Szerintem a tisztel újságíró úr ha nem költözött volna el Zemplénből, jogosan háboroghatna, fe ez így femagógia, főleg egy liberális embertől..nekem sem tetszik, de akkor valahonnan elköltöznek a tót atyafiak, mivel nem végtelenszámúak, ezért a helyüket Szlotákföldön valaki betölti...
Amúgy van más ötletem is.....vásárolja fel a még üres határmenti falvak házait a Magyar Állam és telepítse be mondjuk hajléktalanokkal...egyből elmenne a kedve a nyaralóközönségnek....cukrázdába járni, ha minden nap két-három kiilleszkedett személy üldögélne ott. A másik lehetőség a folyamatos hatósági ellenőrzés...
Kicsit most fel is basztam magam ezen a péniszen.
cc. 10 évvel le van maradva a drága újságíró, schengen után lassan indult, de utána tényleg berobbant.
Egyébként a régió az Abaúj, nem Zemplén. A tényleges Zemplénben ez a folyamat nem annyira jellemző, mert a határ túloldalán nincs egy nagyvárosi központ plusz annyira le van pukkanva a környék.. (Bodrogköz) - és igen, az elsődleges ok az ingatlanár volt, ha meg mondjuk a szinani ipari parkban dolgozik, hamarabb beér abaújvárról, mint Kassáról.
Volvo gyár ha elindul, akkor lesz még itt beköltözés, bár már az ingatlan is egyre drágább.
Nem most válik egyébként a környék Kassa agglomerációjává, vagy 500 évig az volt.
A kékedi bisztró meg istenem... előtte volt ott egy ittasellátó a faluban, most végre van valami nívósabb is, egyébként lehet forinttal fizetni.
Ez az "egymás mellett élés/párhuzamos társadalom dolog ez nagyon sommás, beköltözik 1 fiatal család a faluba, ahol van 50 alkesz meg 40 már igen idős lakos, és akkor az lenne az elvárás, hogy járjanak össze??
De én nem is tapasztaltam ezt, normális szomszédi viszony, meg elmentek a magyar misére az echte szlovákok is, a műsort tudják.
Nem tudom, melyik településen van szlovák polgármester meg képviselőtestület, nekem ez kimaradt.
És contra: viszont Kassán sokkal, sokkal több magyar szót hallani, mint mondjuk 20 éve és simán minimum előkerül egy magyarul beszélő eladó, ha épp nem már az volt.