Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 862
7 472
113
image.png
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Lányom találkozott nemrég az amerikai lányvállalatuknál egy 78 éves magyar származású hölggyel, aki a raktárban dolgozott, mert a nyugdijából nem tudna megélni.
Nekem itt kishazánkban van vagy egy tucat nyugdíjas exkollégám, aki azért dolgozott, mert amúgy nem tudna megélni. A csúcsot egy 80+os tartotta
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 074
32 576
113
Az megvan, hogy ez egy vígjáték sorozat, egyértelműen nem oktatási céllal?

"A Terry Deary könyvsorozatán alapuló "Rettenetes történetek" történelmi eseményekről tájékoztatja a gyerekeket, miközben tele van vérrel, csatákkal és fekete humorral. Minden epizódban a történelem különböző korszakait és civilizációit bemutató jelenetek szerepelnek."

Ezt írják róla. Szerinted ez a rész gúnyolódás lenne a feketék "retcon"-nolásán a brit történelembe?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 074
32 576
113
"In addition, some people seem strongly attached to the conviction that our overlords’ plans are perfect and that they are executing them flawlessly. Their every failure is interpreted as a planned, cunning deception along the straight path to final and complete victory. Supposedly, they own and control all the opposition, all escape routes are blocked and all hope is a delusion for the feeble-minded.

I’ve listened to such arguments many times and they invariably entail a great deal of dark imagination. However, we are not the first generation whose degenerate ruling classes fantasized about cementing their dominance and enslaving the rest of humanity. Our “overlords” are in no better place to realize those fantasies than were the prior ruling degenerates through history.

Probably the most successful and most ruthless attempts at achieving totalitarian dystopia were last century’s Communist regimes of the USSR, East Germany, Romania and Albania. But they all collapsed: in spite of having total control over their police, secret police, courts, military and educational institutions, and an unchallenged monopoly over the media, none of them were able to survive for a very long time.

So why should anyone assume that today’s ruling degenerates can do what no previous ruling ones managed? To be sure, they are very powerful and the struggle is very real, including its casualties. But to extrapolate the direction they took, and envision an inevitable defeat for the rest of us would amount to surrender and an acquiescence to the dystopian option.

It is extremely important for us to understand that this acquiescence has dramatic consequences for the conflict’s outcome. The difference between surrendering and resisting is nothing short of massive, as the following story illustrates.

The "hope" experiment

In a cruel experiment at Johns Hopkins University during the 1950s, Dr. Curt Richter placed rats in a small tub with no possibility of escape to test how long they would tread water for. The average rat would give up and drown after about 15 minutes. However, just as they began to drown, the experimenter would pick them up, dry them off and allow them to rest for a few minutes. Then they'd put them back for another round. This time, the average rat would tread water for 40 hours!

In the first round, it seems that the rats gave up because they perceived no hope of overcoming their predicament. But their strength and ability to survive only became apparent in the second round of the experiment: they had it in them to endure 160 times longer than they did when they saw no hope of salvation. The advantage we have over the lab rats is that we still have an important degree of liberty, understanding of our situation and free will to demand and make changes."


A bolsevik disztópiát Orwell leírta az 1984-ben, ami most épül, az viszont Huxley Szép új világához hasonlít jobban. Mindenesetre az önjelölt Mustapha Mondok megvannak. Ők arról a napról álmodnak, amikor végre ők uralják a világot, és a nemzetek minden vagyonát nekik ajándékozzák "isteni bölcsességükért" cserébe. "Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak." (Móz 5 A törvény summája)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 074
32 576
113
Kurvára mindegy akár Vona akár más. A főváros elengedte a fidesz, akárcsak a értelmiség és a diplomások nagy részét. (akik közül egyre többen külfödön keresnek és talának munkát.

"Egyre többen"-re van valami statisztika? Mert a hivatalos statisztika szerint több volt a hazaköltöző.

