A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Egy kis rohamlövegezés. Régi cikk, de jó.

Mielőtt elindult itt ez az AI kommentre AI kommenttel válaszolunk egy elképzelt valóságról "beszélgetés", pont erről volt szó: 2025. október 21.

• Tetszik
Reactions: reich_und_roll

pont errol az urban legendrol(ti. holtak utege) beszel ebben
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
A legszomorubb, hogy az igazi Holtak Utegerol alig beszel sem Szamveber reszletesebben, sem senki mas.
Mar ha meg egyaltalan emlekezik rajuk valaki.
Pedig megerdemelnek!

Koniggratz-i csata, 1866
blog205-13.jpg
blog205-14.jpg

Közben az általános visszavonulás fedezésére Benedek a tüzérséget és a lovasságot vetette be. Ekkor történt az a híres eset, amikor is a III. hadtest egyik magyar legénységből álló ütege, Groeben százados vezetésével Chlumot 150 méterre megközelítve előre vágtatott és lefogatolás után kartácstűzzel árasztotta el a falucska utcáján előrenyomuló porosz gyalogságot. A hősies önfeláldozása lehetővé tette, hogy két másik üteg visszavonuljon. Az itt tartózkodó poroszok minden erejüket a bátor üteg ellen fordították és hamarosan el is söpörték azt. Két kivétellel az üteg teljes legénysége, 52 fő a parancsnokával együtt elesett. A csata után Groeben százados posztumusz megkapta a Mária Terézia rendet és egészen 1944-ig ezt az alakulatot hívták a magyar hadtörténelemben a „holtak ütegének”.

pont errol az urban legendrol(ti. holtak utege) beszel ebben

A legszomorubb, hogy az igazi Holtak Utegerol alig beszel sem Szamveber reszletesebben, sem senki mas.
Mar ha meg egyaltalan emlekezik rajuk valaki.
Pedig megerdemelnek!

Koniggratz-i csata, 1866
blog205-13.jpg
blog205-14.jpg

Közben az általános visszavonulás fedezésére Benedek a tüzérséget és a lovasságot vetette be. Ekkor történt az a híres eset, amikor is a III. hadtest egyik magyar legénységből álló ütege, Groeben százados vezetésével Chlumot 150 méterre megközelítve előre vágtatott és lefogatolás után kartácstűzzel árasztotta el a falucska utcáján előrenyomuló porosz gyalogságot. A hősies önfeláldozása lehetővé tette, hogy két másik üteg visszavonuljon. Az itt tartózkodó poroszok minden erejüket a bátor üteg ellen fordították és hamarosan el is söpörték azt. Két kivétellel az üteg teljes legénysége, 52 fő a parancsnokával együtt elesett. A csata után Groeben százados posztumusz megkapta a Mária Terézia rendet és egészen 1944-ig ezt az alakulatot hívták a magyar hadtörténelemben a „holtak ütegének”.
Miért beszélne?

Mint írtam volt, Malinovszkij az Ukràn Front 800 harckocsijával állt a történelmi határon. Meg a némileg több, mint 1 millió katonájával.

Nézz utàna, ha gondolod. 1944 augusztusában érte el a Honvédség a 200 ezer katonával a csúcsot amikor is az 1. magyar hadsereg ennyi katonával állt a keleti fronton. Erre egyetlen esetben volt még példa, amikor is a 1943 januárjában a 2. magyar hadsereg a Donnál állt.

Nem a Honvédség létszámára gondoltam…
Ja hogy csak a Kárpátok előterében az 1. Hds.. bocs, felteertettelek.

Ja hogy csak a Kárpátok előterében az 1. Hds.. bocs, felteertettelek.
Valszeg én sem fogalmaztam elég pontosan. A lényeg, hogy olyan állapotok mellett amiről már volt itt szó hiába lett volna ennyivel vagy annyival több Zrínyi II, ha közben alig volt bármi más. És ezekkel a körülménnyel nem számol az AI, mert gondolom ilyen részletekbe menően még nincs infója a témáról és csak a számok alapján generálja a lehetőségeket. Arról nem is beszélve amit már írtam, a németek másfél hónap alatt vesztettek annyi embert keleten, mint amennyi összesen rendelkezésre állt az 1. magyar hadsereg számára. Ellenben az oroszok olyan szinten öntötték az ember anyagot a frontra, hogy az sem zavarta őket, hogy 1944 utolsó negyedévében 20-21 ezer katonát vesztettek naponta!!! és ebből 5400-5600 halott vagy eltűnt volt. 1.35-1,36 millió embert kukáztak le az általam írt időszakban halottakban, sebesültekben, eltűntekben. Ezekkel a számokkal nem lehettünk pariban sehogy.

• Tetszik
Reactions: ZeiG and blitzkrieg
Nem, de mi köze a vh pancélos harcaihoz? Annyit mond róla amennyit kell ebven a kontextusban.
elnevezesben kapcsolodik, egyebkent nem.
De gondolom oriasi traumat okozna barkinek, akar azt az altalam idezett harom mondatot elmondani/meghallgatni a temaban.
Whatever.

Valszeg én sem fogalmaztam elég pontosan. A lényeg, hogy olyan állapotok mellett amiről már volt itt szó hiába lett volna ennyivel vagy annyival több Zrínyi II, ha közben alig volt bármi más. És ezekkel a körülménnyel nem számol az AI, mert gondolom ilyen részletekbe menően még nincs infója a témáról és csak a számok alapján generálja a lehetőségeket. Arról nem is beszélve amit már írtam, a németek másfél hónap alatt vesztettek annyi embert keleten, mint amennyi összesen rendelkezésre állt az 1. magyar hadsereg számára. Ellenben az oroszok olyan szinten öntötték az ember anyagot a frontra, hogy az sem zavarta őket, hogy 1944 utolsó negyedévében 20-21 ezer katonát vesztettek naponta!!! és ebből 5400-5600 halott vagy eltűnt volt. 1.35-1,36 millió embert kukáztak le az általam írt időszakban halottakban, sebesültekben, eltűntekben. Ezekkel a számokkal nem lehettünk pariban sehogy.
Np. Ais dolgokat én el is engedem, egy ilyen komplex dolgot egy parameteresen nézni haaaat...

• Tetszik
Reactions: reich_und_roll