• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 983
30 801
113
F-35 IAF, haza Negevben...
A támadás előtt
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 025
91 985
113
Itt az izraeli hivatalos jelentés

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták. A harminc robotrepülőgépből huszonötöt számoltak fel a levegőben, és a több mint százhúsz ballisztikus rakéta közül is csak néhány ért földet Izraelben, kisebb károkat okozva a Nabatim légibázison. Hagari hangsúlyozta, hogy a bázis továbbra is működik, a vadászgépek onnan továbbra is indulnak küldetéseikre.
Izrael és szövetségeseinek felderítő és elfogó rendszerei szinte teljesen felszámolták az Izraelbe indított rakéták és drónok százainak tömeges támadását, a mindössze 12 perces repülési idő alatt Izraelbe érő ballisztikus rakéta közül is csak néhány jutott át az izraeli határon. A mintegy kétszáz drón vagy robotrepülőgép közül egy sem jutott el Izraelbe.
Az amerikaiak és szövetségeseik körülbelül hetven drónt tartóztattak fel, a többit pedig az izraeli légierő gépei fogták el. A ballisztikus rakétákat a Nyíl és a Varázspálca légvédelmi rendszerek ellenrakétái fogták el. A legtöbb indítás Iránból történt, de kis részüket Irakból, Jemenből és Libanonból bocsájtották útra.


Az biztos ilyen volumenű támadás ellen hatékony volt az izraeli légvédelem.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Kim Philby

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 344
13 837
113
Huh... ez jó hír: Irán lezártnak tekinti az ügyet.....

Ez kérem szépen a valódi diplomácia.
  • Ahogy meg BM-ezték az amerikai bázisokat Irakban, az irániak egy újabb tabut döngettek meg azzal, hogy direktbe államként meglövöldözték Izraelt. Nem valami proxi mögé bújva, nem letagadva - hanem mellet kidüllesztve a konvencionális haderejüket használva. Ők az egyetlen a bolygón, akik nyiltan meg merik csapkodni mind az USA, mind Izrael, a két szent tehén haderejét... orosz vagy kinai csak pisloghat, még a dagi is csak nyelhet erre egyet.
  • A Hezbollah továbbra is ott van teljes erővel, nem csinál semmit csak vár, vagyis figyelni kell rá továbbra is. Na és ez amiatt baba, mert van nekik a becslések szerint 100.000+ raksijuk... na és ha az egy ezektől nagyobb salvóval elindul, akkor lesz ott fejfájás.
  • Az USA meg köszöni szépen, menne haza, töke kivan az egésszel. Lassan fél évszázada nem mernek neki menni a perzsáknak (pedig a túszügy óta kinéz nekik), mert a zsidó vezérkarral ellentétben a Pentagon nem elmebeteg. Nagyon is tudják mi várna ott rájuk és köszönik, nem akarják, hogy belerángassák őket.

De a legfontosabb, hogy Izrael most iszonyat dilemma előtt áll:
  • Ha támad, akkor mivel Irán közölte bosszú volt és részéről ennyi volt, akkor kvázi az eszkaláció felelőse lesz. Persze ez nem teljesen igaz, de a mese eladható. Lásd szomszédok reakciói - a lényege az egésznek úgyis ez, kifaroltatni mindenkit Izrael mögül. Ráadásul ez iráni részről nudli bevetett erő volt.
  • Ha nem, akkor meg akkora arcvesztést szenvednek el a zsidók, amit a hardcore náci vezérkar nem visel el.
  • Katonailag meg egy atriciós háború kezdete. Kifogyasztani a zsidó légvédelmet. Amolyan '73 előtti "anyagháború" jelleggel...
BTW ha el is trafáltak valamit a légibázison, az az életben nem derül ki (ahogy az F-15 seggbelövésről is lapitottak amig lehet), szóval érdemes lesz figyelni, milyen tökvéletlen sérülést fog a következőkben pár gépük szenvedni (az ukrán tipusú, diktatúrákra jellemző videó hirzárlat engem erre enged következtetni). Egy/több akármilyen vadász földön szétkenése iszonyatos arcvesztés lenne az IAF részére.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 475
25 364
113
TASS összefoglaló:

"
ÁPRILIS 14., 07:00

RÖVIDEN: Irán drón- és rakétatámadása Izrael ellen​

Eddig hivatalosan nem jelentettek károkat vagy áldozatokat Izraelben

MOSZKVA, április 14. /TASZ/. Irán hatalmas drón- és rakétacsapást mért Izraelre, megtorlásul a zsidó állam damaszkuszi konzulátusa elleni támadásáért.
Eddig hivatalosan nem jelentettek károkat vagy áldozatokat Izraelben.
Az alábbiakban összefoglaljuk a támadásról jelenleg ismerteket.

