Rendőrség, határőrség, belbiztonság

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 628
18 770
113
Megbilincselt embert lefújni nyilván szabályellenes. Amúgy az ember alapvetően nehezen viseli, ha korlátozzák az alapvető mozgását. Természetes, hogy kiválthat dühöt egy bilincselés. Nem csak azoknál akik agresszív fajták, hanem azoknál is, akik épp hogy nyugisak és nincsenek hozzászokva az agresszióhoz.
persze ha mar megbilincselem nem tul jo otlet lefujni de mar elo fordult hogy kenyszer intezkedes utan felkerul a karkoto lehiggadt majd egy jo 10perc utan tombolni kezdett es hogy lehiggadjon kapot egy kis sziszegos szappant a csaladi csomagbol maris lenyugodott utana, de ennek hala nem tett masban es a keg fontosabb az intezkedes szempontjabol magaban kart.
Persze ott el is lett baszva ezt nem tagadom mert bilincsen konnyu kordaban tartani az embert de hat lenyugodott figyelmetlen lett a kollega es eszebe jutott a delikvensnek hogy o nem akar be menni a kapsra egy kis pihire :D
Az intezkedes jogszeru es aranyos volt de nem tul szakszerű ahogy szoktak mondani, elofordul ebbol tanulunk.

• Tetszik
Reactions: endre

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
378
1 118
93
Biztos kényelmesebb lenne ha nem kerülnének szóba más nézőpontok.
De sajnos ilyen ez a világ, másnak is lehet más véleménye :rolleyes:

Az árulás az volt amikor 2006-ban a saját népeteket szarrá vertétek azonosító szám nélkül. Jogosan érezte azt a társadalom, hogy elárultátok őket.
Nah, akkor tört el valami ;)
Csak, hogy kapj egy másik nézőpontot te is két siránkozás között.

Szóval az a rendőri munka degradálása, ha nem akarok neked korkedvezményes nyugdíjt adni. LOL.
A másik fele meg, hogy tele van a család és a baráti kör katonákkal, BV-sekkel, rendőrökkel, tüzoltókkal, ápolókkal.
Apám például katona, majd rendőr, majd BV-s volt, onnan is ment nyugdíjba. A rendőr volt a legnyugisabb állása....
Unokabátyám tűzoltó, jó néhány gyerek kori barátom BV-s stb....
Nem ökörségekről beszélek hanem egy szélesebb kontextusba helyezem a dolgokat. A rendőri munka messze nem a legrosszabb vagy legnehezebb meló ebben az országban, akkor sem ha ez sérti az önbecsülésedet.

Jahj te szegény :D:D:D
Nem kell ehhez rendőrnek lenni baszki XD
Két hét alatt rend lett megmondta a főnököd is :rolleyes:
Ehhez képest alkaromat szúrták meg már késsel, akartak már agyonverni csákánnyal, baltával, legutóbb vascsővel, lőttek már rám gázriasztóval, és általában több támadóm volt mindig.
Nekem se egyenruhám, se lőfegyverem nem volt baszod, azt mindig nyertem. Itt vagyok a mai napig, még élek. :rolleyes:
Sosem sírt a szám, hogy "jahj szegény én, már megint meg akartak ölni"
Értem, hogy nem mindenki egyforma lelki alkat, de ezen a picsogáson kiakadok mindig.
Persze tudom, no name fórum, messziről jött ember azt mond amit akar, semmit sem kell nekem elhinni.
De elképesztően röhelyes amikor egy erőszak szervezet tagja azon síránkozik, hogy néha fizikai erőt kell alkalmazni és ellenállnak neki. Bazd+ ez munkád!
Ha nem tetszik szerelj le a picsába, már bocsánat. Ez a munka ezzel jár. És neked szerencséd van, mert véd az egyenruha meg végső esetben ott a lőfegyver amihez nyúlhatsz.
Másnak meg marad a két keze meg a lába. Gondolkozz el ezen is légyszíves ;)
Ahhoz képest, hogy állítólag nem sír a szád elég sokat rinyáltál a kommentedben.
De a kedvencem a szélesebb kontextus, mintha csak azért nem osztanák a véleményed, mert még nem tapasztaltak annyit, mint te.
Jó tudni, hogy te valami belpesti rambó vagy, csak akkor nem tudom, hogy mit rinyálsz, hogy nem lett "két hét alatt rend".

