A Kormány 1409/2025. (XI. 4.) Korm. határozata a Magyar Honvédség iraki szerepvállalásáról
A Kormány a honvédelemről és Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 6/B. § (1) bekezdésében meghatározott jogkörében eljárva,
– figyelemmel arra, hogy Magyarország érdekelt a nemzetközi béke és biztonság előmozdítására tett erőfeszítésekben és a terrorizmus elleni küzdelemben,
– figyelemmel arra, hogy Magyarország az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet ellen szervezett nemzetközi koalíció elkötelezett tagja,
– figyelemmel Magyarországnak az Egyesült Nemzetek Alapokmányából fakadó kötelezettségeire, elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsának
2014. augusztus 15-én hozott 2170. számú, 2014. szeptember 24-én hozott 2178. számú és 2015. november 20-án hozott 2249. számú határozataira,
továbbá az Iraki Köztársaság Kormánya által 2014. június 25-én az ENSZ tagállamaihoz intézett felkérésre,
– az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet által folytatott emberi jogi jogsértések, különösen az Irak területén élő keresztény és más vallási kisebbségek sérelmére elkövetett népirtás és más emberiesség elleni bűncselekmények megakadályozásának elősegítése érdekében,
– az Európára nehezedő illegális migrációs nyomás csökkentése érdekében engedélyezi, hogy a Magyar Honvédség az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós művelet elősegítése érdekében, partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatoknak az Iraki Köztársaság területén történő ellátására
2026. december 31-ig egy legfeljebb 20 – váltási időszakban 40 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztasson.