Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
ezünk már van hála istennek, de kell mobilabb is.120mm System - Hirtenberger Defence
hds.hirtenberger.com
De gyakorlő lőszerrel többet gyakorol,és benne van a harcászati alkalkmazási gyakorlatban is-legalábbis elvileg.Hogy aztán a mi kis operettseregünkben hogy is van ez a valóságban,azt ti tudjátok.szerinted egy aktív aknavetős egy évbe hány alkalommal használja a fegyverét? vagy egy páncéltörő egy évbe hányszor alkalommal indít atgm-et? vagy egy aktív tüzér hányszor pukkant ágyúval? elárulom ritkán de akkor intenzíven.
Persze,hogy nem.Minden szintnek szüksége van a maga eszközére.Pl franciknál szakasz szinten ott az LRI,de máshol is előfordul máig ilyen kis 50-60milis apróság,amit egy ember is tud kezelni.Század szinten általában komolyabb 60milis,van ahol már 81milis.Zl szinten 81-120 milis av,de itt már megjelennek a lövegek is (de HSN lövegek megjelenhetnek már század szinten is,Sőt,van amikor már szakasz szinten is).Igen, errôl beszéltem, hogy csak az aknavetô, fôleg egy 80 mm kategóriàs nem lesz elegendô.
aknavetőhöz nincs gyakorlógránát. ha lenne se a repeszhatással van a gond hanem hogy kevés lőtér alkalmas hogy tüzeljen rajta.De gyakorlő lőszerrel többet gyakorol,és benne van a harcászati alkalkmazási gyakorlatban is-legalábbis elvileg.Hogy aztán a mi kis operettseregünkben hogy is van ez a valóságban,azt ti tudjátok.
Én az US Army,IDF,SADF harci tapasztalatait feldolgozó irások alapján mondom,amit mondok.Messze az IDF tartalékosai a leg jobbak,de még nekik is beletelik pár nam intenziv gyakorlatozásba,mire újra olajozottan megy nekik a hadimunka.Többieknél ez az idő már jópár hét,és hónapok,mire elérik az aktiv,gyakorlatban lévők teljesitményét.
Inkább nem tippelem meg,hogy ez a mi alig képzett ÖTT-ainknál mennyi időbe kerülne.......Obsitos szerződéseseknél fogadjuk el az US Army 3-6 hónapos tapasztalatát-és akkor szerintem elég optimista voltam.
Persze,hogy nem.Minden szintnek szüksége van a maga eszközére.Pl franciknál szakasz szinten ott az LRI,de máshol is előfordul máig ilyen kis 50-60milis apróság,amit egy ember is tud kezelni.Század szinten általában komolyabb 60milis,van ahol már 81milis.Zl szinten 81-120 milis av,de itt már megjelennek a lövegek is (de HSN lövegek megjelenhetnek már század szinten is,Sőt,van amikor már szakasz szinten is).
Ha már a Kefir után a búrok is rám ragadtak,88ban egy mobil hcsop,ami kb egy zl hcsop,BTC hadműveleti egység elég komoly tüzérséggel rendelkezett.Kezdve azzal,hogy az alap két Ratel20,és egy Ratel90 század volt-vagyis az egyik század löveges járgányokkal harcolt.Ehez csatlakozott egy üteg (8 jármű) Ratel60 aknavetős,egy üteg Casspir81 81 milis av-vel,egy üteg G5 tarack,és egy üteg Valkiri sorozatvető.Felderitő szakaszban szintén volt Ratel90,és a pct ütegben meg a RatelZT3 rakétás mellet volt még 2-4 Casspir106 M40 hsn löveggel.És ehez jött még egy század Centurion,amik közvetlen (roham) tüzérségi feladatokat is elláttak.
Éshogy még ez se legyen elég,búroknál is előfordult,hogy a Ratel20/90 tetejére még kikopácsoltak egy kisebb 60milis aknavetőt-IDF minden lövészjárművén (ügye nekik máig nincs IFV-jük,a kerekes Eitan IFV mostanában kerül majd hadrendbe-és a Samson toronyban is van egy av...) és hk-án van egy 60milis av.
Éshogy még ezse legyen elég,zsákmányolt Type63 sorozatvetőket is használtak,sőt,háború legvégén még gyártásba is vették (RO107).Háború tapasztalata nyomán meg kihozták a Ratel120 av-s járgányt,meg kifejlesztették a 105milis LEO löveget,és a 60milis M6 messzehordó av-t.Vagyis,ha tovább folyik a háború,még erősebb tüzérséget kaptak volna a mobil hcsop-tok.
De a szovjetorosz afgánban szervezett panzergrupa,kb megerősitett század erejű egységben az 1-2 szak hk és 2-3 szak ifv mellé 4 Vasziljokot(BMP/MT-LBre kopácsolva) osztottak be,és 1 ütegnyi D20/2S1 távolabbrol fedezte őket.
Ténylegesen harcolók mindig sokkal több tüzérséggel vonulta fel,mint a századonként egy szakasz 60milis,zl-anként egy üteg 120milis,dd-ként egy osztály PzH haderend.
