[BIZTPOL] Irán

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

"Az iráni vezetés állandóan Izrael elpusztításáról beszél."

Ha visszatérő motívumokat akarsz hallgani, akkor javaslom az "Irán már csak 1-2 évre van az atombombától" kijelentéseket Izrael oldaláról, 30 éves sztori.

"Az iráni vezetés állandóan Izrael elpusztításáról beszél."

Ha visszatérő motívumokat akarsz hallgani, akkor javaslom az "Irán már csak 1-2 évre van az atombombától" kijelentéseket Izrael oldaláról, 30 éves sztori.

Őszintén? Szerintem mindkét oldal megéri a pénzét. Mármint a két ország vezetésében jónéhányan. Netanyahu is a saját politikai céljaira használja az iráni atombombával riogatást már évtizedek óta. Ugyanakkor máig nem világos az sem, hogy mi a picsának kell Iránnak 80%-osra dúsított urán, ha az atomprogramja csupán békés célokat szolgál?
Egyébként, még a 12 napos háború előtt, beszélgettem egy iráni sráccal, aki Teheránban él. Nyilván egyelemes minta, de nagyon furcsa dolgokat mondott nekem. Pl. hogy az általa ismert irániak többsége Izraelre barátként tekint, egyfajta szövetségesre az iráni kormány ellen. Nem tudom, lehet, hogy egy iráni Mossad-ügynökkel beszéltem? :confused:

Őszintén? Szerintem mindkét oldal megéri a pénzét. Mármint a két ország vezetésében jónéhányan. Netanyahu is a saját politikai céljaira használja az iráni atombombával riogatást már évtizedek óta. Ugyanakkor máig nem világos az sem, hogy mi a picsának kell Iránnak 80%-osra dúsított urán, ha az atomprogramja csupán békés célokat szolgál?
Egyébként, még a 12 napos háború előtt, beszélgettem egy iráni sráccal, aki Teheránban él. Nyilván egyelemes minta, de nagyon furcsa dolgokat mondott nekem. Pl. hogy az általa ismert irániak többsége Izraelre barátként tekint, egyfajta szövetségesre az iráni kormány ellen. Nem tudom, lehet, hogy egy iráni Mossad-ügynökkel beszéltem? :confused:
Egyelemes mintárval nem számolnék, saját magam sem teszem, pedig irakiakkal dumálgattam pl. nem kevéssel.

Izraelnek józan ésszel nézve semmi keresnivalója ott, viszont nemzetközi jog alapján meg igen. Az amerikai külpolitika gyakorlatilag izraeli kézben van (United States of AIPAC) a környéken, nem véletlen lett minden ország szétkúrva. Az iráni kormány azért probléma a Nyugatnak mert nem akar meghajolni és kezet csókolni.

Volt ott ugye demokrácia is korábban, csak az nem tetszett USAnkának meg a briteknek, le is szervezték a módosítást.

Egyelemes mintárval nem számolnék, saját magam sem teszem, pedig irakiakkal dumálgattam pl. nem kevéssel.

Hozzuk át inkább ide.
Én sem számolok túlzottan vele, de tényleg nagyon meglepett. Mert azt gondoltam, hogy legalábbis a nagyvárosi fiatalság valószínűleg nem nagyon szimpatizál a teokratikus vezetéssel, de hogy pont Izrael-t tartják páran ott barátnak? Mondtam is neki, hogy "attól még, hogy valaki az ellenséged ellensége, nem lesz feltétlenül a barátod".

Izraelnek józan ésszel nézve semmi keresnivalója ott, viszont nemzetközi jog alapján meg igen. Az amerikai külpolitika gyakorlatilag izraeli kézben van (United States of AIPAC) a környéken, nem véletlen lett minden ország szétkúrva. Az iráni kormány azért probléma a Nyugatnak mert nem akar meghajolni és kezet csókolni.

Irán elsősorban nem a Nyugatnak, hanem Izraelnek probléma ott szerintem. Érdekes módon, az iráni iszlám forradalom, vagyis a Sah bukása után, bár "papíron" már elmérgesedett a viszony Irán és Izrael között, Khomeini az iszlám ellenségének nevezte Izraelt, de aztán az Irak-Irán háborúban Izrael még támogatást is nyújtott Iránnak.
Csak aztán, amikor már erősen fokozódni kezdett az iráni támogatás a palesztin szervezeteknek, a '90-es évektől, azzal már nagyon ráléptek Izrael tyúkszemére.

Volt ott ugye demokrácia is korábban, csak az nem tetszett USAnkának meg a briteknek, le is szervezték a módosítást.

Hát igen, történtek és történnek csúnya dolgok, rendszerbuktatások arrafelé...

"Irán elsősorban nem a Nyugatnak, hanem Izraelnek probléma ott szerintem."

Nem sajnos. Van-volt ott eleve egy nagyhatalmi játszma illetve az angolszászok sosem bocsájtották meg, hogy kib.szták őket az olajbizniszből. Izrael meg azon dolgozott, hogy minden potenciális ellenfelet lenullázanak, erről volt beismert infó amcsi részről. Pillanatig nem védenék diktátorokat, de Szaddámot is ügyesen engedték Iránra, aztán amikor megunták, akkor hirtelen főellenség lett.
Előtte meg az iraki vegyi fegyverek bevetéséhez az iráni erők ellen az USA szolgáltatta a célpontokat.

Izraelnek mindenki probléma, akit nem tud legyakni, gyakorlatilag bully szerepkört visz, mindenkit bombáz, aki nem tetszik neki, semennyire nem elszámoltatható, mert uralja az amerikai politikát az AIPACon keresztül.

Most van egy periódus, amikor vagy el tudja zárni a környező országokat az atomfegyverektől vagy bele kell nyugodnia, hogy lejárt az ideje. Szerintem lejárt az ideje, diplomáciával kell haladnia erő helyett.
15 éven belül kb. minden játékosnak lesz nukleáris fegyvere, ha triádja nem is (a dolgok jelenlegi állása alapján ésszerű).

Persze lehet fékezett habzásban nyomni (mint most is Iránnal) vagy lásd Pakisztán vs India, két atomhatalom, de vergődés lesz a vége, akárcsak az USA szemmel látható vergődése a "korlátlan" hatalma elvesztése kapcsán.

"Érdekes módon, az iráni iszlám forradalom, vagyis a Sah bukása után, bár "papíron" már elmérgesedett a viszony Irán és Izrael között, Khomeini az iszlám ellenségének nevezte Izraelt, de aztán az Irak-Irán háborúban Izrael még támogatást is nyújtott Iránnak."

Izrael az Al-Kaidát (meg mindenkit) is ápolta, Usanka szövetségese volt Szíriában kb. mindenki, aki Asszad ellen ment és segített szétb.szni az országot.
Pragmatikusak néha: minél jobban gyengítik egymást (Irak volt az erősebb és a nagyobb fenyegetés), annál jobb nekik. Nincs új a nap alatt.

"Csak aztán, amikor már erősen fokozódni kezdett az iráni támogatás a palesztin szervezeteknek, a '90-es évektől, azzal már nagyon ráléptek Izrael tyúkszemére."

Nem igazán. Irán a Hezbollah segítője volt (viszont nem diktálta annak döntéseit), a Hamaszt (ami a vallási vonalat hozta a "tisztán kolonizálós/elnyomó/területszerző" konfliktusba) izraeli segítséggel Katar és hasonlók (szunniták) pénzelték, a PLA (szekuláris) ellenében (ugyanaz az oszd meg és uralkodj elv). Az utóbbi időben tolt több pénzt Irán a Hamasznak, de így sem volt fő finanszírozó.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
a Hamaszt (ami a vallási vonalat hozta a "tisztán kolonizálós/elnyomó/területszerző" konfliktusba) izraeli segítséggel Katar és hasonlók (szunniták) pénzelték
A napokban is volt erről szó a Knesszetben.
Eszerint Bibi személyes utasítására ment havi 2-3 millió dollár támogatás a Hamasznak, Kataron keresztül. Ez persze még a két évnél régebbi időszakra vonatkozik.

"Irán elsősorban nem a Nyugatnak, hanem Izraelnek probléma ott szerintem."

Nem sajnos. Van-volt ott eleve egy nagyhatalmi játszma illetve az angolszászok sosem bocsájtották meg, hogy kib.szták őket az olajbizniszből. Izrael meg azon dolgozott, hogy minden potenciális ellenfelet lenullázanak, erről volt beismert infó amcsi részről. Pillanatig nem védenék diktátorokat, de Szaddámot is ügyesen engedték Iránra, aztán amikor megunták, akkor hirtelen főellenség lett.
Az nem is meglepő, hogy Izrael azon dolgozott-dolgozik. A megalakulása óta fenyegetik a környező arab államok, párszor meg is támadták. Ezek után, az ő szemszögükből nézve, én nem csodálom, hogy proaktívan próbál fellépni.
Azért ahhoz, hogy főellenség legyen, Szaddam is eléggé hozzájárult Kuvait lerohanásával.

Előtte meg az iraki vegyi fegyverek bevetéséhez az iráni erők ellen az USA szolgáltatta a célpontokat.

Izraelnek mindenki probléma, akit nem tud legyakni, gyakorlatilag bully szerepkört visz, mindenkit bombáz, aki nem tetszik neki, semennyire nem elszámoltatható, mert uralja az amerikai politikát az AIPACon keresztül.

Persze, ez mind igaz. De ha kicsit külön vesszük az Izrael által belügynek tekintett palesztin-kérdést, meg a külpolitikát, akkor én úgy vélem, hogy Izrael nem vinné ezt a "bully szerepkört", ha nem fenyegetnék, nem támadták volna meg jópárszor a múltban, és nem támogatnák a nekik ellenségnek számító palesztin fegyveres csoportokat.
Természetesen azt is megértem, hogy amit művelnek, akár ciszjordániai illegális telepek építésével, a palesztinok onnan történő elüldözésével, stb. azon felháborodnak a muszlim országok (meg nem csak muszlimok) és szolidaritást vállalnak a muszlim palesztinokkal a zsidók ellenében, támogatják a palesztin ellenállást, meg fenyegetik Izraelt.
De azért sok muszlimnak a környező országokban Izrael puszta létével-ottlétével is problémája van, szóval...