A támadás körülményei​

- Drónokkal és rakétákkal támadta meg az izraeli területet az iráni hadsereg szombat este. Az ABC becslései szerint 400-500 drónt és 150 rakétát küldött Irán a zsidó állam megtámadására.

  • A drónokat az iráni Kermanshah tartományból és számos más nyugati régióból indították el – jelentette az Al Arabiya. Ezenkívül Jemenből érkező UAV-król és Libanon területéről érkező Hezbollah rakétatámadásokról érkeztek jelentések.
  • Shahed autonóm toló-prop drónokat használtak az Izrael elleni támadáshoz - jelentette a Sky News Arabia televízió. Az IRNA hírügynökség szerint ballisztikus rakétákat is lőttek ki.
  • Az ABC televíziós csatorna arról számolt be, hogy csak izraeli katonai létesítményeket tekintenek potenciális célpontnak.
  • Az Al Arabiya szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság katonái körülbelül 100 iráni drónt lőttek le. Emellett a jordán légvédelmi egységek több célpontot is lelőttek a királyság fővárosa, Amman felett.
  • Az iráni fegyveres erők Kheybar ballisztikus rakétákkal csaptak le a Negev-sivatagban lévő izraeli légitámaszpontra - jelentette az IRNA hírügynökség. Az ügynökség tájékoztatása szerint a légibázist a szíriai iráni konzulátus elleni támadáshoz használták, és az iráni csapás során súlyos károkat szenvedett. Eközben Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy a bázis "minimális károkat" szenvedett.
  • Izraelben eddig nem jelentettek halálesetet. Az izraeli orvosok 31 embernek nyújtottak egészségügyi segítséget, miután gyakorlatilag az egész országban megszólaltak a polgári védelmi szirénák – közölte a Magen David Adom (MDA) mentőszolgálat. A legtöbben stresszre vagy kisebb sebekre panaszkodtak, amelyeket a biztonságos zónák felé vezető úton kaptak.

Irán nyilatkozatai​

  • Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC, az Iráni Fegyveres Erők elit hadereje) közölte, hogy drónjai és rakétái katonai létesítményeket csaptak le Izrael területén, válaszul „számos bűncselekményre”, köztük az iráni konzulátus elleni halálos támadásra.
  • Ali Khamenei ajatollah iráni legfelsőbb vezető azt írta az X közösségi oldalon, hogy "a rosszindulatú cionista rezsim meg lesz büntetve".
  • Az iráni külügyminisztérium közölte, hogy az Izrael elleni csapásokat az ENSZ Alapokmányának a legitim önvédelemről szóló 51. cikkével összhangban hajtották végre „válaszként a többszörös katonai agresszióra”.
  • Az iráni ENSZ-misszió azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy maradjon távol az Iszlám Köztársaság Izraellel folytatott konfliktusától.
  • Az iráni Fars hírügynökség közölte, hogy Irán figyelemmel kíséri Jordánia lépéseit, és csapást mérhet a királyság területére, ha „beavatkozni próbál” az Iszlám Köztársaság Izrael elleni támadásába. raniai védelmi miniszter brig. Mohammad Reza Ashtiani tábornok figyelmeztette az Izraelt támogató országokat, hogy az Iszlám Köztársaság "döntő választ" ad minden olyan országnak, amely lehetővé teszi Izrael számára, hogy belépjen légterébe vagy területére egy esetleges Irán elleni támadás miatt.

Izrael cselekedetei​

  • A támadást megelőzően, április 13-án az izraeli hatóságok bejelentették, hogy minden oktatási tevékenységet töröltek, és betiltották a több mint 1000 fős összejöveteleket.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem sokkal a támadás előtt azt mondta, hogy a zsidó állam készen áll minden fejleményre, és mindenkit lecsap, aki megtámadja.
  • Izrael sürgős ENSZ Biztonsági Tanács ülésének összehívását kérte. Április 14-re tervezik.

Globális reakció​

  • A nyugati országok kinyilvánították támogatásukat Izrael mellett. Különösen Joe Biden amerikai elnök biztosította a zsidó államot Washington rendíthetetlen támogatásáról, miután egyeztetett nemzetbiztonsági csapatával. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is bírálta a támadást.
  • Antonio Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a támadást, és az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólított fel.
  • Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Oroszország reakciója​

- Dmitrij Poljanszkij orosz állandó ENSZ-képviselő első helyettese azt mondta, hogy a konfliktus eszkalációja új, akut válságot idézhet elő a Közel-Keleten.

