[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Az, hogy egy topikban "ki lett tárgyalva" bármi is, remek, de az néhány fórumozó véleményén kívül mit jelent? Kábé semmit.
Mi a helyzet a lelőtt fél tucat Kinzhal petárdával? Az is ki lett tárgyalva?
Mit jelent az, hogy "megsérült" a Patriot rendszer?
Azt sem tudni, hogy mitől és azt sem tudni, hogy mennyire..., de nem kell elszállítani Ukrajnából..., állítólag....
Történetesen ha valamit rendesen szétcsapnak, akkor azt sem kell már elszállítani sehova...
Ácsi te kérdezted , hogy:

"Az ukrán légvédelem lelőtt 6 db Kinzhalt?
Közben meg a lelőtt Kinzhalok tökön rúgták a Patriot-rendszert?
Aztaqurvqa..., Monty Python élőben..."

Én a második kérdésedre reagáltam...



Időközben...


Az amerikai fél kedden ellenőröket küldött, hogy ellenőrizzék a Patriot légvédelmi rakétarendszert, amely megsérülhetett az Ukrajnát ért rakétatűz után.


Erről három amerikai tisztségviselőre hivatkozva számolt be szerdán a CNN – írja az European Truth .

A CNN forrásai szerint a Kijev melletti orosz rakétatámadás után a Patriot légvédelmi rendszerben keletkezett kár "minimális" vagy "kisebb". Ugyanakkor maga a rendszer továbbra is működik, és a radarja, az egyik legfontosabb elem, sértetlen maradt.

Egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy a Patriot pontosan milyen sérüléseket szenvedett – egy lelőtt orosz rakéta töredékei vagy közvetlen találat okozták a sérüléseit. Hivatalosan Kijev azt állította, hogy lelőtte az összes rakétát, amelyet Oroszország a legutóbbi támadás során indított.

Korábban a CNN és a Reuters forrásokra hivatkozva arról számolt be , hogy kedd este egy orosz támadás során megsérült a Patriot légvédelmi rendszer. Ukrajna és az Egyesült Államok elkezdett tárgyalni a rendszer legjobb javításáról.

A CNN forrásai szerint a kárt valószínűleg a helyszínen meg lehetne javítani anélkül, hogy az egységet az Egyesült Államokba kellene szállítani.

A Patriot az egyik legfejlettebb amerikai légvédelmi rendszernek számít, többek között repülőgépek, cirkáló rakéták és ballisztikus rakéták ellen. Általában hordozórakétákból, radarokból és egyéb segédeszközökből áll. Hogy pontosan mi okozta a sérüléseit még nem tudni.

 

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
269
821
93

adatok forrása : https://www.umcs.pl/pl/radioaktywnosc-informacje-rozszerzone,21785.htm

Én ezt nem kommentálnám, szerintem anélkülis süt belőle mekkora a baj!
Az hogy az europai sugárzás-monitoron ez miért nem látszik.. (!!!??) arról nem szeretnék összeesküvés elméleteket szőni, de elég aggasztó..

A lengyel Nemzeti Atomenergia Ügynökség közleménye azzal kapcsolatban, hogy az ukrán Hmelnyickij város mellett május 13-án történt orosz támadás és hatalmas robbanások után (amely támadás meg nem erősített információk szerint fegyverraktárat sújtott, ahol szegényített urániumtartalmú lövedékeket is tároltak) pár nappal, május 15-16 körül a kelet-lengyelországi Lublinban emelkedett gamma sugárzást, valamint a bizmut-214 izotóp nagyobb szintjét mérték (ez utóbbi az urán-238 izotóp bomlási sorába tartozik és elvileg egyéb források mellett szegényített uránból is származhat, de felezési ideje csak 19,9 perc).

