Lehet, hogy keverem. Nem Westinghouse lesz az SMR? Az amcsi fűtőanyaggal már szívott elég orosz erőmű Európában (az tudtommal Westinghouse). Semmi okát nem látom, hogy ne az oroszoktól vegyünk fűtőanyagot. Megbízható partnerek voltak.
Én sem vagyok nagy híve a Westinghouse-nak, eléggé hányattatott volt a sorsa a nukleáris bizniszüknek az utóbbi években. És voltak is gondok kezdetben, úgy tíz éve, az orosz reaktorokba szánt fűtőelemeikkel, de elvileg azokat a gondokat már pár éve sikerült megoldaniuk, azóta jól muzsikálnak az általuk gyártott fűtőelemek is az orosz tervezésű reaktorokban.
Velük intézzük az SMR-t.
A Synthos Green Energy lengyel cég, ez az amerikai GE Vernova nukleáris technológiájának közép-európai felhasználásának a jogtulajdonosa. A GE Vernova a GE Hitachi Nuclear Energy nevű leánycégén keresztül érdekelt a kis moduláris nukleáris erőművek (SMR-ek) fejlesztésében, sőt a világon elsőként már megszerezte az első ilyen blokk létesítéséhez szükséges engedélyt, Kanadában.
Gondolom, a BWRX-300 lenne az az SMR, amiből esetleg bevásárolunk majd. Az ugye forralóvizes reaktor. Hát, megmondom őszintén, ha már nyitott üzemanyag-ciklusú, akkor én jobban örülnék valami nyomottvizes SMR-nek, egyrészt, mert itthon ugye a nyomottvizes reaktorokkal van tapasztalat, másrészt meg én jobb technológiának is tartom a PWR-t a BWR-nél.
De valami gyorsneutronos/zárt üzemanyag-ciklusú SMR-nek örülnék igazán. A jelenleg megépíteni tervezett, vagy megépítés alatt állók közül nekem az orosz BRESZT-300 ólomhűtéses gyorsneutronos reaktor a legszimpibb, de tetszenek a nátriumhűtéses, meg a sóolvadékos reaktorok is.
Az üzemanyag: veszünk amcsi üzemanyagot ruszki uránból.
Valószínűleg nem sok orosz urán lesz már abban. A jelenlegi törvények szerint 2028 után már egyáltalán nem vehetnek onnan uránt.
Alapvetően minden fűtőanyag Magyarország tulajdona. Ahogy fejlődik az atomipar a kiégett fűtőelemekből is egyre több energia kinyerhető, ezért az kvázi nekünk tartalék. A franciák rendszeresen használnak ilyen fűrőanyagot otthon.
Igen, a 4. generációs gyorsneutronos reaktorokban a kiégett fűtőelemek jelentős része nagyon jól hasznosítható lesz. De akár még a "hagyományos" lassú neutronos reaktorokban is lehet újra használni, szóval akár értéknek is tekinthető. Persze valamilyen szintű újrafeldolgozás kelleni fog ehhez.