Sokkal többel.
.Obsitos szerződéseseknél fogadjuk el az US Army 3-6 hónapos tapasztalatát-és akkor szerintem elég optimista voltam.aknavetőhöz nincs gyakorlógránát. ha lenne se a repeszhatással van a gond hanem hogy kevés lőtér alkalmas hogy tüzeljen rajta.
hát ne az ött seket vedd alapul hanem mondjuk az ömt-t ahol több ex aknavetős van aki jelenleg karabélyos a rendszerbe.
Azért ennyi nem oldanà meg a tûztàmogatàst, maximum a közelit, de kellene.
Az biztos.Repesszel csúnya rendet vágna egy támadó gyalogság között.
Miért kellene alternatíva?Az M777-nek milyen modern alternatívái lehetnek nekünk beszerzés szempontjából?! Ami aránylag olcsó és gyorsan itt lehetne! És új!
Lehet, hogy egy rakat kicsi önjáró 105 mm-es jobb lenne nekünk majd 155 mm-es 6x6/8x8/10x10 nagyok mellé, tartalékosoknak is. Ilyen Hummer-alvázas Hawkeye-szerű mobil egységekre gondolok, 10-20 km-es lőtávval. Nagyobb mobilitás, kisebb személyzet.Miért kellene alternatíva?
Most indítják újra a gyártását. A1-től fölfelé már modernnek mondható.
A kérdés inkább az ára. Biztosan van annál olcsóbb megoldás is vontatottra modern megközelítésben is.
Az M777 komoly előnye a könnyített súlya.
Mondjuk az ára miatt es mert ha az USA nem adja nekünk, akkor baszhatjuk! Ezért kérdeztem van e olyan 155 mm-es ( török, japán) ami olcsó és jó lehet nekünk! Nyilván en is jobban örülnék 2-3 osztály M777-nek mint D20-nak!Miért kellene alternatíva?
Most indítják újra a gyártását. A1-től fölfelé már modernnek mondható.
A kérdés inkább az ára. Biztosan van annál olcsóbb megoldás is vontatottra modern megközelítésben is.
Az M777 komoly előnye a könnyített súlya.
Török panterMondjuk az ára miatt es mert ha az USA nem adja nekünk, akkor baszhatjuk! Ezért kérdeztem van e olyan 155 mm-es ( török, japán) ami olcsó és jó lehet nekünk! Nyilván en is jobban örülnék 2-3 osztály M777-nek mint D20-nak!
Passz.Ennek mennyi lehet az ára?
Jóval kedvezőbb mint egy M777 igaz akkor légifuvarozás ugrik... amit amúgy is hülyeségnek tartok ide.Ennek mennyi lehet az ára?
Igazság szerint én korábban eléggé szkeptikus voltam ezzel a fegyverrel. Mert a pontatlansági agályok miatt, a korábbi COIN műveletekben nem sok értelmét láttam. Nem elsősorban a tartalékosok esetén lenne ennek haszna, hanem a mondjuk a zászlóalj tüzérségnél. Ott egy hagyományos 120mm-es üteghez dobnék hozzá egy 2-3 Vasziljokból álló tűzszakaszt, és mobil egységek platójára telepíteném. (az új hosszított platós NMS megfelelő is lenne) Ok, hogy jóval kisebb a hatótávolsága de olyan tűzgyorsasággal rendelkezik, amije nagyjából (!) egy egész üteg a hagyományos, elöltöltős aknavetőnek sem biztos, hogy van.
A feladatuk pedig az lehetne, hogy mintegy gyors reagálasú alegységnek ahhoz a századhoz lehet 1-1 löveget lerendelni, ahol prompt, nagyon gyorsan kell nagy tűztömeg.
Érdekes, hogy alapvetően ennek a hordozhatóbb, kisebb teljesítményű megfelelőjét, az AGL-t szinte minden NATO hadsereg rendszeresítette ( és az ukránok is mindenre IS alkalmazzák).
A kaliber és a hatótávolsági korlátok miatt az század/szakasz szinten szerepel.
Nyilván ezeknek a képzelődéseknek csak akkor van némi értelme, ha még mindig fellelhetőek a fegyver tervrajzai és akár kisebb mennyiségben is le tudjuk őket gyártani.
Nem elsősorban magamra gondolok, mert a Vasziljok egy olyan kihalt állatfajta, ami a Fórumon folyton vissza-vissza tér.
- Tökéletesen igaz, egyetértek, tüzérség kell ide támogatónak! S minél több annál jobb. Remélem ez körbe forgatható a löveg, mivel akkor fel is tudnánk helyezni egy 6x6, vagy 8x8-as platóra! Már hazai cég. Kaposvárra gondoltam ha már a törökök oda telepedtek. Folyamatában az üzemnek lenne munkája.Jóval kedvezőbb mint egy M777 igaz akkor légifuvarozás ugrik... amit amúgy is hülyeségnek tartok ide.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..