Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

A Westinghouse lenne az utolsó, amitől reaktort rendelnék (vagy üzemanyagot).

Én 36 napra ígérem a kivitelezést egy román kőművesbrigáddal. :D

Kb. ennyire hiszek határidőknek a nukleáris energetikában. Jelenleg nincs tapasztalat; a hibák az első 1-2 alkalommal szoktak kiütközni. na majd az 5.-et építsék fel itthon 5 év használat után, az részemről oké. Azt meg várjuk ki, mennyire lesz olcsó az olcsó olyan területen, ahol méretgazdaságosság van.

Szóval maradok szkeptikus erősen, pedig amúgy támogatom az ötletet.
Most ezt kevered. Az SMR az nem Westinghouse. A fűtőelem az. De ilyet meg már szállítanak hasonló szovjet típusú finn és cseh erőművekbe. Tehát ezt már nem vakon vesszük. Ráadásul a 4 reaktorból csak egybe fogjuk használni 2028-tól legkorábban.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Most ezt kevered. Az SMR az nem Westinghouse. A fűtőelem az. De ilyet meg már szállítanak hasonló szovjet típusú finn és cseh erőművekbe. Tehát ezt már nem vakon vesszük. Ráadásul a 4 reaktorból csak egybe fogjuk használni 2028-tól legkorábban.
Lehet, hogy keverem. Nem Westinghouse lesz az SMR? Az amcsi fűtőanyaggal már szívott elég orosz erőmű Európában (az tudtommal Westinghouse). Semmi okát nem látom, hogy ne az oroszoktól vegyünk fűtőanyagot. Megbízható partnerek voltak.

Lehet, hogy keverem. Nem Westinghouse lesz az SMR?
Velük intézzük az SMR-t.

A Synthos Green Energy lengyel cég, ez az amerikai GE Vernova nukleáris technológiájának közép-európai felhasználásának a jogtulajdonosa. A GE Vernova a GE Hitachi Nuclear Energy nevű leánycégén keresztül érdekelt a kis moduláris nukleáris erőművek (SMR-ek) fejlesztésében, sőt a világon elsőként már megszerezte az első ilyen blokk létesítéséhez szükséges engedélyt, Kanadában.
Az amcsi fűtőanyaggal már szívott elég orosz erőmű Európában (az tudtommal Westinghouse). Semmi okát nem látom, hogy ne az oroszoktól vegyünk fűtőanyagot. Megbízható partnerek voltak.
1. Az Unió próbálja őket kiszorítani, erre reagálni kell.

2. Ha több vevőtől tudsz rendelni, az ár is lehet kedvezőbb ha nem egy eladónak vagy kiszolgáltatva.

3. A maradék 3 blokkba sem egyedül foghák az oroszok szállítani a fűtőanyagot. Csináltak a francia Framatome-al egy vegyesvállalatot, így tudnak EU kompatibilis fűtőanyagot szállítani nekünk

Velük intézzük az SMR-t.

A Synthos Green Energy lengyel cég, ez az amerikai GE Vernova nukleáris technológiájának közép-európai felhasználásának a jogtulajdonosa. A GE Vernova a GE Hitachi Nuclear Energy nevű leánycégén keresztül érdekelt a kis moduláris nukleáris erőművek (SMR-ek) fejlesztésében, sőt a világon elsőként már megszerezte az első ilyen blokk létesítéséhez szükséges engedélyt, Kanadában.

1. Az Unió próbálja őket kiszorítani, erre reagálni kell.

2. Ha több vevőtől tudsz rendelni, az ár is lehet kedvezőbb ha nem egy eladónak vagy kiszolgáltatva.

3. A maradék 3 blokkba sem egyedül foghák az oroszok szállítani a fűtőanyagot. Csináltak a francia Framatome-al egy vegyesvállalatot, így tudnak EU kompatibilis fűtőanyagot szállítani nekünk
Közben én is megnéztem az SMR-t, tényleg nem Westinghouse; valami jóképességű újságíró gondolom nem vette a fáradságot. Viszont zéró megépítve, zéró tapasztalat. Mondjuk a Hitachi jobban hangzik mint a Westinghouse. Ezzel együtt sem kellene first adapternek lenni szerintem.

Az üzemanyag: veszünk amcsi üzemanyagot ruszki uránból. Az évszázad biznisze lesz tippre; avagy hogyan szúrjuk tökön magunkat megint. A ruszkik átvették, megoldották a használt fűtőelemek kérdését. Mi lesz az amcsival?

• Hűha
Közben én is megnéztem az SMR-t, tényleg nem Westinghouse; valami jóképességű újságíró gondolom nem vette a fáradságot. Viszont zéró megépítve, zéró tapasztalat. Mondjuk a Hitachi jobban hangzik mint a Westinghouse. Ezzel együtt sem kellene first adapternek lenni szerintem.
Tuti nem leszünk elsők, mert az első építése, tervezése már zajlik Kanadában, Ontarioban.
Az üzemanyag: veszünk amcsi üzemanyagot ruszki uránból. Az évszázad biznisze lesz tippre; avagy hogyan szúrjuk tökön magunkat megint. A ruszkik átvették, megoldották a használt fűtőelemek kérdését. Mi lesz az amcsival?
A ruszkik sem veszik át a kiégett fűtőanyagot. 1997 óta nem is szállítjuk oda, 2018 óta az oroszok senkitől sem veszik át.

Az előbb picit faszságot írtam, mert Bátaapátiba a paksi nukleáris szemét kerül, a kiégett fűtőanyag marad Pakson egy átmeneti tárolóban. De itt évtizedekig lehet. Aztán vhova a Mecsekbe fogjuk elásni.

A mélységi tároló megvalósítása időigényes folyamat: több évtizedes felszíni földtani kutatást követően előbb egy felszín alatti kutatólaboratórium létesül, a tervek szerint 2030 körül. Ezt követően előreláthatólag 2055-től kezdődik meg a tároló kialakítása, 500 és 1000 méter közötti felszín alatti mélységben. Az átmenetileg Pakson tárolt kiégett fűtőelemek beszállítása várhatóan 2064-ben indul majd meg.

Most az amcsiktól beszerzünk új technológiát, amivel elméletileg hatékonyabban tudjuk tárolni Pakson a fűtőanyagot. De itt a részletek számomra nem ismertek.

Tuti nem leszünk elsők, mert az első építése, tervezése már zajlik Kanadában, Ontarioban.

A ruszkik sem veszik át a kiégett fűtőanyagot. 1997 óta nem is szállítjuk oda, 2018 óta az oroszok senkitől sem veszik át.

Az előbb picit faszságot írtam, mert Bátaapátiba a paksi nukleáris szemét kerül, a kiégett fűtőanyag marad Pakson egy átmeneti tárolóban. De itt évtizedekig lehet. Aztán vhova a Mecsekbe fogjuk elásni.

A mélységi tároló megvalósítása időigényes folyamat: több évtizedes felszíni földtani kutatást követően előbb egy felszín alatti kutatólaboratórium létesül, a tervek szerint 2030 körül. Ezt követően előreláthatólag 2055-től kezdődik meg a tároló kialakítása, 500 és 1000 méter közötti felszín alatti mélységben. Az átmenetileg Pakson tárolt kiégett fűtőelemek beszállítása várhatóan 2064-ben indul majd meg.

Most az amcsiktól beszerzünk új technológiát, amivel elméletileg hatékonyabban tudjuk tárolni Pakson a fűtőanyagot. De itt a részletek számomra nem ismertek.
Dehogynem szállítottuk. Az ukrán háború óta nem szállítjuk, mert kockázatos. Még Paks 2 kapcsán is úgy volt marketingelve, hogy a ruszkik elviszik.

Közben én is megnéztem az SMR-t, tényleg nem Westinghouse; valami jóképességű újságíró gondolom nem vette a fáradságot. Viszont zéró megépítve, zéró tapasztalat.
Az amerikaiak se rinyaltak mikor Teller meg a tobbiek fejlesztgettek a bombat naluk - zero megepitve, zero tapasztalattal. :p :D

• Imádom
Az amerikaiak se rinyaltak mikor Teller meg a tobbiek fejlesztgettek a bombat naluk - zero megepitve, zero tapasztalattal. :p :D
Komolyan egy támadó fegyverhez (ami akkor is kárt okozott volna Japánnak, ha nem működik el és átmegy "piszkos bombába") akarod hasonlítani a saját területünkön megépített atomerőművet kb. zéró hosszútávú tapasztalattal az adott típust illetően? Nájsz.

Komolyan egy támadó fegyverhez (ami akkor is kárt okozott volna Japánnak, ha nem működik el és átmegy "piszkos bombába") akarod hasonlítani a saját területünkön megépített atomerőművet kb. zéró hosszútávú tapasztalattal az adott típust illetően? Nájsz.
Az meg egy amerikai teruleten megepitett meg soha nem letezo bomba volt. Olyan szar hely belole, csak neked

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az meg egy amerikai teruleten megepitett meg soha nem letezo bomba volt. Olyan szar hely belole, csak neked

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Továbbra sem értem az érvedet. Mindennel zéró tapasztalat van, amíg nem lesz vele elég tapasztalat. Az alapállás az, hogy olyan terméket veszel kva drágán, ami már bizonyított, nem egy kísérletet.
Itt az ország energiabiztonságát akarjuk megoldani, annál kevés drágább dolog van hibázni.

Dehogynem szállítottuk. Az ukrán háború óta nem szállítjuk, mert kockázatos. Még Paks 2 kapcsán is úgy volt marketingelve, hogy a ruszkik elviszik.
Én ilyenről nem olvastam. Amióta megépült Pakson az ideiglenes tároló 1997 óta ott tároljuk a kiégett kazettákat. Elvileg 2050 körülig van szabad kapacitása.
Egy adagot vittek el az oroszok 2014ben, ami 2003-ban anno megsérült egy balesetben.

Paks 2 kapcsán valóban szó volt róla, hogy majd vesznek át az oroszok használt fűtőanyagot onnan, aztán 20 év múlva, újrafeldogozva visszaküldik. Mert Paks 2 már képes lesz ilyen kiégett fűtőelemből újrahasznosított üzemanyag felhasználására.

Alapvetően minden fűtőanyag Magyarország tulajdona. Ahogy fejlődik az atomipar a kiégett fűtőelemekből is egyre több energia kinyerhető, ezért az kvázi nekünk tartalék. A franciák rendszeresen használnak ilyen fűrőanyagot otthon.

Én ilyenről nem olvastam. Amióta megépült Pakson az ideiglenes tároló 1997 óta ott tároljuk a kiégett kazettákat. Elvileg 2050 körülig van szabad kapacitása.
Egy adagot vittek el az oroszok 2014ben, ami 2003-ban anno megsérült egy balesetben.

Paks 2 kapcsán valóban szó volt róla, hogy majd vesznek át az oroszok használt fűtőanyagot onnan, aztán 20 év múlva, újrafeldogozva visszaküldik. Mert Paks 2 már képes lesz ilyen kiégett fűtőelemből újrahasznosított üzemanyag felhasználására.

Alapvetően minden fűtőanyag Magyarország tulajdona. Ahogy fejlődik az atomipar a kiégett fűtőelemekből is egyre több energia kinyerhető, ezért az kvázi nekünk tartalék. A franciák rendszeresen használnak ilyen fűrőanyagot otthon.
Az a mákunk, hogy volt kéznél ideiglenes tárolónk. A ruszkik elszállították később is, az ukrán háború tett keresztbe, amennyire én tudom. Meg kéne nézni Aszódi írt-e valamit hazai vonatkozásban, talán a nukleáris ciklus zárása kapcsán.