A közleményből:
A lengyelországi sugárveszélyről szóló, egyre több médiumban megjelenő hamis információ miatt a Nemzeti Atomenergia Ügynökség arról tájékoztat, hogy az országban a sugárzási helyzet normális. A természetes háttérsugárzás átmenetileg megemelkedett értékei nem számítanak szokatlannak és rendszeresen előfordulnak, pl. csapadék idején.
Az elmúlt napokban az ionizáló sugárzás mérési eredményeit tartalmazó grafikonokon nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is megfigyelhettük az úgynevezett "csúcsokat", vagyis a radioaktív szennyeződés korai felismerésére szolgáló állomások által rögzített értékek emelkedését. Ez egy szokásos helyzet, és semmilyen módon nem jelent veszélyt az emberi egészségre, életre vagy a környezetre. A sugárzási szint időnkénti emelelkedése természetes jelenség, és előfordul például csapadék esetén. Légköri front halad át a kontinensen, beleértve Lengyelországot is, ami olykor heves esőzéseket hoz. Ezek okozzák az "ugrásokat" a grafikonokon.
A média a lublini radioaktivitást figyelő Maria Skłodowska-Curie Egyetem állomásának diagramjait is közzéteszi. Ezeken a grafikonokon megemelkedett bizmut-214 értékeket figyelünk meg. Ez is a csapadék hatása.
A bizmut-214 az urán-rádium sor egyik radionuklidja (beleértve a Radon-222 természetes radioaktív gáz származékát is). A természetben a földfelszínen és a légkörben aeroszolok formájában fordul elő. Ha esik az eső, a Bi-214-et tartalmazó aeroszolok felkavarodnak a földfelszínről, és kimosódnak a légkörből. A detektorhoz érve mérhető az ezen izotóp által kibocsátott gamma-sugárzás. Ez a háttérsugárzás növekedését okozza.
Fontos! Ezek az értékek alacsonyak, és nem jelentenek veszélyt az életre vagy az egészségre. Érdemes megjegyezni, hogy ezt az izotópot egyetlen iparágban sem használják, beleértve a fegyverzetet is.

Forrás: link
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Közben Magyarországot "manőverezik" a háború felé?
Izgi lesz, biztosan itt is sokan fognak tapsikolni, hogy végre valahára..., hiába, nincs is jobb egy kis háborúnál.

Kedves MangaM.
Szerinted, miért manővereznek a háború felé minket? És hogyan tudnának oda irányítani?
Én még nem jöttem rá a megoldásra.
Talán azt remélik a jóakaróink, hogy ha az ukrán lezárja az olajat, akkor majd mi nekiugrunk bosszúból?
Hát nem fogunk, mert, egyrészt nincs amivel (erős hadsereg) meg annál több eszünk van, hogy háborúba égessük a nemzetet.
Vagy esetleg arra gondolsz, hogy majd helyettünk, egy hamis zászlós megoldással, magyar területről meglövik az ukránt? Mondjuk, elnézve a "szövetségeseinket" és mentális állapotukat, ezt simán kinézem belőlük. És ez ellen - főleg, hogy a nyugati média már az esemény előtt tele torokból azt harsogná, hogy az olaj elzárás miatt (na meg revíziós törekvésből) támadnak a magyarok a szegény ártatlan ukránokra - nem nagyon tudnánk védekezni. Ez pedig éppen elég lenne, hogy az ukránokat ránk eresszék. Igaz azoknak sem hiányzik egy második front. Na meg ezzel az úttal a NATO-nak is annyi lenne (amit az USA biztos, hogy nem bánna, mert már egy elavult rendszer/védekező, neki támadó kellene/ és már rég újat csinált volna helyette).

