A
Zrínyi II. rohamlöveg harcértékét jelentősen meg lehetett volna növelni az első 4-5 lövéshez előkészített, +ergonomikusabb elrendezéssel. Mivel az általános orosz túlerő és légi-fölény miatt az "Üsd és fuss" taktika volt a túlélés egyetlen lehetséges útja(szinte mindig), ehhez teljesen illeszkedett volna egy első-4-5 lövésre hangsúlyos belső elrendezés.
Erre sajnos a "várjunk a tuti-német-lövegre" (hibás) politikai szemlélet miatt nem maradt fejlesztési idő.
A teljes képet tekintve, "Mi le(hete)tt volna, ha...": Az AI-k komplex elemzése szerint --és egyre több vélemény szerint-- , ha nincs magyar részről ez az egyoldalú "várjunk a tuti-német-lövegre/+német-mindenre-is" politikai szemlélet, akkor egy finn-mintájú --reálisabb, hazai megoldásokra jobban építő-- hadi-ipari, +hadvezetési szemlélettel
a legrosszabb esetben is a Dunánál --kis szerencsével a Tiszánál-- fejeződött volna be számunkra a II. világháború!
Felbecsülhetetlenül jobb helyzetben lettünk volna, Teherán-ide, Jalta-oda!
"Köszönjük"
V-n-i Horthy Miklós!
/
.
@blitzkrieg :
"Ezt akkor tudtuk volna csak összehozni, ha a román átállásra jobban felkészülünk és Dél Erdélyt elfoglaljuk még a szovjetek megérkezése előtt. A Kárpátok vonulatát valószínűleg jóval több ideig tudtuk volna tartani. Talán így a nyugati vagy semleges táborba kerülhetünk volna."
Teljesen igaz! Szinte az összes lehetséges hibát elkövettük politikai, katonai és hadi-ipari területen, amik utána összeadódva adták ki a szinte lehetséges legrosszabb végkimenetelt!

A szokásos "nemzeti-szomorkodás" helyett tanulni kellene ebből (is)!
Mivel ezen a "szakaszon" nekem (is) baxta a csőröm egy dolog, rákérdeztem négy AI-nál is egy régóta a fejemben motoszkáló "lehetőségre":
"Ardenek 2.0" a Kárpátokból indítva, az orosz utánpótlási vonalakhoz, majd "vissza-pucolni" a jól védhető Kárpátok mögé visszaforduló SzU-orosz "fő-erők megérkezése előtt!
Az AI-k szerint két fő gond lehetett volna:
- a hiányzó 30-50 páncélos,
- üzemanyag!!!
Ha nem késnek a Zrínyi-k --és sok más-- az egyoldalú német-orientáció miatt, hanem
párhuzamosan folyik a saját-erős, hazai-technikára alapozott fejlesztés, akkor
a hiányzó 50 Zrínyi
duplája lett volna legyártható,
a meglévő hazai kapacitással, a meglévő hazai lövegekkel,
legkevesebb fél évvel korábbi rendszerbe állítással!!!
A hamarabb megkezdett gyártás nagyobb mennyiségével becsültettem meg az AI-kkal, és azt hozták ki, hogy az egyébként szerintük is biztos román átállás később következett volna be, ami már eleve legkevesebb 1 hónap orosz késés lett volna, és a román üzemanyagokkal aktívabb, hatékonyabb német ellenállást --ami szintén tovább lassította volna az orosz erőket-- hozzá sem becsültettem!
Itt --az "Ardenek 2.0"-nál is-- lett volna égetően szükségünk a Don-kanyarban a hibák miatt feleslegesen elvesztett 50-75.000-es létszámra és az "el-német-várakozott" hiányzó 80-110 Zrínyire, amik 6-8 hónappal korábban érzékeltetik hatásukat az akkor még kevesebb és kb. egy generációval gyengébb T-34-ek ellen!
Ha ezeknek a hibáknak csak a felét --vagy azt sem-- követjük el, akkor a becsülhetően válaszként kevéssel valóban nagyobb orosz erők ellenére is szinte biztosan a Dunánál fejeződött volna be ez számunkra rém-álom. Nem voltunk a főcsapás irányban, a lengyel irányhoz képest mellék-hadszíntér voltunk! Végezhettünk volna sokkal jobb helyzetben!
Sorozatos további hibáink miatt égett ránk ez a revíziós kaland!
El-qúrtuk! ...akkor is!
U.I.: Érdemes néha --minden hangzatos ellenkezések/leordítások ellenére-- megnézni a "Mi lett volna ha..." lehetőségeket, mert lehet(ne)/kell(ene már végre) tanulni az (ismét, most is) elkövetett hibákból!
...szerintem!
.