Ahh.. China News Fatigue.
Épp a minap kommenteltem a kínai hírek kapcsán, és ez is tipikusan ugyanaz a nagyot mondás.
Persze simán lehet, hogy szuper hajtóművet, hővédő pajzsot, quantum számítógépet, stb fejlesztettek, de a videónak köze nincs a hivatkozott számokhoz, így pedig nem több mint szenzáció hajhász faszság.
Na egy kis munkaköri ártalomból eredő OSINT
Amit vissza tudtam keresni, az alapján először Twitteren, valamikor július 10-én, magyar idő szerint reggeli órákban jelent meg az állítás a 2,6 Mach sebességgel fordulózó kínai rokettyáról. Legkorábbit amit találtam (2025.07.11, 06:08) a szerint a Defence Index nevű oldal rakta ki, ami persze egy vszeg harmadik világbeli klasszik contentfarm a megfelelő számú AI szöveggel, clickbaittel és egyéb slop bullshittel körítve. Tipikus engagement farm, gyaníthatóan valahonnan Délkelet-Ázsából, ami igyekszik lelejmolni a Twitter monetizációját a szobahőmérséklet alatti (Celsiusban) IQ-val körített leírásokat tartalmazó posztjaival
Na és ezt a content farm végterméket vette át először az orosz Militariszt TG csatorna 290 ezer követővel júli 10-én este 21:52-kor
Innen pedig egyrészt az általam már annyiszor szidott avia.pro nevű moslékos vödör vette át másnap reggel, másrészt meg az EADaily nevű portál, ami hát mondjuk azt szintén nem a legmezbízhatóbbak közé tartozik (de tény, hogy az előbb bemutatottaknál lényegesen jobb)
Китай показал нарушающий законы физики ракетный двигатель На видео показано, как летательный аппарат в небе мгновенно меняет траекторию на 180 градусов. Китайский двигатель может развивать максимальную скорость до 20 тысяч километров в час. Сайт / Подписаться
t.me
EADaily, July 11th, 2025. In China, a new rocket engine was presented that does not obey the laws of physics. This is reported by the telegram channel "Militarist".
eadaily.com
Amint pedig a hír belekerült az orosz információs áradatba onnantól jött a nagyobb robbanása a terjedésnek. YouTube Data Viewer szerint a fentebb linkelt Lampa Znanyij videót júli 11, 15:57-kor publikálták az oldalon (GMT+2 szerint), ami megint csak egybecseng a fentebb leírtakkal.
Simán benne van, hogy ez az egész eredetileg valamelyik kínai közösségi oldalon jelent meg TikTok-os közvetítéssel, hogy aztán Twitterről durranjon el, de egyérszt nem tudok kínaiul, másrészt pedig előbb herélem ki magam egy faragóval, minthogy TikTok-ra menjek fel.
Végezetül pedig csak egyet tudok érteni a fentebb leírtakkal, miután a kínai témájú szenzáció hajhász faszságokból egy újabb Három-szurdok-gátat lehetne építeni heti szinten. Persze, fejlődnek és kutatnak ők is öles léptékkel, de közel sem annyira Wunderwaffe-tier az egész, ahogyan azt vszeg némi állami háttérrel a közösségi médiában láthatjuk