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 991
66 397
113

Az árulás az volt amikor 2006-ban a saját népeteket szarrá vertétek azonosító szám nélkül. Jogosan érezte azt a társadalom, hogy elárultátok őket.

Szóval az a rendőri munka degradálása, ha nem akarok neked korkedvezményes nyugdíjt adni. LOL.
A másik fele meg, hogy tele van a család és a baráti kör katonákkal, BV-sekkel, rendőrökkel, tüzoltókkal, ápolókkal.
Apám például katona, majd rendőr, majd BV-s volt, onnan is ment nyugdíjba. A rendőr volt a legnyugisabb állása....
Nem ökörségekről beszélek hanem egy szélesebb kontextusba helyezem a dolgokat. A rendőri munka messze nem a legrosszabb vagy legnehezebb meló ebben az országban, akkor sem ha ez sérti az önbecsülésedet.

Ehhez képest alkaromat szúrták meg már késsel, akartak már agyonverni csákánnyal, baltával, legutóbb vascsővel, lőttek már rám gázriasztóval, és általában több támadóm volt mindig.
Nekem se egyenruhám, se lőfegyverem nem volt baszod, azt mindig nyertem. Itt vagyok a mai napig, még élek. :rolleyes:
Értem, hogy nem mindenki egyforma lelki alkat, de ezen a picsogáson kiakadok mindig.
Persze tudom, no name fórum, messziről jött ember azt mond amit akar, semmit sem kell nekem elhinni.
De elképesztően röhelyes amikor egy erőszak szervezet tagja azon síránkozik, hogy néha fizikai erőt kell alkalmazni és ellenállnak neki. Bazd+ ez munkád!
Ha nem tetszik szerelj le a picsába, már bocsánat. Ez a munka ezzel jár. És neked szerencséd van, mert véd az egyenruha meg végső esetben ott a lőfegyver amihez nyúlhatsz.
Hááát. .. Ebben is van valami igazság, ha az ember átgondolja.
2006-ot is nehéz elfelejteni...

A jövőben a nyugdij korhatárt mindenütt emelni fogják, mert a növekvő életkor miatt a nyugdijren dszer mai formában nem életképes. Naiv dolog azt hinni, hogy fiatalkorban kapott ígéretek (pl korkedvezményes nyudij...) egy generáció mulva is kőbe vannak vésve és 25 évig tudod élvezni a nyugdijad meg a feketézést.
Tudom, nem szeretitek hallani, de Németországban pedzik a 75 éves nyugdijkorhatárt. És jönni fog, ha nem is egy lépésben természetesen.

PS:Senkit nem kényszeritenek, hogy egyenruhás stb legyen. Lehet menni a futószalag mellé és 17h hazamenni. Viszont aki annak ment, ne picsorogjon, márcsak azért sem, mert
a mi adónkból fizetik és nem lehet olyan kimeritő a meló, ha tud mellette fusizni a helyett, hogy kipihenve jelentkezzen szolgálatra.
Szóval sokoldalú ez a kérdés... :)

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 542
66 840
113
Ha meg ilyen kemény vagy, akkor meg neked nem kell itt a temus streetfightert előadnod, mindenkit leversz, neked nem hiányzik a közbiztonság. Valószínűleg akkor másoknak sem,
Jó tudni, hogy te valami belpesti rambó vagy, csak akkor nem tudom, hogy mit rinyálsz, hogy nem lett "két hét alatt rend".

Értem szóval:
1. A rendőrség alap feladata a nevéből is fakad, vagyis rendet kell teremtenie és fönntartani. Erre nem képes, de ha szóvá teszed akkor a k*rva anyád, meg amúgy is járna a korkedvezmény mert akkor biztos rend lenne...
2. Mivel nincs rend, ezért folyamatosan meg kell magam védeni. Mivel megvédem magam az én k*rvaanyámat temus rambóként. És amúgy is minek reklamálok a közbiztonság miatt, hiszen megvédtem magam, nem?
Csak ha tovább gondoljuk akkor ti (rendőrök) minek is vagytok? o_O
3. Mivel az emberek 99%-a se nem olyan képzet, se nem olyan nagydarab mint én, így ők ezekben a helyzetekben nem tudják magukat megvédeni. Ha anyudat vagy a lányodat támadják majd meg, akkor is azt fogod nekik mondani, hogy mit rinyálsz amiért nem lett kér hét alatt rend? o_O

