• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 340
104 410
113
Kb semmit nem tudunk hogy egyàltalán hatékony volt-e támadás vagy volt egy bazi nagy bumm és ott vigyorog továbbra is a bunker, Trump meg ezzel letudta a segítséget, vagy ha volt sérülés mennyire javítható. Erre te itt kapásból Csernobilt vizionálsz ami nemhogy nem valószínű
Pont azt írtam, hogy felszíni nukleáris szennyeződésre csekély az esély.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

„A három iráni nukleáris létesítmény – köztük a Fordow elleni támadásokat követően a NAÜ megerősítheti, hogy eddig nem jelentettek a telephelyen kívüli sugárzási szint növekedését”

Azért ez még sajnos változhat.

Itt az lényeg, hogy nem kell telibeverni, anélkül is jelentősen károsodhat. És nem csak a sugárszennyeződés miatt.
Mondjuk ha valamenyire egyben is marad, a centrifugák a lényegek, azokról meg úgy olvastam, hogy iszonyat érzékenyek a mechanikai erőkre, szóval lehet azok akkor is tönkremennek, ha pl a beton födém egyben marad felettük.
És ezeket telibeverték a legmodernebb bunkerromboló bombàval. Hogy a föld alatt milyen kárt okozott most még valszeg az irániak sem tudják pontosan

Semmit nem tudunk és érdemben semmi nem változott. Ledobtak pár bombát és slussz.

A Trumpli kiőrjöngte magát, bejelentette hogy győzött (esetleg előre le van zsírozva egy színjáték az irániakkal, mint a múltkori), és hazamegy. Vagy nem.

Az biztos hogy Iránnak esze ágában sincs befejezni addig, amíg támadják. A legegyszerűbb ha addig szopatja tovább a cionistákat a célzott rombolással, amíg Neganjahu meg a kormánya megy…

Jah, annyira bukik a rezsim hogy ilyen millós tüntetések vannak mellett emeg az USA és Izrael ellen. :D

Mi a francért buktatnák meg az irániak a saját vezetésüket, azért mert aljas szemét módon megtámadták az országukat? Miért fordulnának egymás ellen, amikor külső veszély van.

Értem én hogy ez a kívánsággondolkodás van az USA/Izrael részéről, amit harsog a média, csak ez nem így működik sehol.

Ha ebbe rezsim fog belebukni, az Netanjahué lesz. Nettó ostobaság volt az gondolni hogy majd rárúgják az ajtót Iránra és magába omlik, most megadták a szabad kezet ezzel Iránnak, és élt is vele, nyíltan szembemegy az USA-val és a csatlósávak, jó eséllyel az utóbbi pedig az amerikai kardcsörte után magára is marad.

Ukrajnában és Iránban az USA szuperhatalmi státusának végét és a szövetségi rendszere bukásának a kezdetét látod valójában. Nem veszik már őket komolyan, és láthatóan az erőprojekciós képessége sem elég visszatartó erő, komolyan pedig az USA sem akar/tud már beleállni a helyi konfliktusokba, azt a helyi erőközpontok uralják így.
Eddig Netanjahu érte el a célját. A célja az volt, az USA bekapcsolódjon és olyan föld alatti iráni nukleáris létesítményeket bombázzon, amit ő hatékonyan nem tud,
Van nagy ára, az iráni rakétacsapások, de egy katonai győzelmet sem adnak ingyen, vérrel kell megvenni.

Lehet stabil marad az iráni rendszer, de a bomlás rizikói nőttek. Persze egy támadás első körben összerántja népet, de utána sok kérdés lesz. Ha gyenge választ adnak azért, ha erőset a következmények miatt azért. Eddig is próbált egyensúlyozni az iráni vezetés. Mérsékelt rakétacsapások Izraelre, de a kereskedelmi útvonalak szabadok, amerikai célpontokat nem támadtak.

Ha nem reagál most erősebben, mondjuk amcsi célpontokat támad, akkor a belső radikálisok fordulhatnak a rezsim ellen. Lásd Prigozsin VS. Putyin.
Ha amcsi célpontokat támad, akkor egy legyengített iráni légvédelemnek már nemcsak Izraelleo, hanem az USA-val is kell majd harcolnia. Sokkal durvább veszteségekre számíthat katonailag és gazdaságilag. Ezek hosszú távú károk, ezt el akarta mindeáron kerülni Irán.

