És melyik dimenzióban köszönték meg, milyen nyelven?áttelepült vásárlóerőt
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
És melyik dimenzióban köszönték meg, milyen nyelven?áttelepült vásárlóerőt
Tény drágább az Adria.Viszomt Ukrajna háborúban áll Oroszországgal.Tény hogy "fű alatt" kapnak tőlünk segítséget(áram/gázolaj).Viszont ezzel párhuzamosan ahol lehet vétózik a kormámyunk akár orosz támadást elitélő nyilatkozatokat is.Választási kampány része a jövőbeni Ukrajna úniós tagságának blokkolása.Lehet azon vitázni hogy igazunk van-e.De cserébe várható volt hogy ők ezt így "hálálják" meg főleg ha a velünk ellentétes állásponton levő támogatóik is jóváhagyják(még az USA is).Lehet Trump nagyon "mérges" hivatalosan.De ettől függetlenül megy továbbra is az ukránok támogatása fegyverekkel/hírszerzési adatokkal.Ha továbbra is folytatódik a háború csak idő kérdése és így vagy úgy le fogják zárni a barátság vezezéket.Kivéve talán ha gyökeresen megváltozik Ukrajnával szembeni politikánk.Ebben az esetben viszont az oroszok "blokkolhatják" a szállitást.Lehet én látom rosszul de erre a vezetékre amíg nem rendeződik az Ukrán-Orosz "kérdés" finoman szólva "hazárdjáték" nagy mértekbrn alapozni az emergia biztonságunkat az Adria helyett.Még ha az drágább is.Bár kiváncsi lennék mennyibe kerül nekünk a "cserébe" az Ukránoknak szállított gázolaj/elektromos áram és így mekkora a különbség.

Nem én mondom ezt, hanem a fehér könyvük.Ezt a háborút még mindig Putyin kezdte. Ha nem sikerül, amit akart, akkor elpusztítja magát és a bolygót?
Te normális vagy?
Még nincs vége a háborúnak... ha vége, majd tudjuk.Térj már észhez, miket irkálsz!
Vesztett, és kész. Minden háborút elveszít valaki. Ezt most Putyin hozta össze magának és az oroszoknak.
Az a baj, hogy te sem érted, az orosz erről hogy gondolkozik. Javaslom beszélj oroszokkal, komolyan.Ami pedig a kesergésedet illeti: Előbb kellett volna végig gondolni, mi lesz ha nem sikerül?
Most már hiába rinyálsz, hogy kár, hogy támogatja a világ.
Ezt elkúrta. Nem kicsit. Nagyon.![]()
– jelentette ki Valerij Geraszimov tábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke.A Dnyipropetrovszki régióban offenzíva alakul ki, csapataink elfoglalták Voronojét, Janvarszkojét, Novogeorgievkát, Malijevkát és Zaporizzsját
Nem én mondom ezt, hanem a fehér könyvük.
Ezért kurva veszélyes egy atomhatalmat baszogatni... amikor utoljára ezt csinálta valaki (egy Izrael nevű országgal '73-ban), akkor kurvára összefosta magát mindenki, mikor elkezdtek kétségbe esni és gépekre szerelni a bombákat...
Hidd el, az orosz vezérkar van olyan állat, hogy megteszi, ha beomlik nekik a helyzet. Emiatt kurva veszélyes ez az amerikai beavatkozás (és pont ezért olyan gyatra, tessék-lássék az egész)
Még nincs vége a háborúnak... ha vége, majd tudjuk.
De tudod mondjuk félmillió áldozatért meg 10000 HH mardvány járműért cserébe szerzett egy Krímet meg egy ötöd Ukrajna területet - szerintem a föld bármelyik vezérkara beáldozna mindezért akár többet is (persze nem nyiltan...). De a lényeg nekik nem ebben van, nekik nem ez a győzelem. Egy nyugati kontextusban az életben nem érted meg a győzelmet nekik (ahogy a kínai Yin-Yang fenn és lenn gondolkozásmódot, amit a kínai követ).
Az a baj, hogy te sem érted, az orosz erről hogy gondolkozik. Javaslom beszélj oroszokkal, komolyan.
