[HUN] Önkéntes Tartalékos Rendszer / Területvédelmi Erők

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 257
5 474
113
Azt hondolom épp elég időt adtam válaszolni, szóval kifeljtem. ;)

3 hónap alapkiképzés+3 hónap szakfelkészítés+még legalább 3 hónap kötelékkiképzés (ha nem jutnak el századszintig, akkor értelme sincs).
Szia,

Szerintem bekeidoben, ahol az a kerdes, hogy mi a jobb: az olcsobb 7 hetes, vagy a dragabb 9 honapos kikepzes, ott egyetertek veled.

De ha nem kamu veszhelyzet van, akkor a 7 hetes kikepzes sokkal-sokkal jobb, mint 0 kikepzes utan tomegsirt asni, majd bele menni.

Az egy masik kerdes, hogy ekkora, es ilyen felkeszultsegu orszagban mennyire utopisztikus azt kepzelni, hogy lesz 7 het a kikepzesre a politikai dontest kovetoen.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 561
92 274
113
Mármint korlátolt félreinformàlt és utopópisztikus?
Így van kiképezve rendesen a katona. Látjuk Ukrajnában mire elég a gyorsított kikepzés. Halomra mészároltatni az embereket. Sem az oroszok sem az ukránok nem tudtak semmit kezdeni a roaszul képzett katonáikkal. Ha valami tanulsága ennek a háborúnak, akkor az az, hogy a képzett katona a használható katona. A képzetlen csak ágyútöltelék.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 869
26 866
113
Így van kiképezve rendesen a katona. Látjuk Ukrajnában mire elég a gyorsított kikepzés. Halomra mészároltatni az embereket. Sem az oroszok sem az ukránok nem tudtak semmit kezdeni a roaszul képzett katonáikkal. Ha valami tanulsága ennek a háborúnak, akkor az az, hogy a képzett katona a használható katona. A képzetlen csak ágyútöltelék.
Mióta az emberek háborúznak leszűrték ezt a tanulságot… csak szólok.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 503
5 131
113
Az élet nem habostorta, Pelikán elvtárs.

• Tetszik
Reactions: krisss

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
48 517
92 773
113
A támadó harc megvívását gyakorolták az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred tartalékos katonái a Nagykanizsai gyakorló- és lőtéren...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 388
10 567
113
Teszt hogy mennyi idő alatt lehet elégsègesre kiképezni az állományt esetleges veszteségpótlásra.
Feltételezem ha veszteségek lennének leo és pzh töltőkezelőkből, lynx toronylövészekből, akkor abból egyenesen következik, hogy ezekből a gépekből is veszteségek keletkeznének.
Azoknak a pótlására hogy készülünk? Ha azt nem tesszük, akkor ugyan mi értelme ezeknek a foglalkozásoknak?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 561
92 274
113
Az élet nem habostorta, Pelikán elvtárs.
Ez igaz, de megint csak azt tudom mondani, hogy megpróbálkozott ezzel a hozzáállással mindkét fél a szomszédban és mi lett a vége? Feltűnt nekik, hogy ez értelmetlen élőerőpocséklás és már ott tartunk, hogy az ukránok is + képzést adnak a katonáiknak miután megérkeznek a kiképzőközpontokból (pedig nekik égetőbb a létszámhiány, mint az oroszoknak), mert felfogták a parancsnokok, hogy többet ér, ha később ér az arcvonalra a katona de jobban ki van képezve, mintha gyorsan ott lenne az arcvonalban és ugyanazzal a sebbességgel halna is meg.

A II.vh-ban elég volt a németeknek 4 hónap (egyszerű lövész), hogy egy minden mércével mérve jól képzett lövészkatonát képezzenek. A modern harcmező sokkal összetettebb annál, mint amivel Hans találkozhatott, így arról álmodni, hogy majd ennél rövidebb idő alatt mi a semminél nagyobb harcértékű katonát képzünk...

Lupus80

Well-Known Member
2020. december 20.
319
847
93
Rèszben egyet is tudok èrteni veled, de èn mèg mindig ott látom/látnám èrtelmèt a tartalèkos állománynak ahol a civil tapasztalatait simán ki tudná használni a legjobban a honvèdsèg.
Pl. mèrnököket mèrnöki munkában, logisztikai szakembereket a logisztikai tevèkenysègekre (anyagmozgatások, sofőrködès, konyha, raktározás), karbantartás, őrzèsvèdelem, stb-stb.
Mindeezekhez persze jó ès elegendő lehet a 4-5hetes alapozó kikèpzès, mivel hidd el mi(saját századom) is èrezzük hogy nagyon nagyon sok kellene egy alap lövèsz szint elèrèsèhez. De ez ami van is sokkal több mint a semmi.
Ez alapvetően sztem vezetők(politikai is) döntèsi szintje talán.
Minden körülményt figyelembe véve èn továbbra is büszkèn (de kijózanodva) veszem fel a gyakorlót 3-4hetente, ès jó èrzèssel indulok el hajnali 4kor hogy reggel belèpjek a század alakzatban.
Mègha bohócnak is tartanak/tartotok minket...

