• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 015
9 148
113
Miközben megy a csámcsogás az eseményeken, jelen esemény kapcsán is kezd elég hamar kikerülni a közbeszédből az alapkérdés: hogy a f*szba sikerült így meglepni azt az Izraelt akik pár éve arra is képesek voltak, hogy az iráni urandúsító centrifugákra vírust írjanak? Talpiot program? Unit8200? Az elmúlt két évben mindenki nyugdíjjba ment?
Pontosan!
Pedig ez az egyik legfontosabb kérdés, mert az, hogy a zsidók és a paleszok ölik egymást évtizedek óta sok új infót nem ad.
Ezek az alapkérdések ráadásul két irányban is érdekesek: az egyik harcászati-hadműveleti terület, a másik geopolitikai kérdés és baromira nem mindegy a jó válasz ezekre a kérdésekre!!!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 168
78 738
113
Igen a terroristák, legyen az IÁ, Al-Kaida, Hamasz, "Mérsékelt ellenzékiek" Szíriában, csecsenek vagy akárkik,akik szuuníta muzulmánok és a wahabita vallás hívei és legyenek bárhol a világban nem édemelnek könyörületet. De Gázában, melynek lakossága 2,0-2,5 millió ember és fele 14 év alatti ,területe mindössze 340 km2 a civil lakosság értelmetlen pusztulásához vezet az aránytalanul kemény izraeli beavatkozás.
Aránytalanul kemény beavatkozás. Nincs ilyen! Ha besózná egész Gáza városát az sem lenne aránytalan.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 518
47 107
113
Libanonba nem lenne "lehetetlen"küldetés eljuttatni őket Európából.Ha akarnak.
Én úgy emlékszem, hogy Izrael lezárta Gázát. Még az Egyiptom felől érkező humanitárius segítség sem tud bejutni. A tenger felől is blokád van. Ez teljesen érhető. Csak a Tanúban sikerül a jugoszláv búvároknak bejutni Magyarországra. Erre a hőstettre a palesztinok bizonyára nem képesek.
Én azt mondanám, hogy erről nem tudunk semmi érdemi információt: vagy mennek, vagy nem. Ha igen, nem hiszem, hogy a palesztinok premier planba kiposztolnák az útvonal miatt. Ha nem, akkor ennyit a hős palesztinokról.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
szerintem itt Gáza letakarítására megy ki a játék,mert ha nincs Gáza nincsenek palesztinok Izrael területén belül,nagyságrendekkel leredukálódik a terrorizmus veszélye is az országon belül.
Nem tudják "eltűntetni" Gázát, bár bizonyosan sokan szeretnék. Az ott élők senkinek sem kellenek, 2+ millió embert, meg nem lehet megölni. Izrael örülne, hogyha Egyiptom megnyitná a határt, s legalább érdemben tudnák csökkenteni a terület népességét.

Én úgy emlékszem, hogy Izrael lezárta Gázát. Még az Egyiptom felől érkező humanitárius segítség sem tud bejutni. A tenger felől is blokád van. Ez teljesen érhető. Csak a Tanúban sikerül a jugoszláv búvároknak bejutni Magyarországra. Erre a hőstettre a palesztinok bizonyára nem képesek.
Én azt mondanám, hogy erről nem tudunk semmi érdemi információt: vagy mennek, vagy nem. Ha igen, nem hiszem, hogy a palesztinok premier planba kiposztolnák az útvonal miatt. Ha nem, akkor ennyit a hős palesztinokról.
Szerintem Ő már egy esetleges második front kapcsán írta.

Gyanús volt, mert a becsapódásokról/elfogásokról/károkról készült videók elmaradtak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 191
113
Nem tudják "eltűntetni" Gázát, bár bizonyosan sokan szeretnék. Az ott élők senkinek sem kellenek, 2+ millió embert, meg nem lehet megölni. Izrael örülne, hogyha Egyiptom megnyitná a határt, s legalább érdemben tudnák csökkenteni a terület népességét.
Szíriába és libanonba is deportálhatják őket.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 994
22 293
113
A kibucok és mosávok rendszere szerintem egy remek ötlet amennyiben csak a működést nézem nem azt, hogy az utóbbi évtizedekben palesztinok rovására játszanak azokkal, és megy a kiszorítósdi. Nem véletlenül tud működni ez a teljesen vagy majdnem teljesen önfenntartó közösség már a 20. század elejétől. Sőt másként nem is tudtak volna működni, mert az egyes tanyákat vagy pár házat az arabok felszámoltàk volna az 1900-ás évek elején-közepén.