Ők ezt teljesen máshogy látják, mint a nyugatiak. Nyugaton ez egy háború, adott célokkal, amire vannak veszteségek, ami ha sok akkor abba kell hagyni... mint egy üzleti vállalkozást.
Az orosz meg ezt a létéért való küzdelemként éli meg.
Ezt nem érti senki nyugaton - ők leszarják hány ember hal meg (több születik BTW...), hány vas ég ki, ők egyszerűen azt értik, hogy ha nem Ukrajnában harcolnak, akkor orosz földön fognak (ami amúgy a terv volt, ha nem mennek be 22-ben, deklarálták az ukránok). Hogy ez a háború igazából az elmaradt III. VH európai szárazföldi háborújának a pótlása, és csak egy a nyugatról jövő inváziók sorának a történelemben.
És ha én megnézem a nyugati és a keleti nézőpontot az események tükrében...
Ezzel egyetértek, mert a fenntartató, folyamatos fejlődés (egyre magasabbra) ábrándjának kergetéséhez, kielégítéséhez új gazdaságilag kiaknázható , gyarmati szintű területek megszerzése kell.Nyugaton ez egy háború, adott célokkal, amire vannak veszteségek, ami ha sok akkor abba kell hagyni... mint egy üzleti vállalkozást.
Ez a mostani , fékezett habzású konfliktus akár még a III Vh folytatása is lehet, a folyamatos számítógépes kiértékeléseknek szimulációknak függvényében..Hogy ez a háború igazából az elmaradt III. VH európai szárazföldi háborújának a pótlása, és csak egy a nyugatról jövő inváziók sorának a történelemben.
Azt nem értem, hogy ennek mi volt az értelme. Mármint a magányos harckocsik grasszálása a frontvonal mentén (sőt legtöbször mögötte) teljesen értelmetlenné vált, pillanatok alatt szétkapják a drónok, bármelyik oldalról is legyen szó. Szóval az ilyen akciók feleslegesek és csak pocsékba megy a vas. Őszíntén szólva én abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán túl sok értelme van harcskocsikat csoportosan bevetni egy offenzíva során. Vagy kitalálnak valamit ez ellen (drón hadviselés) vagy mehetnek a harckocsik a kukába örökre.Eltérő perspektívák
Ukrán propifelvétel: foltos cica különféle épületekbe lő, slava ukraini
Orosz propifelvétel: foltos cica különféle épületekbe lő, oroszok nézik mit csinál, majd széjjeldrónozzák
Akinek személyes (rokoni) érintettsége van az nem látja a fától az erdőt, mert vágyvezérelten elvakult. Aki hosszabb ideig élt odaát, és ismeri az oroszok gondolkodásmódját, az felfogja, hogy jelenleg ez a háború anyagháború állapotban van. Itt most nem a nagy területszerzések a fontosak (hasonlóan az I. Vh nyugati arcvonalaihoz), hanem a felőrlés (humán és anyagi egyaránt), amiből az orosz jön ki győztesen. Lehet, hogy még egy hónap, lehet, hogy három, esetleg egy év múlva, de nem sietnek sehová. Küldjön a nyugat minél több hadianyagot, minél több pénzt, annál gyengébb lesz. Az egyszerű ukri meg egyre fogy, az utcán összefogdosottak harcértéke, morálja a béka segge alatt. Nem kell Nostredamusnak lenni ahhoz, hogy a kritikus, összeomlási pont minden nappal közelebb van ebben a mesterségesen kirobbantott konfliktusban.Nem én mondom ezt, hanem a fehér könyvük.
Ezért kurva veszélyes egy atomhatalmat baszogatni... amikor utoljára ezt csinálta valaki (egy Izrael nevű országgal '73-ban), akkor kurvára összefosta magát mindenki, mikor elkezdtek kétségbe esni és gépekre szerelni a bombákat...
Hidd el, az orosz vezérkar van olyan állat, hogy megteszi, ha beomlik nekik a helyzet. Emiatt kurva veszélyes ez az amerikai beavatkozás (és pont ezért olyan gyatra, tessék-lássék az egész)
Még nincs vége a háborúnak... ha vége, majd tudjuk.
De tudod mondjuk félmillió áldozatért meg 10000 HH mardvány járműért cserébe szerzett egy Krímet meg egy ötöd Ukrajna területet - szerintem a föld bármelyik vezérkara beáldozna mindezért akár többet is (persze nem nyiltan...). De a lényeg nekik nem ebben van, nekik nem ez a győzelem. Egy nyugati kontextusban az életben nem érted meg a győzelmet nekik (ahogy a kínai Yin-Yang fenn és lenn gondolkozásmódot, amit a kínai követ).
Az a baj, hogy te sem érted, az orosz erről hogy gondolkozik. Javaslom beszélj oroszokkal, komolyan.
Ők ezt teljesen máshogy látják, mint a nyugatiak. Nyugaton ez egy háború, adott célokkal, amire vannak veszteségek, ami ha sok akkor abba kell hagyni... mint egy üzleti vállalkozást.
Ezt nem érti senki nyugaton - ők leszarják hány ember hal meg (több születik BTW...), hány vas ég ki, ők egyszerűen azt értik, hogy ha nem Ukrajnában harcolnak, akkor orosz földön fognak (ami amúgy a terv volt, ha nem mennek be 22-ben, deklarálták az ukránok). Hogy ez a háború igazából az elmaradt III. VH európai szárazföldi háborújának a pótlása, és csak egy a nyugatról jövő inváziók sorának a történelemben.
Nekem az a véleményem amíg nem teljesítik a feltételeket akár a kissebségek terén is ne csatlakozhassanak.Jelenleg viszont a "kampánytéma" hogy mennyibe kerülne nekünk ha csatlakoznának meg hogy ők kapják a mi "pénzeinket".Az a baj ha a "nagyok" úgy "akarják" és mind a 26 tagot rajtunk kívül így vagy-úgy ráveszik Uniós tagok lesznek. Már ha valamikor vége lesz a háborúnak.Ha marad hosszabb távon többségben jelenlegi politikai erő többségben az Eu-ban akik most vannak akkor ha komoly a szándékuk be fogják tolni Ukrajnát az Eu-ba.Ahogy a nekünk járó pénzeket "befagyasztották" a szavazati jogunkat is el tudják venni "mondvacsinált" indokkal.Ha ez megtörténik vagy elviseljük hogy ők is tagok vagy kilépünk.A kilépéshez a jogunk mindenképpen megmarad.véleményed szerint ha Ukrajna EU-s csatlakozásának a magyar kormány szerint a kisebbségi törvények megváltoztatása az oka, és addig nem foglal ezzel kapcsolatbaín érdemben állást a magyar kormány pozitv irányban Ukrajna javára, akkor az ukránok miért nem törlik el ezt az akadályt és fogják ki a szelet a kormány vitorlájából ?
végeredményben nem történne más,csak kivennék O.V kezéből az adu ászt amire állandóan hivatkozik .. én úgy gondolom, eszük ágában sincs megszüntetni a magyarokat ért diszkriminációs lépéseiket,mert a jelenlegi kormányuk egy soviniszta banderista csürhe, így meg nem kell csodálkozni azon ahogy a kormány illetve a normálisabb emberek feléjük viszonyulnak, megvan erre a a magunk mondása .. "amilyen az adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten ! "
ui: nem tudom egyébként (nem emlékszem most) hogy kitől kérdeztem meg itt azt is,hogy ha az ukránok ennyire gyűlölik az orosz kisebbséget, miért ragaszkodnak mégis hozzájuk ennyire erőszakosan,hogy képtelenek lemondani az általuk lakott területről,csak nem azért mert a kormányuk mégis csak egy soviniszta bandeiista csürhe ?? vagy mégis mit gondolnak ? kitelepítik őket csehszlovákia 2.0 módon ? vagy kiírtják őket ? holocaustszerüen ? vagy re-ukranizálják azt a pár százezer embert ? mégis mi a faszt képzelnek ezek ? és egy ilyen országnak tényleg helye van az EU-ban ?
