[BIZTPOL] Románia

Egy kis érdekesség. Az X platformon található Grok nevezetű MI látványosan elfogult a románok első és második vh. alatt történtekkel kapcsolatosan.
Valszeg a nagyszámú román programozók áldásos tevékenysége, és persze a kollektív nyugat román támogató politikája mind benne van..
Röviden, durva...
Mondanám, hogy próbálja ki az akinek van X profilja, vagy más MI-t, de egy biztos, erős idegzetet igényel..

Derűlátóak...

@SilvioD nálunk is rezeg a léc: közel állunk a bovlihoz. BBB minősítéssel nem kellene akkorákat röhögni. Románok meg mi is BBB kategóriában vagyunk a Fitchnél...

Ezt a hírt azoknak raktam be akik a "román invázió" miatt rettegnek: baromira nincs pénze a románoknak semmi ilyesmire.

@SilvioD nálunk is rezeg a léc: közel állunk a bovlihoz. BBB minősítéssel nem kellene akkorákat röhögni. Románok meg mi is BBB kategóriában vagyunk a Fitchnél...

Ezt a hírt azoknak raktam be akik a "román invázió" miatt rettegnek: baromira nincs pénze a románoknak semmi ilyesmire.
Persze, persze.....folyamatosan izgatottan várjuk konstans az államcsődöt. De legjobban mindig a választás utáni évre sanszos.

Azon röhögtem, hogy BezzegRománia elhúzott mellettünk, de úgy látszik csak a szakadék szélét közelítették meg a 9+%-os költségvetési hiányukkal.
Nálunk az idei 4+%-os hiány miatt is halálhörgés , siralom van.

Persze, persze.....folyamatosan izgatottan várjuk konstans az államcsődöt. De legjobban mindig a választás utáni évre sanszos.

Azon röhögtem, hogy BezzegRománia elhúzott mellettünk, de úgy látszik csak a szakadék szélét közelítették meg a 9+%-os költségvetési hiányukkal.
Van olyan mutatójuk ami jobb, de amúgy kb. egy kategória vagyunk az EU-s fejlettségi szint alsó negyedében-ötödében.
Inkább az a gáz, hogy többi V4 ország előttünk van...

Mind a románok, min mi BBB-ben vagyunk a Finchnél, ami nagyon nem vicces sajnos. Ennél lejjebb már a befektetésre nem ajánlott vagyis bovli van ami azt jelenti, hogy sok nagy intézményi befektető nem veheti meg az államkötvényeket. Jogszabályilag tilos nekik.

Ők miért nem vesznek fel kínai vagy arab hitelt? Rövid távon csökkentené a költségvtési hiányt, hosszú távon meg van még náluk hová növelni az államadósságot, messze még a 73,5 % ...