PS:Senkit nem kényszeritenek, hogy egyenruhás stb legyen. Lehet menni a futószalag mellé és 17h hazamenni. Viszont aki annak ment, ne picsorogjon, márcsak azért sem, mert
a mi adónkból fizetik és nem lehet olyan kimeritő a meló, ha tud mellette fusizni a helyett, hogy kipihenve jelentkezzen szolgálatra.
Szóval sokoldalú ez a kérdés... :)

Pontosan, sok oldalú kérdés. Ezért nem árt ha jobban körbe járjuk.

Az ilyen esetek sajnos rendszeresek, és a cikkben lévő észre vételek is szépen árnyalják a rendőrségünk munkáját:
"A másik pedig a rendőrség késlekedése. Olyan nincs, hogy 25-30 perccel később érkezzenek ki egy bűncselekmény helyszínére, ha riasztják őket."
" A gond az, hogy a városunk közbiztonsága nulla, nagyon gyakran előfordul, hogy az utcán fényes nappal is belekötnek az emberbe."
"Informátorunk le is vonja a konzekvenciát: a szolnoki rendőrök, meglátása szerint, mindig a könnyebb ellenállás irányába mennek előre, lehetőleg kerülik a rázós helyzeteket, és bizony félnek.
Ha egy mód van rá, jókora késéssel érkeznek a tett helyszínére, mire minden lecsillapodott."
De ez csak a legutóbbi balhé volt.

Én értem, hogy mindig a fejétől bűzlik a hal, és a fő felelősök a politikusok meg a bírói elit.
De, egy olyan szervezet tagjai reklamálnak itt nekem, akik nem mernek vagy nem tudnak intézkedni, gyakorlatilag nem látják el megfelelően a munkájukat. És ha finoman célzol erre, akkor cinikus segf*jkedő válaszokat kapok arra, hogy nekem amúgy sincs szükségem közbiztonságra, mert én megvédem magamat.... Hát LOL.
Lehet, hogy a többi embernek viszont szüksége lenne rá, ahogyan én is tudnék örülni annak, ha nem kellene 2-3 évente élet halál harcot vívnom valakivel. De tudom tudom, az én k*rva anyámat....

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 542
66 840
113
Ilyen közállapotok vannak ma Magyarországon, tessék, lehet nézegetni:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ámokfutásnak indul, majd egy jó kis tetlegesség a végén.
És ez egy sima egyszerű hétköznap ebben az országban. :(

• Tetszik
Reactions: Kockás ing

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 844
4 477
113
Ilyen közállapotok vannak ma Magyarországon, tessék, lehet nézegetni:
Ámokfutásnak indul, majd egy jó kis tetlegesség a végén.
És ez egy sima egyszerű hétköznap ebben az országban. :(
Arra kiváncsi lennék, hogy a rendőrségre is beküldte-e a kamerázó a felvételt, vagy csak a like-ra ment a youtube-on.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 870
21 204
113
Amennyiben vol, akkor bocs, ha nem, akkor mindenkinek érdemes megnézni miféle világ is volt felénk, a 80-as évek végéig, 90-ig.

gepard145

Active Member
2018. szeptember 23.
66
139
33
Értem szóval:
1. A rendőrség alap feladata a nevéből is fakad, vagyis rendet kell teremtenie és fönntartani. Erre nem képes, de ha szóvá teszed akkor a k*rva anyád, meg amúgy is járna a korkedvezmény mert akkor biztos rend lenne...
2. Mivel nincs rend, ezért folyamatosan meg kell magam védeni. Mivel megvédem magam az én k*rvaanyámat temus rambóként. És amúgy is minek reklamálok a közbiztonság miatt, hiszen megvédtem magam, nem?
Csak ha tovább gondoljuk akkor ti (rendőrök) minek is vagytok? o_O
3. Mivel az emberek 99%-a se nem olyan képzet, se nem olyan nagydarab mint én, így ők ezekben a helyzetekben nem tudják magukat megvédeni. Ha anyudat vagy a lányodat támadják majd meg, akkor is azt fogod nekik mondani, hogy mit rinyálsz amiért nem lett kér hét alatt rend? o_O

Pontosan, sok oldalú kérdés. Ezért nem árt ha jobban körbe járjuk.