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 228
13 744
113
Rèszben egyet is tudok èrteni veled, de èn mèg mindig ott látom/látnám èrtelmèt a tartalèkos állománynak ahol a civil tapasztalatait simán ki tudná használni a legjobban a honvèdsèg.
Pl. mèrnököket mèrnöki munkában, logisztikai szakembereket a logisztikai tevèkenysègekre (anyagmozgatások, sofőrködès, konyha, raktározás), karbantartás, őrzèsvèdelem, stb-stb.
Mindeezekhez persze jó ès elegendő lehet a 4-5hetes alapozó kikèpzès, mivel hidd el mi(saját századom) is èrezzük hogy nagyon nagyon sok kellene egy alap lövèsz szint elèrèsèhez. De ez ami van is sokkal több mint a semmi.
Minden körülményt figyelembe véve èn továbbra is büszkèn (de kijózanodva) veszem fel a gyakorlót 3-4hetente, ès jó èrzèssel indulok el hajnali 4kor hogy reggel belèpjek a század alakzatban.
Teljesen egyetértek, nagyon jó műszaki, logisztikai, tűzszerész építő századokat lehetne a tartalékosokkal felépíteni és a szakemberek még élveznék is, hogy egy kicsit másféleképpen kell a munkájukat végezni. Tanulnának is meg tanítanának is csak előnye lenne.

• Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 561
92 274
113
Nem taft senki senkit bohócbak.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
30 427
107 233
113
Azt is lehet nézni, hogy a tartalékosokat elégge motiválja tobirzási oldalról, ha néha Leoparddal, LYNXszel gyakorlatoznak és nem BTR-el vagy még régebbi kocsikkal

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 388
10 567
113
Azt is lehet nézni, hogy a tartalékosokat elégge motiválja tobirzási oldalról, ha néha Leoparddal, LYNXszel gyakorlatoznak és nem BTR-el vagy még régebbi kocsikkal
Mi ebben a motiváció? Ha van egy töppedt kis eszük, akkor tudhatják, hogy baj esetén ak63d, mofém sisak és gyalásó jut nekik. Meg max ural plató.

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 349
5 859
113
Teljesen egyetértek, nagyon jó műszaki, logisztikai, tűzszerész építő századokat lehetne a tartalékosokkal felépíteni és a szakemberek még élveznék is, hogy egy kicsit másféleképpen kell a munkájukat végezni. Tanulnának is meg tanítanának is csak előnye lenne.
Azért tartalékost tűzszerésznek nem nagyon küldenék mert a III. Osztályú szint is 5 hónapos tanfolyam és akkor még hol a gyakorlat. Egy I. Osztályú tűzszerész szinthez meg kb 10 év gyakorlat kell. (Benne a II osztályú tanfolyam meg az I. Osztályú is)

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 228
13 744
113
Azért tartalékost tűzszerésznek nem nagyon küldenék mert a III. Osztályú szint is 5 hónapos tanfolyam és akkor még hol a gyakorlat. Egy I. Osztályú tűzszerész szinthez meg kb 10 év gyakorlat kell. (Benne a II osztályú tanfolyam meg az I. Osztályú is)
Nekem van robbantó vezetői engedélyem, a srácok akikkel robbantok vannak kb 20 2 robbantó mesterrel. És van még az országban egy két ilyen csapat. Tehát én sem az amatőrökre gondoltam, hanem az ilyenekre. + bányamérnökök akiknek nincs papírja és egyéb vegyészmérnökök, technikusok. tehát lehetne egy két 100 embert összekalapálni.

• Tetszik
Reactions: Kurfürst

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 349
5 859
113
Nekem van robbantó vezetői engedélyem, a srácok akikkel robbantok vannak kb 20 2 robbantó mesterrel. És van még az országban egy két ilyen csapat. Tehát én sem az amatőrökre gondoltam, hanem az ilyenekre. + bányamérnökök akiknek nincs papírja és egyéb vegyészmérnökök, technikusok. tehát lehetne egy két 100 embert összekalapálni.
Értem és jó dolog is hogy ha vannak lelkes emberek. Azonban tűzszerészetben a robbantás a legkisebb dolog. Az eszközismeret ami nagyon hosszú és nagyon sokat kell tanulni. Gyújtószerkezetek, Gránát, akna, lőszerismeret, eljárásrendek, C-IED. A tapasztalatszerzés meg még hosszabb és ezen nem nagyon lehet rövidíteni. Megtanulható csak lassú, nagyon sokáig tart. Ami érdekes, hogy van aki végigcsinálja, nem is rossz eredménnyel és totál leblokkol amikor éles eszközzel találkozik mert nem tudja azt a stresszszintet kezelni. Van aki meg nem túl kiemelkedő elméletben, de jól felismeri az eszközöket és teljesen profin tudja a tudását használni. Nagyon emberfüggő a tűzszerész szakma...