A szavazóbázisuk saját bevallásuk alapján is (lásd Zindexen megjelent saját cégünek) a 8 általános, max szakmunkás vidéki kistelepülésen élő honfitársaink, akik beszopják a marhasásokat, nincs igényük szofisztikált hírekre, elég a szokásos narratívát tolni, a TV2 csoprt és a MTVA

Meg a zsák krumplival lekenyerezett cigányok, ezt nem merted leírni, mert rasszizmus lenne.

csatornáin, és a sportcsatornákon, és az állami rádiókon. Nyomtatott sajtóban pedig a megyei lapokban. Ehhez jönnek még a külföldi elsősorban

Igen, sajnos az RTL klub nem fogható az ország nagy részében, csak Budapesten. Ja meg falun internet sincs. Ki kell nyomtatni nekik a telexet, 444-et, és bedobni a postaládába, mintha akart volna indulni ilyen mozgalom egyszer.

romániai szavazók (meg a szavazási lehetőségek "illiberális" egyenlőtlensége a kint dolgozó és az oda született magyarok között külömbséget téve) és máris megvan a 2/3-d.

Ha kijelentkezel a magyar lakcímedről, akkor szavazhatsz ugyanúgy levélben, mint az erdélyiek, tudtommal. De csak listára szavazhatsz így, a követségen szavazó kint dolgozók meg egyéni jelöltre is. Egyébként 1-2 mandátumot tudnak hozni a határon túli szavazatok. Igaz, talán egyszer ezen múlt a kétharmad pont. Ami aztán nem is volt meg papíron egy ideig.

Hozzátéve, hogy vidéki kisebb településeken nincs ellenzék, mert nincs értelmiség. Akik vannak, azok a rendszer lekötelezetjei, akár munka akár tisztség miatt. A kampány teljesen felesleges, hogy lemegy bp-ről akármelyik ellenzéki párt XY tagja néhány napig és mászkál, nincs közös értékrendje, nem is érti a falakban élőket még beszélgetni se tud velük, nincs folyamatosan jelen, gondokkal problémákkal nincs tisztában, nem tud 3 szavas megoldást, amit a fidesz mond és nyujt, a hosszabb és bonyolultabb magyarázatot meg az egyszerű ember nem érti..
(egyébként is egymás marja az ellenzéknek nevezett társaság, elsősorban a DK tud mindent ellenzéki összefogást szétbaszni, hogy meglegyen valami hatalmuk és pártfinanszírozásuk)..

A DK magát tekinti az ellenzéki összefogásnak (és a többi ellenzéki pártot meg MZP-t annak "szétbaszójának"), ezért "Demokratikus Koalíció". Aki demokrata az belép hozzájuk. :)

Ráadsául a NER Oligarchák üzemeiben is sokan dolgoznak, tehát érdekből is kell szavazni.

Nem akarnak földönfutók lenni, amit Gyurcsány üzent nekik, hogy azok lesznek? Nohát.

A fenti rétegek a buta bunkó müsorokban résztvevő celebek (akikről a kocsmában lehet beszélni) jól befolyásolhatja. Nem mondom, hogy nincsenek hitű Fideszesek és reform fideszesek diplomás, értelmiségi körökből több barátom van erről az oldalról is, azonban a szavazóréteg gerincét nem ez teszi ki.

Ez nagyjából így igaz, a korábbi "igazikonzervatív" értelmiség nagy részét elveszítette a Fidesz. Budán nincs már fideszes többség. Inkább szavaztak Bauer Tamásra vagy a Momentumra ezek a kényes értelmiségiek.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 021
14 115
113
Tegnap az éber amin azonnal törölte egy hozzászólásom. Azt még elfogadom, ha áthelyezitek mondjuk ide, de élből törölni, ráadásúl értesítés se érkezik róla! Nem esett jól!

Nem érzem indokoltnak az eljárást, a legdurvább kifejezés egy "Baszki" volt benne! + még az indulatosabb hangvétel is megindokoltam! Szerencsére a Cash-ből megtaláltam így bemásolom ide.
Mindenki döntse el, már ha nem kerül megint törlésre, hogy ez tényleg olyan szörnyű hsz, és ütközik-e a Fórum szabályzattal!