Amúgy igen, sok embernél lehet fegyver. Gyakorlatilag mindegyiknek kellene lennie fegyveres őrségének. Persze ne egy komolyabb egységre gondolj.

Az még kimaradt, hogy igen, az állam úgy tűnik vállalható kockázatnak tartja
Meglepő, ami és ahogy történt.
A Hamasz elképesztő és aljas kegyetlensége, valamint az izraeli erők (belső biztonsági erők, hadsereg, hírszerzés) kezdeti "lefagyása" is.
Meglepő Amerika kvázi kapkodása is, Blinken reggel ír valamit a tűzszünetről, pár óra múlva törölnie "kell" és harciasabb nyilatkozatot ír ki. Biden négy napig csendben van, nem tudja, hogy mit is kellene mondania...?

Nem gyártok szándékosan konteót, csak vártam, hátha valaki ésszerű magyarázattal szolgál arra, ami Izraelben történt az első két napon és ami kiderült előzményként (nincs őrszolgálat, Gázában régebb óta gyakorlóváros épült, ahol trenírozhattak az igazhitűek stb.).

Oké, polemizáció befejezve, végül is az orosz-ukrán háború óta már igazán hozzászokhattunk ahhoz, hogy itt már semmi sem normális, még egy rohadt alsókategóriás mini hadművelet lebonyolítása sem. Lehet, hogy mostanra ez a normalitás és mi élünk valamilyen álomvilágban a "régi világ" emlékei alapján.

Sokat gondolkodtam én ezen az egészen és egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a zsidó szolgálatok és szervek ennyire bealudjanak. Lehetetlennek tartom. Ezek az arcok soha nem lazulnak be, soha nem eresztenek le, folyamatosan fullba tolják, de nem a kretént. KIZÁRT, hogy benézték.
Igaz, hogy kicsit rég volt, de ezek az arcok és egész Izrael nem úgy működnek, mint mi. Pontosan tudják mi veszi körül őket és, hogy körülöttük mindenki ellenség. A csajok majd 100 százaléka le sem szarta a katonaságot bliccelni próbáló srácokat, hiszen ők is letolták. Nem volt férfi a szemükben. Ahogy itt is írták már, egy csomóan külföldről mentek, mennek vissza letölteni a katonaidejüket. Nem zsidóként szarba se vettek. Elbaromkodni, piázgatni, bulizni oké volt, aztán ennyi. Zsidó csávókra hajtottak, nem voltál az leszartak. Kajakra beléjük volt kódolva a fajfenntartás és simán mentek katonának a csajok, zsidó palikat kerestek… a srácok is nyomatták a katonaságot és mégha fű alatt nyomtak is más csajokat… zsidó csajokat vettek el. Lehet valamennyit lazult és hígabb lett a fiatalság a mindenhol terjedő woke geci miatt, de attól a Shin Bet és a Mossad nem lazult be, nem baszta el, szó nem lehet arról, hogy Ukrajnára vagy másra koncentráltak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 195
92 587
113
Aránytalanul kemény beavatkozás. Nincs ilyen! Ha besózná egész Gáza városát az sem lenne aránytalan.
a Hamász legyőzése nem csak a katonai matematikán múlik, mert a századunk háborúi már nem olyanook, mint a napóleoni időkben. „Ma már figyelembe kell venni társadalmi és politikai szempontokat is” – mondta a portálnak. Ruszin-Szendi szerint a győzelem egyik feltétele, hogy meglegyen az úgynevezett clausewitzi háromszög, vagyis a társadalom, a politika és a hadsereg is biztos lábakon álljon.

A Gáza övezet kiéheztetése a volt vezérkari főnök szerint egy nagyon rossz út, mert azzal Izrael magára haragítaná még azokat a muszlim országokat is, amelyek egyébként nem ellenségesek vele.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn elrendelte a Gáza övezet „teljes ostromát”, ami 48 órán belül elindulhat és már összevontak erre 35 zászlóaljat. Ruszin-Szendi ezzel kapcsolatban úgy látja, hogy egy házról házra menő küzdelem felér egy öngyilkossággal.

Mint rámutatott, 2,2 millió ember él ott egy kétharmad budapestnyi területen, ahol a lakosság potenciálisan ellenségként viselkedik.

A volt vezérkari főnök úgy látja, hogy háromszoros túlerőt kellene felmutatnia az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF) ahhoz, hogy sikeres támadást indítsanak. Ilyen nagyságú ostromotszerinte utoljára talán Sztálingrád ostrománál lehetett látni, amiben mindkét fél óriási veszteségeket szenvedett.