Igen, sajnos nagyon úgy tűnik, hogy háború felé sodródunk.
Mond már meg te is, hogy azzal, hogy elzárják az olaj vezetéket, Mo.-nak miért kellene háborúba sodródnia. Lesz egy nehéz helyzet, amit meg kell oldanunk, de nem hiszem, hogy megoldásként megtámadjuk bosszúból Ukrajnát. Miért tennénk? Sem a nép nem akarja ezt, sem a kormány. És ha nem lépünk ilyen 100%-ig esztelen lépést, miért sodródnánk a háborúba. És azzal, hogy az ukránok ba@akodnak velünk, nem azt érik el, hogy egy esetleges helyzetben (amikor mondjuk az orosz átmegy rajtuk és meg kellene védeni bár nyugat Ukrajnát) beállunk is az őket területileg is védők sorába, hanem azt, hogy még a nyugat követelésére sem megyünk oda harcolni (mondjuk csapelzárás nélkül sem mennénk - nagyon merem remélni).
Orbánnak nem kellett volna pofázni ! Mit tud nekünk adni az orosz? Semmit ! Nekünk jobban kell félni az ukránoktól mint az oroszoktól ! Mert az ukránok tudnak mindket támadni de ha az orosz akarna sem tudna minket támadni mert az ukránok megállítják őket !
Orbánék - a nemzet nagyobb részének a nevében - letették a tétet a keleti kockára. Aztán vagy bejön vagy nem. Ami biztos, hogy a nyugati kocka 1000 év alatt nem volt nyerő. Csak szívatás volt. na meg teljes mértékben idegen testként kezelnek minket. Szóval nem nagyon volt más lehetősége Mo.-nak.
Az ukránok most tényleg veszélyesek, az orosz nem, de ez változhat. Mondjuk azzal, hogy Ukrajna megszűnik (vagy csak töredéke lesz a jelenleginek) és nem lesz aki pattogjon ellenünk, vagy azzal, hogy Oo.-ot belerángatják egy III. Vh.-ba, ahol aztán minden is megy. Na ebben az esetben (ha ellenük ugatnánk) kúrva veszélyesek lennének ránk nézve az oroszok, ugyanis nagy valószínűséggel kapnánk egy pár töltetet. Jobb így. NATO tagként jó viszonyt ápolni az orosszal. A nyugatiak, ha minden kötél is szakad, akkor sem atomoznának minket (lévén, hogy szövetségesek vagyunk, na meg sok errefelé a menekült is). Ez az oroszról nem mondható el.
Moszkva el fogja érni céljait, mert különben vége mint nagyhatalom. Ez nem fog bekövetkezni. Főleg most, amikor lassan kezd a nyugat belefáradni a konfliktusba és még Kinával is kikezdtek az okosak. A lengyelek meg baltiak csaholása nem számit.
Ha veszít Oo. úgy is akkora változások jönnek globálisan, hogy mindegy az, hogy melyik oldalon voltunk. A lengyelek és románok azt fogják kapni jutalomból, amit mi büntetésből. Lásd Lo. SZU megszállását. Kb. woke diktatúra jön, totális digitális ellenőrzés mellett.
Erre az egyetlen logikus lépes az, hogy mi beszüntetjük a kőolaj és földgáz szállítást Ukrajna felé. Hisz mi szállítunk nekik kőolajat és földgázt.
Az a faramuci helyzet van jelenleg, hogy mi megvesszük az oroszoktól a kőolajat es földgázt, majd ezt eladjuk/leszállítjuk az ukránoknak.
A mondatod, úgy kellett volna záródjon, hogy:
"és ahogy más sem, úgy ők sem fizetnek érte semmit".
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Erre az egyetlen logikus lépes az, hogy mi beszüntetjük a kőolaj és földgáz szállítást Ukrajna felé. Hisz mi szállítunk nekik kőolajat és földgázt.
Az a faramuci helyzet van jelenleg, hogy mi megvesszük az oroszoktól a kőolajat es földgázt, majd ezt eladjuk/leszállítjuk az ukránoknak.
Ugye hogy tudsz te okosat és igazat is írni !?
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Ukránok: nincs elegendő fegyverünk az ellentámadás megindításához​


Volodimir Zelenszkij hivatalának helyettes vezetője, Ihor Zsovkva szerint Ukrajnának nincsenek fegyverei egy ellentámadás megindításához.

“Sajnos a felszereltségünk szintje még mindig nem elégséges egy ellentámadás megindításához” – mondta a Sky News tévécsatornának adott interjújában.

