https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2025/10/szankcios-lista-india-orosz-repulogep
mindemellett ismét nekiálltak orosz olajat és LNG-t is vásárolni
mindemellett ismét nekiálltak orosz olajat és LNG-t is vásárolni
Nyilván Putyin úgy véli, hogy még bőven nyerhet területeket. Már egy éve röhögök ezen a "24 óra alatt békét csinál Trump" dumán meg a mi fontoskodó minielnökünkön, aki úgy csinál mintha rajta múlna világbéke.
Itt csak akkor lehetne megállásra bírni az oroszokat (talán azt is csak átmenetileg), tényleg sikerülne lefaragni az olaj bevételeiket. Ez elvben megvalósítható lenne, de nem a jelenlegi "csináljuk is, meg nem is" hozzáállással.
Minden esetre nagyon sok év kellene az oroszoknak mire az egész Donbaszt elfoglalják Kramtorszk és Slovjanszk elég jól védhető erődvárosaival együtt, ami relatíve kevés emberrel is jól védhetőek.
Az elmúlt egy évben is röhejesen kevés területet foglaltak el az oroszok a ráfordított erőforrásokhoz képest.
Nincs még eldöntve ki adja fel előbb: még évekig el fog ez tartani. Irak-iráni háború és 8 évig tartott, a vietnámiak honvédő háborúja több mint 20 évig: az ilyen egzisztenciális harcnak felfogott háborúk hosszúak. Mindkét oldal úgy véli, hogy nem engedhet, nincs hová hátrálni.
Azt mondjuk korábban sem értettem, miért nem a könnyeb terepen való előrenyomulást erőltetik az oroszok. Ha azt tennék akkor ma nagyobb ukrán terület lenne a kezükön, a Donbasz sem lenen ripityára lőve és előbb-utóbb vagy be tudnák keríteni a Donbaszt vagy annyira elvonni onnan csapatokat, hogy egyszerűbb lenen a bevétele.
A fenti részlethez egy szösszenet. Időről-időre módom van beszélgetni egy amerikai veteránnal, aki gyakran (hogy milyen okból, nem tudom) jár az ukrikhoz. Ő mesélte, hogy a frontvonal úgy néz ki az elhasznált optikai szálaktól, mintha teli lenne szőve a mező / erdő pókhálóval, a legvadabb horror / halloween-i módon. Ő úgy látja, hogy annyi ott az elhasznált optikai szál, hogy az már veszélyezteti a környezet rekultivációját....
Voltak itt képek mezőről, amelyen rengeteg üvegszál volt. Most felmerült bennem a kérdés: milyen lehet átmenni egy ilyen mezőn? Egyáltalán reális átmenni rajta lábon? Át tud menni rajta jármű vagy pár méter után belegabalyodik a szálakba? Ha problémát okoz, akkor a támadók beszűkítették a saját mozgásterüket? Akkor sokkal könnyebb védeni.
A fenti csak egy példa arra, hogy milyen problémákkal szembesülnek a harcoló felek, sok ilyen lehet még, ami nekem eszembe sem jut.
...
A kis Grétának ez jó lehetőség lenne a béke mellett érvelni tüntizni szervezkedni a környezet védelem ügyében felszólalva...az annyi besült akció után (pld 2023 ra mindmeghalunk kijelentése klima ügyben)A fenti részlethez egy szösszenet. Időről-időre módom van beszélgetni egy amerikai veteránnal, aki gyakran (hogy milyen okból, nem tudom) jár az ukrikhoz. Ő mesélte, hogy a frontvonal úgy néz ki az elhasznált optikai szálaktól, mintha teli lenne szőve a mező / erdő pókhálóval, a legvadabb horror / halloween-i módon. Ő úgy látja, hogy annyi ott az elhasznált optikai szál, hogy az már veszélyezteti a környezet rekultivációját.
Komolyan kérdezem: pontosan hogyan veszélyezteti?az már veszélyezteti a környezet rekultivációját
És a nyugati cégek ukrán katonát fognak gyártani? Mert leginkább abból van hiány.Még tavasszal írtam, hogy az idő már nem az oroszoknak dolgozik, mert ha lassan is, de felpörögnek a nyugati cégek.
Az oroszoknál sem rózsás a helyzet. Ember ugyan van (Oroszországban nincs mozgósítás), csak nem nagyon akarnak katonák lenni.És a nyugati cégek ukrán katonát fognak gyártani? Mert leginkább abból van hiány.
A háború elején kiszámoltam, hogy kivándorlást, korfát, alkalmasságot stb. figyelembe véve Ukrajna kb 4 millió embert tud harcba küldeni. Akkor éri el a németek II. világháborús veszteségi arányait.És a nyugati cégek ukrán katonát fognak gyártani? Mert leginkább abból van hiány.
Szerintem azt nem vetted figyelembe, h akkoriban a németeknél még nem 1 alatti volt a születési ráta. Sztem Ukrajna már ma túl van azon a határon, h még ki tudja heverni a veszteséget (halottak, soha vissza nem térő menekültek, meg nem születettek). Eleve a háború kitörése előtt már egész Európa legalacsonyabb születési rátáját produkálták.A háború elején kiszámoltam, hogy kivándorlást, korfát, alkalmasságot stb. figyelembe véve Ukrajna kb 4 millió embert tud harcba küldeni. Akkor éri el a németek II. világháborús veszteségi arányait.
Ahogy telik az ido, egyre kisebb darabokra torik az amugy is nagyon kis atmeroju uvegszal. A termofold tele lesz mikro-uveg darabokkal.Komolyan kérdezem: pontosan hogyan veszélyezteti?
Igen, és? Ez nem műanyag.Ahogy telik az ido, egyre kisebb darabokra torik az amugy is nagyon kis atmeroju uvegszal. A termofold tele lesz mikro-uveg darabokkal.
