• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 896
2 567
113
Nem tudom vege van e az irani bulinak de ha akar vege van akar meg folyt kov a szitu hianyolom a lelott izraeli gepek roncsait. Meg az is elegtelen eredmeny lenne ha 10 lelott izraeli gept tudnanak bemutatni egy 12 napos hadjart alatt de nem hogy 10 de egy sincs eddig. Dronokig jutottak csak amiknel nem biztos az sem hogy ok lottek le. Lehetett muszaki hiba vagy szimplan felaldoztak a bevetes erdekeben.

Ennyi az irani legvedelem es legiero kepessege???

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
9 464
58 445
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 556
6 951
113
Nem nézted meg a műsort, amit illusztrációképp belinkeltem.

Az Öbölben pont az F-15E Strike Eagle is részt vett, és mégis azzal sem volt eredményesebb a Scud-ok felderítése.
Igazad van részt vett már "benéztem".Ettől függetlemül az F111-esek adták a csapásmérő erő gerincét.
Lényeg a bevetéseik 99,6 százalékát éjszk repülték és még az akkori technológia mellett is impozáns mennyiségű célpontot semmísítettel meg.
"1991-es, Irak elleni háborúban az F-111F-ek 99,6%-ban éjjel repültek, és ugyanazt a szerepet töltötték be, amit az európai hadszíntéren kaptak volna egy összecsapás során. Nagy hatósugarukkal és precíziós fegyverzetükkel kulcsfontosságú, jól védett célpontokat kellett kiiktatniuk. A következők elvileg az F-111E-kkel együttes statisztikák. A Sivatagi Vihar alatt 2500 felszállás során 2203 célpontot semmisítettek meg igazoltan. Ebbe beletartozott 52 híd (máshol: csak 12), a reptereken 13 pálya és 245 megerősített fedezék (az összesen 375 közül; bennük 141 repülőgéppel), 252 tüzérségi eszköz, és abban a háborúban arányosan a legtöbb, 920 harckocsi, illetve összesen 1500 páncélozott harcjármű. Végül is mintegy 5500 bombát használtak fel a hadművelet során, melynek 85%-a volt precíziós vezérlésű."
Forrás:
Az is igaz hogy a strike eagle gépek nem voltak hatékonyak ömmagukban a szétszort scud indítól levadászásában.Ettől függetlenül 35 é eltelt azóta.Ha nagy számban hoznák elő az indítókat mai technológia mellettt "mészárlást" vinne végbe köztük az IAF így hogy ők "uralják" az Iráni légteret.És az is igaz hogy kis számban még így is tudnak rakétákat indítani az Irániak.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
9 464
58 445
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
9 464
58 445
113

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 415
4 035
113
Tudnám értékelni, ha ezt a gátlástalan hazudozó propaganda fiókot kivennéd az ide belinkelendők köréből. Már persze, ha nem ugyanaz a célod mint neki.

És szívesen visszavonom ezt a sommás véleményt, ha elárulod, hogy a 18 tonna teherbírású B-2 gépek hogy tudnak elvinni fejenként 2 db GBU-57-es bombát, amik darabonként 13,5 tonnásak.
Elmagyarázhatod azt is, hogy a Maxar műholdképek miért mutogatnak 6 db bombakrátert a fordói urán dúsítónál. Mit csinált a többi 8 bomba?
Ezen a bomba elbírás storyn én is gondolkodtam de láttam videot ahol kettöt dobott a B2. Gondolom valamelyik adat súly/teherbírás falsch

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
989
5 748
93
a 18 tonna teherbírású B-2 gépek hogy tudnak elvinni fejenként 2 db GBU-57-es bombát, amik darabonként 13,5 tonnásak.
Ezek szerint - gondolom, mostantól :) - 27 tonna a maximális bombateher - nyilván kevesebb üzemanyaggal startolva (75,5 tonna helyett 66,5 tonnával).
Szerintem ha muszáj lenne, talán 40 tonnával is felszállna (50 t keróval) a Spirit. Nem a teherbírás, hanem a bombatároló rekesz térfogata a szűk keresztmetszet.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 556
6 951
113
Hagy legyek homokszem a fogaskerekek között...

Maxar fotó van, amin látható, hogy az amerikai támadást megelőzően kb fullra kipakolták és elvitték az uránt, legalább is a rengeteg teherautó ezt feltételezi, tehát így ebben a formájában a kármentés rendben van, most, hogy előre be lett jelentve az iráni válaszcsapás és a jenkik is kiürítették azt a bázist, nekem eszembe jutott az is, hogy mi van ha az egész egy "Patyomkin művelet"??

Az életben nem fog kiderülni, csak felettébb gyanús nekem (szakmai ártalom), hogy "véletlenül" a titkos támadás előtt ezek kipakolnak, aztán odaszólnak, hogy "bosszúból" XY bázist fogjuk támadni, amit "véletlenül" szintén kipucolnak előtte.

de hogy értse mindenki, olyan ez, mint ha a bankrablo betelefonál a yardra, hogy jövő héten kedden XY pénzintézetet 14.30-kor kirabolja.

A katonai műveletek a két ország közötti földrajz miatt behatároltak, ezért nincs egyik részről sem szárazföldi bevonulás, Izraelnek a légierő a prioritás, Iránnak meg a rakétaerők, ezeket látjuk működni, mind a két oldalról.

Rezsimváltás.. Trump elvileg nem akarja (ez nem jelent semmit), de ha bármilyen formában marad a jelenlegi, akkor sztem otthon ebből megerősödve fog kijönni, mivel a támadó nem érte el a célját. Ezek a bombázások meg nem azt erősítik az irániakban sztem, hogy nekik milyen rossz a rendszerük, hanem azt, hogy a zsidók meg az amerikaiak támadják az országukat, legalább is véleményem szerint a lakosság bő 3/4-e biztos így látja, de nálunk is van olyan, aki inkább szurkol a román válogatottnak, mert ő nagyon haladár gondolkodó.. na ilyen ott is van biztos, szar ember mindenütt van.

Ui: a ruszkik a törökországi tárgyalások előfeltételeként jöttek el Kijev alól, nem azért mert az ukránok elűzték őket, mert ha akkor 2 nap alatt több mint 50 km-ert "menekültek" a ruszkik fejvesztve, hova lett a lendület, hogy még évek múltán sem sikerült őket kiszorítani, pedig sokan megfejtették már itt, hogy a személyi állomanyuk és az eszközparkjuk is drámai mértékben leredukálódott.

nekem meg valahogy nem jön ki a matek....
Abban a "kivonulásban" nagy szerepet játszott hogy a tavaszi "rastputyica" idején indították meg a támadást.A nagy számban átadott páncéltörő fegyvereknek "köszönhetően" a főutakra hagyatkozó utánpotlást szállotó konvojokat hatékonyan "tizedelték" meg az Ukránok.Mellékesen százas nagységremdben hagytak hátra harckocsikat/páncélozott jár műveket "ajándékba" az Ukránok.És később nem csak Kijev alól vonultal vissza hanem Harkiv alól is és feladták az egyik "anektált" megye székhelyét Herszont is.(nyílván akkori helyzetben logikus lépés volt).Azóta meg nagyot fordult a háború "átáltak" a saját területekhez közeli felörlő háborúra ami nekik kedvez.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 951
66 294
113
Csak bámulok....
Itt vagy senki, vagy mindenki győztes, nézőpont szerint. A háború köde meg a propaganda eltakar mindent.

Trump gyorsan győztesnek kiáltotta ki magát,szokás szerint.
Ledobott pár bombát,de nem tudta megsemmisiteni az iráni atomprogramot. Főleg nem az iráni ambiciót, hogy atomhatalom legyenek. Pár év és megint 3 napra lesznek az atombombától. Trump se bir politikailag el egy elhúzódo konfliktust Iránnal.
Izrael egyedül nem boldogul se katonailag, se anyagilag Iránnal. Továbbra is ki van téve iráni rakétatámadásoknak,vaskupola ellenére.
Irán kapott egy sor bombát, légicsapást. De nem tudható, mennyit vesztett valójában. Elkerülte eddig a KO-t. Bebizonyitotta, hogy csapásokat tud Izraelra mérni. Talán hosszabb időn keresztül. Lehet, hogy pontok szerint vesztett de állva maradt és az ellenfélnek is van pár kék foltja.

Legfeljebb az első menet van lezárva. A felek készülnek a következőre. Ki tudja, meddig tart a szünet és főleg, hány menet lesz.

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 501
5 420
113
Az elmúlt 25 évben sor került Izrael leatomozására, vagy ideggáz töltetes lerakétázására ?

Nem csak az atom létezik, hanem a tabun / szarin / szomán fürtöcskékkel töltött rakétafej is ugyanolyan rémisztő, mint az atom. És azzal ellentétben könnyen elérhető és bevethető. De mégsem tették meg.

Demonstration_cluster_bomb.jpg

Irán vegyi fegyvert az Irakkal vívott háborújában használt, nem pedig Izrael ellen, és ott is csak a csatatéren.
Ki beszélt Izraelről? Tényleg nem értem időnként, hogy az értő olvasást miért rakjátok félre.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 933
32 763
113
Láttuk a trükköt,csak a bűvész kezét nem figyeltük ?

amikor olvastam,hogy Trump bejelentette a tűzszünetet, meg hogy véget ért a háború stb stb .. egyből az jutott eszembe,hogy ezt vajon miért ??

Irán ugyanolyan fenyegetést jelent ezután is Izraelre mint ezelőtt, viszont Izraelben sem kerültek közelebb a baráti asztalnál a perzsákhoz, sőt inkább hátra húzták a széket .. tehát minden marad a régiben, de akkor mi lehetett az oka ennek a hirtelen békülésnek ?

-odavitték a flotta javát, egy nagyon komoly csapásmérő erőt
-átreptettek a fél világon annyi repülőt
-tudják,hogy ha nem nyomják le Iránt akkor folytatódni fog a rakétázás ami Gáza 2.0-át csinált sok Izraeli városrészből
-az atomlétesítményeket sem úgy tűnik,hogy sikeresen felszámolták (hiába ez a kommunikáció megy)

-földrajzilag sem lett közelebb,vagy lett könnyebb terep Irán,de ez akkor is tudták amikor odamentek,hogy szárazföldön bevonulni nem lenne egyszerű feladat,levegőből meg nem fognak velük bírni
-Trump már az elején azt mondta (jelentsen ez nála bármit is) hogy nem kívánja megdönteni a rezsimet

-elment az iráni elnök Moszkvába tárgyalni, aztán hazatért .. tegnap jött egy olyan hír itt valakitől,hogy Oresnyiket ígértek neki .. (én ezt kétlem egyébként,mert megvan a maguk hiperszonikus képessége,amit sikerrel alkalmaztak is, a kilövőik,meg lehet nem is alkalmasak egy Oresnyik-féle rakéta indításához)

-viszont mi van akkor ha .. és ezt megvitathatnánk,Nektek mi a véleményetek erről, szóval mi van akkor, ha iránnak már van saját atomfegyvere ?
-mert ez véleményem szerint sokmindent megmagyarázna, ha van nekik,és ezt tudatták Trumppal, akkor érthető a reakciója, de ezt ugyanúgy tudathatták az oroszokkal is azon a találkozón, vagy akár Moszkva is igérhetett nekik "valamit" amire nem sok esélyt látok,de nem is zárom ki a lehetőségét .. szóval ezen filózgattam,amikor jött szembe a napi Medvegyev-féle komment.

Medvegyev elmagyarázta Trumpnak az Iránnak átadott nukleáris fegyverekről szóló szavait:

„Ami Trump elnök aggályait illeti: elítélem az Egyesült Államok Irán elleni csapását. Oroszország azonban nem fog nukleáris fegyvereket átadni Iránnak, mert Izraellel ellentétben mi részesei vagyunk az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésnek.”
Tökéletesen megértem, hogy ez mihez vezethet – elnökként magam is felügyeltem a nukleáris erőinket. De más országok is megtehetik ezt – pontosan erről volt szó.
És semmiképpen sem a nukleáris robbanófejek számával kellene mérnünk magunkat. Különösen azért, mert a START III szerződés, amelyet egykor az amerikai elnökkel írtam alá, még mindig érvényben van – egyelőre. A kérdés az, hogy mi fog történni ezután?"

érti mindenki ?? egyelőre .. és mi van ha már nem ?

pár hír röviden ..

egy gyors közvéleménykutatás szerint az amerikaiak 79%-a Irán megtorlásától tart, a Trumpba vetett bizalom megingott

-Egy Reuters/Ipsos közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 79 százaléka attól tart, hogy amerikai civilek lesznek célpontjai egy iráni megtorló csapásnak.

-A megkérdezettek 84%-a aggódik az amerikai csapatok esetleges veszteségei miatt a Közel-Keleten.

-Csupán 32% támogatja a bombázások folytatását, míg 49% ellene.

-Ugyanakkor a republikánusok véleménye megoszlott: 62% támogatta az új csapásokat, 22% ellenezte azokat.

-Trump külpolitikai támogatottsága 35%-ra, munkája általános támogatottsága pedig 41%-ra csökkent, ami rekord alacsony érték elnöksége során.

-Egy magas rangú iráni tisztviselő azt is elmondta a Reutersnek, hogy Irán továbbra is megtorolja majd az amerikai támadásokat.

Irán kivégzi az ukrán szabotőröket

Az iráni Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy felakasztják az őrizetbe vett Moszadnak dolgozó ukránokat. Az ítéletet két héten belül végrehajtják, jelentették a média.
Három ukrán szabotőrt fogott el az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC). A szabotőrök állítólag egy iszfaháni katonai üzem felrobbantását tervezték, amely drónokat gyárt.
Letartóztatásukkor kommunikációs eszközöket, egy védelmi üzem terveit és robbanóanyagokat találtak náluk. Állítólag hetekig megfigyelés alatt tartották őket.

@aquarell

a kezdetektől fogva ugyanezt írkálom ide ,amit most leirtál :)

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 501
5 420
113
Láttuk a trükköt,csak a bűvész kezét nem figyeltük ?

amikor olvastam,hogy Trump bejelentette a tűzszünetet, meg hogy véget ért a háború stb stb .. egyből az jutott eszembe,hogy ezt vajon miért ??

Irán ugyanolyan fenyegetést jelent ezután is Izraelre mint ezelőtt, viszont Izraelben sem kerültek közelebb a baráti asztalnál a perzsákhoz, sőt inkább hátra húzták a széket .. tehát minden marad a régiben, de akkor mi lehetett az oka ennek a hirtelen békülésnek ?

-odavitték a flotta javát, egy nagyon komoly csapásmérő erőt
-átreptettek a fél világon annyi repülőt
-tudják,hogy ha nem nyomják le Iránt akkor folytatódni fog a rakétázás ami Gáza 2.0-át csinált sok Izraeli városrészből
-az atomlétesítményeket sem úgy tűnik,hogy sikeresen felszámolták (hiába ez a kommunikáció megy)

-földrajzilag sem lett közelebb,vagy lett könnyebb terep Irán,de ez akkor is tudták amikor odamentek,hogy szárazföldön bevonulni nem lenne egyszerű feladat,levegőből meg nem fognak velük bírni
-Trump már az elején azt mondta (jelentsen ez nála bármit is) hogy nem kívánja megdönteni a rezsimet

-elment az iráni elnök Moszkvába tárgyalni, aztán hazatért .. tegnap jött egy olyan hír itt valakitől,hogy Oresnyiket ígértek neki .. (én ezt kétlem egyébként,mert megvan a maguk hiperszonikus képessége,amit sikerrel alkalmaztak is, a kilövőik,meg lehet nem is alkalmasak egy Oresnyik-féle rakéta indításához)

-viszont mi van akkor ha .. és ezt megvitathatnánk,Nektek mi a véleményetek erről, szóval mi van akkor, ha iránnak már van saját atomfegyvere ?
-mert ez véleményem szerint sokmindent megmagyarázna, ha van nekik,és ezt tudatták Trumppal, akkor érthető a reakciója, de ezt ugyanúgy tudathatták az oroszokkal is azon a találkozón, vagy akár Moszkva is igérhetett nekik "valamit" amire nem sok esélyt látok,de nem is zárom ki a lehetőségét .. szóval ezen filózgattam,amikor jött szembe a napi Medvegyev-féle komment.

Medvegyev elmagyarázta Trumpnak az Iránnak átadott nukleáris fegyverekről szóló szavait:

„Ami Trump elnök aggályait illeti: elítélem az Egyesült Államok Irán elleni csapását. Oroszország azonban nem fog nukleáris fegyvereket átadni Iránnak, mert Izraellel ellentétben mi részesei vagyunk az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésnek.”
Tökéletesen megértem, hogy ez mihez vezethet – elnökként magam is felügyeltem a nukleáris erőinket. De más országok is megtehetik ezt – pontosan erről volt szó.
És semmiképpen sem a nukleáris robbanófejek számával kellene mérnünk magunkat. Különösen azért, mert a START III szerződés, amelyet egykor az amerikai elnökkel írtam alá, még mindig érvényben van – egyelőre. A kérdés az, hogy mi fog történni ezután?"

érti mindenki ?? egyelőre .. és mi van ha már nem ?

pár hír röviden ..

egy gyors közvéleménykutatás szerint az amerikaiak 79%-a Irán megtorlásától tart, a Trumpba vetett bizalom megingott

-Egy Reuters/Ipsos közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 79 százaléka attól tart, hogy amerikai civilek lesznek célpontjai egy iráni megtorló csapásnak.

-A megkérdezettek 84%-a aggódik az amerikai csapatok esetleges veszteségei miatt a Közel-Keleten.

-Csupán 32% támogatja a bombázások folytatását, míg 49% ellene.

-Ugyanakkor a republikánusok véleménye megoszlott: 62% támogatta az új csapásokat, 22% ellenezte azokat.

-Trump külpolitikai támogatottsága 35%-ra, munkája általános támogatottsága pedig 41%-ra csökkent, ami rekord alacsony érték elnöksége során.

-Egy magas rangú iráni tisztviselő azt is elmondta a Reutersnek, hogy Irán továbbra is megtorolja majd az amerikai támadásokat.

Irán kivégzi az ukrán szabotőröket

Az iráni Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy felakasztják az őrizetbe vett Moszadnak dolgozó ukránokat. Az ítéletet két héten belül végrehajtják, jelentették a média.
Három ukrán szabotőrt fogott el az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC). A szabotőrök állítólag egy iszfaháni katonai üzem felrobbantását tervezték, amely drónokat gyárt.
Letartóztatásukkor kommunikációs eszközöket, egy védelmi üzem terveit és robbanóanyagokat találtak náluk. Állítólag hetekig megfigyelés alatt tartották őket.

@aquarell

a kezdetektől fogva ugyanezt írkálom ide ,amit most leirtál :)
Honnan tudjuk, hogy az Iráni atomlétesítményeket milyen kár érte? Irán mondta? Nem hiszem, hogy Iránnak lenne atomfegyvere, igénye lenne rá, de pont ezért teszik minden alkalommal tönkre a játékszereiket az izraeliek, meg az USA.

A felakasztós sztori meg tipikus Iráni lépés. Gondolom nyilvános akasztás lesz daruval. Az kell a népnek, lássák, hogy mi megbosszuljuk a gaz ellenségen a ránk mért csapást. Mondjuk két szimpla turistával, akik védekezni sem tudnak a vád ellen.

Ja és a békülés oka talán az, hogy ők, mármint Izrael, pontosan tudja, hogy mit sikerült lerombolnia. Kicsivel jobban mint mi itt a fotelből. Amennyire beépültek Iránban az emberei, ezen annyira nem csodálkoznék.

• Vicces
Reactions: Kim Philby

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 933
32 763
113
Honnan tudjuk, hogy az Iráni atomlétesítményeket milyen kár érte? Irán mondta? Nem hiszem, hogy Iránnak lenne atomfegyvere, igénye lenne rá, de pont ezért teszik minden alkalommal tönkre a játékszereiket az izraeliek, meg az USA.

A felakasztós sztori meg tipikus Iráni lépés. Gondolom nyilvános akasztás lesz daruval. Az kell a népnek, lássák, hogy mi megbosszuljuk a gaz ellenségen a ránk mért csapást. Mondjuk két szimpla turistával, akik védekezni sem tudnak a vád ellen.

Ja és a békülés oka talán az, hogy ők, mármint Izrael, pontosan tudja, hogy mit sikerült lerombolnia. Kicsivel jobban mint mi itt a fotelből. Amennyire beépültek Iránban az emberei, ezen annyira nem csodálkoznék.
Szerinted ki tudja jobban a sérülés mértékét az irániak vagy az USA/Izrael ?

azt hogy nálad otthon mi van a konyhában ki tudja jobban én vagy Te ? annyira nem bonyolult egyébként,hogy miért hiszek jobban az iráni nyilatkozatoknak az okozott kár mértékéről, persze benne van hogy mellébeszélnek, de ez is csak akkor egy pro és kontra állítás .. kinek higyjünk alapon.
én úgy gondolom annak higyjünk aki nem sejti,vagy véli,hanem látja mi történt.

a felakasztásról ,mit kellene velük tenni ? adni nekik egy tábla csokit ? és persze bizonyára ártatlan túristák, akik pont rosszkor voltak rosszhelyen .. (előfordulhat ettől függetlenül,még spanyolok ,vagy peruiak esetében jobban el is hinném )

nem a vélt igazamat akarom ezzel bizonygatni,csak le sem akarom söpörni az asztalról a lehetőségét,azzal az "érvvel" hogy az USA vagy Izrael mit álít..