[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 458
90 439
113
Nahat, hogy háborút kell nyerni, nem pedig csatát.... Ki gondolta volna.

És igen, teszem azt, egy btr nyugodtan használható lett volna mint ifv 1940ben.
Ezen nem kellene annyira csodálkozni.

És most akkor most megint mi a bajod a lynxxel, miért nem jó, ha nekünk vannak lynxeink, meg úgy általában ifv? Mert nem tudunk zárt frontvonalat alkotni? Ezért inkább gyalogoljanak a lövészek?
Az a baja vele, hogy a kis kedvencei nem használják, ezért nem is kell, mert mi Dél-Afrikában élünk dél-afrikai kihívásoknak kell megfelelnünk (Izrael dettó).

• Vicces
Reactions: Negan

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 830
36 443
113
Ezt a két naponta lánctalpat kell cserélni dolgot szerintem felejtsd el. Negan valahol ezt olvasta, és azóta ismételgeti.
A valóságban egy lánctalp kibír néhány ezer kilométert. Ami persze tizede a teherautó gumi békeidős élettartamának, viszont simán lehet több mint amit a gumikerék harci körülmények között kibír.
Mobil hadviselesben,amibe honi védelmi helyzetben az MH kényszerülne.
Allovedelemben nincs akkora és olyan mozgás, ott jóval tovább bírja a lanc.
De a lanc élettartam csak egy eleme a HIFV jóval drágább és többszörös műszaki biztosítás igényének.

Nahat, hogy háborút kell nyerni, nem pedig csatát.... Ki gondolta volna.

És igen, teszem azt, egy btr nyugodtan használható lett volna mint ifv 1940ben.
Ezen nem kellene annyira csodálkozni.

És most akkor most megint mi a bajod a lynxxel, miért nem jó, ha nekünk vannak lynxeink, meg úgy általában ifv? Mert nem tudunk zárt frontvonalat alkotni? Ezért inkább gyalogoljanak a lövészek?
1940ben nem volt BTR,de ami azt illeti, Sdkfz251 is csak mutatóban.
Ha nem HIFV,az rögtön azt jelenti,hogy gyalog????
Kivel akarsz folyamatos zárt tuzrendszeru frontvonalat alkotni?Kiegyenesitett kaszás nepfelkelokkel?Vagy kivel?
Nincs csapatero hozzá. A komplett sereg egy gyenge ho erejű is alig van...
Szerintem innen még már qrva egyszerű logika. Nem tudsz úgy harcolni, mint az ukránok vagy az IDF,mert nincs hozzá csapatero.Es nincs pénz kiepiteni egy ahoz való hadsereget.
Hát olyan harcmodot kell választani, ihez van erőforrás. És arra kell felszerelni a sereget.
Fel nem tudom fogni, hogy mi ezen olyan nehezen érthető?!?

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 236
4 605
113
Mobil hadviselesben,amibe honi védelmi helyzetben az MH kényszerülne.
Allovedelemben nincs akkora és olyan mozgás, ott jóval tovább bírja a lanc.
De a lanc élettartam csak egy eleme a HIFV jóval drágább és többszörös műszaki biztosítás igényének.

Kivel akarsz folyamatos zárt tuzrendszeru frontvonalat alkotni?Kiegyenesitett kaszás nepfelkelokkel?Vagy kivel?
Nincs csapatero hozzá. A komplett sereg egy gyenge ho erejű is alig van...
Szerintem innen még már qrva egyszerű logika. Nem tudsz úgy harcolni, mint az ukránok vagy az IDF,mert nincs hozzá csapatero.Es nincs pénz kiepiteni egy ahoz való hadsereget.
Hát olyan harcmodot kell választani, ihez van erőforrás. És arra kell felszerelni a sereget.
Fel nem tudom fogni, hogy mi ezen olyan nehezen érthető?!?
Nahát megint.

Ok. Tehát akkor mi az felszerelés (szervezet/harcmod) amire szerinted fel kellene szerelni a sereget?

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 732
19 579
113
Persze, egyértelmű, hogy merev rendszert erre nem szabad raszuszakolni, mert az éppen aktuális szituáció felülír mindent.
Itt inkább az én állandó siramom megy (ami valljuk be, luxus kicsit..) hogy a CG nem optimális a lynx deszant fegyverzetenek, rgw szerintem jobb lenne oda.

Viszont a "kell a lynx a gyalogsagnak" vitqban nem engedek :)

Úgy hírlik a CG vs. RGW doktrinális kérdése vita tárgya. Az MH-nak ki kell alakítani a koncepciót, elvileg mindkét eszköz van/lesz.
Lehetőség adódik szétválasztani esetleg a raj és szakasz szint páncéltörő (tűztámogató) fegyverét, nem ismerem annyira az eszközöket, hogy véleményt alkossak.
De fel lehet ezt úgy fogni, hogy az RPG szerepét két jó eszközzel váltjuk ki, csak kell a doktrina, ahhoz eljárások és szervezet.
Jó a sok véleményt olvasni, mindenki hozzá tud tenni a témához, nem kell veszekedni.

Hasonló, picit összefüggő polémia a 6 VS. 8 fős (7-9) raj kérdése.
Sokszor a jármű eldönti, én úgy hallottam a Hiúz adta volna a nagyobbat, de valaki fényt látott.
Ha igaz, mi egy batár 45 tonnás gépbe csak 6 fő deszantot teszünk. Nem tudom, igaz e...
De legalább cilinderben ülhetnek bent.

Egyértelmű, hogy a leg védettebb, legnagyobb tűzerejű harcjármű a leg hatékonyabb.

Viszont sok minden rejlik egy koncepcióban, a szakmai igényesség meg nem erősségünk.
Ehhez képest drágák az új eszközök.

• Tetszik
Reactions: bel and J.G.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 236
4 605
113
Úgy hírlik a CG vs. RGW doktrinális kérdése vita tárgya. Az MH-nak ki kell alakítani a koncepciót, elvileg mindkét eszköz van/lesz.
Lehetőség adódik szétválasztani esetleg a raj és szakasz szint páncéltörő (tűztámogató) fegyverét, nem ismerem annyira az eszközöket, hogy véleményt alkossak.
De fel lehet ezt úgy fogni, hogy az RPG szerepét két jó eszközzel váltjuk ki, csak kell a doktrina, ahhoz eljárások és szervezet.
Jó a sok véleményt olvasni, mindenki hozzá tud tenni a témához, nem kell veszekedni.

Hasonló, picit összefüggő polémia a 6 VS. 8 fős (7-9) raj kérdése.
Sokszor a jármű eldönti, én úgy hallottam a Hiúz adta volna a nagyobbat, de valaki fényt látott.
Ha igaz, mi egy batár 45 tonnás gépbe csak 6 fő deszantot teszünk. Nem tudom, igaz e...
De legalább cilinderben ülhetnek bent.

Egyértelmű, hogy a leg védettebb, legnagyobb tűzerejű harcjármű a leg hatékonyabb.

Viszont sok minden rejlik egy koncepcióban, a szakmai igényesség meg nem erősségünk.
Ehhez képest drágák az új eszközök.

CG/RGW tekintetében szerintem itt nem hogy veszekedés, de kb még vita sem volt soha :)
Mindenki a: örül mint majom a farkának, mert két igencsak jó eszközről van szó, b: van egyfajta konszenzus, hogy rajba RGW, szakasz támogató rajába CG.
Teszem hozzá, ezen a fórumon én ilyen egyetértést még nem láttam :)
És részemről nagy öröm, hogy legalább egy témában ilyen luxi "first world problem" merül fel.

A raj létszámának tekintetében szerintem elég egyértelmű, hogy egész egyszerűen arról van szó, hogy abban a másodpervben, amikor a deszant létszámát felemelnék 6-ról (minden videón 6 fős deszantot látunk) 8-ra, fellépne egy 20%-os feltöltöttségi hiány a szervezetben.
Itt kb vége is lehetett bármiféle szakmai vitának - ami hiba. Ezeket fel kellene vállalni, mert ha csinálunk valamit, akkor csináljuk jól, másnak nincs értelme, de sajnos... De hát gondolom senki nem akar a következő fiatalítás áldozatává vállni.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 830
36 443
113
Nem.
Mondj már egy nyamvadt piacon elérhető típust, hogy na, ezzel kellett volna felszerelni a gépesített lövészzászlóaljakat.
Egy egész rakat típus van.
De nem itt kezdődik a dolog,hanem a szervezetnél.
Visszatértek a Rubin hadrend Hart felé önálló dd szervezetehez
A gép. Zl-ak alapjarmuvenek egy minimum LvL4 vedelmu, uszokepes, minimum 30oerlikon fofegyveru, IPTR és APS,valamint dron ellenes pk RCWS felszereléssel,plusz saját felderítő dronnal rendelkező 8x8ast vennék. Ja,és a jármű legyen alkalmas bazisjarmunek.
Ilyen típus több is van.Patria XP,wahash,K808,stb
De a helyzet az,hogy tömegesen nekünk még erre sincs pénzünk. Meg gazdaságosabb megoldás kellene tömegesen,és csak részben lehetne ilyen járművel felszerelni a sereget.
Mert szerintem ennyire szarul állunk.