Az a baj, hogy sok mindenben igaza van. Lokálisan Gáza kiürítése, ha sikeres is lenne, lehet megoldanà a problémát, de globálisan rontaná a helyzetet.

A házról házra akció úgy lehet sikeres, ha előtte porrá lövik Gázát. Katonai siker lehet, politikailag csak vereség. Ez volt a Hamasz célja. Persze vmit tenni kell, de nincs jó választás.
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
370
2 499
93
Egyre inkább az a vélemény erősödik bennem, hogy leginkább a Hamasz számolta el magát. Mégpedig ott, hogy az átlag Hamasz katona fegyelmi szintje és tapasztalata nem teszi alkalmassá speciális műveletekben való részvételre.

Az 5000 rakétából 80 talált, nem oszt nem szoroz igazából. A túszejtés nem lett volna akkora baj önmagában. Persze, lett volna balhé, de messze nem ilyen szintű.

Viszont a civilek lemészárlása kiütötte a biztosítékot.

Az én fejemben az van, hogy egy ilyen akció kellős közepén a résztvevőkben iszonyatos feszültség van, pörög az adrenalin, túlreagálnak mindent. Reálisnak tűnik, hogy mondjuk a fesztivál őrsége reagált, és onnét elszabadult a pokol.

A jól megtervezett túszejtő akció eredménye nem az lett, hogy a palesztínok kezébe ütőkártya került, hanem az, hogy Izrael belebombázta Gázát a földbe, és most indítja a buldózereket az utómunkára.

Bár lehet azt hinni, hogy ez egy nagy terv része és valaki zseniálisan mozgatja a bábúkat, de ami most történik, azt valószínűleg a palesztín vezetés se vállalta volna be.

Vagy ha azt mondjátok, hogy bevállalta, akkor engedtessék meg Izraelnek is, hogy bevállalja a 5000 fős veszteséget a palesztínok leradírozásáért cserébe.

Nem mellékesen, azon ne vitatkozzunk már, hogy a 0-1 éves gyerek a csecsemő és abból csak 21 van a 700 fős kibucban. Először, az is iszonyatos, ha 21 csecsemőt lemészároltak. Másodszor, az sem kevésbé iszonyatos, ha ugyanennyi 1-2 éves gyereket lemészárolnak.
Nem tudom, a hír igaz-e, de:

Térjetek már észhez!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 191
113
Esetleg Egyiptomból hajóval, de én erre se látok sok esélyt.
Fogják, felteszik őket buszokra meg vonatra és pár hét alatt elszállítják északra. Aztán csak átdobják őket a határon. Legyen a síita Hezbollah gondja majdnem kétmillió szunni palesztinról a gondoskodás! Egyszer már megtörtént ez velük!

Egy ideig akkor majd nem érnek rá Izraelt rakétázni.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell and Sniper

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 577
9 046
113

Tények. Még ha fájnak is neked.

Nekem ez a magyarfóbia nem jön be tudod, csak mi vagyunk a xarok.
Az ukránok meg az oroszok is otthonról el amikor sorozás volt. Nem mind de sokan.
Én örömmel nézném, ahogy az arabok is hazamennek harcolni, de ők még mindig fordított úton vannak rajtunk át Nyugatra.

Ha nem tetszik a magyarfóbia, ne legyél magyafóbiás. Az illiberális vezetők mindenhol meggyengítik a nemzetbiztonságot. Ezért futottak pofonba az oroszok Ukrajnába, ezért - részben - tudta ennyire meglepni a Hamasz Izraelt. És ezért gyengült meg a honvédelem Magyarországon is annyira. Ez van. Ezzel kell szembenézni.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 642
3 233
113
Fogják, felteszik őket buszokra meg vonatra és pár hét alatt elszállítják északra. Aztán csak átdobják őket a határon. Legyen a síita Hezbollah gondja majdnem kétmillió szunni palesztinról a gondoskodás! Egyszer már megtörtént ez velük!

Egy ideig akkor majd nem érnek rá Izraelt rakétázni.

??? Több okból sem vállalná be ezt senki:
1. Gázai lakosság befogadása (a környező államok részéről ) Izraelt erősítené, miért járulna bárki is hozzá a környéken egy izraeli probléma megoldásához?
2. Több millió ember befogadása nem csak pénzben költséges, a befogadó ország társadalmi szerkezetét is felborítaná, ami egy plusz destabilizációs tényező lenne az amúgy sem betonstabil szomszéd államoknak.