Légtérzár​

  • Izrael és Irak lezárta légterét. A támadás számos légitársaságot késztetett arra, hogy változtatásokat vezessenek be a menetrendjében.
  • Az Orosz Föderáció Szövetségi Légi Közlekedési Ügynöksége megtiltotta az orosz légi fuvarozóknak Izrael, Jordánia és Irak légterének használatát, valamint az ezekbe az országokba irányuló repülések végrehajtását.

Út az eszkalációhoz​

  • Április 1-jén a szíriai SANA hírügynökség arról számolt be, hogy az izraeli légierő egy épületet támadott meg Damaszkuszban. Az iráni nagykövetség konzuli osztályát célzó sztrájk következtében több iráni katonatiszt meghalt. Izrael elzárkózott attól, hogy nyilvánosan kommentálja az eseményt.
  • Teherán figyelmeztetett, hogy Izrael csapása nem marad válasz nélkül. Április 12-én a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a megtorló sztrájkra egy-két napon belül sor kerülhet."

 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 510
12 925
113
Ez kérem szépen a valódi diplomácia.
  • Ahogy meg BM-ezték az amerikai bázisokat Irakban, az irániak egy újabb tabut döngettek meg azzal, hogy direktbe államként meglövöldözték Izraelt. Nem valami proxi mögé bújva, nem letagadva - hanem mellet kidüllesztve a konvencionális haderejüket használva. Ők az egyetlen a bolygón, akik nyiltan meg merik csapkodni mind az USA, mind Izrael, a két szent tehén haderejét... orosz vagy kinai csak pisloghat, még a dagi is csak nyelhet erre egyet.
  • A Hezbollah továbbra is ott van teljes erővel, nem csinál semmit csak vár, vagyis figyelni kell rá továbbra is. Na és ez amiatt baba, mert van nekik a becslések szerint 100.000+ raksijuk... na és ha az egy ezektől nagyobb salvóval elindul, akkor lesz ott fejfájás.
  • Az USA meg köszöni szépen, menne haza, töke kivan az egésszel. Lassan fél évszázada nem mernek neki menni a perzsáknak (pedig a túszügy óta kinéz nekik), mert a zsidó vezérkarral ellentétben a Pentagon nem elmebeteg. Nagyon is tudják mi várna ott rájuk és köszönik, nem akarják, hogy belerángassák őket.

De a legfontosabb, hogy Izrael most iszonyat dilemma előtt áll:
  • Ha támad, akkor mivel Irán közölte bosszú volt és részéről ennyi volt, akkor kvázi az eszkaláció felelőse lesz. Persze ez nem teljesen igaz, de a mese eladható. Lásd szomszédok reakciói - a lényege az egésznek úgyis ez, kifaroltatni mindenkit Izrael mögül. Ráadásul ez iráni részről nudli bevetett erő volt.
  • Ha nem, akkor meg akkora arcvesztést szenvednek el a zsidók, amit a hardcore náci vezérkar nem visel el.
  • Katonailag meg egy atriciós háború kezdete. Kifogyasztani a zsidó légvédelmet. Amolyan '73 előtti "anyagháború" jelleggel...
BTW ha el is trafáltak valamit a légibázison, az az életben nem derül ki (ahogy az F-15 seggbelövésről is lapitottak amig lehet), szóval érdemes lesz figyelni, milyen tökvéletlen sérülést fog a következőkben pár gépük szenvedni (az ukrán tipusú, diktatúrákra jellemző videó hirzárlat engem erre enged következtetni). Egy/több akármilyen vadász földön szétkenése iszonyatos arcvesztés lenne az IAF részére.

Annyira retardak csak nem voltak , hogy nem zavarták fel az összes repképes gépet a levegőbe.
Annyi realitás érzékük csak volt.. bár nyugati fos nagyon próbálja tartani az áthatolhatatlan izraeli légvédelem legendáját.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 475
25 364
113
Biden csitít:

"
Eközben a CNN egy amerikai adminisztrációs tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy Biden a nap eleji telefonbeszélgetése során azt mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy Washington nem vesz részt Izrael esetleges Irán elleni támadásában.

Biden azt is elmondta az izraeli vezetőnek, hogy Izraelnek győztesnek kell tekintenie magát, mert az iráni támadások "többnyire sikertelenek voltak"."