Tekintve, hogy dúsítási kapacitásunk nincs csak a gond van vele.

• Tetszik
Reactions: Negan
Nem egy évre a találkozó után egyértelműen elmondtak. Amíg Orbán és Trump kormányok vannak. Tehát fel évre és utána meg 2029 januárig.
ketté kell bontani
az egyik dolog az, ami konkrétan megtörtént
a másik dolog meg az, ami nem
az hogy megállapodtak szankciómentességről, az konkrétan megtörtént
viszont nem történt semmiféle megállapodás a szankciók alóli mentesség időtartamára vonatkozólag, ezt a magyar küldöttség - akinek ez érdekében állt volna - elfelejtette írásban vagy másképp rögzíteni
utóbb erre először úgy emlékeztek hogy az a mentesség örök időkre szól, később úgy hogy amíg a patás és a trump a két vezető addig merthogy kezet ráztak rá és azt úgy kell érteni
hát, majd a trump eldönti saját hatáskörben hogy ő ezt hogy érti
nyilván benne van a pakliban hogy pont úgy érti mint a patás, hogyne
de az is benne van a pakliban hogy egyszercsak ahhoz fűződik érdeke hogy másképp értse
az egy évről szóló nyilatkozatok láthatóan ennek a lehetőségnek a nyitott mivoltáról szólnak

• Tetszik
Reactions: bel and blitzkrieg
ketté kell bontani
az egyik dolog az, ami konkrétan megtörtént
a másik dolog meg az, ami nem
az hogy megállapodtak szankciómentességről, az konkrétan megtörtént
viszont nem történt semmiféle megállapodás a szankciók alóli mentesség időtartamára vonatkozólag, ezt a magyar küldöttség - akinek ez érdekében állt volna - elfelejtette írásban vagy másképp rögzíteni
utóbb erre először úgy emlékeztek hogy az a mentesség örök időkre szól, később úgy hogy amíg a patás és a trump a két vezető addig merthogy kezet ráztak rá és azt úgy kell érteni
hát, majd a trump eldönti saját hatáskörben hogy ő ezt hogy érti
nyilván benne van a pakliban hogy pont úgy érti mint a patás, hogyne
de az is benne van a pakliban hogy egyszercsak ahhoz fűződik érdeke hogy másképp értse
az egy évről szóló nyilatkozatok láthatóan ennek a lehetőségnek a nyitott mivoltáról szólnak
Az örök idők, ha elég idős vagy akkor tudod hogy meddig szól. Amíg én ott vagyok, az utódom ugy is leszarja, mert neki már nincs olyan kapcsolata a másikkal. Amúgy figyelni kell, hogy az energia iparban milyen fejlesztéseket fogunk nyomni. Abból már látni fogjuk az időtartamot. Nézni kell a kapacitás bővítése ket a csovezetekeken, a tartalék képzési kapacitások hogy változnak. Finomítói fejlesztések.

