• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 470
16 862
113
Ha meg szőnyegbombáznák az egészet, az lenne a baj.
Nyilván hullanak, hiszen városi harcot vívnak. Mi a jellemzője a városi harcnak?

Néhány hete volt itt videó izraeli katonák városi harcáról. Dudi (és még mások is) elismerően nyilatkozott, hogy mennyire profin mozognak tartalékos létükre. Mivel ő is bokorugró, hiszek neki.

Amúgy itt nem érvényesek azok az érvek, amikkel az oroszok mellett használnak egyesek?
Például:
Minek siessenek, nem sürgeti őket semmi.
Rotálják a katonáikat, hogy minél többen szerezzenek harci tapasztalatot nehéz körülmények között.
Tesztelik a felszereléseiket, taktikáikat. Stb-stb.
A bombázáson már nagyjából túl vannak,mert az épületek kétharmada megsemmisült. Az orosz összehasonlítás nem az igazi,mert azok nem lőtték szarrá azokat a részeket,ahol még nagyobb létszámban voltak lakosok,és az ottani buli nagy része nem igazán városi harc.Ellentétben Mózesékkel,akik szisztematikusan semmisítenek meg iskolákat,kórházakat,stb. A tesztelések meg tényleg jól haladnak,mert százas nagyságrendben viszik a Merkavákat javítani.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 973
113
A bombázáson már nagyjából túl vannak,mert az épületek kétharmada megsemmisült. Az orosz összehasonlítás nem az igazi,mert azok nem lőtték szarrá azokat a részeket,ahol még nagyobb létszámban voltak lakosok,és az ottani buli nagy része nem igazán városi harc.Ellentétben Mózesékkel,akik szisztematikusan semmisítenek meg iskolákat,kórházakat,stb. A tesztelések meg tényleg jól haladnak,mert százas nagyságrendben viszik a Merkavákat javítani.
Az oroszok bahmuti kudarcainál pont ugyanez volt a vaker, mint amit én tolok a zsidókra.

A harcjármű veszteségekről van valami infó? Bevallom, nem olvasom rendszeresen ezt a topikot.
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A globális dél aszimmetrikus háborúja szétszakítja a Nyugatot: a huti drónoktól a megalkuvást nem ismerő Luláig

A BRICS-en túl, ami Gázában történik, az a G20 nem nyugati partnerei közötti konvergencia – akik valójában a G20-ak többséget alkotják.

Egy globális aszimmetrikus háború javában zajlik.

Számos állami és nem állami szereplő a főszereplő - a nemzetközi közvélemény számára a közelmúltig ismeretlen -, és gerillalépéseket tesz a globális sakktáblán, hogy félreállítsa az USA által vezetett nyugati, liberális szabályokon alapuló rendet.

Az élcsapata pedig a jemeni Ansarallah ellenállási mozgalom, amelyet a hutik csoportja fejez ki. Az Ansarallah mozgalom vagy ismertebb nevén a Houthi teljesen könyörtelen. Lelőttek egy 30 millió dolláros pilóta nélküli MQ-9 Reapert, mindössze 10 000 dolláros hazai rakétával. Ők az elsők a globális délen, akik valaha is használnak hajóellenes ballisztikus rakétákat az Izraelhez kapcsolódó és/vagy védő kereskedelmi és amerikai haditengerészeti hajók ellen. Gyakorlati szempontból Ansarallah háborúban áll az Egyesült Államok haditengerészetével. Ansarallah lefoglalta az Egyesült Államok haditengerészetének egyik rendkívül kifinomult autonóm víz alatti járművét (AUV), az 1,3 millió dollár értékű Remust, egy torpedó alakú víz alatti drónt, amely hatalmas hasznos teher szállítására képes, és érzékelőkkel működik.

Mindezek - a vietnami háború alatti Ho Si Minh-ösvény 21. századi megismétlődése - azt sugallják, hogy az uralkodót (azaz az USA-t) még csak nem is papírtigrisnek, hanem inkább papírpiócának lehet jellemezni.

