Török hadiipari fejlesztések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 100
27 384
113

Az MKE a YAVUZ-zal részt vesz a brazil tarackpályázaton​


"A YAVUZ Howitzer egyszerre 3 különböző lőszerrel képes eltalálni ugyanazt a célt, különböző magassági szögekkel és meghajtó modulokkal. A MOD 274 lőszerrel 40 kilométeres hatótávolságú YAVUZ 1 perc alatt 4-6 lövést tud leadni. A 18 lőszer kapacitású YAVUZ Howitzert teljesen páncélozottnak fejlesztették ki. A fegyverrendszerrel minden NATO-szabványnak megfelelő 155 milliméter átmérőjű lőszer kilőhető."
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 115
113
Bejelentették a Roketsan új Spike NLOS rakétájának specifikációit.

UMTAS-GM részletek:

1. Az első változat hatótávolsága 25 km. Más változatok hatótávolsága 30 és 40 km lesz.
2. A tüzelési tesztek megkezdődtek, és az év végén kerülnek tömeggyártásba.
3. IIR és CCD hibrid guided.
4. Nagy hatótávolságú adatkapcsolat.
5. A helikopterek, a szárazföldi platformok és a UUV lesznek az első alkalmazások.


UMTAS-GM Blok-1​

Az első konfiguráció, az UMTAS-GM Block-1, két különböző keresőfej-opcióval rendelkezik. A rendszer, amely integrálható infravörös képalkotó keresővel (IIR) vagy félaktív lézerkeresőfejjel (SAL), képes lesz elérni az 1-16 kilométeres hatótávolságot, ha szárazföldi járművekről dobják, és 1-20+ kilométert, ha helikopterről dobják.

nxV7SJR.jpg


Az UMTAS-GM Blok-1, amely elérheti a 0,3-0,7 Mach repülési sebességet, és éjjel-nappal indítható, Tandem Anti Tank, High Explosive Particle Effect, Thermobaric robbanófejekkel szerelhető fel. A robbanófej típusa szerint a rendszer rendelkezik; Használható fő harci tankok, páncélozott személyszállítók, teherautók, terepjárók, könnyű bunkerek, árkok, épületek és alacsony magasságban repülő helikopterek ellen.

Az UMTAS-GM Blok-1, amely a biztonsági erők számára lehetővé teszi, hogy siklóképessége segítségével az oszlop mögül lőjön, így biztonságos távolságokból elpusztíthatja a célt anélkül, hogy belépne az ellenséges elemek tüzelési tartományába. Az infravörös képalkotó kereső konfigurációja lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy utazás közben irányítsa az UMTAS-GM-et a kétirányú RF adatkapcsolatnak köszönhetően, míg a félaktív lézerkereső konfiguráció autonóm és külső jelölési képességeken belül használható.

A projektben, amelyen a Roketsan mérnökei dolgoznak, az a cél, hogy az UMTAS-GM Blok-1 YAL 2024 első negyedévében lépjen be a leltárba, az UMTAS-GM Blok-1 IIR pedig 2024 utolsó negyedévében lép be a leltárba.

Az UMTAS-GM Block-1 rakéta képalkotó infravörös keresőfejjel használható man-in-the-loopként. Az UMTAS-GM Block-1 rakéta félaktív lézerkeresőfejjel viszont a lézeres jelölés irányába célozza meg a célját vagy a hordozóplatformon lévő lézeres jelölőből, vagy egy külső platformról, például egy UAV-ból.

P9dsK62.jpg
uG1lkNt.jpg


UMTAS-GM Block-1 IIR és YAL műszaki specifikációk

Hossz1,72 m
Átmérő160 mm
Súly41,3 kg (rakéta), 25 kg (kanna)
Hatótávolság1-16 km (szárazföldi járművek), 1-20+ km (forgó szárny)
Repülési sebesség0,3-0,7 Mach
RobbanófejekTandem páncéltörő

Nagy robbanásveszélyes részecskék
Termobár
kormányzásInfravörös képkereső (IIR)

Félaktív lézerkereső (YAL)
adat linkKétirányú RF adatkapcsolat (IIR)
navigációInerciális navigáció
Indító konfigurálásaDupla
felületA MIL-STD-1760 szabványnak megfelelő légi, szárazföldi és tengeri platformok

UMTAS-GM Blok-2​

A fő játékváltó az UMTAS-GM Blok-2 lesz. UMTAS-GM blokk-2; Eléri az 1–32+ kilométeres hatótávolságot, ha szárazföldi járművekről dobják, és 1–50+ kilométert, ha helikopterről dobják.

UMTAS-GM-Block-2, amely képes nappal / éjszaka tüzelni, robbanófejének típusa szerint; Használható fő harci tankok, páncélozott személyszállítók, teherautók, terepjárók, könnyű bunkerek, árkok, épületek és alacsony magasságban repülő helikopterek ellen.

Valójában elmondható, hogy az UMTAS-GM Blok-2 egyenértékű lesz Izrael híres Spike-NLOS rakétájával.

Az UMTAS-GM-Block-2 lehetőséget kínál arra is, hogy a varrat mögül lőjön a tolóerő és a csúszóképesség felhasználásával. Ily módon a célpont biztonságos távolságokból elpusztítható anélkül, hogy belépne az ellenséges elemek tüzelési tartományába. Az UMTAS-GM-Block-2-n található hibrid keresőfejjel éjjel-nappal képes lesz nagy felbontású harctéri képet megjeleníteni a felhasználónak.

A tervezési fázisban lévő projektben a rendszer tesztelésének 2025-ig történő megkezdését és leltárba vételét célozzák.


Az UMTAS-GM-Block-2 műszaki specifikációi
Hossz~2m
Átmérő~180mm
Súly~60 kg rakéta, <40 kg tartály
Hatótávolság1-32+ km (szárazföldi járművek), 1-50+ km (forgó szárny)
Repülési sebesség0,3-0,85 Mach
RobbanófejekTandem páncéltörő

Nagy robbanásveszélyes részecskék
termobarikus
kormányzásCCD/IIR hibrid kereső
Indító konfigurálásaDupla
felületA MIL-STD-1760 szabványnak megfelelő légi, szárazföldi és tengeri platformok


Source: SavunmaSanayiST.com
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 100
27 384
113

"A 155 mm-es tüzérségi lőszerek mellett az MKE bemutatta a 122 mm-es tüzérségi rakétákhoz kifejlesztett, 2 tengelyes GPS/ANS gyújtó-irányító készletét az IDEF'23-on. A meglévő biztosítékokkal azonos fizikai interfésszel rendelkező vezérlőkészlet könnyen integrálható a meglévő lőszerekbe. A 155 mm-es ágyús lőszerrel és 122 mm-es tüzérségi rakétával kiállított készlet 120 mm-es aknavetőre és 105 mm-es ágyús lőszerre is alkalmazható."
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 100
27 384
113

"The first firing test of the Trench-2 System was successfully carried out The first fire test of the Trench Product-2 System, which was developed to meet Turkey's long-range regional air and missile defense system needs, was successfully carried out. Trench Product-2 has the same ground systems (radars, command and control, missile launch system, communication systems) as Product-1, and the Product-2 missile is effective at a longer range and altitude."
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 115
113
Az ASELSAN GÖKKUBE készen áll a C-RAM küldetésekre

Az ASELSAN által kifejlesztett GÖKKUBBE légvédelmi rendszer készen áll a C-RAM küldetések végrehajtására. A rendszer első égési tesztjeit sikeresen elvégezték.

Ma nyitotta meg kapuit a DSEI 2023 Nemzetközi Védelmi és Biztonsági Berendezések Kiállítása, amelyet Londonban, az Egyesült Királyság fővárosában tartottak. A DSEI 2023-mal az ASELSAN először mutatta be GÖKKUBBE és KORKUT termékeit a nemzetközi színtéren.

A SavunmaSanayiST.com által a DSEI-ben szerzett információk szerint; A növekvő és fejlődő légi fenyegetések ellen az ASELSAN kifejlesztette a GÖKKUBBE légvédelmi rendszert. A rendszer, amely az ASELSAN által kifejlesztett mindenféle légvédelmi rendszer és érzékelő befogadására képes, az igényeknek megfelelően különböző konfigurációkkal rendelkezik.

A GÖKKUBEe-ban, amely képes pont-, terület- és régiólégvédelem végrehajtására; Az olyan légvédelmi rendszerek, mint a KORKUT, a HİSAR-A+, a HİSAR-O+, a GÖKDEMİR, A GÖKER, A GÖKBERK és a SİPER képesek lesznek szolgálni. Másrészt olyan radarrendszerek, mint az STR, KALKAN, MAR és AKR is megtalálhatók GÖKKUBBE-ban.

ASELSAN-GOKKUBBE-1536x794.jpg


Első küldetés: KORKUT C-RAM

Miközben a GÖKKUBE rendszer fejlesztési tevékenysége folytatódott, párhuzamosan megkezdődtek a teszttevékenységek. Ebben az összefüggésben fontos nyereséget értek el a C-RAM küldetések végrehajtásában a KORKUT légvédelmi ágyúrendszerrel.

A KORKUT légvédelmi ágyúrendszert 2016 óta aktívan használják a török fegyveres erők. Az ASELSAN, amely néhány változtatást hajtott végre a KORKUT-on, hatékonnyá tette a rendszert a C-RAM néven ismert rakéta-, tüzérségi és aknavető-fenyegetések ellen.

Ebben az irányban a legutóbbi tesztek során a KORKUT-ot sikeresen tesztelték a C-RAM kategóriájú légi célpont ellen. A tesztforgatókönyv keretében a radar által észlelt és nyomon követett célt a KORKUT fegyverrendszer a rajta lévő AKR radaron keresztül lezárta, és végrehajtotta az összecsapást.

corcut-e1675116841300.jpg


A KORKUT, a 35 mm-es ATOM Smart Ammunition által kilőtt részecskék megnövekedett számával a kérdéses légi célpontot sikeresen megsemmisítették kis számú lőszer használatával. Így megerősítést nyert, hogy a GÖKKUBE rendszerben található KORKUT képes végrehajtani a C-RAM küldetést.

Török megoldás a C-RAM szükségességére

Miközben a világ számos országában védelmi rendszert fejlesztenek ki a levegőt lélegző célpontok, például cirkálórakéták, repülőgépek és ballisztikus rakéták ellen; A rakéták, habarcsok és tüzérségi lőszerek megsemmisítésére képes rendszerek száma nem haladja meg az egyik kéz ujjait.

Ezen a területen a fő nehézség a rakéta, habarcs és tüzérségi lőszerek hirtelen támadások során történő használata alacsony radarkeresztmetszetüknek és könnyű telepítésüknek köszönhetően.

Az érzékelők és a fegyverrendszerek területén szerzett tapasztalatait ötvözve az ASELSAN célja, hogy kielégítse mind a török fegyveres erők, mind a baráti és szövetséges országok C-RAM igényeit.

Source: SavunmaSanayiST.com