Az I. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Magyar huszárok menetben Galiciában
ODc0MzUz.jpg

Hagyományteremtő céllal tartottak megemlékezést Przemysl első világháborús védőinek állított emlékművénél Budapesten. Przemysl ostroma mind a magyar, mind a lengyel történelmi emlékezetben fontos helyet foglal el...

641c838b87627902677789.jpg

------------------

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Przemyśl első ostroma 1914. szeptember 17-én kezdődött, 2014 október 10-ig tartott és orosz vereséggel végződött.
  • Przemyśl második ostroma 1914. november 2-án kezdődött, 1915. március 23-ig tartott és orosz győzelemmel végződött.
  • Przemyśl harmadik ostroma 1915. május 31-étől osztrák–magyar és német csapatok támadták az erődöt, amelyet június 3-án foglaltak vissza az oroszoktól.

16 ezer védő halt meg, 120 ezren estek fogságba Przemyśl második ostrománál

Hát. Bármennyiszer nézem is újra, elég sok rész van amit megkönnyez az ember.
Én legalábbis.
Szerencsétlenekkel elbánt a háború is, de talán még jobban a 'hálás' utókor :/
Mérhetetlen szégyenérzetem van.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A 48-as gyalogezred kutatója...

Tizenöt év kutatómunka, amelynek eredménye több ezer dokumentum, fénykép, irat és két megjelent kötet, amiket a tervek szerint hamarosan újabb kettő követ. Munkájával Szekér Imre Tibor had- és helytörténet kutató emléket szeretne állítani azoknak a katonáknak – köztük saját dédnagyapjának –, akik a nagykanizsai császári és királyi 48. gyalogezredben szolgáltak és részt vettek az első világháború pokoli küzdelmeiben.

652e78f4ef52f562510847.jpg

• Tetszik
Reactions: enzo
Hagyományteremtő megemlékezés az utolsó magyar királyról...

IV. Károlyra, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó uralkodójára, Magyarország utolsó királyára közösen emlékezett Tihanyban a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület és a Tihanyi Bencés Apátság, október 21-én.

Az uralkodó trónörökössé válása előtt példás katonaéletet élt, lovassági tisztként megmutatta katonai erényeit, szolgálatkészségét és bizonyította hazaszeretetét. IV. Károly 1916. novembere és 1918. novembere között volt Magyarország királya.