Lula, a gázai népirtás és a globális Dél

Az Izrael által Gázában elkövetett folyamatos népirtás arra készteti a globális Dél egyik igazi vezetőjét, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnököt, hogy nevén nevezze a dolgokat.

Lula Brazília, Latin-Amerika, Afrika, a BRICS-országok és a globális dél nagy többsége nevében beszélt, amikor a gázai tragédiát annak nevezte, ami: népirtásnak.

Nem csoda, hogy a cionista szövetségesek szerte a globális északon - valamint vazallusaik a globális délen - tiltakozási vihart keltettek e kijelentés miatt.

A Tel-Avivban elkövetett népirtások miatt Lula persona non grata lett Izraelben.

Lula azonban nem gyilkolt meg 29 000 palesztint - akiknek túlnyomó többsége nő és gyermek volt.

A történelem könyörtelen lesz: a népirtások azok, amelyek végül az egész emberiség számára persona non grata-ként ítélnek meg valakit.

Amit Lula mondott, az a gyakorlatban a BRICS-et képviselte: ezt nyilvánvalóan világossá tették korábban Moszkvával, Pekinggel, Teheránnal és természetesen az Afrikai Unióval is.
Lula Addisz-Abebában beszélt, és Etiópia most már a BRICS 10 tagja.

G20-ak többsége

Brazília elnöke okosan akarta a népirtásról szóló nyilatkozatát az asztalra tenni a G20-ak külügyminisztereinek riói találkozóján.

Ami Gázában történik, az messze túlmutat a BRICS-országokon, és a G20 nem nyugati partnerei - akik valójában a többséget alkotják - között zajlik.

Senki ne várjon azonban komoly nyomon követést a megosztott G20-csoporton belül.

A jemeni harc a gázai "népért" humanitárius, erkölcsi és vallási szolidaritás kérdése - ezek a felemelkedő keleti "civilizációs" hatalmak alapelvei, mind belföldön, mind a nemzetközi ügyekben.

Az elveknek ez a konvergenciája mostanra közvetlen kapcsolatot teremtett - az erkölcsi és szellemi szférába is belenyúlva - a nyugat-ázsiai ellenállási tengely és a Donbasszban lévő szláv ellenállási tengely között.

Nagy figyelmet kell fordítani az időzítésre.

A Donyecki Népköztársaság (DPR) erői és Oroszország két évnyi kemény harcot vívtak Novorosszijában, hogy aztán elérkezzenek abba a szakaszba, amikor - a harctéren és a helyszínen felhalmozott adatok alapján - világossá válik, hogy a "tárgyalások" a kijevi kapituláció feltételeinek meghatározását jelentik.

Ezzel szemben az Ellenállási Tengely munkája Nyugat-Ázsiában még el sem kezdődött.

Joggal lehet érvelni, hogy hatalma és teljes dominanciája még nem fejlődött ki (gondoljunk csak a Hezbollahra és Iránra). Hassan Nasrallah, a Hezbollah főtitkára utalt arra, hogy valójában nincs miről tárgyalni Palesztinával kapcsolatban. És ha lenne visszatérés bármely határhoz, az 1948-as határ lenne. Az Ellenállási Tengely megérti, hogy az egész cionista terv illegális és erkölcstelen. De a kérdés továbbra is fennáll, hogyan dobjuk a gyakorlatban a Történelem kukájába?

A lehetséges – bevallottan optimista – forgatókönyvek szerint a Hezbollah elfoglalná Galileát, ami egy lépés az izraeli kézen lévő Golán-fennsík esetleges visszafoglalása felé.

A tény azonban továbbra is fennáll, hogy még az egyesült Palesztinának sincs elegendő katonai kapacitása az ellopott palesztin területek visszafoglalásához.

