[HUN] MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis / MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár (Kecskemét)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 350
90 837
113
A helyzet az, hogy most szerintem nincs oka senkinek se csodálkozni azon, hogy ez megtörtént, maximum azon, hogy miért csak most.

Az egykori 28 darab gépből fizikailag megmaradt 25 darab, ezekből 12 darab volt olyan, amit 2003-ban üzemidő hosszabbítottak. Igen, a pech az, hogy a három lezuhant példányból kettő is a 14 darab üzemidő hosszabbított (és igen, jól látod, nem nagyjavított, csak üzemidő hosszabbításon átesett gépekről van szó) kontingensből került elő.
Tehát a matek az úgy szól, hogy a bázison adva van 23 darab gép (naná, mert egy gép van a RepTárban, az egyetlen, megvigyázott, ráadásul üzemidő hosszabbított példány, a 11-es pedig Szerbiába került), amiből 11 darab volt hosszabbítva és 12 pedig a lerabolt és soha meg nem hosszabbított, üzemképtelenné rongált, vagy túlzott műrepüléssel azzá tett példányként ismert.

Ez a matek eleje.
A 2005-ben utolsóként megsemmisült gépet követően tehát 2010 decemberéig 12 darab repképes MiG-29-es maradt, melyek fokozatosan lettek elemésztve, így a 2010 decemberi haderndből történő kivonást már csak 4 darab gép élte meg, melyeket a meglévőkből kannibalizáltak össze.
Majd ezt követően, 2011 elején, nyugdíjas egykori szerelőket és üzembentartókat ideiglenesen toborozva nagy lendülettel az összes bázison levő gépet, tehát a 25 darab (13 darab nem hosszabbított és lerabolt és a 12 darab hosszabbított és négy kivételével mind lerabolt) MiG-29-est az eredeti gyári számaik alapján komplettírozták.
Ez azt jelenti, hogy a megmaradt négy darab gép is szépen "visszaadta" a még üzemidős komponenseit mindazon gépeknek, ahonnan annó kiszerelték őket és csak jobb esetben cserélték be őket a raktáron levő új alkatrészekre (bár ismerve az isaszegi készletet 2012-ből, szerintem a nullkm-es komponensek maradtak szépen a dobozaikban, "jobb időkre várva")
Lényegében a 4 darab még repképes példány is így vált részévé a 25 gépes, teljesen repképtelen flottának.
De legalább komplettírozva lett minden, ami az azonnali értékesítéshez mindenképpen hasznos, főleg, hogy így az összes gép használhatatlan fémhalommá vált.
Külön vicc(?), hogy nem egy réges régi példány (gondoljunk arra, hogy 3 darab kapásból 1995-ben, tehát az érkezés, illetve rendszerbeállás utáni naptári évben(!) már le lett állítva) már sérült plexivel, vagy épp katapultülés nélkül, végérvényesen kirabolt kabinnal álldogált ott a fűre kitolva.
Namos, ez volt 2011 év elején, most pedig 2025 nyarának végét írjuk.
A gépek maguktól nem támadtak fel, az egyetlen, mindezidőalatt is végig fedett helyen tárolt 11-es oldalszámú gép is kikerült az országból.
A gépek pedig fokozatosan vándoroltak az állóhelyekről kifelé a kerités közelébe, jóformán felkínálva azt mindazoknak, akik onnan akarnak bejönni lopni.

Végezetül, hogy mit lehet kivenni a 29-es orrából, ami kurrens eszköz, de jellemzően gyakran van rá szükség.
Az egyik a magnetron, ami az export példányokon gyakran hibásodott meg. Ez gerjeszti a radarhoz a nagy energiájú elektronmágneses jelet.
A másik pedig a radar, illetve tűzvezető rendszer trafói, ezek gyakran égtek le.
Ehhez talán még annyit kell hozzátenni, hogy a MiG-29-esek állítólag a kivonásuk óta nem a Honvédség, hanem a Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában vannak. Legalábbis mindig erre hivatkoztak, hogy onnan kell engedélyt kérni, amikor valaki le akarta fotózni őket a kivonásuk után.

(Meg hogy a szolnoki bázison is van még egy gép, ami korábban a tanhangárban volt, de ezt már Dudi is írta.)
Amúgy ezért is kell megbecsülni az általam annyira nem kedvelt Gripen elektronikáját, meg úgy az egész gép üzemeltethetőségét, mert az bizony tényleg ég és föld a 29-es elektronikájához képest.
Meg a logisztikai rendszer miatt, hogy nem áll itt a raktárpolcokon semmi évtizedekig eldugva, hanem ha meghibásodik valami, akkor a svéd hozza helyette a másikat néhány napon belül? (ha ki van fizetve)

• Tetszik
Reactions: ZeiG and endre

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 032
55 889
113
Nagyon sajnalom az aznap szolgalatot teljesito kollegakat, mert hogy azota faszra huztak oket az is biztos…remelem egyikekse lovi tarkon magat o_O
Ne viccelj már. Ha valami hanyagság volt, akkor felelősségre kell vonni őket, nem sajnálni! Ha ellátták kummantás nélkül a kitűzött feladatot, akkor azt aki kiszabta az elégtelen szintet. Ha ő tudja igazolni hogy jelezte ez kevés, de lehúzták a zseton miatt, aki lehúzta. Ha azért húzta le, mert a politikum rászólt, akkor az a politikus, gyanúsan itt most Bobó a hunyó! Szerintem ez ennyire egyszerű!

Kéne hogy legyen!

