[HUN] MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis / MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár (Kecskemét)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 494
17 086
113
Kirúgnak pár biztonsági őrt. Lefokoznak mondjuk két főtisztet a dandárnál és kész. Bejelentik hogy az őrzős védelmet megerősítették és a jövőben ilyen nem tud előfordulni. Aztán részükről vége az ügynek.

Te kis hamis.
Holnap lottózz.

Aki nem akarja elolvasni a brüsszelita libsi a kutya pártot basztató újságot, annak összefoglalom a cikket.

Szóval megerősítettèk a vèdelmèt a reptèrnek.
A haza nincs veszèlyben.
Fegyelmi eljárás indult.

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
317
1 313
93
Na most ezt pozitívumkènt írod??
Vagy mièrt?
Azért, mert mindenki a külső lopásra vetődött rá, de nem kizárt a belső lopás, illetve hanyag anyagkezelés, sikkasztás, és üzérkedés sem.

Részemről tényleg csak feltételezés, de mi van akkor, ha a hiányról korábban is tudtak, de most csinálnak ügyet belőle azért, mert egy előző magasrangú katonai vezetőt lehet lejáratni vele, akár tudott róla, és saját szakállára ment az üzletelés, akár nem tudott róla.

Esetleg olyan volt katonai felsővezető, aki most az ellenzék sorában aktív, és aki ellen nem jönne rosszul egy jó kis lejáratókampány.

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: endre and Ocses

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
317
1 313
93
Javaslom Google tèrkèpen lemenni utcanèzetbe, ès megnèzni meg milyen kerítèsről van szó.

Ha olyan dolog van kivíve aminek a súlya max pár 10kg teljesen felesleges átvágni.
Lètrával megoldható.

Ha politikai lejáratas csak, akkor meg csípőből cáfolták volna.

Ez mondjuk konkrètan faszság.
Kb 250m a legközelebbi pontja a kerítèsnek.

Ő is egy reptèren szolgál.
Mègha nem is ezen.

Lehet jobban tisztába van azzal milyen alapos őrzès-vèdelem van jelenleg egyes alakulatoknál.

Ez a saját fèszkèbe piszkít duma meg elèg vicces.
Főleg, hogy konkrètumokat nem is írt.

Inkább csak azt, ha ez megtörtènt, az baj.
A legnehezebb alkatrész tömege, ami lehet, hogy hiányzik (nincs agépben, de ez nem biztos hogy lopás) kb. 35-38 kg - a Hír TV-s Szekeres interjú alapján.

A saját fészkébe piszkít kategóriát fenntartom, szerintem mindenkire kellene, hogy vonatkozzon, aki a Honvédségnél állományban van. Tökmindegy, hogy hol szolgál. Ha normális szervezet lenne, így működne. Pont.

• Tetszik
Reactions: zsolti and Ocses

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 346
71 236
113
Az eltulajdonított alkatrészek használhatatlanok, piaci értékük nincsen. ( nah, most akkor mi van? Miért vitték el??)” A betörés után a bázison tárolt MiG–29-esek őrzését megerősítették.

Érdekes ez az ellentmondás az általad idézett HM nyilatkozatban.
Egyrészt amire te is rámutatsz, az a savanyú a szőlő esete, hogy valakik, valamikor, valamiért bevállaltak egy kockázatos lopási akciót, de a reakció: "ááá, úgyse ért az semmit..."

Másfelől meg megerősítik az értéktelennek minősített roncslerakat őrzését.
Hozzáteszem, ha a lopás előtt leszarták, mondván, úgy sincs értelme, akkor a kifosztás után már eső után köpönyeg.

De jó tudni, hogy biztos, ami sicher, fegyelmi eljárás az megindult.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 843
105 607
113
Érdekes ez az ellentmondás az általad idézett HM nyilatkozatban.
Egyrészt amire te is rámutatsz, az a savanyú a szőlő esete, hogy valakik, valamikor, valamiért bevállaltak egy kockázatos lopási akciót, de a reakció: "ááá, úgyse ért az semmit..."

Másfelől meg megerősítik az értéktelennek minősített roncslerakat őrzését.
Hozzáteszem, ha a lopás előtt leszarták, mondván, úgy sincs értelme, akkor a kifosztás után már eső után köpönyeg.