Az ilyen esetek sajnos rendszeresek, és a cikkben lévő észre vételek is szépen árnyalják a rendőrségünk munkáját:
"A másik pedig a rendőrség késlekedése. Olyan nincs, hogy 25-30 perccel később érkezzenek ki egy bűncselekmény helyszínére, ha riasztják őket."
" A gond az, hogy a városunk közbiztonsága nulla, nagyon gyakran előfordul, hogy az utcán fényes nappal is belekötnek az emberbe."
"Informátorunk le is vonja a konzekvenciát: a szolnoki rendőrök, meglátása szerint, mindig a könnyebb ellenállás irányába mennek előre, lehetőleg kerülik a rázós helyzeteket, és bizony félnek.
Ha egy mód van rá, jókora késéssel érkeznek a tett helyszínére, mire minden lecsillapodott."
De ez csak a legutóbbi balhé volt.

Én értem, hogy mindig a fejétől bűzlik a hal, és a fő felelősök a politikusok meg a bírói elit.
De, egy olyan szervezet tagjai reklamálnak itt nekem, akik nem mernek vagy nem tudnak intézkedni, gyakorlatilag nem látják el megfelelően a munkájukat. És ha finoman célzol erre, akkor cinikus segf*jkedő válaszokat kapok arra, hogy nekem amúgy sincs szükségem közbiztonságra, mert én megvédem magamat.... Hát LOL.
Lehet, hogy a többi embernek viszont szüksége lenne rá, ahogyan én is tudnék örülni annak, ha nem kellene 2-3 évente élet halál harcot vívnom valakivel. De tudom tudom, az én k*rva anyámat....
Értelmezted a válaszaimat? Mert látom nem sikerült. Ilyen attitűddel nem csodálkozom hogy mindig megtalál a baj.
A céghez meg semmi közöm immáron 1X éve.
De idézek neked (tudom saját magát bunkóság idéznie az embernek, de látom nem sikerült értelmezni azt amit írtam, úgyhogy megismétlem): "Ne csodálkozzunk, hogy pár fanatikuson kívül már csak a resztli maradt egyenruhában akik tényleg meghalnának mindenhol a civil életben."

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 870
21 204
113
Az oldal minden ilyet beküld a rendőrségnek is.
Más kérdés, hogy azok tesznek-e bármit. Vagy csak szokás szerint szarnak bele.

Nem tudom mi a helyzet itt, de egyébként meg ha egy kis koccanáshoz rendőrt hív a két fél, mert esetleg nem tudnak megegyezni, ott meg azonnal elveszik valamelyiknek, vagy mindkettőnek a jogosítványát pár hónapra.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 991
66 397
113
Ausztria
Rendőrautó, kék villogó tépnek a síneken, az eső miatt átcsúsznak a másik oldalon szembe jövő villamos elé.
https://www.krone.at/3859599

Igazából csak az érdekelne, h ki a tököm oszt be 2db 20onéves nőt egy járőrpárba?
Rossz hete van a bécsi rendőrségnek :)
Szerdán összeütközött egy rendőrautó egy mentővel. Eredmény:6 sebesült, 2 súlyos.
A baleset okát még keresik.
Tippem:Mindketten megkülönbeztető jelzéssel hajtottak.
krone.at

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Ramzana

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 653
968
113
Vagy mikor Érden pentek este 2 jaror paros van. Vagy a keruletemben ha latom egy rendor autot momdom is paromnak na innentol barmit csinalhatnank az osszes rendort most lattuk a keruletben.
Mostanában van, illetv Százhalombattán is amennyire tudom.

