[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

El is fogadom a kihívást.

Te hogyan látod a harci helyzetet, milyen jövőképe van Ukrajnának ?

Még 2035-ben, vagy akár 45-ben is az lesz a téma, hogy Mikor lesz már vége, meg Ki a hibás ?

Egész ukrajnát behúzni az orosznak szerintem annyira reális mint az ukrik visszavegyék a krímet.
A ki kezdte, ki a hibás téma meg tuti jó sokszor elő fog kerülni.

Egész ukrajnát behúzni az orosznak szerintem annyira reális mint az ukrik visszavegyék a krímet.

Az orosz politikai vezetés minimumkövetelése a négy megye, ebbe beletartozik Zaporozsje, és Herszon is, nem pedig megelégszenek a Donbasszal, és itt a nagy győzelem, a háború vége, és a boldog békeidők.

Ukrajnában a megyék határvonalait a Dnyeperre tekintet nélkül húzták meg, ez alapján Herszon és Zaporozsje megyék egy része a Dnyeper jobb oldalán fekszik, másik része meg a Dnyeper bal oldalán.

Herszonnak a megyeszékhelye a Dnyeper jobb oldalán fekszik. Zaporozsje az meg a Dnyeper mindkét oldalán.

2560px-Russian_Occupation_of_Kherson_Oblast.svg.png

2202px-Russian_Occupation_of_Zaporizhzhia_Oblast.svg.png

Tegyük fel, az oroszoké lesz komplett Herszon meg Zaporozsje, az eredeti adminisztratív vonalak mentén, a Dnyeper felett átívelve, a jobb oldalra is. Akkor Mi tartaná vissza az oroszokat, hogy meginduljanak Odessza fele, vagy másfele is ?

2560px-Map_of_Ukraine_Oblasts_simple_4_colors.svg.png

A ki kezdte, ki a hibás téma meg tuti jó sokszor elő fog kerülni.

Ezzel a témával csupán annyi a probléma, hogy ugyanaz az 5 - 6 ember játssza ugyanazt a hülyeséget, idétlen időkig, nem pedig az új felhasználóknak "kell" elmagyarázni, hogy hogyan és miért volt ez az egész.

Régen én is sokat írkáltam, de mostanra radikálisan lecsökkentettem az ilyen kommentelést.

Te hogyan látod a harci helyzetet, milyen jövőképe van Ukrajnának ?
Röviden: Ukrajnát a következő évek úgy fogják rázni, mint foxi a lábtörlőt.

Kicsit hosszabban:

Szerintem egyáltalán nem egyértelmű, mi fog történni. Nagyjából támpontot adhat, hogy az oroszok nem akarnak engedni a követeléseikből, ezért én arra tippelnék, hogy a háború legalább addig fog tartani, amíg azok nem teljesülnek.

Ugyanakkor el kell ismerjük, hogy nincs semmilyen megbízható információnk Oroszország állapotáról. Láttunk már országot, amelyik "nyilvánvalóan végighazudta az elmúlt másfél-két évet". Teljesen nyilvánvaló, hogy az oroszok nem fognak semmilyen belső problémát nagydobra verni.

Már tavasszal írtam, hogy az idő most már nem feltétlenül Oroszországnak dolgozik. Egyszerűen azért, mert a nyugati gazdaságok elég haladékot kaptak ahhoz, hogy a leleményes kapitalisták elkezdjenek hadianyagot gyártani. Nem véletlen, hogy Ukrajna fel tudja tartani az oroszokat ennyi ideje. Valamivel vissza kell lőniük és azt - ha jól sejtem - folyamatosan kapják.

Évek óta lehet hallani, hogy:
  1. Oroszország most aztán már tényleg összeomlik/csődbe megy/kifogyott a rakétából,
  2. Ukrajna kifogy az emberből/csődbe meg/megfagy, most már tényleg ez az utolsó város, amit be kell venni.
Egyik sem történt meg eddig, és fogalmunk sincs, milyen közel van bármelyik fél egy komoly problémához. Annyit látunk csak, hogy kis orosz fölénnyel állóháború folyik.