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 204
10 145
113
Nem abban az értelemben.
Persze, értem. De nagyon gáz az egész sztori. Háborús vészhelyzet, leszerelési tilalom, különleges jogrend...
Aztán a nagy büdös lófasz van meg látványpékség. EGY üteg légvédelem Budapestnek 3,5 évvel a háború kitörése és a Zágrábig átrepülő drón után. Ismeretlen szerelőbrigádok meg azt szednek szét és visznek el az egyik legfontosabb bázisunkról, amit csak akarnak.
Ezzel az erővel le is amortizálhatták volna a "légierőnket" mielött bárki csinálhatott volna bármit is.

Szépen demonstrálja ez a teljes védtelenségünket.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 032
55 889
113
Szabotázs az sztem erős. Ki az a hülye aki börtönt kovmckáztat egy parancsnokváltás miatt. Én tuti egyik főnökömért sem rizikóznék.
Meg ezzel az előző nem jönne vissza. Az sem biztos - nagyon nem - hogy másik pilóta jöhetne.

Szerintem ez uki mutatvány volt, nekik kellhet a legjobban, meg figyelmeztetés is egyben, mondjuk már ezt ki bátran, mert mindenki sunnyog...

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 204
10 145
113
Meg ezzel az előző nem jönne vissza. Az sem biztos - nagyon nem - hogy másik pilóta jöhetne.

Szerintem ez uki mutatvány volt, nekik kellhet a legjobban, meg figyelmeztetés is egyben, mondjuk már ezt ki bátran, mert mindenki sunnyog...
Lehet nem is kellett nekik az alkatrész. Csak demonstratív kelleggel hülyét csináltak belőlünk. Mint egy lófej az ágyban.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 815
91 131
113
Persze, értem. De nagyon gáz az egész sztori. Háborús vészhelyzet, leszerelési tilalom, különleges jogrend...
Aztán a nagy büdös lófasz van meg látványpékség. EGY üteg légvédelem Budapestnek 3,5 évvel a háború kitörése és a Zágrábig átrepülő drón után. Ismeretlen szerelőbrigádok meg azt szednek szét és visznek el az egyik legfontosabb bázisunkról, amit csak akarnak.
Ezzel az erővel le is amortizálhatták volna a "légierőnket" mielött bárki csinálhatott volna bármit is.

Szépen demonstrálja ez a teljes védtelenségünket.
Persze, hogy az, ez nem is kerdés.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 294
14 546
113

Istenem de kampányidőszak van...

szasa30

Well-Known Member
2013. augusztus 9.
268
948
93

Ha az ukránok voltak, nekik ez ujj gyakorlat volt az orosz stratégia bombázó bázisok elleni támadás után..

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
1 565
9 166
113

Google térkép szerint elég kies helyen vannak a Mig-ek a reptéren belül, a kerítéssel szemben. A kerítés másik oldalán meg fás rész, így könnyű megközelíteni az egészet. Szóval könnyű volt megközelíteni, ha csak sima kerítés, akkor bejutni is és rögtön ott voltak. Ha tudták mit kell csinálni, akkor jól haladhattak, persze nem egy perc alatt csináltak. Nem biztos hogy hangos kellett hogy legyen, plusz kies területen volt, így nehezebben lehetett volna meghallani. Őrök nem tudom milyen gyakran haladnak arra. Meg hogy be van-e kamerázva. Nem lepne meg ha se kamera, se őrség, így nyugodtan tudták csinálni.
megerősíthetem, a 441-ről (elkerülő) egyébként látni is lehet a letárolt gépeket. infóim szerint egyébként elektronikus védelem volt. lehet nem jól működött.
az biztos, hogy aki bement, annak korábban, vagy most volt valami köze a reptérhez, volt valami köze az őrzést végzőkhöz, és hát ugye az is valószínű, hogy van repszerelői ismerete, mert csak úgy nem lehet ezeket szétszedni ...

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 294
14 546
113
Valami érdemi hozzászólás ehhez?
Próbáltam diplomatikusan utalni fentebb arra, hogy egy dolog az incidens, és egy másik az arról szóló információs tevékenység a médiában. A kettő teljesen elkülönül.

Ja, és szokás szerint mindenki nagyon bennfenntes és mindent is hall a bázison belülről, illetve biztosan tudja az elkövetők lábméretét is.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 724
19 011
113
Ne viccelj már. Ha valami hanyagság volt, akkor felelősségre kell vonni őket, nem sajnálni! Ha ellátták kummantás nélkül a kitűzött feladatot, akkor azt aki kiszabta az elégtelen szintet. Ha ő tudja igazolni hogy jelezte ez kevés, de lehúzták a zseton miatt, aki lehúzta. Ha azért húzta le, mert a politikum rászólt, akkor az a politikus, gyanúsan itt most Bobó a hunyó! Szerintem ez ennyire egyszerű!

Kéne hogy legyen!
Egy ideje tudni hogy a laktanyak orzesehez a huma eroforras nincs meg egyetlan szolgalatbanse amivel nem lenne baj ha a technika ki lenne epitve, de nincs sok helyen emiatt akkora vak foltok vannak sok laktanyaban higy boldog boldogtalan be tud szokni, es be is szoktek mar paran.
Es amikor megfogjak ok azt mondjak ugyse lonek le szoval nem is felnek.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 724
19 011
113
Próbáltam diplomatikusan utalni fentebb arra, hogy egy dolog az incidens, és egy másik az arról szóló információs tevékenység a médiában. A kettő teljesen elkülönül.

Ja, és szokás szerint mindenki nagyon bennfenntes és mindent is hall a bázison belülről, illetve biztosan tudja az elkövetők lábméretét is.
Ki kerem magamnak, pontosan tudom hogy az orseg atlag lab merete 35-45kozott van :)