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 228
13 744
113
Értem és jó dolog is hogy ha vannak lelkes emberek. Azonban tűzszerészetben a robbantás a legkisebb dolog. Az eszközismeret ami nagyon hosszú és nagyon sokat kell tanulni. Gyújtószerkezetek, Gránát, akna, lőszerismeret, eljárásrendek, C-IED. A tapasztalatszerzés meg még hosszabb és ezen nem nagyon lehet rövidíteni. Megtanulható csak lassú, nagyon sokáig tart. Ami érdekes, hogy van aki végigcsinálja, nem is rossz eredménnyel és totál leblokkol amikor éles eszközzel találkozik mert nem tudja azt a stresszszintet kezelni. Van aki meg nem túl kiemelkedő elméletben, de jól felismeri az eszközöket és teljesen profin tudja a tudását használni. Nagyon emberfüggő a tűzszerész szakma...
Ezt írtam én is sokat lehet egymástól tanulni, és persze teljesen más a katonai felhasználás és szélesebb spektrumú. De hát, ha nincs akarat és ötlet akkor mindegy is. Nem akarásnak ugye tudjuk.

Lupus80

Well-Known Member
2020. december 20.
319
847
93
Mi ebben a motiváció? Ha van egy töppedt kis eszük, akkor tudhatják, hogy baj esetén ak63d, mofém sisak és gyalásó jut nekik. Meg max ural plató.
A töppedt kis eszükkel már kapizsgálnak valamit mer eddig is a 63D jutott, sisak sose volt, BTR/ural meg max a jutubon volt látva....
Jobb esetben hozod be otthonról apád gyalásóját amit 74ben vett a piacon...
Ami a rendszer önhibája hgy hogy az alapkikèozès után nagyon nincs hová menni vagy továbbkèpezni...
De èrdekes sztem hogy tőlünk 10ember átmegy hivatásosba, ~10en átmennek más ezredbe, páran felvesznek más modult ès kb.15en meg más alakulathoz mennek -nem lövèsz poziba.
Szóval arra jó az egèsz hogy aki az 5hetet elvègzi ès komolyan gondolja annak ~45-50% komolyabban gondolja ès próbál valahol hasznossá lenni, bár ebben a kikèpzőknek is nagyon nagy szerepe van (külön tisztelet rèszemről) mert próbálnak segíteni.
De èrtem Dudi felvetèsèt ès enyhe lenèzèsèt(nekem annak tűnik) mert igaza van sajnos, ugyanakkor lehet èrtèkelni azt, hogy legalább valami elkezdődött....

• Tetszik
Reactions: Rferi66

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 388
10 567
113
A töppedt kis eszükkel már kapizsgálnak valamit mer eddig is a 63D jutott, sisak sose volt, BTR/ural meg max a jutubon volt látva....
Ami a rendszer önhibája hgy hogy az alapkikèozès után nagyon nincs hová menni vagy továbbkèpezni...
De èrdekes sztem hogy tőlünk 10ember átmegy hivatásosba, ~10en átmennek más ezredbe, páran felvesznek más modult ès kb.15en meg más alakulathoz mennek -nem lövèsz poziba.
Szóval arra jó az egèsz hogy aki az 5hetet elvègzi ès komolyan gondolja annak ~45-50% komolyabban gondolja ès próbál valahol hasznossá lenni, bár ebben a kikèpzőknek is nagyon nagy szerepe van (külön tisztelet rèszemről) mert próbálnak segíteni.
De èrtem Dudi felvetèsèt ès enyhe lenèzèsèt(nekem annak tűnik) mert igaza van sajnos, ugyanakkor lehet èrtèkelni azt, hogy legalább valami elkezdődött....
A kritikám nem azoknak szól, akik veszik a fáradtságot és próbálnak valamit tenni saját erőből, a saját idejükből. Hanem a rendszernek, ami nem képes ezt kellő anyagi háttérrel támogatni.
Túl sok jóérzésű ember halt már meg a történelem során az elégtelen felszerelés és hiányos kiképzés miatt.

• Tetszik
Reactions: bel and krisss

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 561
92 274
113
Lenézés sincs!
Az én problémám az, hogy nagyon sok energiát tesz a cég a tartalékosokba és én még nem láttam, hogy megtérült volna harcértékben a befektetés. Teljesen világos, hogy nem arról van szó, hogy minden tartalékos retardált és emiatt nem lehet velük egyről a kettőre jutni!