• Tetszik
Reactions: bel

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 732
19 579
113
CG/RGW tekintetében szerintem itt nem hogy veszekedés, de kb még vita sem volt soha :)
Mindenki a: örül mint majom a farkának, mert két igencsak jó eszközről van szó, b: van egyfajta konszenzus, hogy rajba RGW, szakasz támogató rajába CG.
Teszem hozzá, ezen a fórumon én ilyen egyetértést még nem láttam :)
És részemről nagy öröm, hogy legalább egy témában ilyen luxi "first world problem" merül fel.

A raj létszámának tekintetében szerintem elég egyértelmű, hogy egész egyszerűen arról van szó, hogy abban a másodpervben, amikor a deszant létszámát felemelnék 6-ról (minden videón 6 fős deszantot látunk) 8-ra, fellépne egy 20%-os feltöltöttségi hiány a szervezetben.
Itt kb vége is lehetett bármiféle szakmai vitának - ami hiba. Ezeket fel kellene vállalni, mert ha csinálunk valamit, akkor csináljuk jól, másnak nincs értelme, de sajnos... De hát gondolom senki nem akar a következő fiatalítás áldozatává vállni.

Ha még tovább csökken a fizetés, akkor 4 fős raj lesz a megoldás?...
Nagy baj, ha valaki szerint ez bármit is megold.
Elfedni talán.
De annak mi értelme lenne.
A végén csak sofőr marad?
Meg hát ugye, a Hiúz alegység (ek) valami nagyobb fizetéssel futnak, ha így sincs 8 katona a deszantban, akkor nagy a a baj.
Az RGW/ CG konszenzusnak örülök, de asszem nem így van jelenleg.
Reméljük az MH is olvasgat errefelé, ha ennyire nem tudja, mi mire való a saját arzenáljában.

• Tetszik
Reactions: J.G.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 236
4 605
113
Ha még tovább csökken a fizetés, akkor 4 fős raj lesz a megoldás?...
Nagy baj, ha valaki szerint ez bármit is megold.
Elfedni talán.
De annak mi értelme lenne.
A végén csak sofőr marad?
Meg hát ugye, a Hiúz alegység (ek) valami nagyobb fizetéssel futnak, ha így sincs 8 katona a deszantban, akkor nagy a a baj.

Ezt értelemszerűen nem tudjuk biztosra, de sajnálatos módon ez a kézenfekvő magyarázat.

Az RGW/ CG konszenzusnak örülök, de asszem nem így van jelenleg.
Reméljük az MH is olvasgat errefelé, ha ennyire nem tudja, mi mire való a saját arzenáljában.

Nem, nem így van -ezt tudjuk :) - és hát persze ők ugye jobban tudják, de erősen paraszti logika meg egy ránézés a többi országra és...

• Tetszik
Reactions: mindenen kívül

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 236
4 605
113
Egy egész rakat típus van.
De nem itt kezdődik a dolog,hanem a szervezetnél.
Visszatértek a Rubin hadrend Hart felé önálló dd szervezetehez
A gép. Zl-ak alapjarmuvenek egy minimum LvL4 vedelmu, uszokepes, minimum 30oerlikon fofegyveru, IPTR és APS,valamint dron ellenes pk RCWS felszereléssel,plusz saját felderítő dronnal rendelkező 8x8ast vennék. Ja,és a jármű legyen alkalmas bazisjarmunek.
Ilyen típus több is van.Patria XP,wahash,K808,stb
De a helyzet az,hogy tömegesen nekünk még erre sincs pénzünk. Meg gazdaságosabb megoldás kellene tömegesen,és csak részben lehetne ilyen járművel felszerelni a sereget.
Mert szerintem ennyire szarul állunk.
Ezzel alapvetően egyet is tudok érteni - sőt, egy fasza patria alapú 6x6/8x8 vagy akár török.. alapvetően kellene is, mert a BTR ami van az botrány.

Viszont NATO bácsi nehézdandárt követelt meg - láncos technikával. Innentől meg a láncos dandár KELL.

• Tetszik
Reactions: honved

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 087
6 726
113
Mitől lenne többszörös a karbantartási igény? A láncon kívül gyakorlatilag nincs különbség. Motor, gépágyú, elektronika stb. karbantartási igénye független attól, hogy milyen a hajtáslánc.

A nehét technika legfeljebb attól drágább, hogy nehéz. Egy 45 tonnás jármű többet fogyaszt, mint egy 20 tonnás. Viszont a páncél védelme is erősebb.

