Az I. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
610
2 090
93
1915_austro_hungarian_soldiers_visit_a_latrine.jpg

1915. Az osztrák-magyar hadsereg katonái a... latrinán

1916_austro-hungarian_army_dentistry_in_the_field.jpg

1916. Az osztrák-magyar hadsereg tábori fogorvosi rendelése
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 892
21 344
113
Hátborzongató :confused:
Gondolom érzéstelenítés nem nagyon volt egy front fogászaton (?), főleg a vége felé

En rajottem, hogy ennek mi volt az igazi celja. Felallitottak a loveszarkok mogott ezeket es a tisztek kozoltek, hogy altalanos fogaszati vizsgalat. Na es akkor az emberek kivagodtak a loveszarkokbol es a legdurvabb golyozapor es granatesoben is elindultak az ellenseg arkai fele. :D
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 319
113
En rajottem, hogy ennek mi volt az igazi celja. Felallitottak a loveszarkok mogott ezeket es a tisztek kozoltek, hogy altalanos fogaszati vizsgalat. Na es akkor az emberek kivagodtak a loveszarkokbol es a legdurvabb golyozapor es granatesoben is elindultak az ellenseg arkai fele. :D
Egyébként ezt sosem fogom megérteni:
evolúció...
A legjobban és állandóan kopó alkatrészünk: a fog
Folyamatosan használod, nélkülözhetetlen a rendszer fenntartásához.
Erre meg nem képes reprodukálni magát...
Egy garnitúra van, oszd be paraszt. o_O
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
A Nagy Háború előtti évtizedekben a magyar mozdonygyártás már a világ élvonalába tartozott.
A Nagy Háború éveiben pedig sok haditechnikai újítás mellett megjelentek a páncélvonatok is, melyek kialakításában, fejlesztésében a magyar hadfiak is úttörő szerepet játszottak.

Rónaföldi Zoltán háromkötetes hiánypótló és átfogó munkája a témáról letölthető az OSZK honlapjáról:

Páncélvonataink I. kötet - A kezdetektől a Tanácsköztársaságig
Páncélvonataink II. kötet - A Tanácsköztársaságtól a II. világháború végéig
Páncélvonataink III. kötet - Iratok, elemzések, páncélvonat parancsnokok, páncélvonatos katonák, kronológia...

201-0.png


És ha már szóba került, egy régi, de a témában sok érdekességet felvonultató Index cikk a Nagykép rovatból:
Amikor magyar vonatok voltak a csaták halálosztó urai

14634523_779035_200e61e1477cee992a778f41a8c8eb7d_wm.jpg

14634179_90724634f4c5d182493bbc9de5ca9b43_wm.jpg