várom megtisztelő válaszodat ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban,hogy Te ezeket hogy látod ?![]()
a vita nem azon van hogy mit kell vagy nem kell teljesíteniük mi teljesítettek kisebbségvédelmi korrupcióellenes piacgazdasági monopóliumellenes államigazgatási adózási vagy uborkagörbületpolitikai kérdésekbenNekem az a véleményem amíg nem teljesítik a feltételeket akár a kissebségek terén is ne csatlakozhassanak
Az orosz erőforrások végtelenek? Az orosz pénzügyi tartalékok végtelenek? A szovjet letárolt fegyverek végetelenek? Az orosz emberanyag (főleg azok akik hajlandóak pénzért a frontra menni) végetelen?Hagyd a hohol trolt (messzike, mlace, mindenenkívül)! Akinek személyes (rokoni) érintettsége van az nem látja a fától az erdőt, mert vágyvezérelten elvakult. Aki hosszabb ideig élt odaát, és ismeri az oroszok gondolkodásmódját, az felfogja, hogy jelenleg ez a háború anyagháború állapotban van. Itt most nem a nagy területszerzések a fontosak (hasonlóan az I. Vh nyugati arcvonalaihoz), hanem a felőrlés (humán és anyagi egyaránt), amiből az orosz jön ki győztesen. Lehet, hogy még egy hónap, lehet, hogy három, esetleg egy év múlva, de nem sietnek sehová. Küldjön a nyugat minél több hadianyagot, minél több pénzt, annál gyengébb lesz. Az egyszerű ukri meg egyre fogy, az utcán összefogdosottak harcértéke, morálja a béka segge alatt. Nem kell Nostredamusnak lenni ahhoz, hogy a kritikus, összeomlási pont minden nappal közelebb van ebben a mesterségesen kirobbantott konfliktusban.
Amikor a befektetési mérleg átcsap negatívba a várható hozadékkal szemben, olyan állapotokat láthatunk majd mind Afganisztán esetében, amikor egyik napról a másikra eltűnt a finanszírozás, és hirtelen a tálib lett a barát.
Lehet velem nem egyetérteni, mindenkinek joga van azt gondolni, amit akar az egészről! Nekünk ehhez a háborúhoz semmi közünk, bár sok mindennel nem értek egyet jelenlegi kormányunk tevékenységével kapcsolatban, de azzal igen, hogy ebből a cirkuszból amennyire csak tud ki akar maradni.
A tények viszont erős dolgok. Az ukri sereg folytat védelmi, halogató harcot Ukrajna területén nem pedig fordítva. Jelenleg szinte minden héten elveszítve néhány települést és sok-sok erőforrást a nyomasztó orosz fölény miatt. Vagyis megy a bedarálás, amiből egyszer csak elfogy az ukri husi.
Mostanra az orosz ipar úgy felfuttatta a hadiipari termelést, hogy már nagyon jól megvannak Észak-Korea, vagy Kína lőszer támogatása nélkül is. És még mindig nem álltak át hadigazdálkodásra, mert a haderő szükségletei így is biztosíthatóak. Minden téren nyomasztó az orosz fölény (emberben, tüzérségben, drónokban, rakétákban, páncélos erőkben. Szerintem eléggé borítékolható a végeredmény.
Én úgy okoskodok, hogy három fő dolog, pontosabban annak szorzata kell háborúban a harcképesség fenntartásához (pénz, pénz, pénz).Ezzel maximálisan egyet tudok érteni. Persze kérdés, mi történne, ha hirtelen mindennek is megemelkedne az ára. Elég sok hírt hallani Németországból arról, hogy zuhanórepülésben van a gazdaság, aminek valószínűleg az egyik kiváltó oka, hogy lemondtak az olcsó energiáról Ukrajna támogatásáért cserébe.
Nagyon komoly versenyelőnyt adhat nekünk, ha olcsóbb orosz energiával tudunk üzemelni. Szerintem többek között ezért prüszkölnek annyira Brüsszelben.
Mindemellett azt gondolom, hogy Ukrajna masszívan nem EU kompatibilis. Itt most nem elsősorban a gazdasági kérdésekre gondolok, hanem arra, hogy elképesztően aggresszív, minden neki nem tetszőt azonnal betiltó, megsemmisítő, öntelt politikai elitje van. Nekik minden jár, ők a legfontosabbak stb.
Olyan szinten hazudnak, hogy az már tényleg gyomorforgató. Én például tipikusan igyekszem elolvasni a másik oldal posztjait is, de néha egyszerűen képtelen vagyok rá, annyira nyilvánvalóan a pofámba hazudnak. Az oroszok sem hófehér báránykák, de ők legalább sokszor inkább csöndben maradnak, minthogy teljesen nyilvánvalóan hülyeségeket beszéljenek.
Sosem értettem, az EU miért támogatja feltételek nélkül Ukrajnát. Nem is azzal van igazából bajom, hogy támogatjuk őket, hanem, azzal, hogy ész nélkül.
Ukrajna bizonyos szempontból zseniálisan manőverezik. Eltelt három év, és még mindig tartják magukat, ez nagyon komoly teljesítmény, akkor is, ha a teljes nyugat támogatja őket. Kérdés persze, hogy milyen áron. Ha a megszellőztetett 1.7 milliós veszteség igaz, akkor azért nagyon-nagyon drágán. Még a háború elején kiszámoltam, a II. vh számai alapján, hogy Ukrajna 4 millió katonát tud a konfliktusban kiállítani, utána fogy el a harcolni képes ember. Ennek most kb. a felénél tartanak.
Egy kis kitekintő a számokról (II. VH, német veszteségek, 80 milliós induló népesség, felső határ, ChatGPT):
Összesen kb. 6 millió ember egy 80 milliós országból. Ukrajna 40 millióval indult, kivándorlás, korfa, nemek szerinti megoszlás, alkalmatlanság stb. figyelembevételével jött ki annó a 4 millió rendelkezésre álló ember.
- 1939 - 20 ezer fő
- 1940 - 90 ezer fő
- 1941 - 300 ezer fő
- 1942 - 450 ezer fő
- 1943 - 1 millió fő
- 1944 - 2 millió fő
- 1945 - 2 millió fő (napi több tízezer halott)
Ha Ukrajna idén Augusztusig tényleg 620 ezer embert veszített, akkor baj van, mert ebben az éven megütik a milliós veszteséget, és jövő év végére nagyon a határon fognak topogni.
Az alapvető problémát ebben a két pontban látom:
Őszintén megvallva engem egyáltalán nem érdekel Ukrajna sorsa. Amikor a háború kitört az ő pártjukon áltam, de sokat tettek azért, hogy megutáljam őket. Az ott élő embereket sajnálom, de mint ország, mehet a sülyesztőbe.
- Az ukrán elit nem adhatja fel. Már nem adhatja fel, mert túl nagyok a veszteségek. Még nem akarja feladni, mert túl sok nyitott lehetőség van az asztalon, mindig van még egy csodafegyver, még egy megoldás. Kivárásra játszanak.
- Az oroszok még nem igazán mozdultak meg:
- Jelenleg GDP arányosan 7.7% a hadi költségvetés.
- Az USA költései:
- Vietnám: a tetőponton 9.5%
- Korea: 1953-ban 14%
- II. VH: 43-44: 38%
- Irak: 4%
Ami engem érdekel, az az EU és ezen belül Magyarország. Nekünk (EU) pont nem érdekünk a háború ész nélküli támogatása, mégis ezt teszük. Szerintem ennek egyetlen oka van: a jelenlegi EU vezetés képtelen felső szinten politizálni. A belső feszültségek akkorák, hogy az egész társaság mozgásképtelenné vált.
Abba reménykedem, hogy a gazdasági pofonok, amelyek most látványosan egymás után jönnek kicsit azért kijózanítják a népet.
Ehhez kapcsolódóan egy szemléltető jellegű elemzésGeraszimov jelentése a tavaszi-nyári műveletekről
![]()
1,4 E megtekintés · 61 reakció | "A Különleges Katonai Művelet folytatódni fog" Augusztus végével Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök beszámolót tartott a tavaszi-nyári ukrajnai hadműveleti szezon eredményeiről, valamint az aktuális fronthelyze
"A Különleges Katonai Művelet folytatódni fog" Augusztus végével Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök beszámolót tartott a tavaszi-nyári ukrajnai hadműveleti szezon eredményeiről, valamint az...www.facebook.com
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..