A tűzoltóktól nem sajnálom, de a többi esetben egy teljesen unfair dolog a lassan 70 éves korig belét húzó átlagpolgárral szemben...
(most belegondolok, hogy a ledolgozott éveimmel jövőre ilyen alapon mehetnék nyugdijba :oops: ...ahh)
Azért, mert nem látod, hogy a többi adott szerv/szolgálat mivel jár. Az amit te civilként látsz, az a töredéke.. és a "prémium" dolgok hidd el, hogy elvannak rejtve a szemek elől. :) Nem véletlenül szerelnek le annyian. A mentő, sőt a kórházi ellátás sem könnyebb, ahogy a nav, bv illetve a rendőrség munkája sem. Az átlagpolgárnak nincsenek olyan KÖTELESSÉGEI mint ezen szervek munkatársainak, illetve olyan helyre sem mehet sok esetben ahol mi tevékenykedünk... nem véleletnül. Ja és sokszor ezek az embere MÁSODÁLLÁSBAN / FŐÁLLÁS mellett dolgoznak fizikai munkát. :)

Dolgoztam bociban, kékben, pirosban (ezt még most is), mellette sürgiztem.
Az OMSZ egy szanatórium a rendőrséghez képest (függetlenül attól hogy soha nem volt korkedvezményes nyugdíj a mentődolgozóknak) Saját tapasztalat.
Feltételezem, hogy nem a KMR-ben dolgozol, ugye? :) Mert az LÉNYEGI különbség, no meg a beosztás és a kompetencia szint is.

Hát ha szerinted oké az ami 2006-ban történt akkor nálad nagy baj van a fejben... mellesleg nem tudod, hogy a rendőrségi oldalon mi és hogy történt.. mondjuk lehet pár történeten meg pár rádióforgalmazás visszahallgatása után meglepődnél... ja nem az biztos kamu volt. No meg biztos a most 20 éves rendőrök voltak azok a ***** 2006-ban, ugye? :D Inkább csak írd le, hogy Te lenézed és utálod a rendőröket , aztán mindenki számára tiszta sor lesz..

No , látom látom kemény és vagány gyerek vagy. Gyere akkor este sétáljunk egyet Szabolcsban a kis falvakban vagy menj ki Gómanékhoz amikor szabadulóbuli van cirka 200fővel és mondd nekik, hogy csendesebben. A TIK meg majd szól, hogy tarts ki, 40 perc múlva odaér a másik 2 járőr. :)

• Vicces
Reactions: fip7

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 628
18 770
113
Mostanában van, illetv Százhalombattán is amennyire tudom.
Illuzio… :D azok a jarorok akikkel egyutt nottem fel es jartunk suliba, nincs ember es ok is lefognak szerelni.
Annyiban lehet igazad hogy most sok tisztet es tiszthettest kuldtek gyakorlatra de az is max szeptemberig fog tartani.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 542
66 840
113
No , látom látom kemény és vagány gyerek vagy. Gyere akkor este sétáljunk egyet Szabolcsban a kis falvakban vagy menj ki Gómanékhoz amikor szabadulóbuli van cirka 200fővel és mondd nekik, hogy csendesebben. A TIK meg majd szól, hogy tarts ki, 40 perc múlva odaér a másik 2 járőr. :)

Vagy szállj ki velem a Rimóci cigánytelep közepén 3 milkával a zsebedben, és mond el nekik, hogyha nem fizetnek nem kapnak árút... És nem fizettek szóval nem kaptak.
Vagy verekedj sittes román cigánnyokkal építkezésen, mert nem csinálták meg a melójukat de a pénz az kéne nekik anyagra...
Vagy gyere velem erzsébetre és akadályozzuk meg együtt , hogy vascsöves gázriasztós cigányok kipakolják az autót. Legalább nem egyedül kell szétvernem őket.
De jó, hogy párban, fegyverrel az oldalatokon is fostok... és rettegve jártok intézkedni. Gratula hozzá.

Inkább csak írd le, hogy Te lenézed és utálod a rendőröket , aztán mindenki számára tiszta sor lesz..