Ami szerintem sokkal érdekesebb kérdés:
  • lesz-e a világban olyan változás, amely olyan mértékű, hogy Ukrajna kérdésköre sokadrangúvá válik
Ez az, ami igazából meghatározza Ukrajna jövőjét. A jövőhöz ugyanis pénz kell.
  • Nem véletlen, hogy az amerikaiak nem akarják pénzelni.
  • Az EU politikailag szeretné pénzelni, de nézzétek csak, amikor kezd fájni (ls. Belgium, elkobzás kockázatai), akkor már nem annyira egyértelmű a gyerek fekvése.
  • A francia államháztartás és a német ipar azért nem a legjobb formáját hozza, óriási a verseny a kínaiakkal.
  • Jön az MI, mindenképp elképesztő változások előtt állunk.
  • Teljesen átalakul a teljes gazdasági struktúra (sötét gyárak, "fiktív" szolgáltatások (pl. call center iparág) összeomlása).
Szerintem ezek a globális változások sokkal nagyobb kihatással lesznek Ukrajna jövőjére, mint az, hol áll meg a front (feltéve, hogy az oroszok nem húzzák be az egészet, aminek kis esélyét látom).
  1. Ha az EU magához tér és elkezd épkézláb módon saját magára koncentrálni, Ukrajna jövője szép lesz.
  2. Ha az EU tovább balfaszkodik és még egy darabig fullba tolja a kretént, Ukrajna jövője csúnya lesz.

Nem érted - vagy nem akarod érteni, irod :
: "előtte pedig az oroszok gazdasági tömbjéhez tartozott mint proxygyarmat."

Majdan előtt 1990 - 2013 ??
Kiváncsiságból belelestem, miért vitázol vele? 2014 előtt Ukrajna egyenlő arányban exportált Nyugatra és a ruszkikhoz. Ennyire volt "gyarmat".

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Te milyen történelem könyveket olvasol?
Fogadom hogy az idézett időszakban - sem - jártál az ottani helyszineken hogy erről meggyőződj személyesen.

Hmm nem unatkozol véletlenül mostanában hogy ilyeneket irogatsz - vagy ez már munkaköri kötelesség?
Ki ne talald mar, 90-töl 14 nem orosz érdekszférába tartozó orszag volt Ukrajna mert kiröhöglek.

Kiváncsiságból belelestem, miért vitázol vele? 2014 előtt Ukrajna egyenlő arányban exportált Nyugatra és a ruszkikhoz. Ennyire volt "gyarmat".
A gyarmatisága a potom pénzért adott gázból es olajból állt, amiért Moszkva nem pénzt hanem lojaltást várt és kapott is.

Független ország volt - de 1990 - 2013 között többször áruba bocsájtotta magát - nyugat felé... kezdhetsz röhögni.
Ha az oroszok alá tartozott volna, Majdanra sosem kerül sor..
Annyira független most is a nyugattól, mint amennyire független volt az oroszoktól, szóval holk ais a gond?

Már tavasszal írtam, hogy az idő most már nem feltétlenül Oroszországnak dolgozik. Egyszerűen azért, mert a nyugati gazdaságok elég haladékot kaptak ahhoz, hogy a leleményes kapitalisták elkezdjenek hadianyagot gyártani. Nem véletlen, hogy Ukrajna fel tudja tartani az oroszokat ennyi ideje. Valamivel vissza kell lőniük és azt - ha jól sejtem - folyamatosan kapják.

Nekem az a véleményem, hogy a nyugati fegyvertámogatás az összes fegyverhez és haderőhöz viszonyítva az nem olyan jelentős, és az ukrán erők harcképessége sem olyan erős és jól motivált, mint amilyennek látszik a távoli és idegen szemlélő számára.

Szerintem nem ezek a lassú haladás az oka, hanem a hozzáállás, hogy az orosz politikai vezetés az nem egy hagyományos értelemben vett háborút csinál. Hivatásos tisztek és altisztek, kevés fegyvernem, és a közállományt börtönökből, a perifériáról, és külföldről toborozzák, és még zsoldosokat is fogadnak.

Továbbá szándékosan a felőrlő háborúra mennek. Pokrovszk maga már orosz kézen, miközben hetek óta verik szét ott a kétségbeesett és rosszul szervezett ukrán ellentámadásokat, egyoldalúan.

