Te hogyan látod a harci helyzetet, milyen jövőképe van Ukrajnának ?
Röviden: Ukrajnát a következő évek úgy fogják rázni, mint foxi a lábtörlőt.
Kicsit hosszabban:
Szerintem egyáltalán nem egyértelmű, mi fog történni. Nagyjából támpontot adhat, hogy az oroszok nem akarnak engedni a követeléseikből, ezért én arra tippelnék, hogy a háború legalább addig fog tartani, amíg azok nem teljesülnek.
Ugyanakkor el kell ismerjük, hogy nincs semmilyen megbízható információnk Oroszország állapotáról. Láttunk már országot, amelyik "nyilvánvalóan végighazudta az elmúlt másfél-két évet". Teljesen nyilvánvaló, hogy az oroszok nem fognak semmilyen belső problémát nagydobra verni.
Már tavasszal írtam, hogy az idő most már nem feltétlenül Oroszországnak dolgozik. Egyszerűen azért, mert a nyugati gazdaságok elég haladékot kaptak ahhoz, hogy a leleményes kapitalisták elkezdjenek hadianyagot gyártani. Nem véletlen, hogy Ukrajna fel tudja tartani az oroszokat ennyi ideje. Valamivel vissza kell lőniük és azt - ha jól sejtem - folyamatosan kapják.
Évek óta lehet hallani, hogy:
- Oroszország most aztán már tényleg összeomlik/csődbe megy/kifogyott a rakétából,
- Ukrajna kifogy az emberből/csődbe meg/megfagy, most már tényleg ez az utolsó város, amit be kell venni.
Egyik sem történt meg eddig, és fogalmunk sincs, milyen közel van bármelyik fél egy komoly problémához. Annyit látunk csak, hogy kis orosz fölénnyel állóháború folyik.
Ami szerintem sokkal érdekesebb kérdés:
- lesz-e a világban olyan változás, amely olyan mértékű, hogy Ukrajna kérdésköre sokadrangúvá válik
Ez az, ami igazából meghatározza Ukrajna jövőjét. A jövőhöz ugyanis pénz kell.
- Nem véletlen, hogy az amerikaiak nem akarják pénzelni.
- Az EU politikailag szeretné pénzelni, de nézzétek csak, amikor kezd fájni (ls. Belgium, elkobzás kockázatai), akkor már nem annyira egyértelmű a gyerek fekvése.
- A francia államháztartás és a német ipar azért nem a legjobb formáját hozza, óriási a verseny a kínaiakkal.
- Jön az MI, mindenképp elképesztő változások előtt állunk.
- Teljesen átalakul a teljes gazdasági struktúra (sötét gyárak, "fiktív" szolgáltatások (pl. call center iparág) összeomlása).
Szerintem ezek a globális változások sokkal nagyobb kihatással lesznek Ukrajna jövőjére, mint az, hol áll meg a front (feltéve, hogy az oroszok nem húzzák be az egészet, aminek kis esélyét látom).
- Ha az EU magához tér és elkezd épkézláb módon saját magára koncentrálni, Ukrajna jövője szép lesz.
- Ha az EU tovább balfaszkodik és még egy darabig fullba tolja a kretént, Ukrajna jövője csúnya lesz.