De persze nem ez, hanem az abban foglalt tartalom lenne a lényeg!

Egyébként @tiz ezen írására reagáltam;
Post in thread '[BIZTPOL] Magyarország' https://forum.htka.hu/threads/biztpol-magyarorszag.562/post-1538261

Persze èrtem vélem mire próbálsz rávilagítani, de a mód ahogy teszed az ilyen kijelentèsekkel az a homokozóban ülő gyerek fika-gyúrás közbeni filozófálás kategória. Direkt jelentés torzítod a szavakat, így próbálsz érvelni? Vegyèl már elő egy értelmező szótárat! Ezzel csak rontod a közbeszédet, és észre sem veszed! Ha nyugaton van diktatúra akkor hogy hívjuk azt ami Észak-Koreában vagy Oroszoknál van? Na meg ez a tipikus a "demokrácia rossz csak nincs jobb" lózung. A szokásos a rendszer a rossz, nem ám mi emberek a társadalom és a politikusok akik meghekkelik, elsorvasztják annak szervezeteit. Neeeem, a rendszer az! Baszki lehet nem tűnik fel, de az emberiség a sok szar és nehézség ellenére is a legprosperálóbb időszakában van, ami igencsak köthető a nyugaton lezajlott felvilágosodás valamint polgári demokrácia átalakulási folyamatoknak. Jellemzően azok ekézik a demokráciát, persze valós problémák kapcsán akik abban látják a megoldást, hogy csak egy "jó" ès erős kezű vezetőre van szükség aki megoldja majd a gondokat.

Szóval fordítva ülsz a lovon! Nem a demokrácia rossz! De tény, hogy nem ekkora váltó tömege találták ki. Az emberi természet az ami elkurvul és egyre kevésbé tudja az érdekeit képviselni, az a rossz, hogy alig van szolidaritás az egyes osztályok között. A rossz, hogy a multinacionális cégek lobbi-korrupcióba csomagolva kivásárolják az emberek képviseletére szerződött politikusokat. Az a rossz, hogy ezeket ha fel is éred ésszel, a rendszerre mutogatsz!

Ha van egy autód, azzal törődni kell, karban tartani, olajat cserélni. Még így is elromolhat, de ha nem foglalkozol bármilyen márkás szuper kocsid volt előbb utóbb lerohad. Ilyenkor az autót ekézni, hogy milyen szar, eléggé gyermeteg, a felelősséget elhárító magatartás! Szavainak, fogalmaink jelentés szerint használatát nem azért kell helyesen használni mert ez van a nyelvtan könyvben, hanem mert az vezet el egymás megértéséhez. Ezért az a bűn ha te diktatúraként hivatkozol a nyugatra, vagy amikor mások Orbánt diktatúrázzák. Azon túlmenően, hogy nyilván valóan nem az, erodálod a szó jelentését is!

Bocsánat az indulatosabban fogalmazás miatt, de rendre ezzel a megúszós, félremagyarázással találom szembe magam. Hasonlóan torzul a Liberális kifejezés is, ami mára valami szitokszóvá alakult.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 844
6 760
113
Ellenzéki vélemény formáló. Nekünk ilyenek jutnak.:(
Nagyon bitang. Komolyan ragyurt a homie kinezetre, ez valami konyvtar-szertar-ruhatar szakos lehetett, meg kb olyasmi lehet a megelhetesi szintje is (pl "iro", netan ujsagiro, avagy valami alternativ szinesz vagy muvesz?), ezert aztan minden es mindenki szar neki... jol tippelem?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 725
55 694
113
Tegnap az éber amin azonnal törölte egy hozzászólásom. Azt még elfogadom, ha áthelyezitek mondjuk ide, de élből törölni, ráadásúl értesítés se érkezik róla! Nem esett jól!

Nem érzem indokoltnak az eljárást, a legdurvább kifejezés egy "Baszki" volt benne! + még az indulatosabb hangvétel is megindokoltam! Szerencsére a Cash-ből megtaláltam így bemásolom ide.
Mindenki döntse el, már ha nem kerül megint törlésre, hogy ez tényleg olyan szörnyű hsz, és ütközik-e a Fórum szabályzattal!

