Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 218
42 041
113

• Tetszik
Reactions: fishbed

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 333
4 559
113
Én ezt olvastam. :rolleyes: Ne engem szidjatok.

Robbanásszerű növekedés a hazai energiatárolásban.

Nekem a repülőstart jutott az eszembe a cikk címéről, csak elfelejtettük leoldani a vitorlásgépet a kötélről!

- Nem tudom erről az akkumulátorok is tudnak? Meddig kell nekik bírni a kiképzést?
Akkubankok mennyibe is kerülnek?
Szerintem ott a válsz a szövegben:
“Ezzel együtt felerősödtek az energiaszolgáltatók és a hálózatüzemeltetők azon erőfeszítései, amelyek arra irányulnak, hogy a következő két-három évben nagyrészt RRF (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) pályázati forrásoknak köszönhetően többszáz megawatt akkumulátoros tárolókapacitás léphessen be a hazai piacra”

Vagyis az EU erre ad pénzt. Volt idő hogy szökőkutakra meg kilátókra küldték a lóvét, jelen esetben meg akkura és napelemre. Ahogy már korábban említettem ez az egész bezöldülés egy ipari lobbi. Sokan nagyon jól élnek belőle.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 218
42 041
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 218
42 041
113
Nem kifejezetten a fizikai aranyról szól, földhő-olaj-gáz-szén...ércek...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and minek

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 218
42 041
113
Nem kifejezetten a fizikai aranyról szól, földhő-olaj-gáz-szén...ércek...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 114
2 342
113
“Ezzel együtt felerősödtek az energiaszolgáltatók és a hálózatüzemeltetők azon erőfeszítései, amelyek arra irányulnak, hogy a következő két-három évben nagyrészt RRF (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) pályázati forrásoknak köszönhetően többszáz megawatt akkumulátoros tárolókapacitás léphessen be a hazai piacra”
- Én ezt értettem is, csak azt nem értem hogy a sok majd bedöglött akkuval mit kezdenek? Külön költség lesz a feldolgozása! S egy egy akkubank mennyi évig bírja! Mert ha bírná (20 évig, a napkollektorral együtt), akkor meggondolandó a befektetés! Ám ez nem valós gondolat!
- Én úgy gondolom hogy az osztrákoknak s hegyekben ez jó nagyon, mivel a hegyekbe nem mindenhová tudják felvinni a vezetékes energiát. Vagyis nem éri meg! Inkább dotálják anyagilag az e-fajta energia hasznosítást. Szél - napenergia! Ám nálunk mindenhová eltudjuk kényelmesen vinni vezetékkel az energiát, akkor mit akkumulátorozzunk?

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
2 572
11 897
113
- Én ezt értettem is, csak azt nem értem hogy a sok majd bedöglött akkuval mit kezdenek? Külön költség lesz a feldolgozása! S egy egy akkubank mennyi évig bírja! Mert ha bírná (20 évig, a napkollektorral együtt), akkor meggondolandó a befektetés! Ám ez nem valós gondolat!
- Én úgy gondolom hogy az osztrákoknak s hegyekben ez jó nagyon, mivel a hegyekbe nem mindenhová tudják felvinni a vezetékes energiát. Vagyis nem éri meg! Inkább dotálják anyagilag az e-fajta energia hasznosítást. Szél - napenergia! Ám nálunk mindenhová eltudjuk kényelmesen vinni vezetékkel az energiát, akkor mit akkumulátorozzunk?
Darálás előtt második életet adnak a villanyautók akkupakkjainak.
A villanyautók akkumulátorai kapcsán sokat beszélünk az újrahasznosításról, mivel az alapanyagok nagyjából 90-95%-a elvileg visszanyerhető és ezekből új akkucella gyártható. Jelenleg az igazi probléma a volumen, ugyanis az akku-újrahasznosítók leginkább a gyártási hulladékot dolgozzák fel, mivel az autók akkujai jóval tovább élnek, mint azt eredetileg gondoltuk.

A rossz akkuból már könnyű/olcsó új akkut készíteni, mert az anyag már ki van bányászva és finomítva.

• Tetszik

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
3 082
24 027
113
Nem nyerő. A napelemesek 90 Euro / MWh ás villanyát betárolni és kivenni még min 20 30 Euro/MWh- val löki meg az akkuhasználat. A gazdaság által fogyasztható békebeli áramár 35 45 Euro oda kell visszatolatni addig irány a bányászbéka hátsó fertálya.
Otthon jo egy napelemhez akksi mert egy pár napos áramszünet - leolvad megrohad a nehéz időkre bespályzolt tartalék kaja. Tapasztalatból hallottam

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 787
7 381
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...ag-egy-evszazad-utan-tronfosztas-johet-779553
"Erőteljesen bővülhet a világ villamosenergia-igénye 2025-ben és 2026-ban, a globális gazdasági nehézségek ellenére is - prognosztizálja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) jelentése. Bár a világgazdasági problémák a globális villamosenergia-felhasználás alakulásában is tükröződnek, de a számos régiót sújtó hőhullámok és a folytatódó elektrifikáció felfelé hajtják a keresletet. Az Európai Unió energiaigényes iparágai által fizetett átlagos villamosenergia-árak továbbra is jócskán meghaladják az Egyesült Államokbeli és kínai árakat, továbbra is versenyképességi nyomást gyakorolva az EU energiaigényes iparágaira."

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 732
12 056
113

Vagyis az EU erre ad pénzt. Volt idő hogy szökőkutakra meg kilátókra küldték a lóvét, jelen esetben meg akkura és napelemre. Ahogy már korábban említettem ez az egész bezöldülés egy ipari lobbi. Sokan nagyon jól élnek belőle.
Na. Ez egy nagy tévhit. Mi jelezzük mire akarunk kérni, beírjuk hogy zöldítés/leszakadó térség rehabilitáció, majd szökőkút és térkő lesz belőle.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
3 082
24 027
113
https://www.portfolio.hu/global/202...oldalatti-aramkabelek-is-tulmelegednek-780565
"Európa villamosenergia-hálózata komoly kihívásokkal néz szembe ezen a nyáron is a szélsőséges hőhullámok miatt, ami komoly kihívások elé állítja az áramhálózatokat - számol be az euronews."
No igen. A tömegeket lelkileg fel kell készíteni a túlzott napelemes termelés időnkénti árnyoldalára is (Black Out).. És ezt előre meg kell magyarázni, állandóan szoktatni kell őket. Ilyen magyarázó szöveg nem létezett (mert nem kellett) évtizedekkel ezelőtt, pedig akad akkor is forró nyári időszak.. -mégis folyamatos szolgáltatásban részeszültünk, amit a szolgáltatási szerződésünk is garantált.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 455
14 881
113
Kezd kiderülni a blöki végső nyughelyének a helye....

Valóban az a jövő, ahogy ez a HTKA-n is elhangzott már kb 2-3 évvel ezelőtt!

"Kis" gond van ezzel a dologgal --ismét--, ebben a formában:
  • megtámogatunk egy kb. "tervező-asztal" szinten lévő technológiát, feltörekvő céget,
  • ami valóban jó eséllyel az egyik legjobb a választható lehetőségek közül,
  • gyakorlatilag robbanás szerű fejlődés előtt álló terület,
  • ahol üzletet kötünk egy partnerrel, aki több nagyságrenddel erősebb érdekérvényesítéssel rendelkezik => --ismét-- nem fogunk tudni érvényt szerezni a szerződésben --gyakorlatilag felesleges-- szereplő érdekeinknek,
  • mintha --ismét-- "Politikai jóindulat-vásárlás"ról lenne szó elsődlegesen, kizárólagosan,
  • aminél az a dühítő, hogy semmi, azaz NULLA hazai gazdasági előnye lesz,
  • jééé: azonos a politikai forgatókönyv, mint a Rheinmetall-üzleteknél... :mad::mad::mad:
  • ...
  • ...pedig lenne még BONUSZ-lehetőség is: ez egy új, most induló terület, ahol sok részterületen SAJÁT, önerős, "Made in Hungary" technológiai fejlesztést-kutatást kezdhetnénk, ha nem akarnánk megint "kicsik maradni" az ismert öncélú, politikai érdekek miatt!!!

Nézzünk megoldást is:
  1. tulajdon-/részvény-vásárlás a bejelentés előtt=> a kilőtt árú részvények eladása Win-win --végre 1x --,
  2. a sok NER-stróman/-cég végre így termelhetett volna pénz magának --a parazita-üzemmódjuk mellett--, :hadonaszos:
  3. az amcsinál sokkal olcsóbb hazai munkaerővel kiemelt hozzáadott-értékű munkahelyek jöttek volna létre --a betanított-(rabszolga-)munka helyett, végre.

Az előző megoldás "rossz" oldalai:
  • dolgozni kell vele ----Fujjj"--,
  • kockázata van --Jujj---,
  • kiderül, vannak olyanok, akik "Jót" is tudnak csinálni, a "Kisebbik rossz" helyett --alapvetően sérti a "Prioritást"=>"Kizárólagos/Maximális Hatalom"--,
  • minek, mikor enélkül is dőlnek a Milliárdok --Ühüm-ühüm-ühüm...--...

.

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: vata and Kim Philby

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 787
7 381
113
  • Tetszik

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 218
42 041
113
Minden olajozottan működik...

minek

Active Member
2018. április 30.
98
238
33
Az ukránok részéről ez már egyértelműen ellenünk szóló támadás. Ha megtehetnék, direktben minket bombáznának.
De, kérdem én, hogy miért nincsen jobban erőltetve az alternatív útvonal, pl adria vezetéket jobban kéne nyomni (tudom, hogy azzal is vannak, voltak gondok).
Csak mert amíg ukránokon keresztül érkezik az olaj, nem vagyunk biztonságban.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby and vata