régióban a fegyverek átadásakor.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683454162

Az orosz hadsereg visszaverte a Krím elleni hatalmas támadást (VIDEO)​

Éjszaka az Ukrán Fegyveres Erők 22 támadórepülőgépét találták meg a Fekete-tenger felett, mindegyiket légvédelmi rendszerekkel semmisítették meg, vagy elektronikus hadviselés nyomta el őket - írja a Honvédelmi Minisztérium.
Amint a Russzkaja Vesna beszámolt róla , aznap este robbanások hallatszottak a Kozák-öböl, a Fiolent-fok, a 35. üteg irányában (Szevasztopol történelmi kerülete, ahol az emlékmű található - kb. RV).
Az indítást három csoport hajtotta végre az odesszai repülőterekről. A támadást a 31. légvédelmi hadosztály, a fekete-tengeri flotta és az elektronikus hadviselési egységek visszaverték.
Az összes UAV-t eltalálták és leszálltak Szevasztopol és a gárdák közelében, sérülés nélkül.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683460101
Engem csak az zavar, hogy az oroszoknak ez a lehetőség annyira nem bassza a csőrét!!! Medvegyev pajti nem nagyon magyaráz a román barátaink és szövetségeseink ellen!