Zsovkva hozzátette, hogy Zelenszkij európai körútra indult, amelynek fő célja, hogy további katonai segélycsomagokat kérjen.

ZELENSZKIJ IRODAVEZETŐ-HELYETTES SZERINT KIJEV AZT AKARJA, HOGY AZ ELLENTÁMADÁS MINÉL SIKERESEBB LEGYEN. “A SIKER AZ ÖSSZES ELFOGLALT UKRAJNAI TERÜLET FELSZABADÍTÁSÁT JELENTENÉ” – HANGSÚLYOZTA.
Zelenszkij korábban azt mondta, hogy Ukrajnának “több időre van szüksége” az ellentámadás megindításához. Kifejtette, hogy Ukrajna most is támadásba lendülhetne, de “sok embert veszítene”.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április elején azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás nyáron indulhat. Később azt mondta, hogy az “a közeljövőben” indul. Az amerikai média arról számolt be, hogy az ukrán ellentámadást állítólag április 30-ra tervezik.

A RIA Novosztyi által megkérdezett szakértők megjegyezték, hogy nem szabad hinni Kijev és Washington egymásnak ellentmondó nyilatkozatainak: ez egy dezinformációs kampány része lehet.

Az orosz külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a nyugati országok azt követelik Kijevtől, hogy folytassa offenzív akcióit és az új orosz régiók területének megszállását, noha megértik, hogy az ilyen tervek kudarcra vannak ítélve. Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács orosz elnökhelyettese korábban azt mondta, hogy a Krím elleni esetleges támadás a konfliktus eszkalálódását jelentené, és felszólította az ukrán hatóságokat, hogy értsék meg, hogy az ilyen támadásokra “elkerülhetetlen megtorlás” vár, bármilyen fegyverrel.


 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 503
12 766
113
Állítólagos Patriot mészárlás nyers videó.
Azt írják vészindítás volt cél nélkül, mikor bemérték, hogy ők a célpont, ezzel elkerülték a rakéták berobbanását lakóterületen.


Mondjuk ez marketingérték szempontjából még rosszabb nekik. Most jön az újabb feltételezés: akkor ezen a videón a Patriot PAC3 Tőr elleni képességét láthatjuk?

Volt egy sejtésem, hogy az ukránok szerinti kényszerűen elismert "nincs nagy baj, csak megsérült, helyszíní javítás" valami hasonlót takarhat.. Valszeg ma már a darálóban végezte az üteg, ha még van hulladékvas feldolgozás Kijevben.