De persze nem ez, hanem az abban foglalt tartalom lenne a lényeg!

Egyébként @tiz ezen írására reagáltam;
Post in thread '[BIZTPOL] Magyarország' https://forum.htka.hu/threads/biztpol-magyarorszag.562/post-1538261

Persze èrtem vélem mire próbálsz rávilagítani, de a mód ahogy teszed az ilyen kijelentèsekkel az a homokozóban ülő gyerek fika-gyúrás közbeni filozófálás kategória. Direkt jelentés torzítod a szavakat, így próbálsz érvelni? Vegyèl már elő egy értelmező szótárat! Ezzel csak rontod a közbeszédet, és észre sem veszed! Ha nyugaton van diktatúra akkor hogy hívjuk azt ami Észak-Koreában vagy Oroszoknál van? Na meg ez a tipikus a "demokrácia rossz csak nincs jobb" lózung. A szokásos a rendszer a rossz, nem ám mi emberek a társadalom és a politikusok akik meghekkelik, elsorvasztják annak szervezeteit. Neeeem, a rendszer az! Baszki lehet nem tűnik fel, de az emberiség a sok szar és nehézség ellenére is a legprosperálóbb időszakában van, ami igencsak köthető a nyugaton lezajlott felvilágosodás valamint polgári demokrácia átalakulási folyamatoknak. Jellemzően azok ekézik a demokráciát, persze valós problémák kapcsán akik abban látják a megoldást, hogy csak egy "jó" ès erős kezű vezetőre van szükség aki megoldja majd a gondokat.

Szóval fordítva ülsz a lovon! Nem a demokrácia rossz! De tény, hogy nem ekkora váltó tömege találták ki. Az emberi természet az ami elkurvul és egyre kevésbé tudja az érdekeit képviselni, az a rossz, hogy alig van szolidaritás az egyes osztályok között. A rossz, hogy a multinacionális cégek lobbi-korrupcióba csomagolva kivásárolják az emberek képviseletére szerződött politikusokat. Az a rossz, hogy ezeket ha fel is éred ésszel, a rendszerre mutogatsz!

Ha van egy autód, azzal törődni kell, karban tartani, olajat cserélni. Még így is elromolhat, de ha nem foglalkozol bármilyen márkás szuper kocsid volt előbb utóbb lerohad. Ilyenkor az autót ekézni, hogy milyen szar, eléggé gyermeteg, a felelősséget elhárító magatartás! Szavainak, fogalmaink jelentés szerint használatát nem azért kell helyesen használni mert ez van a nyelvtan könyvben, hanem mert az vezet el egymás megértéséhez. Ezért az a bűn ha te diktatúraként hivatkozol a nyugatra, vagy amikor mások Orbánt diktatúrázzák. Azon túlmenően, hogy nyilván valóan nem az, erodálod a szó jelentését is!

Bocsánat az indulatosabban fogalmazás miatt, de rendre ezzel a megúszós, félremagyarázással találom szembe magam. Hasonlóan torzul a Liberális kifejezés is, ami mára valami szitokszóvá alakult.
Igazad van. Azonban a mai világban a nagy narrativa érdekében a fogalmakat átértelmezik. Ha elég sokszor elég hosszú ideig ismétlik, akkor az előbb-utóbb átmegy a köztudatba. Igy lesz Orbàn autokrata, a demokràcia kizárólag liberális, jobboldal augomatikusan nàci, a hazafi nacionalista, aki nem ért egyet a genderizmussal homofób, aki ellenzi kultúridegenek ellenőrzés nélküli beömlését rasszista. Orwell ezt szépen leirta. Nézd meg a sok ngo nevét is. Arra is ugyanez vonatkozik. Mindegyiknek nemes fogalmakról szól az elnevezése.
Ha igazad is van elvileg, szinte teljesen egyedűl maradsz ezzel a véleménnyel. :(
De erről már beszélgettünk, azt hiszem.
 
Status
Not open for further replies.