Szerintem azt nem vetted figyelembe, h akkoriban a németeknél még nem 1 alatti volt a születési ráta. Sztem Ukrajna már ma túl van azon a határon, h még ki tudja heverni a veszteséget (halottak, soha vissza nem térő menekültek, meg nem születettek). Eleve a háború kitörése előtt már egész Európa legalacsonyabb születési rátáját produkálták.
Uveget sem egeszseges enni...Igen, és? Ez nem műanyag.
Abban befolyásolja, h sztem máshol van a lélektani összeomlási határ.Abban igazad van, hogy hosszú távon problémájuk lehet a születési ráta miatt.
De ez a háború menetét valószínűleg nem befolyásolja. A 4 milliós szám 2022 nyár eleje. Nem hiszem, hogy - a harctéri veszteségektől eltekintve - azóta számottevően változott. Aki el tudott menekülni, az akkor már elmenekült, aki nem, azt meg már nem engedték ki. Az pedig, hogy 15 éves távlatban mi történik másik kérdés.
Ezért nem látom egyértelműnek azt, hogy az ukrán katonák elfogynak és összeomlik a front. Nem merném kijelenteni ex-katedra, hogy nem fog megtörténni, csak én most még nem látom hozzá a számokat.
Jó kérdés, hogy az oroszok minapi kijelentése, amely szerint egy éven belül béke lehet pontosan mit takar. Lehet, hogy csak hasraütés-szerűen bemondták. Lehet, hogy arra számítanak, a villany lekapcsolása fog problémákat okozni. Lehet arra, hogy elfogy az ukrán hadsereg. Ők valószínűleg jobban látják a helyzetet mint mi.
Én azt tudom elképzelni, hogy egyszerűen nincs meg az erejük hozzá. Ha ukrán kézen hagynak területeket, főleg ha városi, erődített területeket, akkor megnyúlik a frontvonal, és sokkal nehezebb lesz a támadókat védeni.
Szerintem amit most látunk, az a drón és gyalogsági hadviselés felvirágzásának és átalakulásának következménye. Volt nemrég egy cikk arról, hogy az angolok 85.000 drónt adtak Ukrajnának. Ha ezer kilométeres frontvonalat nézünk, akkor ez kilométerenként 85 drón, és ez csak az angoloktól jövő forrás. Ezen átmenni vagy ez ellen több oldalról védekezni nagyon nem tűnik egyszerűnek, az EW rendszerek is lehet szűk keresztmetszet.
Voltak itt képek mezőről, amelyen rengeteg üvegszál volt. Most felmerült bennem a kérdés: milyen lehet átmenni egy ilyen mezőn? Egyáltalán reális átmenni rajta lábon? Át tud menni rajta jármű vagy pár méter után belegabalyodik a szálakba? Ha problémát okoz, akkor a támadók beszűkítették a saját mozgásterüket? Akkor sokkal könnyebb védeni.
A fenti csak egy példa arra, hogy milyen problémákkal szembesülnek a harcoló felek, sok ilyen lehet még, ami nekem eszembe sem jut.
Még tavasszal írtam, hogy az idő már nem az oroszoknak dolgozik, mert ha lassan is, de felpörögnek a nyugati cégek. Rengeteg a pénz, Ukrajna azt is elkölti, ami nincs, az EU is önti bele számolatlanul. Ez a "drónfal" dolog nem butaság azért, ha Ukrajnának már van ilyen, akkor nagyon vissza tudja fogni az oroszok lendületét.
Eddig embert áldoztak az oroszok megállításáért, most szép lassan tolódik a hangsúly. Én nem csodálkozom a sebességen, teljesen reálisnak tűnik mai körülmények között.
22/23-ban kellett volna ezzel kezdeniük.
Zone rouge 2.0A fenti részlethez egy szösszenet. Időről-időre módom van beszélgetni egy amerikai veteránnal, aki gyakran (hogy milyen okból, nem tudom) jár az ukrikhoz. Ő mesélte, hogy a frontvonal úgy néz ki az elhasznált optikai szálaktól, mintha teli lenne szőve a mező / erdő pókhálóval, a legvadabb horror / halloween-i módon. Ő úgy látja, hogy annyi ott az elhasznált optikai szál, hogy az már veszélyezteti a környezet rekultivációját.
Komolyan vették ők, az ukran Bayraktarokkal kb semmit nem tudtak kezdeni az ukránok emiatt.Kinek mit?
Ha jól emlékszem az oroszok elég félvállról vették a drón kérdést az elején és az ukránok a Kijevet célzó támadás egy részét pont hogy drónokkal fogták meg.
Utána mindkét fél tűzérséggel operált, volt is nagy ramazuri abból, hogy a nyugat milyen keveset gyárt, az oroszoknak meg Észak-Korea is ad, meg az üteg is sokkal több van nekik.
Ma pedig már nem is hallani a tűzérségről jóformán, minden hír drónokról szól. Nagy ritkán van olyan, hogy ember-ember ellen harcol, harckocsik elvétve, drónok 95%+. (Az itteni hírekben, bevallom, nem járok utána részletesen.)
Az oroszok 22/23 nem tudtak volna bármivel is kezdeni, mert nem volt meg rá a képességük. Az elmúlt években építették fel.
Az üvegszál összetétele nagyon hasonlít más szervetlen , természetes ásványi anyagokhoz, és így az összetöredezett üvegszált is nehezen lehet majd megkülönböztetni a homoktól, amiből készült.Ahogy telik az ido, egyre kisebb darabokra torik az amugy is nagyon kis atmeroju uvegszal. A termofold tele lesz mikro-uveg darabokkal.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..