"
Oroszország önmérsékletre szólítja fel a közel-keleti eszkalációban résztvevő feleket – mondta a külügyminisztérium
MOSZKVA, április 14. /TASZ/. Oroszország önmérsékletre szólítja fel a közel-keleti eszkalációban érintett valamennyi felet – közölte az orosz külügyminisztérium az izraeli terület elleni iráni támadással kapcsolatban.

"Minden érintett felet önmérsékletre szólítunk fel. Elvárjuk a regionális államoktól, hogy politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat" - közölte az orosz diplomáciai szolgálat."

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 228
84 086
113
Annyira retardak csak nem voltak , hogy nem zavarták fel az összes repképes gépet a levegőbe.
Annyi realitás érzékük csak volt.. bár nyugati fos nagyon próbálja tartani az áthatolhatatlan izraeli légvédelem legendáját.
Mélyfoson élőzik Jeruzsálemet, miközben Tel-Avivot támadják, majd élőzik Tel-Avivot, miközben máshol támadnak. Persze hogy áthatolhatatlan az izraeli légvédelem, ha a videózókat is börtönnel fenyegetik.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 443
10 274
113
Hehe, 331 Doritosra és pár tucat cirkálóra 2 milliárd értékű rakétát lőtt ki a légvédelem és a légierők. :)
A kedvenc részem :) A kínai ipar ezt a mennyiséget előállítja a délelőttös műszakban a reggeli előtt mikor még mindenki nagyon álmos. De a sok szakértő megmondja hogy nem számít mert tajvannak az usa leszállít 2030 ra 1000 elhárítórakétát meg hasonló mennyiségeket ebből abból, aha.... valamire jó lesz.

Igazából le lehet nézni iránt ezután, és úgy látom a szokásos csapat már meg is kezdte ezt, de a támadásnak nem elsődlegesen katonai csapásmérés volt a célja, a politikai célt tökéletesen elérték, és elvetették a magvait a jövőbeni céloknak is.

Akikről kevés szó esik az Jordánia, ők ugye az usa szövetségre tettek, ami eddig nagyon jó volt nekik mert az usa és izrael érdekelt volt a stabilitásukban, és ők fújták a passzátszelet, de ez már nem egyértelmű, az ország politikailag készen áll a felforgatásra a király politikájával elégedetlenek megadják az alapot ehhez. Őket nem fenyegette semmi, és mégis vállalták jó csicsaként a költséges lelövöldözést,védték a nagy sátánt, legalábbis ezt látja az átlag muszlim.

Az usa nem akar csapást mérni Iránra, kérdés ha ez megismétlődne heteken keresztül, és veszélyesen apadnának a készletek akkor mit lépnének. Iránnak még rengeteg lehetősége van hogy fokozza a nyomást, erről szólt ez a napokkal előre bejelentett támadás, és a leglassúbb eszközökkel való indulás távolról. Felmérték pszichológiai és anyagi hatását is, én is arra vártam hogy mikor indulnak meg a hezbollah, szíria és a többiek nagyszámú rakétatámadásai, ami bár nem pontos de a lényeg a mennyiség, de ez nem volt számottevő, mert ez csak egy próba volt, de ez már csak ma látjuk, este nem lehetett tudni mi indul még el. A kályhacső rakéták lemerítik a vaskupolát, a több ezer vagy ki tudja mennyi sahed elfárasztja a légierőt, és utána mi lesz? Becsalogatják Izraelt az ellenséges légvédelem fölé?

Szóval összességében ez teljes sikernek tekinthető szerintem hatásait nézve, és ez nem a közvetlen katonai célpontok megsemmisítését nézve értendő, de még ott is megvoltak a részsikerek.

Azért én még emlékszek arra amikor a szaudiak finomítóját tökéletes pontossággal verték szét "ismeretlen" rakéták, ami után engedékenyebbé vált a szaúdi politika irán felé.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 228
84 086
113
Mindenki "győzött"!



Remélem, ennyi volt!
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 386
10 950
113
Szerintem Oroszország, Kína és Irán elkezdi lassan, fokozatosan túlterhelni a nyugatot.
Nagyon alaposan kifundálták ezt.
Minden fronton óvatosan, nehogy drámai legyen.
Gazdasági, pénzügyi, katonai és geostratégiai vonalon.
Csak egy példa:
Ki hitte volna, hogy a NATO által felszabadított Kuvait úgy tűnik hátat fordít nekik!?
Kuvaitot kitől szabadították fel? Visszahelyezték a kuvaiti báb uralkodócsaládot...
S a politikai korrektség részemről már smafu!?

"..Mi ez az impeltinencia!? Nagyon gyolsan gladiátolképzőben találhatod magad ilyen lohadt viselkedéssel!...":hadonaszos: