Az is onnan jött a cári birodalomba a Mosin-Nagant puskák Léon Nagant nevű belga tervezőjének hála (Mosin orosz volt, ő volt a tervezőpáros mádik tagja).Egy észrevétel: a 7,62 nem USA következmény, hanem cári orosz birodalmi örökség.
Az is onnan jött a cári birodalomba a Mosin-Nagant puskák Léon Nagant nevű belga tervezőjének hála (Mosin orosz volt, ő volt a tervezőpáros mádik tagja).Egy észrevétel: a 7,62 nem USA következmény, hanem cári orosz birodalmi örökség.
Ne a szemelyeket kritizald. Kerlek hozz erveket adatokat hogy a masik miben teved. Ervek adatok!Nekem ez tetszik a legjobban hogy a 3 “király” akik gyűlölik az oroszokat MINDENT is jobban tudnak róluk ,mint azok akik tanultak,tanítottak kereskedtek vagy ott éltek ….tipik nyugati hozzáállás ….mi mindent jobban tudunk ,mint ti….……Én már akkor nyugat Berlinbe jártam az S bahn-l és a Ka De We vásároltunk amikor egyesek fater heréiben lógtak…..Ott láttam először ipari mennyiségben drogost……kurvát…..nincstelent…..Kérdeztem apámtól …apa mi mikor leszünk ezen a szinten….Azt mondta fater kisfiam ha kellünk ezeknek akkor csak arra amire eddig is használtak minket…….prostinak…..Szóval további jó nyugati felsz…..Nekem nincs szükségem egyikre sem….
Nem ! Nem eltem az 50 es evekben. Sot a 60 asban sem erdemben. De zert a 70 sekben mar erosen blekostoltam a dologba.Bocs hogy beleszólok. Te sem éltél az ötvenes években. Vagy igen? Viszont azt látom, hogy új hazád évente 10-20%-al növeli az adóságát a világpiacról, hhogy a jólétét még biztosítsa 10 minusz évig. Most 2025 van .
Te bevetted ezt a szadeszes dumát??..
...
Megvalami. Tudod miert lett elfogadhatobb ( de nem jo ) az elet a 80 as evekre az elozo evtizedekhez kepest? Mert felvettunk egy rahedli hitelt a nemetektol japanoktol es azt egettuk az eletszinvonalemeles oltaran. Meg hat az orosz elvtarsaknak is nyomni kelett a kemeny valutat.

Egy észrevétel: a 7,62 nem USA következmény, hanem cári orosz birodalmi örökség.

GergoTe bevetted ezt a szadeszes dumát??![]()
Ne is törődj vele.Elolvasni se érdemes amit ir.Tipukus Megafon propagandista.Személyeskedésen kivül nem is csinál semmit a fórumonNe a szemelyeket kritizald. Kerlek hozz erveket adatokat hogy a masik miben teved. Ervek adatok!
Ha szadeszes,ha nem-igaz.A Kádár rendszer az Új Gazdasági Mechanizmus bevezetésétől a KGST megalakulásáig volt többé kevésbé pozitiv gazdasági mérlegű.Akkor is elsősorban a nagyon alacsony hazai bérek miatt.Utána végig veszteséges,egyre növekvő ütemben.A hiányt kölcsönökkel pótolták.Te bevetted ezt a szadeszes dumát??![]()
A nagy gazdasági világválság.A New Deal igazábol egy kirakat,egy paraván.Sztálin aranyban fizetett (amit a gulágok rabszolgamunkájával teremtett elő).Itt inkább az a kérdés, hogy mi motiválta az USA vezetőit, gazdasági szereplőit a 30-as években a világ első kommunista gazdaságának ilyen mértékű és ilyen dinamikájú (kb. 10 év alatt zajlott le) fejlesztésére.
Az is onnan jött a cári birodalomba a Mosin-Nagant puskák Léon Nagant nevű belga tervezőjének hála (Mosin orosz volt, ő volt a tervezőpáros mádik tagja).
A létrejöttéhez semmi köze az USAnak a Dióverőhöz.Nem, a kalibere három vonal, ami orosz mértékegység, még Nagy Péter vezette be és 1/10 angol hüvely. Háromvonalas puskának is hívják.
Maga a kaliberválasztás is Mosziné, ő vonalas puskatervet adott le, Nagant egy 3,5 vonalasat (igen, 9mm puskát).
A 7,62x54R orosz tervezésű, Rogotszev ezredes tervezte.
Az amerikaiakhoz kb. annyi köze van hogy a Winchester anno csinált cári rendelésre egy orosz lőszert tüzelő alsókulcsos ‘Winchestert’ .
Bocs, cmre gondoltam itt.Az is onnan jött a cári birodalomba a Mosin-Nagant puskák Léon Nagant nevű belga tervezőjének hála (Mosin orosz volt, ő volt a tervezőpáros mádik tagja).
Lehet Putyint és rendszerét problémának tartani, de Putyin 72 éves és nem fog örökké élni, ami pedig a rendszerét illeti, minden negatív vonása ellenére sem rosszabb, mint számos olyan államé, amellyel Európának intenzív, élő kapcsolatai vannak (pl. Kína, Törökország, Izrael vagy éppen Ukrajna).Nem Oroszország a probléma, hanem Putyin és a rendszere. Azt mondani, hogy nincs Putyinnak alternatíváj, pedig egy igen érdekes dolog, mert kb nincs olyan ember a Földön akinek ne lenne alternatívája.
