Sajnos nem beszélek idegen nyelveken (Nyilván pár szót, egyszerű mondatot megértek angolul, németül, oroszul, de ez édeskevés).
Szóval felhúztam a szemöldököm a kedvenc független (he-he) hírportálomon olvasott híren:
"A nemzetközi határokat nem lehet erővel megváltoztatni."
24.hu
...hogyasszongya:
"...Ukrajnának meg kell őriznie szuverenitását és területi integritását, és egyértelművé tette Európa álláspontját: „a nemzetközi határokat nem lehet erővel megváltoztatni..."
...nem lehet...nem lehet...
Na akkor másolás a fordítóba, hogy ne a ki tudja esetleg mennyire pongyola magyar fordításon csámcsogjak.
Keresés a fordítóból illesztett szöveggel; sorban hozta az angol nyelvű forrásokat, mindenhol így írták/idézték.
Rögtön az első találat:
Akkor vissza a fordítóhoz, hogy más fogalom e a "nem lehet" és a "nem szabad".
Mivel nem tudom, hogy az angolban a kettőt szokták e egymás helyett tudatosan használni, ezért csak az itthoni szokáson dühöngök (nem tartom magam nyelvtan nácinak, főleg, hogy gyenge a helyesírásom).
Most már ott tartok (fejben vénülő, zsémbesedő alak), hogy direkt adom az értetlent kérdéseken, mondatokon, válaszokon keresztül, amikor a "szabad, nem szabad" fogalmak helyett a "lehet, nem lehet" fogalmat használják.
Ilyenkor élvezettel adom a hülyét, főleg ha házmester mentalitással találkozok.

...hogy aztán verbálisan megsemmisítsem az ellenfelet

Gyakoroljátok ti is

Szóval kedves (tanulccság, művelccség) sorsunk húrjait rángató, tépkedő Kedves Vezetőink:
Képzeljétek el (b.....g...), a (nemzetközi) határokat nemhogy lehet, de év tízezredek óta erővel, mi több, erőszakkal szokták megváltoztatni (esetleg erőszak után, diktátummal).
Mert
lehet.
Legfeljebb nem lenne
szabad, nem illene.
Dehát az a csökönyös történelem, az emberi természet, mi több; maga a természet is már csak ilyen.
S ez főleg olyan személyek szájából hiteltelen, szemforgató és képmutató, akiknek az országai az elmúlt évszázadokban egyebet sem műveltek, csak erőszakkal alakították a határaikat,no meg leginkább a mások határait, mi több; történelmi létezését, mi több, még csak velük nem is szomszédos országok, sőt más kontinenseken levő területek határait változtatgatták meg erővel, erőszakkal kényük-kedvükre.
Most meg jönnek a képmutató "mi már - sőt régebben is így volt - morálisan magasabb erkölcsűek vagyunk", s ámítjuk a pógárokat ezzel a hasba akasztó morális dumával.
...ha már amúgy tehetségtelenek és tehetetlenek vagyunk.
Nna; jól megmondtam nekik.
Ui:.
Tisztelt Moderáció, ez nem volt topik off, mert az ukrajnai határok megváltoztatásának morális narratíváit vetettem össze a - khm. nem túl humánus -
valósággal.