Ha megzavarja a hormuzi olaj és gázkereskedelmet, akkor Putyin hülyére vodkázza magát, mert az orosz emergiabevételek meredeken emelkedni fognak, viszont Kinának mint a legnagyobb arab energiaimoortőrnek komoly gazdasági kárai lesznek. Márpedig ők segíthetik most hatékonyan Iránt.

A jó hír, hogy Európa szokás szerint szopni fog.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 532
18 510
113
Pont azt írtam, hogy felszíni nukleáris szennyeződésre csekély az esély.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

„A három iráni nukleáris létesítmény – köztük a Fordow elleni támadásokat követően a NAÜ megerősítheti, hogy eddig nem jelentettek a telephelyen kívüli sugárzási szint növekedését”

Azért ez még sajnos változhat.

Itt az lényeg, hogy nem kell telibeverni, anélkül is jelentősen károsodhat. És nem csak a sugárszennyeződés miatt.

És ezeket telibeverték a legmodernebb bunkerromboló bombàval. Hogy a föld alatt milyen kárt okozott most még valszeg az irániak sem tudják pontosan

Eddig Netanjahu érte el a célját. A célja az volt, az USA bekapcsolódjon és olyan föld alatti iráni nukleáris létesítményeket bombázzon, amit ő hatékonyan nem tud,
Van nagy ára, az iráni rakétacsapások, de egy katonai győzelmet sem adnak ingyen, vérrel kell megvenni.

Lehet stabil marad az iráni rendszer, de a bomlás rizikói nőttek. Persze egy támadás első körben összerántja népet, de utána sok kérdés lesz. Ha gyenge választ adnak azért, ha erőset a következmények miatt azért. Eddig is próbált egyensúlyozni az iráni vezetés. Mérsékelt rakétacsapások Izraelre, de a kereskedelmi útvonalak szabadok, amerikai célpontokat nem támadtak.

Ha nem reagál most erősebben, mondjuk amcsi célpontokat támad, akkor a belső radikálisok fordulhatnak a rezsim ellen. Lásd Prigozsin VS. Putyin.
Ha amcsi célpontokat támad, akkor egy legyengített iráni légvédelemnek már nemcsak Izraelleo, hanem az USA-val is kell majd harcolnia. Sokkal durvább veszteségekre számíthat katonailag és gazdaságilag. Ezek hosszú távú károk, ezt el akarta mindeáron kerülni Irán.

Ha megzavarja a hormuzi olaj és gázkereskedelmet, akkor Putyin hülyére vodkázza magát, mert az orosz emergiabevételek meredeken emelkedni fognak, viszont Kinának mint a legnagyobb arab energiaexoortőrnek komoly gazdasági kárai lesznek. Márpedig ők segíthetik most hatékonyan Iránt.

A jó hír, hogy Európa szokás szerint szopni fog.
Oroszorszag mar reagalt valamit a tamadasra?
Ha nem vagy csak enyhe semmit mondo akkor az tudjuk mit jelent…

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
620
3 833
93
Gyakorlatilag 100%
Irakba is be kellett menni, pedig kisebb ország volt, és nincs olyan törés, mint Szíriában volt (és azt gyalázta az IDF évtizedekig előtte).
Iránba be kell törni és szétverni alapjaiban, mert a vezetés mellett kiálltak az emberek (ahogy Ukrajnában is tették, és az eredménye látható).
Nagyon sok amerikai fog meghalni Izraelért - és ahogy hallom az amerikaiak állatira nem repesnek odahaza.

Hááááátt... ennek a kivitelezését azért nem látom.

Hol fognak felfejlődni? Irakban vagy Szaudi-Arábiában? Mindkettő nagyon közel van Iránhoz, és az irániakat nem félteném abból a szempontból, hogy odalőnek.

Irakra talán fél évig készültek a szárazföldön?

Értem én, hogy a légierő majd megoldja, de ebben sem lennék annyira biztos. Ukrajnában csak a földön látszik, de nem véletlen, hogy a tankok szerepe ennyire átalakult. Tök jók a csökkentett észlelhetőségű gépek, addig a pontig, amíg nincs minden bokorban egy feláldozható iráni katona vállról indítható hőkövető rakétával.

Fogalmam sincs, létezik ilyen, de elég logikus lenne, és az arabokról / kínaiakról pont eltudom képzelni, hogy csinálnak. Azokat az amerikai drónokat is folyton leszedegetik a papucsosok.

Jó példa erre Izrael iráni rakétázása. Szépen veszik elő a szekrényből az egyre durvább cuccokat és csak annyit látunk, hogy a 14 elfogó rakéta szomorúan kergeti a támadót ami végül csak becsapódik.

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
554
1 858
93
En ugy gondolom ha vegleg le akarnak szamolni irannal es usa a teljes kozel keletet akarja uralni zavartalanul a kovi 20-30evbsn izrael segitsegevel akkor meg lepi a szarazfoldi offenzivat.

Ugy gondolom usanak meg van a kepessege hogy a legvedelmet ki iktatva egy fasza legirohammal (rohadt sok helivel) a szamara szimoatikus kikoto es terseget befoglalja biztositja es azon keresztul bevonul, de ha ez nekem eszembe jutott tuti az ellensegnek is.
Amiért én nem hiszem:

Trump mint elnök ezzel teljesen véget vetne a MAGA feelingnek, a teljes hátországát elvesztené politikailag (már ez a bombázás is sokaknál ki fogja verni a biztosítékot)

A másik pedig amit már sokan leírtak itt is; Irán hatalmas ország, 92 millió lakossal. Nincs az a hadsereg ami ezt meg tudná szállni, ha nincs belső támogatottsága. Itt jelenleg én nem látok ilyet (persze voltak forrongások, feszültségek, lehet hogy ha akkor azokra rásegítenek - vagy jobban rásegítenek - akkor magától összedől a rendszer, de most külső agresszió van, az általában összerántja a nemzetet)

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 416
4 035
113
En ugy gondolom ha vegleg le akarnak szamolni irannal es usa a teljes kozel keletet akarja uralni zavartalanul a kovi 20-30evbsn izrael segitsegevel akkor meg lepi a szarazfoldi offenzivat.

Ugy gondolom usanak meg van a kepessege hogy a legvedelmet ki iktatva egy fasza legirohammal (rohadt sok helivel) a szamara szimoatikus kikoto es terseget befoglalja biztositja es azon keresztul bevonul, de ha ez nekem eszembe jutott tuti az ellensegnek is.
Nincs annyi katona a világon

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
364
1 188
93
De, igazad van, tényleg azt mondta, két héten belül eldönti.

Ha betű szerint nézem, akkor végül is korrekt.

Nem mintha ez változtatna a helyzeten, hogy gyakorlatilag csak akkor nem hazudnak, amikor csöndben vannak. Persze hiba lenne csak a nyugati politikusokat felvértezni ezzel az erénnyel. Csodálkoznék, ha az iráni nyilatkozatok igazságtartalma szignifikánsan magasabb lenne.

Azért hagy legyek elfogult "magunk felé".

Ha Irán kiveszi az alkotmányából, hogy Izrael elpusztítandó, tényleg nem próbál fegyverhez uránt dúsítani, nincs ez az egész Hamász-Hezbollah sztori, akkor most jó eséllyel nincs háború. Érdekes, nem Kirgizisztánt vagy Ománt bombázzák most, vajon miért....?

Egyébként szemmel láthatóan zéró szövetségesük van, senki (Kína, Törökország, Pakisztán, Szaúd Arábia, Oroszország) nem akar nekik érdemben segíteni. És ha most nem adják fel akkor valószínűleg a következő célpont az öreg főpap lesz

Ezzel az októberi Hamász-féle tatárjárással azért jól elszámolta magát ez a nagyokos brigád. Sinwartól kezdve Bagheriig mindenki megölve, Hamász, Hezbollah szétverve, lefejezve, Fordo romokban, Gáza megsemmisült, Aszad Oroszországban menekült...

Szoktam mondani, hogy "én tőlem Izrael a Holdon is lehet", valszeg szinte csak jobb helyek vannak a világon annál a köves, sziklás, forró, élhetetlen tájnál, tehát én azt mondanám nekik, költözzenek már valami jobb helyre, de..."ezek" most ott akarnak élni, és hajlandók ezért harcolni is.

Október 7. után pedig lehívták a blöfföt, "akkor nézzük meg akkor ki tudja a másikat elpusztítani és tönkretenni, tényleg álljunk bele. Rákos daganat vagyunk? Akkor ti is. Kést, szikét".

+1

Iráni rezsimet a fél lakosság megfojtaná egy kanál vízben. A nagyon korai, kőkemény Kádár rendszer sivatagi, ezoterikus verziója. Van bőven belső ellenség...

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 649
18 739
113
Nincs annyi katona a világon
Látom megy a 3 kismalacos terelés.
Úgyse rohanják le Irakot.
Úgyse támadják meg Szíriát.
Úgyse lövik majd Iránt.
Úgyse bombáz majd az USA.
Blabalabla...

Ha nem esett volna le, ma reggel kitört a Harmadik Világháború, nagyjából a Lengyelország lerohanásnál vagyunk.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 855
41 293
113

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 919
55 303
113
No akkor:

1) Trump azt mondta tudomásom szerint hogy két héten belül hoz döntést a támadásról (de csak magyar cikkeket olvastam erről, eredetiben utána kellene nézni hogy pontosan mit mondott, erre azért nem fordítottam erőforrást)
2) Trump nem kizárólagosan a Nyugat (mivel @tarzaan szerint a nyugati diplomáciának nem lehet hinni), sőt nagyjából az ellentéte annak a mainstream Nyugatnak mit ezen a fórumon ezerrel ekéznek (deep state, FOS stb. jelzőkkel)
3) Trump egy nagyon impulzív és végtelenül nárcisztikus ember (persze csak szerintem és csak kívülről, mert nem járunk, össze), szerintem nagyon nagy hiba volt eddig is ha bármikor készpénznek vettétek bármelyik kinyilatkoztatását.

Ezeken kívül meg személy szerint nagyon meglepődtem volna ha az amcsik nem szállnak előbb-utóbb be a sztoriba, ha a zsidók nagyon jól haladnak akkor azért (mert Trump személyiségéből adódóan szeret a győztes oldalon tetszelegni), ha meg nem haladnak jól akkor meg azért (Trump Izrael legnagyobb támogatója)
A Trump nélküli nyugat sem megbízható partner, ugyan már...

Minszk1/2, aznamit az EU csinál lengyelekkel, velünk, szerbekkel, grúzokkal, törökkel etc.

Közben legalább az oroszok, kínaiak azok amik, nem grál lovagok azok sem, de őszintébbek mint ezek a nyugati szélhámosok. Elmondják hogy mivan, s nagyjából ahhoz is tartják magukat utána.

Lehet hogy istenkáromlás ez a szemedben, mostanra úgy látom a kelet megbízhatóbb partner mint a nyugat. Nem így születtem, nincs semmi érdekem, kötődésem a kelethez, az EU-ra szavaztam, "amerikássos" pólókban mászkáltwm fiatalon, nagykanállal zabáltam az amcsi softpowát, mostanra meg megérett bennem hogy szopjanak le...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 433
113
Mindkét diplomácia töketlen tehetetlen volt. Fel sem merült komolyan seniben a végleges betartandó alku lehetősége. Ezt most már jól látjuk. Az amerikai oldalt látjuk a támadásokból. Az iráni esetében meg tegye fel a kezét aki elhiszi hogy az iráni atomprogram csak békéscélú? Ha te csak atomenergiát szeretnél az eléggé megy saját fűtőelem előállítás nélkül is. Értem hogy kiszolgáltatottabb de ha 20 éve szankciótnak miatta lehet higy az többe kerül.
Plusz,ha csak a biztonságos független energiatermelo képesség a cél, ahoz pont elég lenne egyszerűen CANDU reaktort építeni.
Uraim mennyi eselyt adtok annak hogy ez amcsi reszrol nem merul ki bombazasban hanem egy szarazfoldi offenzivaba is atcsaphat valamilyen modon?
Jó kérdés.
Uraim mennyi eselyt adtok annak hogy ez amcsi reszrol nem merul ki bombazasban hanem egy szarazfoldi offenzivaba is atcsaphat valamilyen modon?
Hormuz megszállása elég sok esély van,hogy biztosítsák a szoros.
Az egész ország megszállása csak akkor,ha egy erős belső lázadás törne ki a hatalom ellen.
Szóval,majd utólag megmondom mi lett:D

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
620
3 833
93
Azért hagy legyek elfogult "magunk felé".

Ha Irán kiveszi az alkotmányából, hogy Izrael elpusztítandó, tényleg nem próbál fegyverhez uránt dúsítani, nincs ez az egész Hamász-Hezbollah sztori, akkor most jó eséllyel nincs háború. Érdekes, nem Kirgizisztánt vagy Ománt bombázzák most, vajon miért....?