De jó tudni, hogy biztos, ami sicher, fegyelmi eljárás az megindult.
Alapvetően a belső vizsgálattal nincs gond. Egy ilyen eset után mind a szivárogtatást, mind az betörés alatti őrzés körülményeit ki kell vizsgálni. De persze ennél tovább kell menni és magát a bázis védelmét, koncepcióját is meg kell változtatni, mert elégtelen.
Volt nemrég egy változás itt, amit Könczöl fontos fejlesztésnek tartott. Az eset után különösen vicces....
Xar volt a változás vagy jobb lett így az őrzés csak ìgy sem elégséges? Esetleg a lopás előtte történt csak hónapokig nem vették észre???
A hiányosságokat ki, meddig jelezte?

És ezekből is le kell vonni következtetéseket helyi parancsnoki szinten, tovább a vezérkarban és a minisztériumban is politikai szinten.

A felelősséget ezeken a szinteken is viselni kell.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 690
11 101
113
Lehet igy ugy magyarazni, meg rámutatni a briteknél osszefestett repcsikte. Ami teny, szakemberek vegeztek a lopast, erzettek a muszaki dolgokhoz. Ennek volt hangja es nwm kehetett teljes sotetben végezni, megsem figyeltek fel. Az elvitt cuccok se chilpek voltak van sulyuk, meretuk. Sok sok olyan dolog ami a sulyossagot fokozza. intézkedés kell. A felelossegre vonas a masodlagos feladat. A vedelwm a fontos nem az, hogy nem vart esemenyre ki nem.keszult fel.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 114
6 776
113
Alapvetően a belső vizsgálattal nincs gond. Egy ilyen eset után mind a szivárogtatást, mind az betörés alatti őrzés körülményeit ki kell vizsgálni. De persze ennél tovább kell menni és magát a bázis védelmét, koncepcióját is meg kell változtatni, mert elégtelen.
Volt nemrég egy változás itt, amit Könczöl fontos fejlesztésnek tartott. Az eset után különösen vicces....
Xar volt a változás vagy jobb lett így az őrzés csak ìgy sem elégséges? Esetleg a lopás előtte történt csak hónapokig nem vették észre???
A hiányosságokat ki, meddig jelezte?

És ezekből is le kell vonni következtetéseket helyi parancsnoki szinten, tovább a vezérkarban és a minisztériumban is politikai szinten.

A felelősséget ezeken a szinteken is viselni kell.
A műholdkép alapján laikusként is elég nagy hiányosságok vannak a biztonsággal. Szimpla kerítés van, mellette belül bokrok és fák. Mivel az őrség általában belül van, nem is láthatják a kerítést. Ha esetleg van kamera, az sem lát. Szigorúan őrzött objektumnál szerintem alap a dupla kerítés, közte üres, jól belátható térrel, kamerával, mozgásérzékelővel.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 968
6 412
113
Lehet igy ugy magyarazni, meg rámutatni a briteknél osszefestett repcsikte. Ami teny, szakemberek vegeztek a lopast, erzettek a muszaki dolgokhoz. Ennek volt hangja es nwm kehetett teljes sotetben végezni, megsem figyeltek fel. Az elvitt cuccok se chilpek voltak van sulyuk, meretuk. Sok sok olyan dolog ami a sulyossagot fokozza. intézkedés kell. A felelossegre vonas a masodlagos feladat. A vedelwm a fontos nem az, hogy nem vart esemenyre ki nem.keszult fel.

Azért ne jelentsd ki tényként a lopást, egyáltalán nem biztos, hogy tényleg, fizikailag meg is történt...

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
764
3 639
93

Google térkép szerint elég kies helyen vannak a Mig-ek a reptéren belül, a kerítéssel szemben. A kerítés másik oldalán meg fás rész, így könnyű megközelíteni az egészet. Szóval könnyű volt megközelíteni, ha csak sima kerítés, akkor bejutni is és rögtön ott voltak. Ha tudták mit kell csinálni, akkor jól haladhattak, persze nem egy perc alatt csináltak. Nem biztos hogy hangos kellett hogy legyen, plusz kies területen volt, így nehezebben lehetett volna meghallani. Őrök nem tudom milyen gyakran haladnak arra. Meg hogy be van-e kamerázva. Nem lepne meg ha se kamera, se őrség, így nyugodtan tudták csinálni.

