Mostanára ez olyan formát öltött, hogy nincs kínálat, ugyanis inkább üresen áll a lakás, de olcsóbban nem adja ki. Erre jönnek rá még a külföldi befektetők/spekulánsok.
Ez igaz.
Persze lenne egyszerű szabályozói megoldás: ingatlanadó arra a lakásra ahol nincs állandó bejelentett lakhelye valakinek. Ez az adó leírható a lakás bérbeasból származó jövedelem jövedelemadójával, azaz ha kiadod és azt leadózod rendesen (tehát enm zsebszerződés van, hanem rendes szerződés ami mindkért felel védi, tehát akár családok is jobb eséllyel igénybevehetik, a kiadónak mérsékeltebb kockázattal), akkor csak 1x adózol. Szerintem ennyi kellene ezt megoldani, ha valóban ez az ok, és ez nem csak egy téves benyomásunk a helyes adatok hiányában.
Az Airbnb-t se hagyjuk ki amúgy a képletből...
Most akkor ugye fanyalgunk, hogy szlovák és román és szerb állampolgárságú személyek veszik az ingatlanokat vidéken, mert olcsó, Budapesten meg holland, német, brit, kínai, vietnámi és közel-keletiek, mert, hogy (nekik) olcsó ...ez ugye nem árfelverés....a piaci mechanizmus...
Nagy kérdés: hogy lesz jobb a magyar családoknak, ha még egy lapáttal teszünk erre?
Dicsak egy cikk 3*4től...piaci alapú bérleti díjat kér az önkormányzat....meglepő fordulat...persze az érintettek ahelyett, hogy megoldanák a problémájukat, megköszönnék a lehetőséget, felháborodnak...
Tehát akkor itt is inkább az van, hogy nem próbáljuk megoldani a dolgokat, a közterhek nem arra vannak, hanem... <belpolbűnözés>.
A titok nyitja az, hogy a "mindenlegyenvillamos" (fűtés+tűzhely) megköveteli azt, hogy a kábelek a falban újak és ehhez megfelelő méretezésűek legyenek.
Az is, hogy ne legyen olyan, mint a mostani lakhelyemen volt szerencsém: fektedett a fal a mosógéptől...
Ráadásul ahogy különböző hozzászólásaidból kivettem, informatikai vonalon dolgozol, biztos boldog lennél, ha tíz percenként kellene a kismegszakítót felnyomnod, mert közben feltetted a szójaláttét melegedni a kerámialapra, és az éppen futó OpenAI meg kriptobányászgéped kicsit megzakkan mert még bekapcsoltál egy villanyborotvát is....
Eléggé képben vagy, de én szűz lényok vérét iszom Soros Gyurka pénzén.
No problem...csak magas az igény és lapos a tárca...(szerintem)
Hát igen, amikor magyarországon magas igények számít a kormány rajongói szerint, hogy ne legyen tűzveszélyes egy lakás... (vagy hogy ne legyenek férgek az ivóvízben).
De képzeld csak el mi lenne, ha mondjuk autószerelő lennék, és akkor milyen áramigénye lenne egy csápos emelőnek, egy hegesztőnek, egy hidraulikus sajtónak... Akkor aztán igazán nem melegíthetném a szójalattét! Hiába, a magas igények.