A fenti okok miatt a gázai lakosság nem lesz kitelepítve, mert nincs hova. A deportálás alapvetően egy vágyálom.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 168
78 738
113
a Hamász legyőzése nem csak a katonai matematikán múlik, mert a századunk háborúi már nem olyanook, mint a napóleoni időkben. „Ma már figyelembe kell venni társadalmi és politikai szempontokat is” – mondta a portálnak. Ruszin-Szendi szerint a győzelem egyik feltétele, hogy meglegyen az úgynevezett clausewitzi háromszög, vagyis a társadalom, a politika és a hadsereg is biztos lábakon álljon.

A Gáza övezet kiéheztetése a volt vezérkari főnök szerint egy nagyon rossz út, mert azzal Izrael magára haragítaná még azokat a muszlim országokat is, amelyek egyébként nem ellenségesek vele.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn elrendelte a Gáza övezet „teljes ostromát”, ami 48 órán belül elindulhat és már összevontak erre 35 zászlóaljat. Ruszin-Szendi ezzel kapcsolatban úgy látja, hogy egy házról házra menő küzdelem felér egy öngyilkossággal.

Mint rámutatott, 2,2 millió ember él ott egy kétharmad budapestnyi területen, ahol a lakosság potenciálisan ellenségként viselkedik.

A volt vezérkari főnök úgy látja, hogy háromszoros túlerőt kellene felmutatnia az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF) ahhoz, hogy sikeres támadást indítsanak. Ilyen nagyságú ostromotszerinte utoljára talán Sztálingrád ostrománál lehetett látni, amiben mindkét fél óriási veszteségeket szenvedett.


Az a baj, hogy sok mindenben igaza van. Lokálisan Gáza kiürítése, ha sikeres is lenne, lehet megoldanà a problémát, de globálisan rontaná a helyzetet.

A házról házra akció úgy lehet sikeres, ha előtte porrá lövik Gázát. Katonai siker lehet, politikailag csak vereség. Ez volt a Hamasz célja. Persze vmit tenni kell, de nincs jó választás.
Vagy kiirtod a teljes Gáza-övezetet az utolsó emberig vagy lehetlen a győzelem. Ha azt valósítjak meg mire reagáltál, hogy Gáza városát eltörlik a föld színéről (a lakosság döntő részének életbenhagyásával, tehát erőszakkal kitelepítni a várost és teljesen lerombolni), azzal is csak azt érik el, hogy mondjuk 20 évre "elrendezték" a kérdést.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 577
9 046
113
Egyre inkább az a vélemény erősödik bennem, hogy leginkább a Hamasz számolta el magát. Mégpedig ott, hogy az átlag Hamasz katona fegyelmi szintje és tapasztalata nem teszi alkalmassá speciális műveletekben való részvételre.

Az 5000 rakétából 80 talált, nem oszt nem szoroz igazából. A túszejtés nem lett volna akkora baj önmagában. Persze, lett volna balhé, de messze nem ilyen szintű.

Viszont a civilek lemészárlása kiütötte a biztosítékot.

Az én fejemben az van, hogy egy ilyen akció kellős közepén a résztvevőkben iszonyatos feszültség van, pörög az adrenalin, túlreagálnak mindent. Reálisnak tűnik, hogy mondjuk a fesztivál őrsége reagált, és onnét elszabadult a pokol.

A jól megtervezett túszejtő akció eredménye nem az lett, hogy a palesztínok kezébe ütőkártya került, hanem az, hogy Izrael belebombázta Gázát a földbe, és most indítja a buldózereket az utómunkára.

Bár lehet azt hinni, hogy ez egy nagy terv része és valaki zseniálisan mozgatja a bábúkat, de ami most történik, azt valószínűleg a palesztín vezetés se vállalta volna be.

Vagy ha azt mondjátok, hogy bevállalta, akkor engedtessék meg Izraelnek is, hogy bevállalja a 5000 fős veszteséget a palesztínok leradírozásáért cserébe.

Nem mellékesen, azon ne vitatkozzunk már, hogy a 0-1 éves gyerek a csecsemő és abból csak 21 van a 700 fős kibucban. Először, az is iszonyatos, ha 21 csecsemőt lemészároltak. Másodszor, az sem kevésbé iszonyatos, ha ugyanennyi 1-2 éves gyereket lemészárolnak.
Nem tudom, a hír igaz-e, de:

Térjetek már észhez!

Ha Izrael eltúlozza a válaszcsapást és rengeteg palesztin hal meg, köztük rengeteg nő és gyerek, akkor az visszaüt Izraelre. A Hamasznak meg a saját civil veszteség nem hogy nem számít, hanem lényegében a stratégia része. Így nézve nem is állnak olyan rosszul hamaszék.