Milyen kies terület?? Pár száz méterre állnak a grippenek pl.......

Ha azokat a migeket szerelték szét, és lopták ki az alkatrészeket amik a képen pirossal vannak jelölve, hááát még laikus szemmel is felfoghatatlan mennyire közel vannak az aktív gépeinkhez zölddel jelölve..

Screenshot-20250821-102343-Maps.jpg

Amikor meghallottam alig hittem a fülemnek, hogy ez megtörténhetett...
Botrány.
Háború dúl a szomszédunkban, és ellenséges kémtevékenység naná, hogy felerősödött, és nincs megerősítve a kulcsfontosságú katonai objektum??! Felfoghatatlan hülyeség.... Mi lesz ha felrobbantják a grippeneket, mi meg csak pislogunk!!!
Kint voltam 20.-án a városligetben, találkoztam pilótákkal is, és direkt, pusztán tiszteletből nem hoztam fel ezt a sztorit, és hatalmas megtiszteltetés volt csak találkozni is ezekkel az emberekkel.
Ébresztő a vezetésnek, háború ide vagy oda! Védjék meg a bázisainkat, laktanyákat, a kulcsfontosságú hadiipari létesítményeinket, mert így nem mehet tovább!! Vérlázító.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 494
17 086
113
saját fészkébe piszkít kategóriát fenntartom, szerintem mindenkire kellene, hogy vonatkozzon, aki a Honvédségnél állományban van. Tökmindegy, hogy hol szolgál. Ha normális szervezet lenne, így működne. Pont.
Hát.

Ha normális szervezet lenne így működne.
Ez a kulcs mondat.

Hidd el.
Amikor valaki elkezd kibeszèlni a rendszerből, az legtöbbször azèrt van mert jelezve lett 1000 problèma, amit magasról leszarnak.

Egy idő után még kb így ventillál az ember.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 889
21 249
113

Ha azokat a migeket szerelték szét, és lopták ki az alkatrészeket amik a képen pirossal vannak jelölve, hááát még laikus szemmel is felfoghatatlan mennyire közel vannak az aktív gépeinkhez zölddel jelölve..

Botrány.
Háború dúl a szomszédunkban, és ellenséges kémtevékenység naná, hogy felerősödött, és nincs megerősítve a kulcsfontosságú katonai objektum??! Felfoghatatlan hülyeség.... Mi lesz ha felrobbantják a grippeneket, mi meg csak pislogunk!!!
Kint voltam 20.-án a városligetben, találkoztam pilótákkal is, és direkt, pusztán tiszteletből nem hoztam fel ezt a sztorit, és hatalmas megtiszteltetés volt csak találkozni is ezekkel az emberekkel.
Ébresztő a vezetésnek, háború ide vagy oda! Védjék meg a bázisainkat, laktanyákat, a kulcsfontosságú hadiipari létesítményeinket, mert így nem mehet tovább!! Vérlázító.

Ehhez tedd hozzá, hogy a nagyérdemű felé az általános helyzet úgy van eladva, hogy akkora a baj, hogy háborús veszélyhelyzeti kormányzás kell, már évek óta az országban. ;)

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 253
56 509
113

Botrány.
Így van, ez a lényeg! Nem az hogy elloptak x Ft értékű alkatrészt amire nekünk már nincs szükségünk, aztán gyanúsan az ukránok aktívan harcoló gépeibe fog vagy vagy már került is direkt netán kerülő úton, váljék egészségükre!

A gond az, hogy egyáltalán megtörténhetett, mert egy SF csapat szakasz erővel a földön el is pusztíthatja ezek szerint az ízlelgessük kicsit - a teljes magyar légierőt a földön - amire eddig erőn felül költöttünk, máshonnan forrást elvonva.

Az van, hogy azt érzem pont azok hitték el hogy a történelem végetért Fukuyama módon, akiknek hivatalból SOHA nem szabadna ezt elhinni, de mint ha be lennének aludva!

Azon a reptéren olyan mentalitással kéne mozogni az őrségnek, hogy tétovázás nélkül odalőnek egyet ahol mozog valami!

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 239
10 227
113
Így van, ez a lényeg! Nem az hogy elloptak x Ft értékű alkatrészt amire nekünk már nincs szükségünk, aztán gyanúsan az ukránok aktívan harcoló gépeibe fog vagy vagy már került is direkt netán kerülő úton, váljék egészségükre!