Portfolión, 444 és hasonszűrő agitációs propaganda oldalakon még mindig nagy a kuss az ukrán baráti lépésekről, Ursula kijelentéséről. Ott gondolom nem ütik meg a hírértéket.
Kíváncsi leszek a liberális narratívára, mit kell hazudniuk, de lázasan dolgozhatnak odafent.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
909
10 327
93
Szerintem nálam lehalt a net, nem jönnek a hírek mely szerint a NATO mint katonai és az EU mint gazdasági szövetségi rendszerünk elítélné a fenyegetést ami minket, és ezzel együtt az egész szervezetet érte Ukrajna hivatalban lévő elnökétől. Aki tudja linkelje ezeket, köszönöm!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 391
45 903
113
Orbánnak nem kellett volna pofázni ! Mit tud nekünk adni az orosz? Semmit ! Nekünk jobban kell félni az ukránoktól mint az oroszoktól ! Mert az ukránok tudnak mindket támadni de ha az orosz akarna sem tudna minket támadni mert az ukránok megállítják őket !
Gondolkodjatok már! A jelenlegi hatalmon lévők tesznek legtöbbet a háború elkerüléséért!. Remélem, nem vagytok olyan oktondiak, hogy az ellenzéktől várjátok a megoldást. Már régen átadtuk volna az ukránoknak azt, ami nincs is, ha az ellenzék lenne hatalmon. Roni! A magyar nép bölcsebb, mint te vagy. A másik: Soros megmondta, hogy a kelet-európaiakat kell a háborúba küldeni. Nem lehet egy nemzetet arra kénszeríteni, hogy beleálljon egy háborúba, ha észnél lévők vannak hatalmon. Tőlem szankciózhatják az OTP-t, csak a fiatal magyar férfiak ne haljanak meg egy háborúban. Egyébként meg nem kell nyuszinak lenni, mérlegelni kellm mi mit ér!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
A megegyezés másnapjára nem készül el több 100 km vezeték. Ami van, az kb. a szükségleteink 40%-át fedezi. Kérdés, h kína a pár ezer milliárd huf befektetésének elvesztését nálunk elnézi e a nyugatnak, vagy azt mondja az oroszoknak, h hajrá. Amúgy ha 1 éve hadat üzentünk volna az oroszoknak (Isten ments) és odaadtunk volna mindenünket az ukriknak, akkor is szivatnának minket. Aki nem hiszi, pislogjon már rá a térképünkre. Lehet húznék egy merészet és Szerbiával összedolgozva leválnék erről az enyveskezű, hullarabló nyugati szemétdombról.
Tenger nélkül halott ügy.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 893
30 607
113
Artyi
Kremenna/Ahmat/3D nyomtatott drón
Matuzsálem akcióban
Artyi augusztustól mostanáig
Lancet vs. Buran
Ződsapka kaputt
Mindeközben a Rossatom:
Ukrán tank vs. orosz tüzérség
Német Vektor UAV az ukránoknak
Ukrán pilótaképzés a franciáknál
Ukrán drón Moszkva felé
Török+ukrán+orosz
Ukrán haderőcsoportosítás Zaporozsnye környékén
Eperjes él román Piranhák
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 205
113
A megegyezés másnapjára nem készül el több 100 km vezeték. Ami van, az kb. a szükségleteink 40%-át fedezi. Kérdés, h kína a pár ezer milliárd huf befektetésének elvesztését nálunk elnézi e a nyugatnak, vagy azt mondja az oroszoknak, h hajrá. Amúgy ha 1 éve hadat üzentünk volna az oroszoknak (Isten ments) és odaadtunk volna mindenünket az ukriknak, akkor is szivatnának minket. Aki nem hiszi, pislogjon már rá a térképünkre. Lehet húznék egy merészet és Szerbiával összedolgozva leválnék erről az enyveskezű, hullarabló nyugati szemétdombról.
Ha nincs Barátság vezeték, akkor csak az Adria az opció Magyarország, Szlovákia és Csehország számára. A három ország finomítói jelenleg főleg a Barátság-vezeték déli ágán kapják a kőolajat, a csehországi litvinovi finomító kapacitásának a felét pedig Triesztből hozza be a finomítót tulajdonló lengyel Unipetrol. A három ország kőolajigénye a következő:

  • Magyarország 7,5 millió tonna/év,
  • Szlovákia 6 millió tonna/év,
  • Csehország 8 millió tonna/év.
Az Adria-vezeték kapacitása: 11,8 millió tonna/év.
Gondoltam ide is bemásolom.Mivel rajtunk keresztül megy az Adria vezeték ha valami van a barátsággal Csehekhez-Szolákokhoz nem fog elég olaj menni hacsak nem oldják meg más forrásból.Battai finomitóba nyáron állítják le az üzemeket "szokásos" nyári karbantartásra ha nagyon akarják ezzel egy időben alkalmassá tehetik őket nagyobb arányú nem Orosz olaj feldolgozására.Véleményem szerint az egész csak "színjátél"nem véletlen hogy hamar ment a megegyezés horvátokkal,engedélyezte "brüsszel" molnak szlovén olajtársaság felvásását.Véleményem szerint ki fogják használni a teljes kapacitást az Adrián és csak anyi fog Barátságon jönni amennyi szükséges hogy a Cseheknek-Szlovákoknak is jusson elég olaj.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Amilyen tempóban égetik a légvédelmi rakétákat, még a végén ez lesz az olcsóbb megoldás, kérdés, hogy mire.
Légvédelemre? Ezekkel akarnak majd cirkálórakétákat vadászni? Hát ballisztikusra? Neem, ezeket zelenszkij, meg a többi bandatag dumája ellenére nem fogják légvédelemre használni.