Így a Lula mellett álló globális dél túlnyomó többsége által feltett kérdések a következők lehetnek: Naszrallah, Hezbollah, Hashd al-Shaabi mellett ki csatlakozik még az Aszimmetrikus Háború Tengelyéhez a Palesztináért folytatott harcban? Ki lenne hajlandó a Szentföldre jönni és meghalni? (Végül is Donbasszban csak az oroszok és az orosz ajkúak halnak meg a történelmi orosz földekért)

És ezzel el is érkeztünk a végkifejlethez: csak egy nyugat-ázsiai különleges katonai művelet (SMO) fogja megoldani a palesztin tragédiát. A szláv ellenállási tengelyben zajló események fordítása: "Azok, akik nem hajlandók tárgyalni Lavrovval, Sojgu kezében találják magukat." Az étlap, az asztal és a vendégek Tony Blinken amerikai külügyminiszter igazat mondott, amikor meghatározta a hőn szeretett "szabályalapú liberális nemzetközi rendet": "Ha nem ülsz az asztalnál, az étlapon vagy" Logikailag követve saját hegemóniáját, egyértelmű, hogy Oroszország és az USA/NATO van terítéken, míg Ukrajna az étlapon. Mi a helyzet a Vörös-tengerrel? A Palesztinát az Egyesült Államok-Egyesült Királyság-Izrael ellen védelmező huthik egyértelműen szerepelnek az asztalon, míg a tengerről Izraelt támogató nyugati vazallusok egyértelműen az étlapon. És ez a probléma: az uralkodók – vagy a „keresztesek” – elveszítették a hatalmat, hogy a névkártyákat az asztalra helyezzék. Ezen elv összeomlásának fő oka az orosz-kínai stratégiai partnerség által támogatott komoly nemzetközi találkozók megtartása az SMO megalakulása óta az elmúlt két évben. Minden a lépésről lépésre történő tervezésről és egyértelműen meghatározott hosszú távú célokról szól. Erre csak a saját kulturális értékekkel rendelkező államok képesek – a kaszinókapitalizmus plutokratikus neoliberális államai nem.

A hegemónnal való tárgyalás lehetetlen, mert ő maga akadályozza a tárgyalásokat (lásd a tűzszüneti határozatok sorozatos blokkolását az ENSZ-ben).

A hegemón ráadásul kiválóan ért ahhoz, hogy fenyegetésekkel vagy kompromisszumra való kényszerítéssel instrumentalizálja ügyfelei elitjét az egész globális délen: lásd a brazil média hisztérikus reakcióját Lula ítéletére a gázai eseményekkel kapcsolatban.

Oroszország két évvel a Különleges Katonai Művelet elindítása után azt mutatja meg a globális délnek, hogy a hegemónnak csak kinetikus vagy "haditechnikai" leckét lehet adni.

A probléma az, hogy egyetlen nemzetállam sem hasonlítható össze a nukleáris/ultrahangos/katonai nagyhatalommal, Oroszországgal, ahol a költségvetés 7,5 %-át a védelmi termelésre fordítják. Oroszország állandó hadiállapotban van és marad mindaddig, amíg a hegemón elit magához nem tér – és ez talán soha nem fog megtörténni.

Eközben az Ellenállás Nyugat-ázsiai tengelye napról napra figyel és tanul. Mindig fontos szem előtt tartani, hogy a globális dél valamennyi ellenállási mozgalma esetében - és ebbe például a francia neokolonializmussal szemben fellépő nyugat-afrikaiak is beletartoznak - a geopolitikai törésvonalak nem is lehetnének hangsúlyosabbak.

Kulturális világháború

A konfliktusok sokfélék: a kollektív Nyugat az iszlám ellen, a kollektív Nyugat Oroszország ellen. és előbb-utóbb a Nyugat jelentős része, akár vonakodva is Kínával szemben.

Az tény, hogy máris belemerültünk egy olyan világháborúba, amely egyszerre egzisztenciális és politikai.

Mivel válaszúthoz érkeztünk, egy kettősség áll előttünk: vagy a nyílt "kinetikus katonai akciók" irányába történő eszkaláció, vagy a hibrid háborúk elszaporodása sok szélességi körön.

Tehát az Aszimmetria Tengelyén múlik, hogy higgadtan, nyugodtan és összeszedetten kovácsolja ki azokat a földalatti folyosókat, átjárókat és utakat, amelyek képesek aláásni és megdönteni az USA vezette, egypólusú, szabályokon alapuló liberális nemzetközi rendet.