A gond az, hogy egyáltalán megtörténhetett, mert egy SF csapat szakasz erővel a földön el is pusztíthatja ezek szerint az ízlelgessük kicsit - a teljes magyar légierőt a földön - amire eddig erőn felül költöttünk, máshonnan forrást elvonva.

Az van, hogy azt érzem pont azok hitték el hogy a történelem végetért Fukuyama módon, akiknek hivatalból SOHA nem szabadna ezt elhinni, de mint ha be lennének aludva!

Azon a reptéren olyan mentalitással kéne mozogni az őrségnek, hogy tétovázás nélkül odalőnek egyet ahol mozog valami!
Teljes mellszélességgel egyetértve a leírtakkal, szerintem érdemes belegondolni az elmúlt 3,5 év eseményeibe, amik elvezethettek idáig.
A haderőfejlesztés kezdeti lendületének teljes, tudatos kifulladása, ami sem szakmailag, sem pedig politikailag nem magyarázható. Objektíven vizsgálva teljesen felelőtlen és szakmaiatlan a hozzáállás, sőtt felér egy "á" betűs szóval.

A tisztikar "fiatalítása", a katonák jogfosztása és túlterhelése, a terv nélküli működés, a szükséges fejlesztések kukázása, az ideológiai bohóckodás Mária Teréziával, lovakkal, bajszokkal, páncélos hajdúkkal...

Mára a teljes rendszer csupán a karrierista csinovnyikoknak nyújt lehetőséget, miközben bünteti a tehetséget és tudást. Elvárják a hűséget, miközben a katona látja, hogy nem kap esélyt egy esetleges valódi harc sikeres megvívásához. Konkrétan halálra lennének ítélve a harctéren, és nem tudnák megvédeni az országot. Mit beszélek, egy megyét sem.
Ja, hogy béke van? Hát a háborúkra csak békében lehet felkészülni.

Kiégett az állomány. Bérfeszültség, elégtelen fejlesztések, jogi kiszolgáltatottság, létszámproblémák, eszközhiány, szar infrastruktúra...
Szóval mindezeknek az eredménye hogy lophattak "a légibázisunkról". De robbanthattak is volna.
Valószínűleg ez a mintapéldája annak, hogy konfliktus esetén mire is volna képes. Egy képzetteb diverzáns beszivárgó csoport megvtudná semmisíteni az összes fontos fegyverrendszerünket, amikből semmilyen tartalékkal nem rendelkezünk, így a képességek is megszűnnének azonnal.

(Egyetlen darab lezuhant h145m-et sem vagyunk hajlandóak pótolni. Mi lenne megsemmisült gripenek, pzh-k, a7-ek esetén?)

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 253
56 509
113
Teljes mellszélességgel egyetértve a leírtakkal, szerintem érdemes belegondolni az elmúlt 3,5 év eseményeibe, amik elvezethettek idáig.
A haderőfejlesztés kezdeti lendületének teljes, tudatos kifulladása, ami sem szakmailag, sem pedig politikailag nem magyarázható. Objektíven vizsgálva teljesen felelőtlen és szakmaiatlan a hozzáállás, sőtt felér egy "á" betűs szóval.

A tisztikar "fiatalítása", a katonák jogfosztása és túlterhelése, a terv nélküli működés, a szükséges fejlesztések kukázása, az ideológiai bohóckodás Mária Teréziával, lovakkal, bajszokkal, páncélos hajdúkkal...

Mára a teljes rendszer csupán a karrierista csinovnyikoknak nyújt lehetőséget, miközben bünteti a tehetséget és tudást. Elvárják a hűséget, miközben a katona látja, hogy nem kap esélyt egy esetleges valódi harc sikeres megvívásához. Konkrétan halálra lennének ítélve a harctéren, és nem tudnák megvédeni az országot. Mit beszélek, egy megyét sem.
Ja, hogy béke van? Hát a háborúkra csak békében lehet felkészülni.