Esetleg földi célpontok ellen? Storm Shadow-val vagy JASSM-ER-okkal?
Utóbbi 900+ km-es hatótávval bír, amihez hasonló osztályú fegyvert eddig nem mertek ukránok kezébe adni. Majd most?

Az továbbra sem világos, milyen repterekről üzemelnek majd. ukránról értelemszerűen nem tudnak - azok nincsenek biztonságban, hamar elbukna ez a befektetés.
Környező NATO országok reptereit használhatnák, főleg ha tényleg kapnak JASSM-ER-okat - így megoldható lenne például az is, hogy az adott NATO ország (praktikusan Lengyelország/Románia) légterét épp csak elhagyva, az ukrán légtérbe épp csak belépve indítanának (ukrajna felett), majd rögtön vissza is fordulnak.

Két példa:

Egy Besszarábia ukrán részéről történő indítás esetén (romániai felszállással) elérhető:
wL9xontF_o.jpg

  • Donyeck, Luganszk, Zaporozsije és a Krím egésze (oblaszt, vagy mi most ezeknek a státusza)
  • Rosztov
  • Krasznodar
  • Novorosszijszk
  • és még Szocsi is

Egy Lvov környékéről történő indítással (értelemszerűen lengyel bázisról indulva):
XPlNrpD3_o.jpg

  • Minden, ami a Narva-Valdaj-Kaluga-Kurszk-Belgorod karéjon innen van

Persze ahhoz, hogy sikeresen tudjanak katonai célpontokat támadni, továbbra is mennyiséget kellene indítani, azt meg ki tudja, kapnak-e.

Jó kérdés, hogyan tudnák kezelni ezt az oroszok anélkül, hogy az adott NATO ország repterét támadják - például valahogy elcsalják az F-16-okat, mélyebbre az ukrán légtérben, az orosz AD megsemmisítési zónáiba. Vagy átlőnek Belaruszból. Vagy ukrán felségvizekre mennek a Fekete-tengeren és onnan fedik le Besszarábiát.