A Body Count-ot hagyva Donyecket lassan behúzzák, az már abszolút nem olyan távoli dolog, mint 1 vagy 2 évvel ezelőtt, és Donyeck lerendezése után Herszont és Zaporozsjét rendezik le. Egy időben úgy álltam az egészhez, hogy Kramatorszkot és Szlavjanszkot azt csak 100 év múlva fogják behúzni, mostanra változott a véleményem. Persze még távol van ez a két város, és nyilván lehetetlen jósolni, hogy mikorra húzzák be, azonban nem ilyen távol van a behúzásuk.

miközben itt minden másról folyik a diskurzus

már született jó pár megállapodás, mely az orosz gazdaság ismételt megindítását/megtámasztását segíti.
mi ebben a szép? az EU kompletten kimarad.
pár európai ország benne lehet, valószínű feltétel az EU tagság megszüntetése. de ez még kidolgozás alatt áll.
Ne nevettesd ki magad, mi a retek szüksége lenne a világ második legnagyobb gazdaságának ( alig-alig nagyobb az EU GDP-je mint a kínai, gyakorlatilag paritás van), az oroszra? Az orosz piac egy 140-150 milliós szegény vásárlóerejű piac, senki nem fog sírbi az EU-ban, ha kimaradnak. Nem mellesleg Oroszország egyik békefeltétele az összes szankció feloldása, ezzel ki is derül, hogy kinek van kire nagyobb szüksége.

Továbbá szándékosan a felőrlő háborúra mennek
Ha totális háborút vívnának az oroszok, azzal jo eséllyel belerántanák a Hajlandóékat is.
Szerintem ezért látjuk azt, amit.

Egy példa: értelmes méretű (=valós manőverharchoz, áttörésekhez, gyors katonai sikerekhez szükséges) erőösszevonást azért nem érdemes csinálni, mert az ukránok kezében van az eszköz, hogy szétverjék, a “kalapács” (amely eszköz sose volt az övék, azt adták nekik a partvonalon kívülről).
A kalapács pedig azért hatékony, mert az ukránok tudják, hova kell csapni vele. Na de honnan tudják? A NATO, de elsősorban az USA katonai hírszerzése adja nekik, ami szükséges ehhez.

Amely infrastruktúra totális háborúba való átkapcsolás nélkül érinthetetlen.

Ha totális háborút vívnának az oroszok, azzal jo eséllyel belerántanák a Hajlandóékat is.
Szerintem ezért látjuk azt, amit.

Egy példa: értelmes méretű (=valós manőverharchoz, áttörésekhez, gyors katonai sikerekhez szükséges) erőösszevonást azért nem érdemes csinálni, mert az ukránok kezében van az eszköz, hogy szétverjék, a “kalapács” (amely eszköz sose volt az övék, azt adták nekik a partvonalon kívülről).
A kalapács pedig azért hatékony, mert az ukránok tudják, hova kell csapni vele. Na de honnan tudják? A NATO, de elsősorban az USA katonai hírszerzése adja nekik, ami szükséges ehhez.

Amely infrastruktúra totális háborúba való átkapcsolás nélkül érinthetetlen.
Ahaaaaa, tehát direkt nem akarják megnyerni a ruszkik a háborút :d
Btw: ne kezdj bele olyan háborúba, aminek megnyerésében saját magad sem vagy biztos.

• Vicces
Reactions: sidewinder12
Ha totális háborút vívnának az oroszok
Az oroszok totális háborút vivnak.Minden polgári és katonai célpontot támadnak.
Nem azért folytatnak felörlő háborút,mert igy akarják,hanem mert nem tudnak más módon harcolni.Ennek csak részben oka a nyugati felderitési adatok átadása az ukránoknak.A manőverező háborút már az elött elbukták,hogy a nyugati segitség komolyan megindult volna Ukrajnába.Az orosz hadsereg technikai,szervezeti problémái,és Oo belpolitikai problémái miatt van az állóháború (róka fogta csuka.Belpolitikai okokbol nem mernek mozgósitani,ami létrehozhatná a mozgó hadviseléshez szükséges erőfölényt-ami a belpolitikailag erodáló állóháboruhz vezetett....Meg nem is tudnák ellátni,felszerelni a mozgósitott sereget.)

Ne nevettesd ki magad, mi a retek szüksége lenne a világ második legnagyobb gazdaságának ( alig-alig nagyobb az EU GDP-je mint a kínai, gyakorlatilag paritás van), az oroszra? Az orosz piac egy 140-150 milliós szegény vásárlóerejű piac, senki nem fog sírbi az EU-ban, ha kimaradnak. Nem mellesleg Oroszország egyik békefeltétele az összes szankció feloldása, ezzel ki is derül, hogy kinek van kire nagyobb szüksége.
A Renault már pár hónapja sírt, amikor az oroszok közölték, hogy mennyiért adnák vissza a franciáknak a Ladában megszerzett, majd 2022-ben 1 rubelért eladott 60%-os tulajdonrészt. A Renault pedig mivel francia, így tudomásom szerint EU-s cég is. Persze, ha azóta volt egy Frexit, amiről lemaradtam, akkor elnézést kérek. De azért mesélj még :D :D