Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 199
6 950
113
Azért itt érdemes lenne tudni, mennyit fizetünk az orosz olajért. Tudjuk ? A Brent olaj árát tudhatjuk a tőzsdéről. Én azt látom, hogy az Ausztriában dolgozni kijárók itt felénk, mind kint tankolnak, mert olcsóbb az osztrák benzin. Szlovéniát mondanám még, ott is olcsóbb, mint nálunk. Pedig ott sem orosz olajból készítik. Persze ott az adótartalom, ami nálunk elég kemény részét képezi az árnak, de akkor sem hinném hogy annyival drágább lenne az orosz olajnál az arab. Szóval szerintem, ez az orosz olajnál nincs olcsóbb történet, inkább politika, semmint valós dolog.
Olcsóbb az orosz olaj, de a különbözetet a magyar állam adóként elvonja. Ezért nem látod az árakon.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
30 258
106 802
113
Azért itt érdemes lenne tudni, mennyit fizetünk az orosz olajért. Tudjuk ? A Brent olaj árát tudhatjuk a tőzsdéről. Én azt látom, hogy az Ausztriában dolgozni kijárók itt felénk, mind kint tankolnak, mert olcsóbb az osztrák benzin. Szlovéniát mondanám még, ott is olcsóbb, mint nálunk. Pedig ott sem orosz olajból készítik. Persze ott az adótartalom, ami nálunk elég kemény részét képezi az árnak, de akkor sem hinném hogy annyival drágább lenne az orosz olajnál az arab. Szóval szerintem, ez az orosz olajnál nincs olcsóbb történet, inkább politika, semmint valós dolog.
Kutakon lehet különbség, de az átlagár Ausztriában és Magyarországon nem különbözik. Pár forinttal drágább Ausztria a holtankoljak.hu szerint.

Szlovénia is 10 ft-on belül van. 500 ft-ot nyersz max 50 literen. Azért kiautózni nem éri meg. Ráadásul Szlovéniában is sok helyen MOL van ;)

Olcsóbb az urali olaj, mint a Brent. De ezt a nyereséget a MOLtól elszedi az állam, gyakorlatilag a rezsicsöki egy részét ebből finanszírozza.

Olcsóbb az orosz olaj, de a különbözetet a magyar állam adóként elvonja. Ezért nem látod az árakon.
Nem magasabb a magyar adótartalom mint a szlovén vagy az osztrák. Sőt alacsonyabb.

A forint gyengülése az euróhoz dobott sokat az áron. Ahogy most erősödik, jön vissza. Illetve a kutak nagyobb haszonkulccsal dolgoznak itthon.

minek

Well-Known Member
2018. április 30.
120
276
63
Én is kezdem ezt hinni. Meg a lengyeleket is mondanám.
Én amúgy a kormány helyébe rámennèk erre a témára, hogy fizesse az eu/usa az adria bővítését, a tal vezetékből ágazzon le felénk meg Pozsony felé egy ág. Beszélni ukranokkal, hogy beszállunk az ogyessza brodi (asszem ez a neve) vezeték fejlesztésébe.
De lehet ez csak lázálom részemről :D

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
675
4 168
93
Az jutott eszembe, hogy az USA és Kína ezerrel épít mindenféle dolgokat, hogy kiszolgálja az AI adatközpontokat, viszont EU-ban nem nagyon hallottam ilyesmiről.

Vannak erre vonatkozó tervek? Vagy annyira zöldek vagyunk, hogy kivárjuk, amíg teljesen elmegy mellettünk a világ?

Magam rengeteget használom az AI szolgáltatásokat, és még ha meg is állna a fejlődés itt és most (nyilván nem fog), akkor sem csökkenne az igény.

Ahogy én látom, a versenyképességhez egyszerűen kell, és ebből következik, hogy energia is kell. Vagy veszünk mindent USA-ból és/vagy Kínából, de az nem tűnik fenntarthatónak.

• Hűha
Reactions: Kim Philby

minek

Well-Known Member
2018. április 30.
120
276
63
Az jutott eszembe, hogy az USA és Kína ezerrel épít mindenféle dolgokat, hogy kiszolgálja az AI adatközpontokat, viszont EU-ban nem nagyon hallottam ilyesmiről.

