Gondolatok a légiharcászatról / A légi hadviselés jövője

Szu-35Sz? Az egy 2003 utáni projekt.
A Super Hornet 1995-ben szállt fel először és 2001 óta került rendszeresítésre.
A Rafale 1986-os, de 2000 után került rendszeresítésre, miközben a valódi harcértékére jóformán 2010 utántól számíthatunk.
A Typhoon is 2000 utántól vehető komolynak.
Az F-16E/F block 60 lényegében egy teljesen új 4gen platform.
JAS-39E szintén.
A kínai J-10-es ugyanúgy.
Na ja, ahol az első 4+(+) generációt a 2000-es években sikerült kifejleszteni, de akkor sem a 0-ról.
Mindenhol máshol is elég gyorsan elavultak. Ezt az ukrán háború megmutatta alaposan.

Vadászgépek teljesítménye - 1.rész

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Vadászgépek teljesítménye - 2.rész

• Tetszik
Reactions: endre
The development of a French artificial intelligence algorithm for air combat comes up against reluctance...

According to Mr. Rondepierre, solutions already exist [like the Centaur project, of the Helsing IA company]. The problem is that there is "reluctance everywhere" and the question is to "how to get up as a great up right away," he said.

• Tetszik
Reactions: endre
US Air Force Tests Out New Air-to-Air Training in Europe Focused on Drones...

“We don’t really want to shoot at a threat that is representative of a jet. We’re looking to shoot at things that are smaller and that are a better threat representation,”

250415-F-ZJ681-1021-675x450.jpg

Igen érdekes gondolatok az USAF light attack CAS útjaival kapcsolatban, érdemes megnézni!

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre
  • Vicces
Reactions: gafzhu and Aladeen
https://www.portfolio.hu/global/202...z-amerikai-legierot-de-van-egy-bokkeno-803372
"A National Security Journal jelentése szerint a hatodik generációs vadászgépek fejlesztése új kihívások elé állítja az Egyesült Államok légierejét."
A nagy kérdés (legalább is nekem), hogy mi a fenéért van szükség 5 "robot"repülő közt 1 ember által vezetettre? Kb. annyi a különség 6 v.s. 5+1 felállás közt, hogy pár száz kilométerrel távolabbról kell kommunikálni. Ez a mai távközlési műholdak mellett nem egy nagy feladat. Rádiókommunikáció minsdenképpen szükséges, vagy esetleg lézer kommunikációt terveznek közelről?

A nagy kérdés (legalább is nekem), hogy mi a fenéért van szükség 5 "robot"repülő közt 1 ember által vezetettre? Kb. annyi a különség 6 v.s. 5+1 felállás közt, hogy pár száz kilométerrel távolabbról kell kommunikálni. Ez a mai távközlési műholdak mellett nem egy nagy feladat. Rádiókommunikáció minsdenképpen szükséges, vagy esetleg lézer kommunikációt terveznek közelről?
Ez számomra arra utal, hogy kevésbé lesznek önállóak, mint a marketing sugallja. Ha tényleg csak általános parancsokat kellene adni, akkor valóban teljesen mindegy lenne, hogy 30ms vagy 300ms a válaszidő. Beszédes, hogy a jelek szerint nem mindegy...

Ez számomra arra utal, hogy kevésbé lesznek önállóak, mint a marketing sugallja. Ha tényleg csak általános parancsokat kellene adni, akkor valóban teljesen mindegy lenne, hogy 30ms vagy 300ms a válaszidő. Beszédes, hogy a jelek szerint nem mindegy...
Vagy csak egyszerűen nem merik meglépni a "távfelügyeletet" doktrinális okból.

• Tetszik
Reactions: 2ndt
Vagy csak egyszerűen nem merik meglépni a "távfelügyeletet" doktrinális okból.
Amig nem lesz valódi MI,ami márpedig még nincs,addig nem lehet a jelenlévő embert pótolni.
És minnél nagyobb a távolság,annál zavarhatóbb is egy adatkapcsolat.

Amig nem lesz valódi MI,ami márpedig még nincs,addig nem lehet a jelenlévő embert pótolni.
És minnél nagyobb a távolság,annál zavarhatóbb is egy adatkapcsolat.
Az ember meglenne, csak távolabb. Lásd Predator irányítása a Közel-Keleten az USA-ból.
Ezért gondoltam lézerkommunikációra rövid távon, annak is megvannak a korlátai, de kissé nehezen zavarható. Így lenne értelme az együtt repülésnek.

@gafzhu ezt írtad:
Ilyen van/volt Iránban is. Ott is nagyon jónak kellett lennie. De az 5. generációsok képesek voltak áttörni sőtt megsemmisíteni a légvédelmet
Nem kekeckedésképp, de azok az F-35-ök, amelyek az Irán elleni műveletben részt vettek, honnan és mit indítottak?
Csak mert azt kétlem, hogy annyira mélyen berepültek volna az iráni légtérbe. De ha van értelmezhető forrás/kalkuláció a fenti kérdésről, engem nagyon érdekelne.

Természetesen a Kiválasztott Nép Védekező Légierejének igazmondóira nem vagyok kíváncsi.

@gafzhu ezt írtad:

Nem kekeckedésképp, de azok az F-35-ök, amelyek az Irán elleni műveletben részt vettek, honnan és mit indítottak?
Csak mert azt kétlem, hogy annyira mélyen berepültek volna az iráni légtérbe. De ha van értelmezhető forrás/kalkuláció a fenti kérdésről, engem nagyon érdekelne.

Természetesen a Kiválasztott Nép Védekező Légierejének igazmondóira nem vagyok kíváncsi.
Na most egy egy olyan kérdés, amire a válasz titkosított... már ha jól gondolom.