[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 045
23 891
113



Illusztris társaság. Jobb sose legyen LoL
Egyébként ezek meg inkább a saját otthonukban jutnának dűlőre, ahelyett hogy még mélyebbre süllyednek
/ti. ruszki szintre/.
az a baj ezzel a megközelítéssel Sir,hogy Lord Chelmsford ugyanílyen lekezelő stílusban ítélhette meg a zulukat, illetve egy 12 éve polgárháborús/háborús országból érkező emberke lehet nem fogja olyan hamar összefosni a bokáját,mint ahogyan ezt sok európai tenné .. de persze ez is csak egy vélemény,nem kell vele egyetérteni ..summa summárum,attól hogy szírek nagyon nem kellene őket lenézned, az európai ember rendre rá szokott baszni erre a felsőbbrendűségi érzésére !
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 978
22 240
113
Felvitte az Úr a dolgodat
Nalam tenyleg nagy kiraly vagy @nyugger es max tisztelet van a reszemrol, de haver ahogy megszolalsz baszod… rogton ez jut eszembe!
muppets-muppet-show.gif
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 715
28 283
113

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Itt HIMARS-ként árulják:
Az amerikai HIMARS-okat megsemmisíti az orosz GMLRS rakéta
A felvétel azt a pillanatot mutatja, amikor az amerikai HIMARS komplexumot GMLRS rakétákkal támadták.
A fürtös robbanófej elemeinek markáns terjedése látható itt. Két erőteljes robbanás történt.
Az orosz hadsereg állítása szerint senki sem élte túl az incidenst.

...

Számomra inkább tűnik lánctalpas alvázú járműnek.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 767
48 082
113
Makszim Fadejev lassan elkészül a mariupoli csatáról szóló, 4,5 órás filmjével. Csak hát, közben elestek, akikkel forgatta :(
(Előre elnézést, hogy a teljes fordítást ideteszem, ráadásul gépi, de ez most nálam kivétel)

A dokumentumfilmekben van egy törvény: ahhoz, hogy jó filmet készíts, szeretni kell a hősödet. A katonai dokumentumfilmekben pedig ez az elv ütközik egy másik mintával, amit az egyik nyugati kolléga hangoztat: „a háborúban nem az a legrosszabb, hogy megölhetnek – hanem az, hogy garantáltan meghalnak azok, akik kedvesek lettek neked és akit lesz időd szeretni."

Ezt 2014 óta sokszor tapasztaltam a saját bőrömön. Az elmúlt 8+ évben gyakran forgattam "Sparrow"-t és srácait a frontvonalban. Ugyanabban az ásóban élt, evett és aludt velük, meglátogatta a különböző frontvonalbeli bajokat. Egy hónapot töltöttem a srácokkal a mariupoli rohamalakulatokban. És most kiderült, hogy az elmúlt évben szinte mindenki elment, akivel ott voltam...

Aztán Mariupolban meghalt Dima "Kramar", az egykori kerületi rendőr Andryukha "Nightmare", a részletes "Jaf", az újonc "Brave".

Avdiivka közelében, a Pesky és Vodyanye elleni csatákban Vasya "Nazar", a néma "Nemets" és "Slat", az orvos "Fritz", "Kot" - a DPR hőse, akinek köszönhetően Pesky, a hármasság vakmerő géppuskás barátokat elvitték: "Babai", "Lyova" és "Trump", veterán és négy gyermek édesapja, Slavik "felcímkézett" ...

Valamennyien a „Sparrow” fiúi voltak – vagy a barátai, vagy katonák a csoportjából, a szakaszából, a társaságából.

Kilenc nap telt el Roma halála óta. Az év során négyszer megsebesült, ezen még viccelődött is, hogy már minden testrészén megsérült - nyakán, mindkét karján, lábán...

A filmkészítés eleinte erkölcsileg fájdalmas volt, és minden újabb halállal, aki közel került hozzád, egyre nehezebbé válik. És "Sparrow" - a film főszereplője - halála ennek az ürességnek és szomorúságnak a csúcsa. Valójában mind a négy epizódból (6,5 óra) csak a Roma "Sparrow"-ról szóló flashback maradt szerkeszteni. Ahol magáról beszél, arról, hogyan kellett volna cukrász lenni, arról, hogy ő, egy hétköznapi gyerek, a Donyeck Miner ultrái, már minden esemény előtt megszerette Ukrajnát, és május 2-a után úgy döntött, beáll a milíciába. Ezt a kulisszák mögé éppen a Sparrow-val való legutóbbi találkozásom alkalmával rögzítettem – ez év márciusában. Aztán azt mondta, hogy nem hiszi el, hogy túléli a Mariupolért vívott csatát.

Sok parancsnok és katona már elment. Motor, Vokha, Givi, több tucat más zászlóaljparancsnok és katona. De valamiért Roma állt a legközelebb a szívéhez. A filmet pedig egy egész évig szerkesztik, és ebben az évben már mindenkit ismersz – hogy mosolyog, milyen dühös, hogy dohányzik, milyen fáradtnak tűnik... Minden vicc vicc. Valójában a szakaszából az összes srác teljesen őrült donyecki fiú. Sok mással ellentétben ezek csak olyan srácok, akik csak 13, 14, 17 évesek voltak a háború kezdetén, 2014-ben. Ezek a leghétköznapibb fiatal srácok. Donbass földjének sója... Maga Roma pedig 18 évesen háborúzott. Minden követelés nélkül – csak egy kemény háborús munkás.

Valójában Roma az egyetlen, aki teljes egészében látta a filmet (rendezői vágás). Majd ezt írta: „köszönjük, hogy sok srácot megörökítettél filmen, hogy rokonaik, barátaik és bajtársaik tudják, milyen fájdalmas poklon mentek keresztül ezek a srácok... Ha életben maradunk, a legfontosabb az lesz, hogy megmutassuk a világnak, milyen háború az, hogy soha ne feledkezzünk meg a hétköznapi srácok zsákmányairól az udvarról, és ne essék el ugyanazokat az áldozatokat más városokban. Még egyszer nagyon köszönjük és mély meghajlást, ami velünk volt azokban a szörnyű napokban, vállvetve. A filmet neki és mindazoknak a srácoknak szentelik majd, akik mellette harcoltak.

(Maxim Fadeev)

 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 190
25 730
113
Az, hogy egy orosz videón kilőtt valamit (állítólag 2 HIMARS indító) utána betesz egy ukrán hívő, mint ukránok által kilőtt 2 db 2Sz19 löveg, már olyan szinten tragikus, hogy szavak sincsenek rá. Ráadásul akár ukrán MSzTA löveg is lehetett. Én nem tudom mi volt, de ez már a média háború legalja. Az ember jobbra-balra kapkodja a fejét a sok fals hír láttán. Már a szemünknek sem hihatünk, bármi lehet és annak az ellenkezője is.
Itt egy orosot 2Sz19M
1875103946_171:0:2902:2048_1920x0_80_0_0_8637a6e24e7b446a7d5202738635d44a.jpg

Ezek nem tudom kicsodák, (valószínűleg ukránok) csak azt, hogy előrevonás
square_1024_webp_0d8be6687172407ed80f3d92f8d3807b.webp

Kraken BMP-1
346867564662661.jpeg

Artemovszk mellett, kicsitt leamortizált IFV, APC
1874840105_0:0:2048:2048_1920x0_80_0_0_6b1283817eb0a2604ed25dbf0bf38bfc.jpg

Kézi aknamentesítés
RIA_8355758-pic4_zoom-1500x1500-21273.jpg
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 400
11 123
113
50 edszerre is leírom az oroszok meg a kínaiak nem hagyják kimenekülni ebből a háborúból a NATO-t! Kicsinálják végleg az angolszászokat, ha már sikerült behúzniuk őket ebbe a mocsárba. ;)

Tegnap Oroszország elnöke arról beszélt, hogy hazánk biztonsága érdekében demilitarizált (megtisztított) övezetet kell létrehozni. Figyelembe véve az ellenség azon döntéseit, hogy a kijevi rezsimet egyre több hosszú távú fegyverrel szállítja, egy ilyen vonalnak Lvov (lengyel Lemberg) határai mentén kell futnia, hogy valódi védekező szerepet játsszon. Akkor ezek lesznek az új biztonságos határai annak, amit korábban "404-es országnak" hívtak.

2. Ha a nyugati országok bűnrészességének bizonyítékaiból indulunk ki az Északi Áramlat , felrobbantásában akkor nincs még erkölcsi korlátozásunk sem, hogy tartózkodjunk az óceán fenekén fekvő ellenségeink kábelkommunikációjának megsemmisítésétől.

A Medvedev megaszonta,
a zoroszok Lvovig meg sem állnak, meg nyiszitálni fogják a madzagokat a tengerfenéken.
Ha csak a nyugati Dagobert bácsik máshogy nem döntenek - azért ha lóvéról van szó, tudnak hirtelen racionálisan/cselesen dönteni - akkor ez így igen-igen sokáig fog elhúzódni, mert az orosz-kínai tengely -
lásd ugye Castel írását:
nem fogja hagyni, hogy elveszítsék a reményt Dagoberték és számadóik.
Ezek fényében számomra több, mint sejtéssé válik, amit régebben rendre megénekeltem, hogy nem véletlen az orosz fura hadviselése: Nem csapják szét az utánpótlási útvonalakat, azok infrastruktúráját (hidak, vasúti csomópontok, stb.) már Ukrajna nyugati határaihoz közel, nem csapják szét a deponálásokat, csak időnként demonstratíve (vagy amikor már túl forró lenne a pite), hanem hagyják szépen a jó hosszan hagyott frontra jutni - szétnyújtva, mint a rétestésztát.
Nekem ne mondja senki (ehhez értek; ez olyan, mint a geometria, abból meg mindig ötös voltam:cool:), hogy észak-déli tengely mentén ne tudnák lerövidíteni a frontvonalat az oroszok, s a tengely keleti oldalán egy gigantikus katlant létrehozni az ott rekedt ukrán erőknek.
Csak akkor:
1, jóval nagyobb ukrán/nyugati koncentráció alakulhatna ki a tengely nyugati oldalán is és azért ez eléggé veszélyes móka lenne,
2. dinamizálhatná és radikalizálhatná a nyugati beavatkozást, nem akarnak számukra kontrollálhatatlanná váló eszkalációt,
3, eleve a tengely létrehozása is gigantikus saját veszteségekkel járna.

Viszont a jelenlegi módszerekkel "beédesgetik" a nyugati támogatást, ahol is még mindig van hit, remény, szeretet (Miket írok!? Látszik már későre jár...). Hiszen a frontról nem érkeznek drámaian és egyértelműen összeomlásokról hírek, tehát a vágyvezérelt politikusok, s a hasznuk után futó Concorde-effektus szindrómások (ez jó, ezt felírom), no meg a kalandor zsoldosok nem veszítik el a harcias kedvüket:hadonaszos:
Lassan melegítik a vizet a békának...most még mindig olyan kellemesnek tűnik, mint a bogácsi fürdő hátsó medencéje pár óra után is...

Na ez a hadművészet; az ellenfél gyarlóságaira; emberi hiúságára, kapzsiságára, szerencsejáték függősségére építeni, ütemezni, azokra rezonálva korrigálni a hadműveleteket.
Ráadásul úgy, hogy ezt az ellen is tudja.
Az orosz-kínai tengelynek egy óriási fórja van (pedig ezzel a Nyugat is tisztában van, csak ugye ott a hozzászólásom alján a Dr. Boldogkői Zsolt idézet... ):
A Nyugat ezeréves szocializációja; ti. az eddigi civilizációs folytonos lépéselőnye olyan felsőbbrendűséget épített be a tudatukba, hogy egyszerűen nem hiszik el, hogy végül ne ők nyerjenek. Pedig Korea, Vietnám, Irak, Afganisztán már elég figyelmeztetés kellett volna, hogy legyen.


Ui:
1. Nyugger, a videódat már csak holnap nézem meg
2, Mindenen kívül; kérném a szokásos sírva röhögős emojit. Köszönöm előre is.

Küldés.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A Bradley is jóll birja az aknákat. Mindenki kiszált belőlük. Talán az oroszok tanulnak belőle. Igaz van súja.
Így van, Jól állják az aknákat. Sokkal jobban mint SZU technika.
De miért is? Mert több anyag van bennük.
Az orosz vajon miért nem készített ilyen harci járműveket? A BMP 1,2,3 és a tankjai is sokkal könnyebbek mint a nyugat hasonló eszközei. Nem volt "vasa" hogy ilyen jól bélelt harci technikát gyártson? Úgy, hogy köztudottan mindent robusztusra gyárt (magnótól a fúrógépig), többszörös anyagfelhasználással, nyugati szemmel pocsékolva.
A könnyű technika oka, hogy tisztában van a nagy büdös orosz puszta tulajdonságaival.
A NATO pedig csak hírből hallott róla (néhány megszabadult volt Wehrmachtos katonától).
A könnyű, feleannyi súlyú orosz lánctalpasok jobban mozognak a félméteres sárban, ez pedig egy csatatéren nagy előny. Ezzel szemben a böhöm nagy nyugati technika (pl. a 60+t-ás tankok) pedig nem bírja ezt a terepet. Hiába a többszörös védettség, ha elakadnak a sárban, vagy minden eső után várni kell a talaj felszáradását (addig pedig az ellenség, oda megy ahová akar), nagy hátrányba kerülnek Márpedig eső arrafelé éppen bőven van, nem egy sivatagos vidék.
Nem is tudom, hogy milyen technikával szeretne a nyugat bevonulni a sáros, őszi, tavaszi orosz síkságra. Gondolom, most szorgalmasan bújják a NATO központban a német tisztek II. Vh.-us oroszországi visszaemlékezéseit:D.
Persze mondták itt már páran, hogy nem a tömeg számít, hanem a négyzetcentiméter/kilógramm vagyis a talajnyomás, amiben a nyugati eszközök ott vannak, mint a SZU. Aztán a gyakorlat megmutatja, hogy mégsem.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 413
23 401
113
Így van, Jól állják az aknákat. Sokkal jobban mint SZU technika.
De miért is? Mert több anyag van bennük.
Az orosz vajon miért nem készített ilyen harci járműveket? A BMP 1,2,3 és a tankjai is sokkal könnyebbek mint a nyugat hasonló eszközei. Nem volt "vasa" hogy ilyen jól bélelt harci technikát gyártson? Úgy, hogy köztudottan mindent robusztusra gyárt (magnótól a fúrógépig), többszörös anyagfelhasználással, nyugati szemmel pocsékolva.
A könnyű technika oka, hogy tisztában van a nagy büdös orosz puszta tulajdonságaival.
A NATO pedig csak hírből hallott róla (néhány megszabadult volt Wehrmachtos katonától).
A könnyű, feleannyi súlyú orosz lánctalpasok jobban mozognak a félméteres sárban, ez pedig egy csatatéren nagy előny. Ezzel szemben a böhöm nagy nyugati technika (pl. a 60+t-ás tankok) pedig nem bírja ezt a terepet. Hiába a többszörös védettség, ha elakadnak a sárban, vagy minden eső után várni kell a talaj felszáradását (addig pedig az ellenség, oda megy ahová akar), nagy hátrányba kerülnek Márpedig eső arrafelé éppen bőven van, nem egy sivatagos vidék.
Nem is tudom, hogy milyen technikával szeretne a nyugat bevonulni a sáros, őszi, tavaszi orosz síkságra. Gondolom, most szorgalmasan bújják a NATO központban a német tisztek II. Vh.-us oroszországi visszaemlékezéseit:D.
Persze mondták itt már páran, hogy nem a tömeg számít, hanem a négyzetcentiméter/kilógramm vagyis a talajnyomás, amiben a nyugati eszközök ott vannak, mint a SZU. Aztán a gyakorlat megmutatja, hogy mégsem.
A BMP-k tudnak úszni, ezért is könnyűek (mondjuk a román Piranhák is csak azok olyan furcsán :confused:), ezek meg nem!

Más:

Nagyon jó ellemzés!

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 107
66 967
113
Na és "Szén" a szepik afrikai önkéntese volt már? :)

A nyaka mar feheredik.

Manturov tisztaba teszi a chip temat es a nagyon szőke Ushit.

Reznyikov vall:

Kezdetben Kijev nyugati támogatói azt akarták, hogy az ukrán haderő katonai támogatás nélkül is boldoguljon, és „öljön meg annyi oroszt”, amennyit csak tud​


A svedek nem lehetnek tagjai a nyajnak. https://www.vadhajtasok.hu/2023/06/...aallast-torokorszagtol-a-nato-csucstalalkozon


Lavra kolostor, meglepo birosagi dontes.


Partra mosta a viz.

Letakaritott erdosavban gyujtes.

Vremievszki csucsok.

Ugyanarra, Novodarivka, 2 ukran T 64,es 3 MaxxPro buko.

Kanadai csodafegyver.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 648
45 994
113
az a baj ezzel a megközelítéssel Sir,hogy Lord Chelmsford ugyanílyen lekezelő stílusban ítélhette meg a zulukat, illetve egy 12 éve polgárháborús/háborús országból érkező emberke lehet nem fogja olyan hamar összefosni a bokáját,mint ahogyan ezt sok európai tenné .. de persze ez is csak egy vélemény,nem kell vele egyetérteni ..summa summárum,attól hogy szírek nagyon nem kellene őket lenézned, az európai ember rendre rá szokott baszni erre a felsőbbrendűségi érzésére !
Valószínűleg a világ legharcedzettebb katonái közül valóak.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 715
28 283
113
Jól dumálsz, a hangod már megszoktam. :)
De valahogy a tekinteted azt mondja, hogy:"Istenem milyen buta ez a csaj!"
Tévednék?
Amúgy egészen jól kijöttünk, csak annyi, hogy a péntekivel szemben nem volt meg az az 1-2 perc oldódóbb beszélgetés, hanem volt 40 másodpercem beülni az előző vendég helyére és durr belekezdeni a felvezető riport után a darálásba. Aztán kellett kis csiszolódás neki, de beleszokok majd az ilyenbe. Plusz hétvégén majd szép hosszan elmondom az egészet részletesen az Ultrahangban.

Na meg hát igen, ott volt a @fip7 kolléga által felvázolt faktor is, avagy ajánlott nem a harckocsiaknákat szemléljük, mert akkor előbb besülünk, mint az ukrán támadóék :D