Kiégett az állomány. Bérfeszültség, elégtelen fejlesztések, jogi kiszolgáltatottság, létszámproblémák, eszközhiány, szar infrastruktúra...
Szóval mindezeknek az eredménye hogy lophattak "a légibázisunkról". De robbanthattak is volna.
Valószínűleg ez a mintapéldája annak, hogy konfliktus esetén mire is volna képes. Egy képzetteb diverzáns beszivárgó csoport megvtudná semmisíteni az összes fontos fegyverrendszerünket, amikből semmilyen tartalékkal nem rendelkezünk, így a képességek is megszűnnének azonnal.

(Egyetlen darab lezuhant h145m-et sem vagyunk hajlandóak pótolni. Mi lenne megsemmisült gripenek, pzh-k, a7-ek esetén?)
Egyet látunk!

Ez tökéletesen megmutatta szerintem is, hogy letolt a gatya! Itt nem napjaink, hanem óráink lennének a teljes összeomlásig vélhetően ha nagyon gyorsan nem lesz drasztikusan irányba állítva az MH. Hozzáteszem, én amennyire ezt meg tudom ítélni külső pusztán műkedvelő érdeklődőként, a vezérkar környékén kéne legalább kezdeni a gyomlálást. Nem akarok aktuálpolitikát nagyon belevinni, de míg ilyen RSZR-ek, sértett Kecskeméti volt bázisparancsnokok, meg hasonlók vannak, voltak a legfelső vezetésben, hatalmas a baj.

A legfelső vezetésben is van egy rakat sértett, nárcisztikus ember.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 239
10 227
113
Egyet látunk!

Ez tökéletesen megmutatta szerintem is, hogy letolt a gatya! Itt nem napjaink, hanem óráink lennének a teljes összeomlásig vélhetően ha nagyon gyorsan nem lesz drasztikusan irányba állítva az MH. Hozzáteszem, én amennyire ezt meg tudom ítélni külső pusztán műkedvelő érdeklődőként, a vezérkar környékén kéne legalább kezdeni a gyomlálást. Nem akarok aktuálpolitikát nagyon belevinni, de míg ilyen RSZR-ek, sértett Kecskeméti volt bázisparancsnokok, meg hasonlók vannak, voltak a legfelső vezetésben, hatalmas a baj.

A legfelső vezetésben is van egy rakat sértett, nárcisztikus ember.
Hát, állítólag a szakma tudná az irányt, kész tervek vannak mindenre, csak éppen sem engedélyt, sem pedig pénzt nem kapnak semmire. A huszárkodós idiotizmus pedig nem belülről jön.
Én is megsértődnék, hogy mégis hogy a f@szba és mina f@sznak dolgozzak így.
De rszr-rel kapcsolatban egyetértek.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 253
56 509
113
Hát, állítólag a szakma tudná az irányt, kész tervek vannak mindenre, csak éppen sem engedélyt, sem pedig pénzt nem kapnak semmire. A huszárkodós idiotizmus pedig nem belülről jön.
Én is megsértődnék, hogy mégis hogy a f@szba és mina f@sznak dolgozzak így.
De rszr-rel kapcsolatban egyetértek.
Én semmit nem tudok, még csak a látszatát sem szeretném kelteni annak hogy fix tudásom lenne bármiről, csak ötletelek a HM-el kapcsolatban, DE igen furcsának találtam pl. a Kecsón kiszivárgott PK váltásos videót. Akárki akármit is próbál a legjobb tudása szerint csinálni, amit nem hagynak, mikor leváltanak pláne nyilvánosan, állomány előtt nem beszélek így. Aztán felhívták rá a figyelmem, hogy ugyan ez az ezredes ült ott az előző bázis pk-val az összetört Gripenben... Nekem nagyon élénk a fantáziám, s még azt is el tudom képzelni hogy van olyan hogy pilóták közti betyárbecsület, kéz kezet mos elv, tartjuk közösen a hátunk, ugyan azt mondjuk, cserlében ha én megyek, Te jössz utánam etc... Vad fantázia? Lehet... Most kívülről nézve és felidézve a saját Bakondis érá azzal párhuzamot vonva, lehet nem is baj hogy pl. lérakos PK-t kapott az a reptér... Mert annyit voltam BELÜL a cégen én is, hogy rövid karrierem alatt pont ráláttam a szárazföld, meg a léigerő közti orbitális mentalitás különbségre. Tata - Pápa. Szó szerint Ég és Föld :)!

Bakondit megkapnák egy pár évre, sírnának ott nagyon sokan abban biztos vagyok!