Mindenesetre most kinéz, hogy egy nem-NATO ország pilótái/vadászbombázói egy NATO ország légibázisát használják napi szinten, éles bevetések repülésére, potenciálisan orosz célokat támadva a hátországban, szóval ez egy érdekes helyzet lesz.
Ezzel az elmélettel (nekem legalábbis) az a hatalmas probléma, hogy az eszkalációs lépcsőn ez nem egy, hanem rögtön 2-3 lépcsőfok.
Ugyanis egy Rzeszów-ból felszálló "hohol" F-16 által indított robotrepülőgép akár egy belorusz Iszkandercsapást is kiválthat és ugye azt is érdemes észben tartani, hogy Mordor seregei belarusz védelmében bármilyen fegyver bevetésére fel vannak jogosítva.
Attól függ mit kapnak hozzá fegyverzetet.Elvileg még nincs intergrálva de teherbírása lehetőve teszi hogy 2 darabot elvigyen a brittek-franciák álltap "felajánlott" storm shadow cirkáló rakétálból+póttartályok+ADM 160 mald "csali" rakétákat.Egy időban ha "csak" 15-20 gépet kapnak indíthatnak 30-40 cirkáló raketát+zavaró rakéták(amiknek akkora a hatósugara hogy akár Nato gép is indíthatja Lengyel-Román légtérből minimális esélye van a "lebukásnak").Tömeges drón támadással "kombinálva" komoly csapásmérő képességet kapnak az Ukránok."Frissen"kapott "nyugati"Légvédelmi ütegekkel eggyütműködve légvédelemben is aktívan részt tudnak venni drónok,cirkáló rakéták elfogásában.(Legkorszerűbb Su35/Sz57,Mig31 gépekkel szemben Bvr-ben hátrányban van.És természetesen jóval hatékonyabban támadhatja az Orosz csapatokat a fronton mint jelenleg a nem irányított rakétákat "eregető" Ukrán Su 25-ösöl,helikopterek(Papiron mindet lelőtték már ennek ellenére van még üzemképes az Ukránoknak.Nem akarom "fényezni" a tipust nem csodafegyver de hatalmas képesség növekedés lenne az Ukránoknak ha jelentősebb számban kapnak belőle.És teljesen érthetetlen lessz számomra ha ezek után nem csapják szét az Ukrán reptereket az Oroszok rövid időn belül veszteségeket beválalva.Bár ismerve a jelenlegi Orosz hadvezetést semmin se lepődök meg
Még mindig BRITEK!!! Britek-franciák által felajánlott....
Viszont ez még mindig nem autóskártya haver. Hiába bírná el a gép akár több rakéta tömegét is, ha nincs olyan pont ahová fel lehet lógatni. Az F-16oson összesen kettő darab olyan függesztőpont van ami elbírná az 1300 kg-os (2863,4 Lbs) robotrepülőgépet, az a két függesztőpont pedig a géptörzs két oldalán van, viszont oda fizikailag nem fér fel a rakéta. A törzs alatti függesztő 2200 fontot (998kg) bír, a két belső szárnytartó pedig 2500 fontot, ami 1135 kg.
Megjegyzem neked sem kerülne semmibe utánanézni, akkor legalább megspórolhatnánk ezeket a felesleges köröket.
Például itt is találsz pár adatot és egyebeket, de F-16osról rengeteg helyen van fent infó.
Az AGM-158 más kávéház, jenki cucc így nyilván szempont volt már fejlesztés során, hogy passzoljon a saját gépekre, és ugye az integrálva is van az F-16osra. Valószínűleg nem véletlen az, hogy a tömege 2251Lbs vagyis ~1021kg, ha megkeresnénk a légierő által a fegyver fejlesztésére kiírt tendert, könnyen lehet hogy megtalálnánk benne azt, hogy maximum x font súlyú lehet (nyilván az F-15/16/18/35 függesztősínek teherbírásának megfelelően adták meg)
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 200
113
Ha nincs Barátság vezeték, akkor csak az Adria az opció Magyarország, Szlovákia és Csehország számára. A három ország finomítói jelenleg főleg a Barátság-vezeték déli ágán kapják a kőolajat, a csehországi litvinovi finomító kapacitásának a felét pedig Triesztből hozza be a finomítót tulajdonló lengyel Unipetrol. A három ország kőolajigénye a következő:

  • Magyarország 7,5 millió tonna/év,
  • Szlovákia 6 millió tonna/év,
  • Csehország 8 millió tonna/év.
Az Adria-vezeték kapacitása: 11,8 millió tonna/év.
Gondoltam ide is bemásolom.Mivel rajtunk keresztül megy az Adria vezeték ha valami van a barátsággal Csehekhez-Szolákokhoz nem fog elég olaj menni hacsak nem oldják meg más forrásból.Battai finomitóba nyáron állítják le az üzemeket "szokásos" nyári karbantartásra ha nagyon akarják ezzel egy időben alkalmassá tehetik őket nagyobb arányú nem Orosz olaj feldolgozására.Véleményem szerint az egész csak "színjátél"nem véletlen hogy hamar ment a megegyezés horvátokkal,engedélyezte "brüsszel" molnak szlovén olajtársaság felvásását.Véleményem szerint ki fogják használni a teljes kapacitást az Adrián és csak anyi fog Barátságon jönni amennyi szükséges hogy a Cseheknek-Szlovákoknak is jusson elég olaj.
Ez mind igaz, csak -szerintem- azt nem fogják a tótok engedni, h ne érkezzen meg hozzájuk a szerződött mennyiség. Amúgy már 8 m tonna feletti az igényünk. A karbantartás meg ekkora üzemekben sok hónap előkészület után indul meg. Nincs olyan, h "ha már állunk, álljunk már át uralról", ez max. a filmeken működik.