[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 977
66 189
113
Szuperfegyver a lathataron!

Nagyon jo eredmenyeket ertek el Zseller szerint tegnap a csapatai.
Szerintem is, csak igy tovabb, csak elfogynak egyszer.

Azt mondjak gyakorlatilag a nemetek hogy buták az ukran katonak.
Nem azt csinaljak amire tanitottak oket.
Jó kifogas, majd megneznem mire lenne kepes ez a Bundeswehr egyszer elesben.

Valami tuningolt csehszlovak vagy lengyel T 72 kifingva a Zaporozsje fronton.
Itt az alakulat tobbi vesztesege.

Ukran fpv dron repult bele egy orosz TOS 1-be. Nagyot durrant.

Igy takaritjak ki az ukran takaritobrigadok az arkokat mielett megjon a kovetkezo adag friss hus.

Ennyire miszlikbe szakadt Bradleyt meg nem lattam.

Ukran/Nato vesztesegek Zaporozsje fronton.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113
Az ukrán fegyveres erők fokozták az ellenségeskedést, főként Zaporozsje irányába, de sikertelenül – Putyin

Az ellenség az összecsapások egyik területén sem járt sikerrel. Súlyos veszteségeket szenvedett.
39 egység, köztük 26 harckocsi megsemmisült. Veszteségek - akár 200 ember.
Mi sem nélkülöztük a veszteségeket, de a különbség kolosszális, több tucatszoros.
Az ukrán fegyveres erők felszerelésének 60%-a megsemmisült a harcokban, 40%-a pilóták által.
Az ukrán fegyveres erők halottaik holttestét a harctéren hagyták Zaporozsje irányába.
Túlzás nélkül állíthatom, hogy katonáink és tisztjeink mutatták be a tömeges hősiesség legjobb példáit.
Ma, az én utasításomra, a srácaink állami kitüntetéseket kapnak közvetlenül a harci zónában⚡️
Az ellenség jelentése szerint ma egy újabb Wagner-oszlop lépett be a Fehérorosz Köztársaság területére, ami már a 12. oszlop a sorban.


 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 247
67 215
113
A kokaingoblin kapott egy aranyozott CZ75-öt korábban:

6454fc5f65678-343936408_763818215436102_8641082218522281151_n.jpg
Gondolom egy tölténnyel. :D
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
112
846
93
Idézet Seymour Hersh cikkébol (fordítóval fordítot ) :

"A Biden-kormányzat szerepe mindkét támadásban (kercsi híd) létfontosságú volt. "Természetesen a mi technológiánk volt" - mondta nekem egy amerikai tisztviselő. "A drón távirányítású volt, és félig alámerült - mint egy torpedó". Megkérdeztem, hogy a híd elleni támadás előtt gondolkodtak-e a megtorlás lehetőségén. "Mit fog Putyin tenni? Nem gondolkodunk ilyen messzire" - mondta a tisztviselő. "A mi nemzeti stratégiánk az, hogy Zelenszkij azt tehet, amit akar. Nincs felnőtt felügyelet".

Putyin a híd elleni második támadásra úgy reagált, hogy megszüntette azt a megállapodást, amely lehetővé tette, hogy a folyamatban lévő háború miatt elakadt ukrán búzát és más létfontosságú élelmiszernövényeket szállítsanak a Fekete-tengeren lévő blokkolt kikötőkből. (A háború előtt Ukrajna több gabonát exportált, mint az egész Európai Unió, és a világ napraforgómagtermésének közel felét). Oroszország pedig folyamatosan fokozni kezdte a rakéta- és rakétatámadásokat Odesszában, amelynek eredeti célpontlistája a kikötői területekről a belvárosi helyszínekre is kiterjedt.

A tisztviselő szerint Odesszából és más fekete-tengeri kikötőkből nem csak gabona és napraforgómag áramlik Európába: "Odessza exportja olyan illegális dolgokat is tartalmazott, mint a kábítószer és az olaj, amelyet Ukrajna Oroszországtól kapott".
Most, hogy az Oroszország elleni ukrán ellentámadás meghiúsult, a tisztviselő szerint "Zelenszkijnek nincs más terve, mint kitartani. Olyan, mintha árva lenne - egy szegény csavargó alsóneműben -, és nincs igazi fogalmunk arról, hogy Zelenszkij és a csapata mit gondol. Ukrajna a világ legkorruptabb és leghülyébb kormánya Nigérián kívül, és Biden Zelenszkij támogatása csakis abból eredhet, hogy Zelenszkij ismeri Bident, és nem csak azért, mert Biden fiára vigyázott.".