Én itt látom a kulcskérdést. Nem arra kellene rákényszeríteni Iránt, hogy egyáltalán ne dúsítson, hanem arra, hogy normalizálja a kapcsolatokat.

Amennyire nekem lejött, az irániak elég sok dolgot bevállalnának, egyet kivéve, és ez az egyik sarokköve a problémának: nem hajlandóak teljes egészében lemondani a dúsításról.

Teljesen megalapozatlan magánvéleményem, hogy azért ők mégiscsak atombombát építenek, de nem látom, hogyan lehet ebben őket megakadályozni.

Saját élettapasztalatom az, hogy amikor van egy problémám, többször nekifutok a megoldásnak, és csak nem sikerül, akkor hátrébb kell lépni, mert valószínűleg valahol a mélyben van egy strukturális ellentmondás, amelynek feloldása nélkül a megoldás esélytelen.

A nagy problémám az Izrael - USA párossal, hogy nem a strukturális ellentmondás megoldására összpontosítanak, hanem A) felületi kezelést alkalmaznak B) területeket próbálnak foglalni szép lassan. Jut eszembe, Izrael kivonult már Szíria azon területeiről, amelyeket "biztonsági zóna" címszó alatt megszállt? Vagy azok is csöndben Izrael részévé válnak.

Ha már úgy alakult, hogy ott van Izrael, akkor szerintem az araboknak ezt el kellene fogadni. Viszont Izraelnek iszonyat nagy az arca, és igazán visszavehetne belőle. Tudom elfogult vagyok, de nekem mindig jó érzés amikor egy ilyen agresszív társaságot pofoznak.

A nyugat iszonyat nagy álszentsége pedig ott látszik, hogy az oroszokat porba próbálják taposni amiért nem szeretnék, hogy legyen egy biztonsági kockázat mellettük, de ők azért nyugodtan lebombázzák a biztonsági kockázatokat...

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 234
11 228
113
Megtörtént a "lenyűgözően sikeres csapás", ahogy Trump mondta.
Nem hiszem, hogy el fogják engedni Irán kezét, sokkal jobb, ha az USA is beleragad egy Ukrajna 2.0 történetbe, erre Irán tökéletes helyszín - Kínának és az oroszoknak (vagy Izraelnek) hol gond az, ha az USA haderő is lekötve marad a Közel-Keleten?
Lényegtelen a médiamese, ki mit nyilatkozik vagy mond, a lényeg nem itt van és nem is itt lesz.
A perzsák 1979 óta készülnek az USA-val szemben, kizárt, hogy pár amerikai bombával rendezni lehessen a kérdést - ráadásul a világ újrafelosztása kacsolt magasabb sebességbe, ezt az iráni atomkamut is el lehet engedni, már rég lenne bombája, ha akart volna.
Vagy már van is.
Rövidesen kiderül, hogyan tovább - Irán összeomlik, Irán háborúzik, Irán kiegyezik...?

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
620
3 833
93

Jól látom, hogy az első négy hír kb. szöges ellentétben ellentmond egymásnak. :D

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 601
7 201
113
Gyakorlatilag 100%
Irakba is be kellett menni, pedig kisebb ország volt, és nincs olyan törés, mint Szíriában volt (és azt gyalázta az IDF évtizedekig előtte).
Iránba be kell törni és szétverni alapjaiban, mert a vezetés mellett kiálltak az emberek (ahogy Ukrajnában is tették, és az eredménye látható).
Nagyon sok amerikai fog meghalni Izraelért - és ahogy hallom az amerikaiak állatira nem repesnek odahaza.
Na, pontosan ezért nem lesz semmilyen szárazföldi offenzíva...

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
7 201
21 588
113
Látom megy a 3 kismalacos terelés.
Úgyse rohanják le Irakot.
Úgyse támadják meg Szíriát.
Úgyse lövik majd Iránt.
Úgyse bombáz majd az USA.
Blabalabla...

Ha nem esett volna le, ma reggel kitört a Harmadik Világháború, nagyjából a Lengyelország lerohanásnál vagyunk.
Azért ennyire nem mennék előre. Sem az oroszoknak sem a kínaiaknak nem fontos annyira Irán, hogy katonailag beszálljanak "a buliba".