Vannak erre vonatkozó tervek? Vagy annyira zöldek vagyunk, hogy kivárjuk, amíg teljesen elmegy mellettünk a világ?

Magam rengeteget használom az AI szolgáltatásokat, és még ha meg is állna a fejlődés itt és most (nyilván nem fog), akkor sem csökkenne az igény.

Ahogy én látom, a versenyképességhez egyszerűen kell, és ebből következik, hogy energia is kell. Vagy veszünk mindent USA-ból és/vagy Kínából, de az nem tűnik fenntarthatónak.
Erre van ez a meme:

• Szomorú
  • Vicces
Reactions: SilvioD and krisss

minek

Well-Known Member
2018. április 30.
120
276
63
Portfolio cikkeket alapvető fenntartásokkal kezelem

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
699
1 854
93
Vicces, hogy a rezsicsökkentést még mindig képesek pozitív példaként felhozni egyesek. Egy propaganda lépés, melynek következtében lerohad az egész infra és a cégeket emelt árral szivatják, amit szintén a fogyasztóval fizettetnek ki. Szóval az analfabéta Gazsika örül, hogy milyen jól járt, miközben máshol taknyosra szopatják a rezsicsökkentés miatti emelt árakkal. A világelső ÁFÁ-ról és a többi kiegészítő adóról ne is beszéljünk :))

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 854
7 531
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...orszagi-ellatast-is-ellehetetlenitheti-788736
"Bulgária két éven belül felmondja az orosz földgáz felhasználására és tranzitjára vonatkozó szerződéseit – jelentette be Rozen Zseljazkov bolgár miniszterelnök. Ami még fontosabb, hogy Bulgária nemcsak saját fogyasztásában zárja ki az orosz földgázt, hanem a területén áthaladó tranzit is megszűnik."

• Tetszik
Reactions: honved

minek

Well-Known Member
2018. április 30.
120
276
63
  • Tetszik
Reactions: Loken

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
675
4 168
93
Portfolio cikkeket alapvető fenntartásokkal kezelem

Azért azt ne felejtsük el, hogy mind az EU mind az USA nem azért cseszeget minket, mert az oroszoknak megy a pénz, hanem azért, mert iszonyatosan be vannak tojva amiatt, hogy mi lesz, ha befejeződik a háború ÉS megmarad az orosz importunk.

Konkrétan, jelentős versenyelőnyben lesz Magyarország, megéri egy csomó mindent elhozni ide. Szerintem ez itt a lényeg, nem az, hogy valami relative kis összeget utalgatunk az oroszoknak.

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
675
4 168
93
Azért azt ne felejtsük el, hogy mind az EU mind az USA nem azért cseszeget minket, mert az oroszoknak megy a pénz, hanem azért, mert iszonyatosan be vannak tojva amiatt, hogy mi lesz, ha befejeződik a háború ÉS megmarad az orosz importunk.

Konkrétan, jelentős versenyelőnyben lesz Magyarország, megéri egy csomó mindent elhozni ide. Szerintem ez itt a lényeg, nem az, hogy valami relative kis összeget utalgatunk az oroszoknak.

Nem olvastam mielőtt posztoltam, de ők is ezt írják.

• Tetszik
Reactions: Loken and SilvioD

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 934
21 328
113
Tarjányi Péter összefoglalója a kialakult helyzetről.

"
Lépés 1. – Trump
Az Egyesült Államok elnöke kimondta: Európa ne számítson amerikai védelemre, ha közben orosz energián él. Ez volt az első sakk.

Lépés 2. – Az Európai Unió
Szankciók, LNG-terminálok, új beszerzési útvonalak. A cél: kiszorítani az orosz fosszilis energiát a kontinensről. Második sakk.

Lépés 3. – Bulgária
Bejelentette: két éven belül leállítja az orosz gáz importját és tranzitját. Ez közvetlenül érinti Magyarországot is. Harmadik sakk.

Lépés 4. – Az Egyesült Államok vs, Szerbia
Amerikai szankciók a szerb NIS olajvállalat ellen, mert nem sikerült eltávolítani az orosz tőkét. Ez a Balkánon húz új frontvonalat. Negyedik sakk.

Négy lépés – négy sakk.
És mi közben csak ülünk, és nézzük a táblát.
De a sakkban van egy szabály: a matt soha nem magától jön el, hanem attól, hogy valaki nem lépett időben.
Most Magyarországon a sor.
Vagy lépünk, vagy mások döntik el a játszmát helyettünk.
Erről beszélek jó ideje…
Ha megosztod te is szólsz…A kormánynak úgy látszik segítség kell, hogy észrevegye a valóságot.
1f60f.png
"

• Tetszik
Reactions: bel

elmentek

Active Member
2013. február 3.
81
155
33
Azért ez a bulgár is egy c*gány népség.
Szerintem most kommunikációs “kényszerük” van. Külső okok miatt.
Az ő saját játékukban ezzel biztosan szereztek piros pontot ott ahol kell (pl. EU).
Ha nézitek az idősávot, hagytak maguknak 2 évet. Fog még történni ez az addig, simán visszavonhatják még.
Biztosan ők is szívesen lemondanak a vezeték kapcsán befolyó tranzitdíjról. Ja nem.
Csak most muszáj látszólag megfelelni…

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 334
4 566
113
Én is kezdem ezt hinni. Meg a lengyeleket is mondanám.
Én amúgy a kormány helyébe rámennèk erre a témára, hogy fizesse az eu/usa az adria bővítését, a tal vezetékből ágazzon le felénk meg Pozsony felé egy ág. Beszélni ukranokkal, hogy beszállunk az ogyessza brodi (asszem ez a neve) vezeték fejlesztésébe.
De lehet ez csak lázálom részemről :D
A MOL akkor fog tudni normális áron olajat felhozni ha az övé a vezeték. Mindaddig amíg ez nem így van keményen nyerészkedni fog egy 3. cég a kialakult helyzeten. A vicc az egészben hogy a helyzet megoldása az oroszok kezében van.A bolgárok keményen szivatják a Lukoilt hogy adja el a burgasi finomítót. Ezt a MOL is meg akarja van, meg gyakorlatilag mindenki a környéken akinek van egy kis esze ( Kazahok, Azeriek, Törökök). Ha a finomító megvan kell egy saját MOL többségi tulajdonban lévő vezeték ami ellátja a NIS pancevoi finómítóját, és a battai meg pozsonyi finomítókat. A szerb-magyar vezeték már épül, ha be lehetne kötni egyet bulgária felöl az jelentősen javítana a helyzeten, és akkor a horvátok is egyből másképp állnának a dologhoz. Az a baj ez jó sok pénz meg jó sok talán. Mindenestre azt, hogy az oroszok kinek adják el a burgasi finomítót azt Putyin dönti el… egyébként pont ma szankcionálták a NIS-t mert az meg a Gazprom többségi tulajdona. Szóval az oroszoknak a NIS-ből is ki kéne szállni valahogy. Remélem a Szíjártó ilyen dolgokról is beszélgetett New Yorkban a Lavrovval.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
30 258
106 802
113
Donald Trump amerikai elnök közös sajtótájékoztatót tartott Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az ENSZ közgyűlésén, és az amerikai elnököt megkérdezték, hogy mit gondol arról, hogy Magyarország továbbra is az oroszoktól vásárol olajat.

Trump arra utalt, hogy a legjobb módszer a személyes meggyőzés lehetne, hogy Orbán Viktor miniszterelnök másképp döntsön.

„Ő a barátom. Nem beszéltem vele, de úgy érzem, ha megtenném, akkor talán leállítaná. És azt hiszem, ezt fogom tenni” – mondta Trump.

Az amerikai elnök nemrég egy olyan ultimátumot adott, hogy az Egyesült Államok csak akkor fog komoly szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, ha a NATO-szövetségesek is leállnak az orosz olaj vásárlásával.

Az ENSZ-közgyűlésen szintén jelen lévő Szijjártó Péter reagált Trump ötletére. „Mi mindenben támogatjuk az amerikai elnök erőfeszítéseit a béke érdekében. A földrajzi helyzetünkből fakadó valóságot azonban nem tudjuk megváltoztatni.”

Trump utálja ha nemet mondanak neki. Meri vagy nem meri ezt megtenni a Orbán? :p

Egyébként nem igaz hogy ne lehetne más irányból ellátni Magyarországot, legfeljebb nem keresne rajta annyit az állam meg a MOL.
Csehek is megoldják.
Keine Panik. Trump Bébi a mi csapatunkban játszik, hiába gxcizik az Unió.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Nber and Kim Philby