Az az igazán poén, hogy amúgy nem. Már csak családi érintettség okán sem.
De tudom, netes sztárzsaruknak aki kritizál az csak gyűlölködő lehet....

gepard145

Active Member
2018. szeptember 23.
66
139
33
Feltételezem, hogy nem a KMR-ben dolgozol, ugye? :) Mert az LÉNYEGI különbség, no meg a beosztás és a kompetencia szint.
Ne kezdjük ezt a KMR vs. "vidék" lerágott csontot, amit egyébként mindig valahogy a KMR-s bajtársak kezdenek. (Dacára annak, hogy az én telephelyemen megfordult ex-KMR-es bajtársak egytől egyig, hát hogy is mondjam nem nagyon váltak be...) Rendszeresen megyek KMR-be látom a rendszerszintű kummantásokat, a nulla ellátásokat, átadásokat. Egy közepes referálás után általában ránéznek az emberre és már jön is a "ugye ti vidékröl vagytok" mondat. Akkor hol lehet a szakmai szint.
A tengelyen töltött idő valóban sok, de papírra számítva nem kell belehalni se mennyiségre, sem szakmailag. Sok vidéki bajtárs ugyanúgy rengeteget van tengelyen, de közben hajtja őket az ICS, szóba sem kerülnek a jó kis pesti átadások, 30 perctől akár órákig.
Amúgy BRFK-s voltam ne essünk már hanyatt a nagy falutól.
Egyébiránt ismerek bűnügyes/felderítő vonalról átvitorlázott (immáron) mentőtiszt bajtársat aki ugyancsak úgy érzi magát mintha egy floridai nyugdíjas lenne, a BM-es szar után.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 183
5 342
113
Egyébiránt ismerek bűnügyes/felderítő vonalról átvitorlázott (immáron) mentőtiszt bajtársat aki ugyancsak úgy érzi magát mintha egy floridai nyugdíjas lenne, a BM-es szar után.
Szia,

Normalis iranyitas eseten az esetkocsikat (vagyis a mentotiszteket) tartalekoljak az igazan nagy esetekre, hiszen ha egy kis esetet ellat az esetkocsi, es beut egy nagyobb problema, akkor nem lesz aki azt ellassa. Tehat alapveto erdek, hogy a mentotiszteknek boven legyen idejuk pihenni az allomason, mivel ekkor kepesek ellatni egy uj esetet.

Ezzel szemben a szuk ertelemben vett mentogepkocsik eseteben par eve az volt a KMRben a szokas (es azota minden csak rosszabb lett az egesszegugyben), hogy precizen 20 perc szunetet kapnak 12 oras muszakonkent, a maradek 11 ora 40 percben meg a feladatukat vegzik (nyilvan ebben benne van az atadas es a fertotlenites is).

Persze ettol nem jobb vagy rosszabb a KMR, hiszen azon kivul meg sokkal nagyobb az esely a parhuzamos kuldesre, vagyis videken sokkal nagyobb esellyel kell nagyon sulyos esetet ellatnia a mentogepkocsinak.

• Tetszik
Reactions: Kávé

gepard145

Active Member
2018. szeptember 23.
66
139
33
Szia,

Normalis iranyitas eseten az esetkocsikat (vagyis a mentotiszteket) tartalekoljak az igazan nagy esetekre, hiszen ha egy kis esetet ellat az esetkocsi, es beut egy nagyobb problema, akkor nem lesz aki azt ellassa. Tehat alapveto erdek, hogy a mentotiszteknek boven legyen idejuk pihenni az allomason, mivel ekkor kepesek ellatni egy uj esetet.

Ezzel szemben a szuk ertelemben vett mentogepkocsik eseteben par eve az volt a KMRben a szokas (es azota minden csak rosszabb lett az egesszegugyben), hogy precizen 20 perc szunetet kapnak 12 oras muszakonkent, a maradek 11 ora 40 percben meg a feladatukat vegzik (nyilvan ebben benne van az atadas es a fertotlenites is).

Persze ettol nem jobb vagy rosszabb a KMR, hiszen azon kivul meg sokkal nagyobb az esely a parhuzamos kuldesre, vagyis videken sokkal nagyobb esellyel kell nagyon sulyos esetet ellatnia a mentogepkocsinak.
Nos, ahol ~120.000 főnyi lakosságra van egy 24 órás ALS egység, illetve magasabb progresszivitású ellátás 80-250 km-re elérhető (ahol az útközbeni átadás nem mindig megoldható), elfelejtheted hogy tartalékolva van az esetkocsi. A tiszt/orvos meg hajára kenheti a kompetenciáit, ha éjjel már nem csak ő gatya, hanem a többi srác is az egységen.
Az utolsó mondattal egyetértek, katasztrófa is ami megy BLS szinten sokszor az ellátásokat látva.