Ugyanakkor simán lehetnek proxi konfliktusok pl. USA vs. Észak Korea, vagy Irán. Kína vs. Indonézia ahol szerepet kaphatnak ilyen támadó fegyverek.
Észak Korea már atomhatalom,vele nem lehet proxizni.
Általánosságban meg a nagyhatalom úgy is olyan fölényben lesz a proxi államhoz képest,hogy a nagyhatalomnak nem lesz szüksége a HGVre (stratégiai itt nem is játszik,harcászati szintre gondolok csak).Bőven elég a kvázi ballisztikus,olcsóbb rendszer.Ha meg a proxi modernebb eszközeit leamortizálták,olcsób és hatékonyabb a repülőgépes bombázás.
Ukrajna erre a legjobb példa.Kndzsál hiperszónikusságával együtt sem képes olyan hatást kifejteni,ami lényegi hatással lenne a háborura.Cirkon se változtatna ezen semmit.
Viszont ha volna olyan B2 szintű lopakodó bombázójuk,mi képes lenne akár saját maga felderitett célpontokra is (kisőrőgépek,dronok által felderitett) 10-20 Mk84 szintű PGM bombával csapást mérni,és folyamatopssan jelen lenni.....Ukrajna már elbukott volna.
Hajók ellen lehet némi jelentősége,de az is megoldható olcsóbb kvázi ballisztikus rendszerekkel,meg olcsó(bb) ASM rakétákkal.F35/J35ösök rakétapóthajtásos gyors siklóbombákkal olcsóbban meg tudják csinálni,és a gépek utána másra is felhasználhatók.
A gyengébb félnek jönne inkább jol,de neki is olcsóbb a kvázi ballisztikus rendszer,mint a nagyon komoly technológiai kihivást jelentő,vagyis méregdrága HVG.
de pl Iran ellen bevetett GBU bombákat subszonikus B2 bombazokkal célba juttatni mindig bizonyos fokú kockázatot jelent
Iráni bunkerek lennének elvileg a kakukktojás,ami ellen volna elméletileg értelme-de mint látható,megoldja azt a B2 is.És egyszerűbb,olcsóbb lemásolni a Kindzsál módszertanát,és csinálni egy kvázi ballisztikus légi inditású rakétát (Dél Korea ezt is csinálja,ráadásul az alap az Iszkander liszenszváltozata,vagyis szó szerint egy ferdeszemű Kindzsált csinálnak.USAFnek olcsóbb lesz venni tőlük pár raklappal,vagy megvenni a leszenszet,mint erre a speciális célra HGVt fejleszteni.).Kvázi ballisztikus szerintem harcászati szinten még gyorsabb is lehet,mint a HGV.Sebesség miatt úgy is csak pontvédelm tudja belátható ideig mindkettőt elháritani.A sebesség és a kvázi ball. rendszerek manőverképessége miatt úgy is olyan távolságról reális a biztos(abb) elfogás,ahol már a sebessége miatt egyik se tud kitérő manővert végezni,mert akkor nem találja már el a célt.
Róka fogta csuka.A nagy sebesség miatt igazábol stratégiai fegyvereknél számitana a HGV manőverképessége,légvédelmi zóna kikerülő képessége-de egyrészt ott a MAD,másrészt a tengók miatt amúgy is körfigyelési képesség kell.Ma már az orosz Borejek is olyan csendesek,hogy el tudnak hajózni észrevétlen a déli óceánokra,és délről támadni az USAt.Kinai hajók még nem tartanak ott,de belátható időn belül azok is elérik ezt a fejlettségi szintet.
Harcászati szinten meg szerintem egyszerűen nincs annyi előnye a HGVnek,hogy megérje az árát.
Valóban nem arról van szó, hogy éles manővereket hajtanának végre, ugyanakkor egy mondjuk 1000km hatótávolságú fegyver a pályája felénél ha csak egy kis 10° manővert hajt végre az vagy 90km különbséget jelent az eredeti célhoz képest, 20°nál kb 170km és már ez bőven elég kihivast lehet az elhárító rendszernek..
Mivel egy hiperszónikus célt úgy is csak pontvédelmi helyzetben lehet elfogni belátható ideig,ennek nincs jelentősége (harcászati szinten).A támadóeszköznek mindenképpen a cél felé kell repülnie,és a cél közelében már pont a nagy sebessége miatt nem fog tudni komoly manővereket végezni.Tök kindegy,hogy Kindzsál vagy Cirkon,PAC-3 úgy is csak a védett objektum közelébe települve tudja megvédeni azt mindkettőtöl.És a Kindzsál olcsóbb,egyszerűbb,tömeggyárthatóbb,hatékonyabb.
Ezt nehéz megítélni úgy, hogy gyakorlatilag ilyen eszközök még sosem kerültek éles bevetésre.
Szerintem ezt simán gazdasági hatékonyság oldalrol kellene megközeliteni.Megéri e a ráforditott költséget az akármilyen HGV,más lehetőséghez képest?
És szerintem a válasz a nem.
Mint anno az XB70.Csodálatos technikai bravúr,és gyönyörű gép volt-de a Minuteman rakéták sokkal olcsóbban,sokkal hatékonyabbak voltak.
Oroszok helyében én hagynám is a francba a Cirkont,inkább csinálnék helyette sokkal olcsóbban egy továbbfejlesztett,haditengerészeti Iskandert-ahogy a dél koreaiak teszik.
USA meg a PrSM rakétát fejleszti.PrSM-3 már 1000km hatótávú,szerintem az már hiperszónikus sebességű lesz.PrSM-4 meg légi inditású lesz-némá,egy jenki kozák tőr......