Nézz már meg egy Európa-térképet! Oroszország európai területe közel 4 millió km2... Ha Oroszország peremterület, akkor Skandinávia, Ibéria, Itália, a Baltikum, a Balkán és a Brit-szigetek is Európa peremvidéke.Peremvidéke.Az orosz ortodox civilizáció különbözik a szűken vett európaitol.És inkább ázsiai,mint europai.
A Csendes-óceánig terjedő Európa víziójában nem az Ohotszki-tenger perspektíváját kell észrevenni, hanem azt, ami odáig van: Egy Szibéria nevű óriási térség, talaja alatt a komplett periódusos rendszerrel.A távolság miatt értéktelen.Nyilt tengeri hajózás sokkal fontosabb kereskedelmileg (főleg,ha hajózhatóvá válik a sarkvidéki térség).
Hol olvastál nálam orosz "benyomulásról"? Erre esély sincs, a puszta számok (lakosságszám, gazdasági erő, katonai erő) alapján sem.Nagy büdös lófaxt.Az Európa halála lenne,ha az Orosz Birodalom benyomulhatna.
Kereskedni kell Oo-gal,de beengedni őket,no azt nem.Kivéve,ha civilizációt váltanak,és az ázsiai rendszerüket európaira cserélik.És feladják a birodalmi törekvéseiket.
De az nagyon nem várható
Egyetértünk. Amit valószínűleg másként látunk, az az "értékek" fogalma.Szerintem az oroszoknak van igaza, amikor kollektív nyugatról beszélnek, mint általuk választott ellenség.
Valójában a nyugati világ kulturálisan, történelmileg, gazdaságilag sokkal egységesebb, mint azt sokan láttatni szeretnék.
Az oroszok a nyugati értékeket elutasítják, ezért szemben állnak a "kollektív nyugattal".
Én úgy látom, hogy Washingtonban volt annyi éca, hogy ezt ne várják meg!Az más kérdés, hogy gazdasági kapcsolataink lehetnek, voltak is, de Putyin nem bírta kivárni Oroszország nyersanyag alapú felemelkedését, ami idővel technológia vezereltté válhatott volna. Ahhoz a gáz és olaj bevételeket kutatásokba, innovációba kellett volna forgatni néhány évtizedig.
Bár ez teljesen szubjektív, csak rólam szól, de azt hiszem, nem vagyok vele egyedül, amikor azt mondom, hogy az "értéket" nekem az évszázadok (évezredek) alatt kialakult hagyományos, kulturális produktumok jelentenek. Hozzám sokkal, sokkal közelebb áll Tolsztoj, Dosztojevszkij, Solohov és Szolzsenyicin mélységes bölcsessége, humánuma és hazaszeretete, mint a globalizálódó Nyugat utóbbi évtizedekben nyújtott kulturális produkciói, illetve teljes önfeladása.Közös értékek.
Közös célok és érdekek kellettek volna minimum.
Viszont a fent említett történelmi okokból a nyugati világ (Ausztráliával, Japánnal, Dél-Koreaval) rendelkezik ezekkel, az oroszok nem, sőt, kifejezetten ellenségüknek tekintik a nyugatot. Tehát utópia, az ilyen elmélkedés.
Putyin, Putyin, Putyin - egy ember. Halandó. Lehet, hogy az utóda is hasonló lesz, de ha már ennyire látszik, hogy az orosz vezetéssel van baj, akkor miért kell gyűlölni, üldözni, betiltani, eltilatnai, ignorálni mindent, ami orosz, legyen az tizenéves sportoló vagy száz éve halott zeneszerző, sőt, macska vagy fa???Putyin nem demokratikus eurázsiai államok szövetséget akar, hanem egy orosz bitlrodslmat, ami hagyományosan diktatórikus berendezkedésű központilag szabályozott gazdaságú ország lenne.
Ez látszik abból is, senkivel nem tárgyal, csak az erő alapon politizál. Nyilván egy szövetség tagjaként SEM fogadná el, hogy valami nem úgy van ahogy ő akarja.
Ám nem ezzel az antréval kezdte országlását, sőt, Oroszországot szerette volna bevinni a NATO-ba. Ebben Washington nem volt partner, de 2001. után úgy tűnt, hogy az iszlám jelentette veszély mégis összehozza a Nyugatot és Oroszországot. Ha Putyin eleve ellenséges lett volna a Nyugattal, akkor nem hagyta volna, hogy a balti államok belépjenek a NATO-ba, 2004 előtt megszállta volna őket. Ahhoz, hogy ide jusson - jussunk, kellett Washington aknamunkája, na meg persze az ukrán sovinizmus is.Putyin birodalmi álmainak megvalósítását az ellenségnek tekintett kollektív nyugat ellenében háborúval igyekszik elérni.
Ha igaz a hír, akkor nagyon érdekelne, hol tartott a felújítás ?Állitólag végre megy a kohóba a Kuzna.
Ezt megmondani nem nagyon lehet, mert hol rádőlt egy daru, hol kigyulladt, így azt se nagyon tudhatjuk, ami elkészültaz ezekben a káresetekben mennyire ment tönkre.Ha igaz a hír, akkor nagyon érdekelne, hol tartott a felújítás ?
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..