Nem tudom, talán rosszul tettem fel a kérdést, az érdekel, hogy
ti mit gondoltok, és mire alapozzátok? Nekem személyes rálátásom csak Ausztriára van meg pici Németországra, franciául nem is beszélek, onnét csak a riasztó videók és hírek jutnak el hozzám. Az mondjuk látszik, hogy teljesen más a vidéki Ausztria, mint a nagyobb városok vagy pláne Bécs. Mariazell tök oké.
Hangulatkép:

Én Bécs közelében, a bécsi agglomerációban, az úgynevezett "Speckgürtelben" lakom. Ezek a várost körûlvevő kisebb helysègek, ahonnan az emberek többnyire a városba járnak dolgozni, ahol a helységek jellege részben még vidékies, de az infrastruktura jól kiépitett, ahol az iskolákban nincs gond a gyermekek nyelvtutásával. Budapest viszonyában pl Solymár és környéke jut eszembe.
Na, itt az élet teljesen normális. Van egy döner kocsi, de török vendéglő nincs. Kinai van több is. Burkàs nőket nem látni, se fiatal ferfiak csoportjait. Közbiztonsággal nincs gond. Kûlönben van több magyar, elég sok lengyel, szlovák, elvétve pár fekete, akiknek felesége osztrák. Van fúvószenekar, tűzoltóünnep, tradicionális osztrák viseletet itt nem látsz, ahhoz túl városias a lakósság már.
Aránylag ritkán megyek be a városba, de azonnal feltünik a multikulti népesség. A belvárosban ez mèg poliglott, sok a turista, de egyes környékeken, kerületekben erősen Kabul irányába megy a városkép és az iskolákban akár a gyerekek 80%-a is lehet muzulmán migráns. A többi a Balkánról van, vagy Kelet-Európából.. Igazi " slum" Bécsben ( még) nincs sehol.
A városban elhatárolódik a jobbmodú lakósság a szegénnyebbektől, fajtól, eredettől függetlenül. Egyes drágább környékeken is sok a külföldi, de azok a " jó" külföldiek, a módosabb fajta, aki ad magára és a gyerekei nevelésére.De pl a 20.kerülrtben láttam, hogy iskola befejeztével feketén bekendőzött fiatal lányok tucatja jött ki az iskolából délben.
Egyik ismerősöm ifi foci tréner Bécs nyugati részén. Azt mondja, ha játszanak a keleti bècsi kerületekből való csapatokkal, akkor ő is csodálkozik, mennyire màs ott a világ, mennyire aggresszivabbak a szûlők és a gyerekek is.
Az a városban is előfordult már, hogy a McDonalds előtt pár afgán stb srác, úgy 13-15 èves, elvette a "fehér kissrácok" pénzèt.