• Tetszik

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 858
21 178
113
es legkesobb a 2. napon celszeru lecserelni az egyik leharcolt zaszloaljat a zomeben kipihent beasott zaszloaljra, akiknek szep uj lanctalpaik vannak).

Huzamos ideig kibírja lánctalp. Adataim nincsenek, de több heti gyakorlat, napi állandó harcjármű mozgással, sem kellett láncot cserélnünk soha BMP-1 harcjárműveken. A Lynx lánca is biztosan sokat bír. Talán valaki tud számszerű adatokat, meddig bírja a lánctalp.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 858
21 178
113

Na, na. Lovon, volt a németeknek akkor 600.000 a Szu megtámadásához, a haderejükben. Jajjjjj,csak bobo ezt el ne olvassa. :)

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 830
36 443
113
Ezzel alapvetően egyet is tudok érteni - sőt, egy fasza patria alapú 6x6/8x8 vagy akár török.. alapvetően kellene is, mert a BTR ami van az botrány.

Viszont NATO bácsi nehézdandárt követelt meg - láncos technikával. Innentől meg a láncos dandár KELL.
A NATO csak ajánlott,mi döntésünk volt a nehéz gépesített dd.
És jó lenne mondjuk a Patria alapjarmunek,de nekünk még az is drága.
Huzamos ideig kibírja lánctalp. Adataim nincsenek, de több heti gyakorlat, napi állandó
biztosan sokat bír. Talán valaki tud számszerű adatokat, meddig bírja a lánctalp.
Mennyit mozogtak a gyakorlaton?Mert az uzemora a fontos,nem a naptári nap
Mitől lenne többszörös a karbantartási igény? A láncon kívül gyakorlatilag nincs különbség. Motor, gépágyú, elektronika stb. karbantartási igénye független attól, hogy milyen a hajtáslánc.

A nehét technika legfeljebb attól drágább, hogy nehéz. Egy 45 tonnás jármű többet fogyaszt, mint egy 20 tonnás. Viszont a páncél védelme is erősebb.
Sokkal nagyobb a hajtaslanc belső ellenállása.
Nem én találtam ki,gyakorlati harci tapasztalat.
Na, na. Lovon, volt a németeknek akkor 600.000 a Szu megtámadásához, a haderejükben. Jajjjjj,csak bobo ezt el ne olvassa. :)
Német sereg 4/5e lovontatasu volt a háború alatt végig. A legjobban felszerelt pancelgranatos ezredekben is általában csak 1 zl volt felhernyokkal felszerelve, másik 2 gepkocsizo volt.
Lovakat meg ma is használnak speciális helyzetekben.

• Tetszik

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 858
21 178
113
Mennyit mozogtak a gyakorlaton?Mert az uzemora a fontos,nem a naptári nap

Rengeteget. Volt olyan előrevonás a Bakonyban lábon, amikor egész éjjel mentünk. Tankolni álltunk csak meg, illetve tájékozódni néha. 5 hetes gyakorlat volt, amiből 3 hét Bakony, 2 hét hegyi kiképzés, ez így együtt. Reziből is lábon mentünk át a gyak térre, valahova Veszprém környékére. Napközben folyamatos harcászat, harcjárművekkel természetesen.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 830
36 443
113
Rengeteget. Volt olyan előrevonás a Bakonyban lábon, amikor egész éjjel mentünk. Tankolni álltunk csak meg, illetve tájékozódni néha. 5 hetes gyakorlat volt, amiből 3 hét Bakony, 2 hét hegyi kiképzés, ez így együtt. Reziből is lábon mentünk át a gyak térre, valahova Veszprém környékére. Napközben folyamatos harcászat, harcjárművekkel természetesen.
BMP könnyű.
Leó 2A4 lanctalpa elvileg 6000km-t bír gyárilag,épített úton....
Centurion lanctalp ugyanígy 4500km,de Angolaban 500km után cserélték. Ez időben általában 3-5 napot jelentett.
IDF erős manoverezo harcban 2 naponta cserélt láncot. Persze ha nem manovereztek annyit,akkor ez kitolodott.
Hogy európai körülmények között
mennyit bírnak,arra nem találtam adatott.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 178
5 337
113

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 236
4 605
113
Egyetertek.

Nem kovetelt, hanem javasolt, amit mi elfogadtunk, es mi azt ajanlottunk fel.

Nem voltam ott a tárgyalásokon, nem tudom, mi volt még az asztalon, de gyanítom, hogy víztisztító képességgel kiröhögtek volna minket a teremből. Most már ez van.