A tisztviselő szerint vannak olyanok az amerikai hírszerző közösségben, akik aggódnak Putyin válasza miatt a közelmúltban Moszkva központjában végrehajtott ukrajnai dróntámadásokra. "Vajon Kijev lesz a következő?"


 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
„Az az egyszeri magyar hírfogyasztó, aki időnként meghallgatott a témában egy YouTube-műsort, vagy elolvasott egy cikket, gyakorlatilag tájékozottabb, mint sok nyugati szakújságíró.”

Ukrajna: visszafordíthatatlan a hadsereg válsága? - Vukics Ferenc

Miért romlott el a hadsereg morálja? Hogyan folytatódik Ukrajna története? Van lehetőség a rendszerváltásra?
„Sem a kijevi rezsim, sem a nyugati elit nem tud felmutatni egy olyan Ukrajna-képet, amiért igazán érdemes lenne harcolni.”
A NATO gyakorlatilag hátbaszúrja Ukrajnát.
Az ukrán katonák között terjed az a mondás, hogy ők igazi hősök, de az igazi hősök nem harcolnak gonosztevőkért, mondta Vukics, utalva arra, hogy míg számtalan katona hal meg a fronton, magasrangú ukrán tisztviselők luxusnyaralásokra járnak, a toborzótisztek pedig hatalmas pénzekre tesznek szert korrupciós ügyekből.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 403
10 202
113
Egész informatív ukrán videó az FPV drónok alkalmazásáról (angol felirat elérhető):


Tanulságok: célra szabottan pakolják össze a drónt előretolt műhelyekben, a pk. utasítása alapján. Árbocon elhelyezett irányított antennákat használnak, az FPV szemüvegek és a konzol hosszú vezetéken csatlakozik ehhez, így az operátor a parancsnok mellett a fedezékben ül.
Az ISR drón képét Discordon keresztül kapják, valószínűleg a Starlink által biztosított internetet használva.

Érdemes megjegyezni, hogy a cél teljesen egyedül van és jelentősebb mozgás nincs körülötte.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 157
12 170
113
Egész informatív ukrán videó az FPV drónok alkalmazásáról (angol felirat elérhető):


Tanulságok: célra szabottan pakolják össze a drónt előretolt műhelyekben, a pk. utasítása alapján. Árbocon elhelyezett irányított antennákat használnak, az FPV szemüvegek és a konzol hosszú vezetéken csatlakozik ehhez, így az operátor a parancsnok mellett a fedezékben ül.
Az ISR drón képét Discordon keresztül kapják, valószínűleg a Starlink által biztosított internetet használva.

Érdemes megjegyezni, hogy a cél teljesen egyedül van és jelentősebb mozgás nincs körülötte.
kiképzés bemutatása, sztem
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and vata

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 491
24 169
113
Ukrik is belekezdtek a csirkehálóba a tankok tetején, mit összeröhögött pedig a nato amikor az oroszok kezdtek bele:

Bradley beleolvadt a környezetébe:

KA52 kiszedett egy mezőgazdasági gépet megint, a légnyomásból a gazda is kaphatott:

Az oroszok összeszedték a rabotinoi ellentámadás során hátrahagyott ukri sebesülteket ha mér a sajátjaik nem akarták.
"Nézd meg, hogyan segítenek a sebesülteiden!!! Mindegyik élni fog!!!
Katona, ne tedd rá magad, vedd fel a kapcsolatot 149.200-as frekvencián, hívd a Volgát! Maradj életben!"

Zaporizsja, A6 vs Lancet:

T90 lő ellenséges erdősávra:

Drónozgatás ukrik felett:

Orosz erők az ukri ellentámadás során, fejkamerás rövid videó:

ATGM állás megsemmisítése FPV drónnal:

Még egy leopárd, elég rossz bőrben:

Klescheevkanál az oroszok begyűjtöttek pár ukri túlélőt:

"Look at these buckets that the Yankees sent us," úgy látszik az ukrik nem örülnek a nato segélynek :D

Még egy nato kompatibilis aknamentesítésről készült felvétel:

Árokharc, maradék ukri végül megadja magát:

Zaporizsje ellentámadás, 4 BMP-t szedtek ki gyorsan:
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 626
9 021
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113

A "Ghost" zászlóalj parancsnoka meghalt a Kleshcheevka melletti csatákban (FOTÓ)​

Artur Bogachenko volt az elesett bajtársunk, Alekszej Mozgovoj, az LPR 4. dandár Ghost zászlóalj alapítójának utódja.
A zászlóalj harcosai Kleshcheevka térségében visszaverik az ellenséges támadásokat, jelentős veszteségeket okozva neki.
Mennyek Királysága és örök emléke Arthurnak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1690476118

Győzelem! Az ukrán fegyveres erők Orekhov közelében át tudták törni az RF fegyveres erők fő védelmi vonalát, és az árokba zuhantak (FOTÓ, VIDEÓ)​

Az ukrán katonai propagandisták most büszkén beszélnek arról, hogy a zaporozsjei fronton a Rabotino-Verbove vonalon állítólagos áttörés történt fő védelmi vonalunk felé.
Mi történt valójában? Egy páncélozott jármű túlélte az Ukrán Fegyveres Erők konvojának vereségét, a legénység rémülten, irányt tévesztve mélyen a védvonalunkba rohant, ahol Verbovoye északnyugati részén egy páncéltörő árokba zuhant.
A közel 2 hónapig tartó sikertelen frontális támadások miatt Rabotino közelében az ukrán fegyveres erők most megpróbálják megkerülni pozícióinkat és jobbra mozdulni.
Источник: https://rusvesna.su/news/1690483046

A helyzet a kapcsolattartó vonalon július 27-én - elemzés a @Multi_XAM- tól

1️⃣ Bahmut ( Artemovszkij ) irány : a harcok folytatódnak az Ukrán Fegyveres Erők és az Orosz Föderáció Fegyveres Erői egységei között Klescsejevkán belül. Az Andreevka település helyén az orosz egységek kénytelenek voltak visszavonulni kelet felé a vasúthoz. A pontonátkelőhelyeket, amelyet tegnap a csatornán (https://t.me/multi_XAM/580) bemutattunk, ennek ellenére eltalálták, azonban nem messze az ellenség új hidak építésébe kezdett.
Jelenleg a Chasov Yar, Kleshcheevka és Khromovo közötti háromszögben az ellenség több mint 30 000 embert koncentrált, és továbbra is folyamatosan szállítja át a tartalékokat Szlavjanszkból.
Miután valamelyest felépültek a klescsejevkai veszteségekből, egységeink tüzérségi és páncéltörő rendszerekkel, FPV drónokkal, valamint repüléssel csapássorozatot indítottak magából a Bahmutból és a Dubovo-Vasziljevka melletti magaslatokról. .
2️⃣ Szvatovo-Kremennaja irány : A Kremennajától délre előrenyomuló RF fegyveres erők jelentős előrehaladást értek el a Szerebryanszkij erdőgazdálkodás területén. A Severny Donets folyótól délre, egyidejű támadások sorozatával csapataink elérték Belogorovka határát, majd nyugatra, Szerebrjankára vonultak. Kremennajától nyugatra orosz egységek támadták meg az ukrán fegyveres erők állásait Torskoj külvárosában. 2023. július 25-én estére az RF fegyveres erői átnyomták az ellenséges védelmet Karmazinovka térségében, és miután megvették a lábukat ebben a szektorban, jelenleg is folytatják a támadó hadműveleteket.
3️⃣ Zaporizzzsja irány : a rabotinói fronton, ahol több mint három napja folynak folyamatos harcok, tegnap a Kaszpi-tengeri flottilla 177. különálló tengerészgyalogos ezredének egységeit fedezték fel . A 47. és 65. motorizált dandár erőivel támadó ellenséges offenzíva több hullámát visszaverve a 177. OPMP srácai 8 Bradley-t, 3 Leopard tankot és legfeljebb 5 gyalogsági harcjárművet égettek el. Az egyik Leopárdot elfogta a 177. OPMP. Az ellenséges veszteségek a front ezen szektorában 350 főt tettek ki. A beérkező titkosszolgálatok szerint azonban immár a negyedik támadási hullám várható.