Most van egy periódus, amikor vagy el tudja zárni a környező országokat az atomfegyverektől vagy bele kell nyugodnia, hogy lejárt az ideje. Szerintem lejárt az ideje, diplomáciával kell haladnia erő helyett.

Izrael próbálkozik ezzel is, ott van ugye az Ábrahám-egyezmény. A szunnita országokkal valamennyire működni is látszik jelenleg.

15 éven belül kb. minden játékosnak lesz nukleáris fegyvere, ha triádja nem is (a dolgok jelenlegi állása alapján ésszerű).

Persze lehet fékezett habzásban nyomni (mint most is Iránnal) vagy lásd Pakisztán vs India, két atomhatalom, de vergődés lesz a vége, akárcsak az USA szemmel látható vergődése a "korlátlan" hatalma elvesztése kapcsán.

Az gyönyörű lesz, ha azok arab országok nukleáris fegyverekre tesznek szert... Mert akkor fog megdőlni az atomfegyverek bevethetetlenségébe vett hit, ugyanis valamelyikük használni is fogja rövid időn belül. És be fog indulni (stílszerűen) a láncreakció, onnantól kezdve nem lesz tabu használni és nem csak a Közel-Keleten. Szép új világ sejlik fel....

"Érdekes módon, az iráni iszlám forradalom, vagyis a Sah bukása után, bár "papíron" már elmérgesedett a viszony Irán és Izrael között, Khomeini az iszlám ellenségének nevezte Izraelt, de aztán az Irak-Irán háborúban Izrael még támogatást is nyújtott Iránnak."

Izrael az Al-Kaidát (meg mindenkit) is ápolta, Usanka szövetségese volt Szíriában kb. mindenki, aki Asszad ellen ment és segített szétb.szni az országot.
Pragmatikusak néha: minél jobban gyengítik egymást (Irak volt az erősebb és a nagyobb fenyegetés), annál jobb nekik. Nincs új a nap alatt.

"Csak aztán, amikor már erősen fokozódni kezdett az iráni támogatás a palesztin szervezeteknek, a '90-es évektől, azzal már nagyon ráléptek Izrael tyúkszemére."

Nem igazán. Irán a Hezbollah segítője volt (viszont nem diktálta annak döntéseit), a Hamaszt (ami a vallási vonalat hozta a "tisztán kolonizálós/elnyomó/területszerző" konfliktusba) izraeli segítséggel Katar és hasonlók (szunniták) pénzelték, a PLA (szekuláris) ellenében (ugyanaz az oszd meg és uralkodj elv). Az utóbbi időben tolt több pénzt Irán a Hamasznak, de így sem volt fő finanszírozó.
Izraelnek elsősorban a síita országokkal és szervezetekkel van problémája mostanság. Mivel ezen országok és szervezetek támadják, vagy fenyegetik. A szíriai buli is jelentős részben erről szólt. Ki akarták ütni az Iránnal szövetséges síita-alavita Asszad-kormányt, hogy Szíria és Szírián keresztül Irán ne jelentsen fenyegetést onnan Izraelre. És végül sikerült is.
A két évvel ezelőtti októberi Hamasz-támadásig Izrael a Hezbollahot tekintette fő ellenségének a térségben. És természetesen a Hezbollahot is támogotó Iránt.
Amúgy én kíváncsi lennék rá, ha Irán, ami ugye a legközelebbi pontján is 1000 km távolságra van Izraeltől, leállna Izrael fenyegetésével, és nem támogatna semmilyen Izrael-ellenes csoportot, akkor mi történne? Továbbra is maradna a "gonosz tengelyében", vagy sem?

Amúgy én kíváncsi lennék rá, ha Irán, ami ugye a legközelebbi pontján is 1000 km távolságra van Izraeltől, leállna Izrael fenyegetésével, és nem támogatna semmilyen Izrael-ellenes csoportot, akkor mi történne? Továbbra is maradna a "gonosz tengelyében", vagy sem?

Nem akarok belevauzni a nagyok dolgába, de Irán mióta fenyegetőzik Izrael ellen ?

:eek:
Változó intenzitással úgy Izrael megalakulása óta.

Izraelt 1948-ban alapították, akkoriban Iránban meg az USA + Anglia teljes támogatását élvező Sah volt hatalmon. Meglátásom szerint Irán 1979-ben vált problémássá, de még akkor sem feltétlenül, mert annak nyomán meg az Irak - Iráni háború húzódott el nagyon sokáig, és az USA fű alatt szállította komoly mennyiségben, és minőségben a fegyvereket az Ajatollahéknak.

A 90-es évek azok meg a megelőző Irak - Iráni háború áldozatainak és pusztításának a kiheveréséről szóltak.

Én jobban szeretem a saját szavakkal, ismeretekkel, és megfogalmazással írt válaszokat, mint egy snassz Wikis linket "válaszolni".