amit az ügyről tudni vélek, hogy nemzetközi egyezmények tiltják hogy egyik ország sugárzó szemetét a másik országba rakja le
ebből aztán következik hogy ha az üzemanyagot a westinghousetól a framatometól vagy bármely atomipari szakcégtől vesszük, a végén a leharcolt üzemanyagkazetták itt maradnak és kereshetünk nekik helyet valahol a mecsek alatt
mert nem tudunk egyik céggel se másképp megállapodni
a kivétel az oroszok esete
ha az oroszoktól vesszük a technológiát üzemanyagot miazmást akkor nem a roszatommal állapodunk meg hanem a mindenkori orosz kormányzattal
és máris kinyílik a tér egy alkura arról hogy ne csak újrafeldolgozásra vigyék el azt a hulladékot hanem végleg, ha már amúgy is meg kell oldaniuk valahol szibéria felsőn egy rohadt mély gödörben a saját dolgaik eltüntetését hadd férjen már be oda a miénk is
mert a nemzetközi egyezményeket két ország egymás között felül tudja bírálni
cég a céggel nem
amikor kigolyózzuk az oroszokat az üzemanyagbeszállítók közül a korunkra éppen jellemző ruszofób nyugateurópai közhangulat nyomására, egyben arról is döntünk hogy unokáink korában amikor majd meg kell oldani a sugárzó maradékxar elpaterolását ne legyen lehetőségük megkérdezni putyin utódját vagy annak az utódját hogy nem vinnék-e el jó pénzért a fenébe az egész xarhalmot...

Külön megérne egy misét, hogy mégis mi köze van az USAnkának ahhoz, hogy hazánk kitől mit vesz.
Nagyon egyszerű kérdés . Mindíg az az úr egy adott terület felett - aki katonailag is birtokolja azt, de nem csak szóban, hanem akár kis létszámú élőerő betolásával, amelyhez egy újjal sem érdemes hozzá nyúlni hiszen utána özönlik majd a java, engedetlenség esetén. Ennek alapján láthatjuk hogy az USA területi illetékességének most hol húzódik a határa. - itt Európában, a Balkánon is.

Ez nem jelent Nálunk sem változást 1526 óta, a függetlenségünk elvesztése óta.

A politikusi pávatáncok a F.O.S. média szinpadon csak a jólelkű hiszékeny polgárokat tartja sok évtizedes csipkerózsikai mélyálomban - melynek az első háborúba felszólító puskalövés vet majd véget.

És aki az Úr a terület felett - az diktálja a gazdasági üzemmódokat és életfeltételeket is.

Így villamos energia területén az USA-ban divat lett az Időjárásfüggő Energia termelés - Európa követte a példáját a leghűségesebben - ennek sikere esetén egy csapásra le lehetett volna szakadni az orosz szénhidrogénekről - a Medvét belefullasztva azokba (bevételének megszüntetéséve).
Trump új energiatermelési irányelvet valósít meg - eltörli a szerintem is hiteltelen "A klima vészhelyzetet az ember okozza" állítást, és most ahogy az ottani csöveken is kifér, ontja a CO2-őt a rogyadozó villamosenergia szektorának megmentésére. - a legnagyobb gondot okozó szélmalmok új példányainak hálózatról való kitiltásával egyidejűleg.

Ez Nála is egy átmeneti állapot - míg a leállított de német módra szét nem barmolt reaktoraikat újra nem indítják , közben az új telepítendők el nem kezdenek ott működni. Az atomenergia ipar csúcsra járatása során ezen termékeit betolja az általa kontrollált országokba is, még akkor is ha annak üzleti feltételei nem éppen a legjobbak a felhasználók számára.

Utalok arra például hogy az orosz a Paks II sugárzó fűtőelem hulladékát is tárolás helyett visszaszállították volna feldolgozásra - itt a megállapodásokban erről a nagyon lényeges környezetvédelmi kérdésről - egy szó sem volt..

Tehát nincs itt semmi látnivaló - mint mindíg az erősebb kutya gyártja a kiskutyákat.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg
Utalok arra például hogy az orosz a Paks II sugárzó fűtőelem hulladékát is tárolás helyett visszaszállították volna feldolgozásra - itt a megállapodásokban erről a nagyon lényeges környezetvédelmi kérdésről - egy szó sem volt..

Tehát nincs itt semmi látnivaló - mint mindíg az erősebb kutya gyártja a kiskutyákat.
Paks 2-re ez a lehetőség él. Azaz ez van a szerződésben.
Paks 1-ről eddig sem vittek el az oroszok semmit és ez a helyzet ezzel a módosítással sem változott.