BBC szerint Irán tagadja, hogy rakétázta volna Izraelt a tűzszünet beállta után.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
a társadalmi többség hiányát miből lehet leszűrni ?Nem vagyok egyik oldal "győzelmében" sem érdekelt, meg nem autóskártya szinten próbálom nézni az eseményeket.
Amit látok:
Izrael-USA elérte a katonai célját. Nuki program komoly károkat szenvedett, kérdés, hogy újra tudják-e indítani a korábbi formában. És itt egyszerre gondolok arra, hogy technológiai szempontból, gazdasági szempontból és politikai szempontból képes lesz e a rezsim folytatni/újrakedzeni.
Valószínüleg a rakétagyártó kapacitás is komolyan meg lett ütve.
Iráni katonai infrastruktúra is komoly csapást kapott. pl légvédelmi rendszer, vezetési pontok, légierő egyes elemei....
Látszik, hogy nincs társadalmi többség a rezsim külpolitikája mögött....Amíg csak öklöt kellett rázni, meg a felvonulásokon tapsolni a rakétáknak, addig oké volt, de most, hogy élesbe váltott a helyzet, nem látni azt a nagyon nagy társadalmi lelkesedést. Ugyanerre utal az, hogy a Moszad ilyen szinten jelen tud lenni az országban.....Nem tudna ilyen ügynökhálózatot szervezni, ha nem lenne komoly belső elégedetlenség, ahonnan toborozni lehet....
Nekem úgy tűnik, hogy se a társadalmi akarat, se a katonai képesség nem volt meg arra, hogy Irán jobban ellenálljon, meg "egyenrangúbb" fél legyen....
West Point hadijátékokon alap volt ilyen helyzetben, hogy nem várjuk meg, míg az ellenség felfejlődik az öbölben, hanem már a felvonulás alatt aszimmetrikusan, megelőző csapást mérek az erőire....semmi ilyen nem történt....
Az izraeli-uta támadásnak most nem volt célja a rezsimdöntés, ehhez nem is adottak a feltételek. De nem szabad alábecsülni, hogy az egész helyzet az iráni belpolitikában milyen mozgásokat indít el. Csak ismételni tudom magam. A rezsim koronaékszere, a rakéta és nuki program a levesbe ment, és miatta - költői túlzással élve- majdnem szétbombázták az országot....Ennek azért lesznek politikai következményei.....
A konfliktus megmutatta, hogy Irán tud rakétacsapást mérni Izraelre. Meg tud érzékeny célpontokat is eltalálni. Ezek a támadások pár nap alatt kifulladtak viszont. Most azért, mert az irániak kifogytak a rakétákból/indítókból, vagy mert Teherán nem akarta tovább feszíteni a húrt, nem látni egyelőre....De ami biztos. A háború sokadik napján Izrael továbbra is olyan célpontot tudott a légierővel támadni Iránban, amit csak akart. Ehhez képest az iráni rakétázások már csak jelképesek voltak. Hogy ez politikai/diplomáciai okból van, vagy amiatt, hogy nincs már meg erre az iráni katonai képesség, az majdnem mindegy szerintem. Az hogy téged folyamatosan ütnek, de te nem tudsz/vagy nem akarsz visszaütni, a végeredmény szempontjából nem sokat számít.....
Meg ami még kérdés. Irán mint regionális középhatalom középtávon? Ezt mindenféle szurkolás nélkül gondolom, hogy az utóhatásai komolyak lesznek ennek a háborúnak. Irán mint középhatalom, proxy-szponzor, erőkivetítő, meg a globális rend kihívója......hát ez most nagyon át fog értékelődni....
Irán már rakétázik is tovább, ha hitelesek a hírek. Amire válaszul, az izraeli fél bejelentette, folytatják az Irán elleni csapásokat.
Nincs itt semmi látnivaló kérem...
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala hivatalosan bejelentette az Irán elleni katonai művelet sikeres befejezését. A kormánytisztviselők szerint Izrael elérte minden célját, semlegesítve a nukleáris és rakétafenyegetéseket.
Az iráni hatóságok beleegyeztek az Egyesült Államok és Izrael közötti tűzszüneti javaslatába, amelyet Katar közvetített. A hírügynökség szerint Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani győzte meg Teheránt, hogy fogadja el Washington javaslatát.
Nyilván több verzió is szóba jöhet. A legegyszerűbb az, hogy azok nem 13 tonnás bombák voltak.Ezen a bomba elbírás storyn én is gondolkodtam de láttam videot ahol kettöt dobott a B2. Gondolom valamelyik adat súly/teherbírás falsch
Megy az izraeli csapás Teherán ellen:Most akkor mi van?...
A késve kreált majd még később idehordott hirek után hol tartunk pontosan? Van béke vagy nincs béke?
Fejlesztették volna csak nem adott el neki senki komoly legvédelmet néhány Orosz s300 komplexumon kívül.Ezen kívül voltak saját fejlesztésű eszközeik.Kína ha akarta volna az elmúlt években "felpumpálhatta" volna őket hasonlóan Pakisztánhoz de valamiért nem tette.Ha más nem olajjal tudtak volna fizetni.Es a legvedelem?
nincs semmi késve kreálva (pláne hogy nem én irom őket
Most akkor mi van?...
A késve kreált majd még később idehordott hirek után hol tartunk pontosan? Van béke vagy nincs béke?
Próbáltam ezt összeszedni:Mindenki "győzött."
De azt nem tudom, hogy ki hogyan fogja az eseményeket megemészteni. Főleg Izrael a kérdéses, nekik még lehet lebombázni valójuk. Illetve attól is függ egyébként, hogy a színfalak mögött mennyire viselte meg az a 2% rakéta ami betalált. Illetve tudják azt is, hogy ők (meg akik még segítettek neki) hogyan állnak még rendelkezésre álló légvédelemmel.
- Irán vissza lett bombázva a középkorba ... pipa.
- Izrael is látványosan kapott a szeretetcsomagokból, nem lehet Iránt leírni ... pipa.
- Az Izraeliek elég bátrak voltak ahoz, hogy szokásukhoz híven megvalósítsanak egy vad tervet ...pipa.
- A modern légierő bizonyította, hogy képes az anyaországtól 2000 km-re is uralni a légteret ... pipa.
- Amerika csak kiürített egy közeli katonai bázist, azaz a Mufti elűzte a gonoszt ... pipa.
- A Hormuzi szorost majdnem lezárták, így aki az olajon akart keresni és volt rá pár csilliárdja az megtehette ...pipa.
- A nagyközönségnek elmondható, hogy egy jó időre nem kell tartani az Iráni atomfegyverektől ...pipa.
- Izrael egy ideig megnyugodhat, hogy még van elég ereje, megvédje magától azokat akikkel fasírtban van ...pipa.
- Tesztelve lettek a szövettségi rendszerek, látványosan senki sem sietett Irán segítségére. ...pipa.
- Mindenki letesztelhette a saját fegyvereinek a képességét. ....pipa.
- Tesztelve lett a világ birkáinak tűrőképessége ...pipa.
Van béke vagy nincs béke?
a társadalmi többség hiányát miből lehet leszűrni ?
ugyanúgy voltak tüntetések izraeli részről is, a háború ellen és sokan voltak mellette,perzsa részről szintén , ugyanúgy menekültek el zsidók a háború elől mint perzsák .. én nem látok a két ország között ebben a kérdésben olyan nagy kontrasztot.
én pl ugyanúgy feltételeznék izraeli oldalról is belpol következményeket,mert az tény,hogy az izraeliek állandó feszültségben élnek,de így megrakétázva még az életben nem voltak , sem ilyen hatásfokkal,sem ilyen sikerrel .. pedig már a múltkor is benézték az iráni rakétákat,hiába próbálták ezt is sokan kozmetikázni, most meg méginkább .. ezek viszont tények. véleményemszerint ennek az egésznek a belpol következménye,hogy valahol mind a két rendszer megszilárdul, mert sikeresen abszolválta a kihívást, szóval én pont fordítvalátom, hogy a következő választáson ez mennyire fog errodálódni Izraelben azt nem tudom.
említed a légierőt, hogy azt csinált amit akart .. ez igaz , de .. meg tudta-e akadályozni,hogy rakétákat indítson Irán Izraelre ? mert szerintem nem ..
egy kb 3 x Franciaország méretű országban ami évek óta a háborúra készül,úgy,hogy tisztában van a saját földrajzi helyzetével
tisztában van azzal is hogy az IRIAF olyan szintű lemaradásban van az IAF-hez képest,mint ha AN-2-esekkel kellene berepülniük,mert Izraelben a légierő kap kiemelt prioritást,náluk meg a rakétaerők és a dróntechnológia,mert csak azzal tudnak operálni ..
véleményed szerinted hány db rakéta és hány db indító lehet ? (Bibi azt nyilatkozta hogy ők kb 20.000 ballisztikussal számolnak) éls ebből hány db lett kiiktatva ?
én ugy gondolom korántsem az összes, de azt is meg merem kockáztatni,hogy jó ha az indítóik 10-15%-a (de legyen max 20 és ez már óriási túlzás ) lett offolva .. tehát a képesdség nem gyengült, max a darabszám csökkent,viszont ez is viszonylagos,mert ezzel egyenes arányban csökkent Izrael légvédelmi képessége is.
@angelsoul kolléga pontokba szedte a gondolatait, de olyan mint ha az enyéimet irta volna le ..én is ugyanígy látom,ahogyan ő leírta.
és ha öszinte akarok lenni nem is ért ezzel kapcsolatban semmi meglepetés,hiszen amiket tippeltem a régebbi kommentjeimben be is igazolódtak. ..
Mindenki lebeszélte meg figyelmeztette meg elvitték az atomot...meg látszatcsapások....Izrealt nem érdeklik az "elméletek".Mindenki elfeljti hogy nem fogadják el az iráni fenyegetést és le akarják ezt zárni.És az usát tól sem kérnek engedélyt.És pontosan tudják ha beleállnak az usa nem hagyhatja sza#ban.Mindenki "győzött."
A stealth repülőgép OP. Akinek eddig kételye volt, az innentől irreleváns. 4.th genre költeni akkor szabad, ha van 5.th gen.
Ahogy írod, nem tudták megakadályozni, hogy Irán indítson rakétákat, és azt sem, hogy ezek érzékeny pontokat érjenek el. De. Amíg Izrael lényegében szabadon tudta pusztítani az iráni nuki-katonai infrastruktúrát, meg igyekezett az indítókat is tizedelni, addig nem nagyon volt jele annak, hogy Irán törekedne arra/vagy képes lenne arra, hogy kikapcsolja az izraeli csapásmérő erőket....azaz a légierőt....Volt néhány látványos találat.....De nem ért egy légibázist se el olyan rakétasalvo, ami túlterhelte volna védelmet és áttört volna mint kés a vajon.....Az IAF végig meg tudta őrizni a bevethetőségét....Nem láttunk olyan híreket, hogy tucatnyi f-15/16/35 lett megsemmisítve a reptereken....vagy, hogy komplett repterek lettek kiiktatva mert a kifutók/gurulóutak szét lettek kapva+kiszolgálólétesítmények is KO.
A másik meg....Ami töredékes hír rendelkezésre áll, az alapján az aktív B-2 flotta majdnem fele (a teljes flotta harmada) be lett vetve ebben a műveletben. Hallatlan katonai kockázat és egyben erőösszpontosítás. Emiatt nem igazán értek egyet azzal, hogy ez csak üzenet volt, meg "jelképes" támadás meg win-win. Talán csak évek múlva tudjuk meg az összes részletet, de a B-2 flotta ekkora részét akkor kockáztatom egyetlen támadásban, ha 1) nagyon komoly eredményt várok ettől, 2) minimum ekkora erő kell ahhoz, h elérjem az eredményt.
Elvileg két kínai 815A Elektronikus Felderítő hajó (855, 815A) állomásozik a Perzsa-öbölben.
Es hogy meg mivel figyelték meg?A fő katonai kockázatot nem is az Iráni légvédelem jelenti, hanem az olyan megfigyelői pozícióba helyezkedő országok mint: Kína és Oroszország. Most élesben volt alkalmuk a rendelkezésükre álló eszközökkel megfigyelni különböző 5.th gen gépekkel végrehajtott támadásokat. Vajon teljes stealth konfigban repültek?
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..